ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: """"Dödskallemärkta"""" böcker  (läst 426 gånger)

2002-05-25, 23:58
läst 426 gånger

Utloggad Anders Ryberg

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 2648
 • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
  • Visa profil
Då och då stöter man på hänvisningar om att man inte bör använda vissa böcker som källa annat än mycket försiktigt. Böckerna är i allmänhet skrivna av författare med god fantasi men utan känsla för källkritik.
Det mest uppenbara exemplet med relevans för hela landet är väl Ohlmarks kungagenealogier, medan den mest uppenbara kanditaten till en sådan här lista från västkusten nog är Magda Måneskjölds Våra Vikingaförfäder. Jag kan även tänka mig att klassiker som Bureaus Bure-genealogi platsar här, liksom äldre årgångar av Danmarks Adels Aarbog.
Jag tror i vilket fall att det skulle vara en poäng att samla upp denna typ av skrifter på ett ställe, så att man lätt kan få fram en varning vid behov.
 
Anders Ryberg

2002-09-22, 12:53
Svar #1

Alf Helin

Bravo Anders!
 
Tänkte(!) på precis samma sak då jag nyligen träffat på 2 böcker med helt felaktiga fakta på flera ställen.
 
Din id? att samla alla böckerna på ett ställe är mycket bra. Hur gör vi med de fakta som är fel. Samlar vi dem i ett särskilt register eller någon form av lösblad?
 
De senaste exemplen på helt felaktiga uppgifter kommer från dessa böcker:
 
1. Romelanda Torp i Svartedalen tryckt häromåret där bland annat min fosterfarfar blivit 20 år yngre och alltså blev född efter första sonen! Synd på en mycket snyggt grafiskt utformat trycksak med många bra bilder på hur det var förr.
 
2. Boken Folk och hus i Skärhamn tryckt för cirka 10 år sedan. I denna bok finns en Ivar i Kroksdal som enligt boken föds 1890 när han enligt sin dotter är född 1894. Synd på en snygg bok med bra beskrivning av Skärhamn förr i tiden.
 
Och det finns fler felaktiga angivelser. I båda böckerna. Nämnde det på biblioteket här i Skärhamn och de bara tyckte att det var sådant man fick leva med.
 
Anders om Du vill kan Du kontakta mig. Du vet min e-postadress. Har lite tankar om hur vi kan gå vidare men vill gärna diskutera detta och en del annat med Dig.
 
Med vänlig hälsning
 
alf helin

2002-09-22, 22:07
Svar #2

Essan Gradhman

Om det bara vore årtal som var fel..!  
I en skildring om Göteborgs herrgårdar lyckas författaren blanda ihop två personer,med en ålderskillnad på 36 år, och göra dom till en och samma person.  
Det gäller Johan Andersson Gradman och Johan Hermansson Gradman. Ena ägde Gubbero och den andre Lunden.  
Jag kontaktade författaren i det här fallet, men jag tvivlar på att han skickat ut någon ändring till sin miss.
mvh
Essan G

2002-09-22, 22:30
Svar #3

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

Här är kanske på sin plats att påminna om funktionen som finns att meddela rättelser och kompletteringar till tryckta verk som man kan göra i Litteratur-Sök..  
I  här under 'Tryckta skrifter' står utförligt om denna utmärkta möjlighet.

2002-09-22, 22:31
Svar #4

Utloggad Anders Ryberg

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 2648
 • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
  • Visa profil
Enstaka faktafel kan man med fördel meddela genom att anmäla boken i Litteratursök och lägga med felen som kommentarer. Det jag var ute efter här var mer böcker som är så fyllda med fel att de är mer eller mindre oanvändbara.
 
Anders Ryberg

2002-09-23, 14:08
Svar #5

Utloggad Marcus Boman

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1013
 • Senast inloggad: 2020-05-08, 18:23
  • Visa profil
Jag vill varna för boken - Bratt från Brattfors, en släktkrönika - av Christian Bratt, samt bokens primära källa, artikeln om Brattsläkten i ett nummer av Släkt och Hävd år 1973, av Gunnar Norlin. I artikeln använder man sig av antaganden med reell källinformation i en härlig blandning utan att riktigt tydliggöra vad som är vad. Använd dessa med stor försiktighet, framför allt när det rör sig om de tidiga generationerna.
// mabo

 

Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna