ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Fel i husförhörslängder?  (läst 343 gånger)

2004-04-15, 22:14
läst 343 gånger

Ann-Cathrin Gustafsson

Hejsan
Jag har stött på ett litet huvudbry. En man och hans familj finns med i hfl i både Karlskoga och Väse samtidigt. Det är så under några år och jag får ingen ordning på vilken hfl som är den rätta.
Båda hfl är både dubbel och trippelkollade så det måste stämma att det är något jättegalet.
Är det någon mer som stött på ett liknande problem?
 
Vänligen Ann-Cathrin

2004-04-16, 15:53
Svar #1

Utloggad Gunlög Ström

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 187
 • Senast inloggad: 2020-02-12, 10:55
  • Visa profil
Hej!
Har du kollat husförhörslängderna för båda församlingarna före och efter den aktuella volymen?
Längderna omfattar ju flera år, och om familjen flyttar från den ena till den andra församlingen under den tidsperiod längderna omfattar, så kommer den ju med i båda. Normalt ska det då förstås anges i någon kolumn när familjen kom dit resp flyttade, men det är inte alltid som prästerna fyllt i alla kolumner.
Hälsningar Gunlög Ström

2004-04-16, 18:54
Svar #2

Ann-Cathrin Gustafsson

Hej Gunlög
Nej, det har jag faktiskt inte gjort, tack för tipset! Får nog kontrollera allt ännu en gång.
 
Mvh Ann-Cathrin

2004-04-16, 19:31
Svar #3

Utloggad Per Eriksson

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1196
 • Senast inloggad: 2020-04-01, 09:04
  • Visa profil
Ann-Cathrin, kolla samtidigt in/utflyttningslängder för båda församlingarna så kan du nog säkerställa att det verkligen är samma familj, och när de flyttade från den ena till den andra.
 
Mvh
Peppe

2004-04-16, 20:19
Svar #4

Ann-Cathrin Gustafsson

Tack Peppe, det ska jag göra!
Vänliga hälsningar Ann-Cathrin

2006-06-17, 00:07
Svar #5

Pia.S

Hej  
 
Vet inte om detta problem hamnar på rätt ställe, men försöker ändå.
 
Mitt namn är Pia och jag håller på lite med släktforskning då främst via genline på nätet, men nu har jag råkat ut för trubbel  
 
Jag har en Erik Olsson född 1755 gift 1781 med Lisa Ersdotter född 1762. Jag hittar dom i födelseböcker och vigda. Jag hittar dom även på ställe i hf (henens fars gård) där dom båda står.  
 
Men nu till mitt problem. Jag försöker hitta Erik baklänges för att se hans föräldrar och syskon, och jag har hittat två stycken Erik (med faderns namn Olof) i födelseboken för 1755, vilket ena borde vara min men problemet är att första gången min Erik står som gift i hf så står det fel födelseår på frun. Allt annat stämmer förutom hennes födelseår.  
 
Jag tror att det är så att prästen har tagit fel Lisa när han skrivit ihop dom första gången. För i den hf som Erik och Lisa står var för sig innan giftermålet finns det ytterligare en Lisa Ersdotter som är född 1754 och det är den Lisa som är ihopskriven med min Erik.  
 
Hur säker kan jag vara på att det verkligen är min Erik? Brukade präster göra såna felskrivningar ofta vid flytt mellan hf-böckerna. För den bok där dom alla tre står är mellan 1775-1785 den andra där dom står ihop första gången är 1786-1795. Dom står på samma by/ort i båda böckerna. Men senare när dom flyttat hem till Lisas fars gård då står rätt Lisa med.  
 
Tillägga att fel Lisa står raden precis ovanför min Erik medans min Lisa står några rader längre ned i den hf där dom alla tre står.  
 
Kan jag utgå från att det bara är en felskrivning av prästen eller hur går jag vidare för att säkerställa att det verkligen är min Erik?
 
Pia

2006-06-17, 01:33
Svar #6

Utloggad Gunilla Johansson

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 620
 • Senast inloggad: 2020-02-28, 23:51
  • Visa profil
Det är ganska vanligt enligt min uppfattning, folk kan ha fått fel år i HFL men granskar man födsel eller död böckerna brukar det var rätt ålder angiven.  
 
I HFL var man inte så noga är min uppfattning. Jag har hitta flera fel i de HFL jag granskat, ibland leder det absolut på fel spår vilket kan visa sig efter flera månader sökande.
 
Jag brukar granska ett par år före och ett par år efter födseldatum i HFL om jag är osäker.  
 
Spårar man framåt på fel person brukar det visa sig.
 
Mitt råd är att inte lita på HFL utan på födsel och dödbok, de brukar inte vara fel, inte heller namn på barnen.  Jag har hittat fel där mer erfarna forskare har sagt vatt det här är rätt person och följer man sedan den personen har jag förstått att sysslade inte vedebörande med bigami så är detta helt fel person.
 
Släktsökande är som små gåtor man måste lösa?
 
Kul och spännande
 
Mvh
 
Gunilla

2006-06-17, 02:58
Svar #7

Utloggad Sven-Ove Brattström

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 2853
 • Senast inloggad: 2020-03-28, 23:51
 • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
  • Visa profil
Det är heller inte ovanligt att äkta makar står flera rader ifrån varandra, särskilt om de var nygifta och skulle få plats på samma sida. Det brukar då finnas tecken av något slag vid dessa personer.
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2006-06-17, 08:46
Svar #8

Utloggad Kerstin Persson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 461
 • Senast inloggad: 2019-02-27, 00:15
  • Visa profil
Hej Pia.
För att du ska vara lite mer säker tag alla dopvittnen på barnen till båda lisorna och sammanställ dem. Vittnen är många gånger syskon och då kan man ofta se hos vilken Lisa de hör hemma.
Hade själv en Elna Rasmusdotter. I den församlingen fanns 6 st. fader Rasmus. Fick skriva ned alla familjerna och göra en sammanställning vilka som hörde ihop. Till slut fick jag ut rätt familj.  
MVH
Kerstin Persson

2006-06-17, 21:53
Svar #9

Pia.S

Hej Alla
 
Och tack för era svar. Nu är jag ju säker på vilken Lisa som är min för första gången jag hitta Erik och Lisa var ju på grund av deras son Carl som är min ana och första gången jag hitta Erik och Lisa var ju på Lisas fars gård, så jag är säker på att det är min Lisa. Däremot när jag ska försöka kontrollera uppgifterna att det är min Erik (så jag kan skriva ner föräldrar och syskon till han) jag fått tag i som det blivit problem eftersom han första gången som gift står med fel Lisa. Men jag ska försöka leta reda på den andra Erik och försöka följa han framåt till han gifter sig och se vem det är och hålla tummarna att inte också han gifter sig med en Lisa Ersdotter.
 
Jag har ju tur i alla fall att det bara finns 2 Erik som är födda samma år där faderns förnamn är samma.
 
Största nackdelen för mig när det gäller dessa att prästen inte skrivit upp nånstans hur dom flyttat eller vart dom flyttat vare sig till/från by/gård eller sidnummer. Prästen tyckte väl inte det var så viktigt eftersom dom höll sig inom hans område.
 
Pia

 

Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna