ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Google Books  (läst 434 gånger)

2013-08-16, 09:47
läst 434 gånger

Utloggad Andreas Karlsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 579
  • Senast inloggad: 2024-05-13, 13:34
    • Visa profil
Google Books (http://books.google.se/) finns ju nu tillgängligt på svenska. Detta är en riktig guldgruva där man enkelt kan söka i miljontals OCR-inlästa böcker och tidskrifter och få korta utdrag ur texterna där sökordet förekommer. En hel del äldre litteratur finns dessutom tillgänglig i fulltext och kan laddas ner gratis som ebok eller PDF-fil.
 
Här finns t.ex. fulltextversioner av Historiska handlingar utgivna av Kungl. Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia, Handlingar rörande Sverges historia ur utrikes arkiver samlade och utgifna av Anders Fryxell, samt en mängd andra såväl första- som andrahandskällor.
 
Böckerna i fulltext verkar dock bara vara sådana som finns i utländska bibliotek, främst amerikanska. Och det är naturligtvis endast en mycket begränsad andel böcker som finns där. Det vore ju ovärdeligt att få böcker vid Kungliga biblioteket, Uppsala universitetsbibliotek och Lunds universitetsbibliotek inskannade och sökbara på samma sätt.
 
Vet något om det finns några planer på något sådant för svenska universitetsbibliotek, eller vad det finns för beslut i den frågan?
 
Det vore ju annars en ovärdelig insats om man kunde övertyga Google och något svenska universitetsbibliotek att genomföra ett sådant skanningsprojekt.
 
(Meddelandet ändrat av andreas1973 2013-08-16 12:12)

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna