ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-19  (läst 1812 gånger)

2002-06-24, 16:25
läst 1812 gånger

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6870
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 15:22
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Något som definitivt inte är seriöst är att plocka ut enstaka ord och fraser ur olika inlägg, vränga till dem och sedan skriva ihop dem med ett gemensamt cittecken omkring, som om det vore ett enda och dessutom korrekt återgivet citat!
 
Ingen har här skrivet att Genline är [...] riktiga svin! Däremot skrev jag (den 20/6 kl. 14.41): Att sända reklam som kostar mottagaren pengar är helt enkelt ett svineri som inget seriöst företag sysslar med.
 
Ingen kallades alltså  för svin. Det var ett omdöme om deras metoder, närmare bestämt att sända reklam som kostar mottagaren pengar. Det står var och fritt att tycka att sådana metoder är seriösa. Själv tar jag mig friheten att kalla det för svineri.
 
F.ö. kan man bara konstatera att alla företag har större utgifter än inkomster under uppbyggnaden av företaget. Ingen drar emellertid på sig dessa utgifter om man inte tror att det ska gå med vinst i slutändan. Personerna bakom Genline säger själva att de inte är släktforskare. Vad är då syftet med verksamheten om inte att tjäna pengar? Självklart är det ett helt legitimt syfte, men vi bör kanske inte framställa det som om det vore näst intill välgörenhet de sysslar med.
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2002-06-24, 21:53
Svar #1

Erik Varelius

Jörgen Tollesson//
Anledningen till att jag satte ihop detta citat var att jag ville visa vilka negativa tongångar som fanns. Det är möjligt att effekten blir något överdriven, men det har ändå gjorts sådana uttalanden (även om de blev lite tillspetsade av mig, det var vid närmare eftertanke oklokt). Jag kanske borde ha hållt mig till att beskriva den allmänna kritiken, och inte enskilda kommentarer. Eller åtminstone satt citaten separat. Om du eller någon annan känner sig träffad negativt ber jag om ursäkt för det.
 
Det är kanske så att de har sina ekonomiska intressen inom Genline, men de producerar en produkt som vi släktforskare har nytta av.  
Om man ogillar eller gillar deras sätt att marknadsföra sig på är väl som du säger upp till var och en, och vill man kritisera reklamkampanjerna så kan man väl göra det, men när vissa (någon enstaka) spårar ur blir jag lite sur.
Jag vill i alla fall tillönska en glad sommar (kanske några regniga dagar så man slipper skämmas över att man sitter inne och forskar när det är vackert väder)!

2002-06-24, 22:16
Svar #2

Utloggad Michael Lundholm

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 745
  • Senast inloggad: 2024-03-06, 15:53
  • https://lundholm.me
    • Visa profil
    • Släktforskning och personhistoria
Under senaste halvåret har flera personer vittnat om att matrial saknats i de län som Genline förklarat vara färdiga. Själv har jag sedan Värmalnd förklarades vara klart saknat flera volymer i bla Färnebo och Kroppa.
 
Kundsupporten på Genline gav i början på juni följande svar på min förfrågan:
 
Problemet är nytt men känt. Vi arbetar så fort som möjligt med att korrigera felet. Vi kommer alltid att arbeta med underhåll av databasen för att den ska bli så bra som möjligt. I och med detta arbete så kommer vissa böcker i en del församlingar att vara ur spel så att säga. Detta är fallet med Kroppa och Färnebo. Värmlands län är därför färdigt och vi har börjat med Kronobergs län.
 
Förstod någon detta? Inte jag i alla fall så jag ställde ytterligare en fråga: Har jag förstått det rätt? Allting är visserligen scannat men inte tillgängligt pga ngt tekniskt problem (underhåll av databasen?)? Jag har ännu inte fått något svar.
 
Såvitt jag vet har inte de volymer jag saknat någonsin vara tillgängliga och pratet om underhåll är därför bara dimridåer. Min bedömning är därför att Värmland inte är färdigt. Jag förmodar att liknande observationer kan göras för andra församlingar och län. Det verkar därmed också som den information Genline lämnar inte är helt korrekt.
 
Jag tycker det är ytterst beklagligt eftersom kvaliteten på det matrial som faktiskt är tillgängligt är mycket bra och dessutom  hyggligt snabbt tillgängligt även med 56K modem. Jag är faktiskt så nöjd med produkten att jag i maj tecknade ett tvåårskontrakt (givet min kunskap om att deklarationen om att Värmland var klart inte stämde och givet kunskap om den konstigt utformade sökfunktionen, hur matrialet sorteras efter Genlines interna id-nummer etc etc).  
 
Jag tycker dock att man kan kräva korrekt information. Jag kan acceptera att Värmland inte är klart bara jag får reda på hur tidsplanen för att det skall bli färdigt ser ut.
//Michael Lundholm

2002-06-24, 22:58
Svar #3

Utloggad Staffan Bengtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2261
  • Senast inloggad: 2024-03-15, 08:20
    • Visa profil
Michael
 
Jag skickade ett mail till Genlines support igår om att vissa volymer i Ö Ämtervik saknades och fick följande svar idag på förmiddagen:
 
Problemet är nytt men känt. Vi arbetar så fort som möjligt med att korrigera felet.
 
Vi har beställt nya filmer från RiksArkivet och det brukar ta några veckor innan vi får filmerna. Nu är det ju dessutom semestertider så....
 
Så fort vi fått filmerna så scannar vi dem och lägger ut dem.
 
Har du fler frågor är du välkommen åter.
 
Samma märkliga standardinledning (problemet är nytt men känt...???). Ett snabbt svar dock och man får väl hoppas att luckor rättas till så snabbt det går.
 
Det skulle nog vara bra för såväl företaget som kunder om Genline hade en information på hemsidan om vilka kända luckor/fel, som de redan uppmärksammats på (och med information om när korrigeringar/kompletteringar har klarats av).  
 
Vidare vore det en bra service om de på hemsida fortlöpande informerade om vilka församlingar som är helt klara i takt med att de läggs ut.

2002-06-24, 23:16
Svar #4

Utloggad Olof Cronberg

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 58
  • Senast inloggad: 2020-07-24, 23:05
    • Visa profil
    • www.cronberg.nu
Hej allesammans!
 
Eftersom släktforskarförbundet och DIS har varit på tapeten, och jag sitter i styrelsen i båda organisationerna, så kan jag berätta följande: Genline har kontaktat både DIS och förbundet och önskat att få ta del av medlemsförteckningar, vilket vi i båda styrelserna sagt nej till, eftersom vi inte har våra medlemmars stöd att sprida adressuppgifter på det sättet.
 
Däremot har vi också konstaterat att vi knappast kan förhindra att Genline tar del av matriklar som är publicerade offentligt. I DIS fall rör det sig om en medlemsmatrikel från 1988 som inte innehåller några epostuppgifter. På Internet finns också många epostadresser, som man kan få tag i om man är lite finurlig. Det kan också röra sig om släktforskarförteckningar och liknande.
 
Jag håller med Håkan Skogsjö som i tidigare inlägg skrev:
Om någon plockar adresserna i Rötterkatalogen från nätet är det knappast någonting som vi kan hindra, men vi uppskattar det inte, eftersom vi vet att många som finns med i katalogen inte vill få oönskad reklam via mejl.
 
Vad gäller SPAM så är ju netiketten att man inte skall skicka reklam till personer som inte har bett om den. Om man ändå väljer att skicka reklam på det sättet, är det viktigt att man har en tydlig avsändare, att adresskälla framgår och att man kan undanbe sig reklam i fortsättningen.  
 
Vad gäller Kyrkoböckerna på Internet, så har jag testat det en del och tycker att kvaliteten på bilder är bra och ser fram emot fortsättningen. Jag hoppas att t.ex. Genline i samarbete med intresserade släktforskare kan fixa bra register till kyrkoböckerna så att man snabbare och enklare kan hitta rätt sida.
 
/Olof C

2002-06-25, 20:08
Svar #5

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6870
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 15:22
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Det Genline rent tekniskt står för - att kunna släkt- och hembygdsforska i originalkällor via internet - har naturligtvis framtiden för sig. Men därmed inte sagt att företaget Genline har det.
 
Personerna bakom Genline säger själva att de inte är släktforskare. Det är alltså inte p.g.a. sin hobby som de har startat företaget. För dem är det helt enkelt ett sätt att tjäna pengar. Inget ont i det naturligtvis, men är det verkligen i släktforskarnas intresse att aktivt stödja Genline?
 
Så länge det bara är via Genline som det går att komma åt originalkällorna på detta sätt, så är det naturligtvis utmärkt att Släktforskarförbundet har förhandlat fram en medlemsrabatt på de dyra avgifterna. Men kanske bör man vara lite försiktigare med att slå på reklamtrumman för långtidsabonnemang för tusentals kronor. Vem vet egentligen när det ena eller andra länet blir klart? Det är inte riskfritt att abonnera på grisen i säcken. Men framför allt bör man inte bygga fast släktforskarna hos Genline genom att uppmuntra dem att även börja skanna nya typer av handlingar. Och varför inte det då?
 
Jo, de handlingar som släkt- och hembygdsforskare använder (kyrkoböcker, mantalslängder, domböcker m.m.) är allmänna handlingar som förvaras i Riks- och landsarkiv. Det släktforskarrörelsen borde göra är naturligtvis inte att hota med att anmäla Riksarkivet/SVAR till Konkurrensverket (!) för otillbörlig konkurrens med Genline om man använder skattepengar till att skanna statliga allmänna handlingar, utan i stället arbeta för att internetpublicering av dessa handlingar sker i regi av samma arkivverk som förvarar dem - och att det är lika avgiftsfritt att läsa handlingarna via internet som att läsa dem på arkiven. Men ju längre Genline har hunnit innan Riksarkivet/SVAR kommer igång, desto svårare blir det förmodligen att få politikerna att satsa på något som redan finns.  
 
Det gäller alltså att få våra politiker att ge de anslag till arkiven som behövs för att allmänheten inte ska behöva betala avgifter till ett privat företag för att läsa allmänna handlingar - och det så snart som möjligt. Och när kan det väl vara en lämpligare tidpunkt att få politikerna att ta ställning till detta än ett valår?
 
Läs mer här: www.nog.nu (Arkivpolitiskt program).
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2002-06-26, 09:04
Svar #6

Utloggad Ted Rosvall

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1256
  • Senast inloggad: 2024-03-09, 07:49
    • Visa profil
Hej Jörgen,
 
Jag har läst Ert Arkivpolitiska program med stort intresse, och inser att även Sveriges Släktforskarförbund borde ha ett sådant. Det är dock inte säkert att vi i så fall kommer fram till samma slutsatser som Ni.
 
Låt mig först säga att Förbundsstyrelsen delar Er uppfattning att allt arkivmaterial i kraft av lagar och förordningar borde vara fritt och gratis. Problemet är bara, att Riksarkivet, SVAR, Arkion och de andra inte har förstått detta. För att inte tala om regeringen, som inte mer frikostigt ger pengar till Arkivverket. Konsekvenserna ser vi i SVARs och Arkions avgifter, som är så höga att de ger utrymme för konkurrens och privata initiativ.
 
Det skall bli mycket intressant att se vad regeringens arkivutredare har att säga om just tillgänglighet och avgifter. Det kan hända att det är klokt att avvakta denna utredning innan Förbundet sätter igång några mer omfattande aktioner.
 
Det många av oss reagerar på när det gäller SVARs agerande, är att det inte handlar om konkurrens på lika villkor. Att SVAR använder skattepengar för sin verksamhet är det naturligtvis ingen som kan ha något att erinra emot. Det är när man använder specialdestinerade medel från EU, som handlar om stöd till en viss region - och när man sedan låter regionstödet bli viktigare än själva verksamheten, som man börjar fundera på sakernas sammanhang.
 
För att uttrycka det i klartext. Var ligger egentligen Arkivverkets ansvar? Handlar det om att på bästa sätt vårda och tillgängliggöra vår gemensamma arkivskatt - eller handlar det om att skapa arbetstillfällen i inre Norrland?
 
Mvh
TED

2002-06-26, 22:53
Svar #7

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6870
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 15:22
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Ted, det är naturligtvis ingen överraskning att vi är vi är överens om målet, avgiftsfri internetpublicering i arkivverkets regi, och om de ökade statliga anslag som krävs för att nå dit.
 
Men när det gäller konkurrens på lika villkor så hänger jag inte med. Hur denna skanning finansieras (EU-stöd eller statliga arkivanslag) förändrar inte det faktum att det är arkivverkets egna handlingar, d.v.s. sådant som förvaras av Riks- och landsarkiv. Konkurrensen uppstår ju enbart för att det har tagit så lång tid för Riksarkivet/SVAR att komma igång att Genline har hunnit först och kunnat plocka ut det gottaste (d.v.s. kyrkoböckerna, som det är störst efterfrågan på och därmed går att tjäna mest pengar på).
 
Självklart är det fel någonstans om SVAR startar en verksamhet bara för att man kan få EU- eller AMS-stöd till den, och avstår från annan viktig verksamhet som man inte kan få stöd till. Men någonstans är väl i så fall de statliga anslagen till SVAR, eller snarare bristen på sådana. Riksdagen har bestämt att SVAR och Arkion i första hand ska finansieras med avgifter och olika former av särskilda stöd (som man får ragga själva). Sedan har visserligen också Riksarkivet sina ordinarie anslag som ska räcka till hela arkivverket (inkl. landsarkiven), men för varje krona av de pengarna som används till SVAR eller Arkion försvinner lika mycket från annan verksamhet som inte kan finansieras med avgifter. Det är ingen lätt ekvation att få de snåla anslagen att räcka till allt.
 
Men det är ju inte så att EU ger detta stöd till SVAR för att de ska skanna just kyrkoböcker och inte ger några bidrag till skanning av andra arkivhandlingar. Valet av vilka handlingar som ska skannas är SVAR:s. Och det är ju SVAR:s val kritiken i grund och botten gäller - att SVAR ska skanna kyrkoböcker, och därmed konkurrera med Genline, i stället för andra typer av handlingar som också behöver skannas.
 
Eller i klartext: Det avgörande är inte varifrån pengarna till SVAR:s skanning kommer (EU-stöd eller statliga arkivanslag) eller hur verksamheten motiveras (sysselsättning eller ökad tillgänglighet) - hotet om anmälan till Konkurrensverket för att man inte konkurrerar på lika villkor är bara en påtryckning för att få SVAR att skanna rätt typ av handlingar. Eller hur? Om SVAR hade beslutat att använda EU-stödet till skanning av bouppteckningar eller mantalslängder, så hade man väl inte fått ett uns av kritik ens om verksamheten enbart hade motiverats med att det skapar arbetsplatser i Västernorrland?
 
Men det ena (SVAR) behöver inte utesluta det andra (Genline). Låt oss helt enkelt dela upp det hela i två bitar: Publicering och skanning.
 
Publiceringen är vi alltså eniga om: Avgiftsfritt i arkivverkets regi. Då har alltså inte Genline någon framtid där.
 
Skanningen behöver däremot inte ske helt och hållet hos SVAR. Självklart kan man anlita privata företag, t.ex. Genline, för att arbetet ska gå fortare än om SVAR gör allt själv. Det som Genline redan har skannat klart får då köpas in av SVAR för att publiceras avgiftsfritt. Därefter kan Genline, på SVAR:s uppdrag, fortsätta att skanna nya kyrkoböcker, meden SVAR:s olika enheter skannar annat material. (Är Genline däremot inte är intresserade av en fortsättning om man inte längre kan få betalt för publiceringen, utan bara för det utförda skanningsarbetet - ja, då är det deras val. Men det återstår ju att se hur de ställer sig till det.)
 
Men som sagt: Alltihop förutsätter att Riksarkivet får de nödvändiga anslagen. Och tills denna julafton infaller, så är naturligtvis nödlösningen med även publicering i Genlines regi bättre än inget alls. Men stödet till Genline bör kanske inte vara alltför entusiastiskt. Vi får se upp så att denna dyra nödlösning inte blir permanent!
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2002-06-29, 11:41
Svar #8

Utloggad Staffan Bengtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2261
  • Senast inloggad: 2024-03-15, 08:20
    • Visa profil
Ett tips.
 
Många med mig kanske sitter och väntar på att fler församlingar i Kronoberg ska bli klara. Faktum är att det mesta är klart och även åtkomligt. Något man inte upptäcker om man bara loggar in med Family Finder som vanligt. På Genlines hemsida under länken församlingar finns en underrubrik Ej indelade (ännu). Där finns en förteckning över församlingarna och följande information:
 
Ej indelade församlingar är indexerade, men ännu inte länkade till ett län. De går att nå genom Family Finder om du väljer Alla Län.  
 
Det fungerar!

2002-07-17, 09:49
Svar #9

Utloggad Michael Lundholm

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 745
  • Senast inloggad: 2024-03-06, 15:53
  • https://lundholm.me
    • Visa profil
    • Släktforskning och personhistoria
Efter att ytterligare ha stött på Genline om församlingar för vilka det saknas volymer fick jag följande mer klargörande besked från kundsupporten:
 
Det kommer alltid vara ett visst databasunderhåll då vi konstant får in
uppgifter om felaktigheter. Det kan vara bilder som är för mörka,
felindexerade, fel årtal, m.m. För att rätta till dessa fel så blir vi
ibland tvugna att beställa om dessa filmer i från RA(RiksArkivet) och det
tar tid. Nu under semestertider ännu längre tid.
 
Under normala förhållanden brukar det ta ungefär 3-6 veckor innan ett
inrapporterat fel blir rättat, under semester tider tar det betydligt längre
tid.
 
Inte vidare kul men i vart fall ett mer klargörande besked.
//Michael Lundholm

2002-07-17, 20:49
Svar #10

Mikael karlsson

Angående Genline  
 
Här finns det ju lite olika möjligheter Jörgen Tollesson, har nämnt en tänkbar väg..
 
En annan skulle vara det att staten förhandlar sig till rättigheterna för materialet.
Går in och subventionerar en stor del eller allt  av den kostnaden som Genline vill plocka oss på.
 
Som det är idag där de flesta av oss har lång väg till Landsarkiv och div. hinder i vägen.
 
Arbete  
Äldre som har svårt att ta sig till arkiv.
Alla har inte råd med en mikro läsare, lång väg till bibliotek  
Kostnad för att beställa mikrokort från svar.
 
 
Här har ju staten en jättemöjlighet att ordna till lite rättvisa och förenkla..
 
Jag tror inte heller att staten skulle förlora något på det, Belastning på landsarkiven
Och på Svar skulle ju minska.
 
Och Genline verkar ju sköta detta bättre än staten. Fast de enl. inlägg bara gör det för att tjäna pengar.
 
Man borde kunna anlita låt sig 4-5 företag som Genline se till att äga rättigheterna så att  riksarkivet har kontroll över materialet.
 
Se till att lägga ut varenda handling som är mikro filmad. Och även se till att mikrofilma resten som inte redan är det.
 
Detta skulle ju innebära rättvisa för oss som inte har nära till landsarkiv mm
Sen kunde man ju tänka sig en smärre avgift exvis 200:- person/år..
 
Bra mycket rättvisare än det är idag

2002-09-08, 23:11
Svar #11

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2022-06-06, 18:37
    • Visa profil
    • Scangen
Genline har nu fram till den 15 september åter det erbjudande som de hade i maj att teckna ett tvåårsabonnemang för 3000 kronor (för de med Förbundsrabatt). Jag missade det ju förra gången men har nu slagit till.

2002-10-05, 12:53
Svar #12

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2022-06-06, 18:37
    • Visa profil
    • Scangen
Är inte Kronoberg klart? När jag ska titta på Markaryd så ser jag att av C-volymerna finns bara C:1 fram till 1716. Har mailat support men ännu inte fått svar.

2002-10-05, 13:04
Svar #13

Lotta Nordin (Lotta)

Hej Anders!
 
Är det möjligt att C:2 och C:3 inte finns på rullfilm? Jag tittade på NAD (hemsidan) och där är en lucka mellan C:1 och C:2. C:1 slutar 1716 och C:2 börjar inte förrän 1861. Genline använder sig ju av rullfilmerna när dom scannar.
 
Mvh//
Lotta

2002-10-05, 16:46
Svar #14

Utloggad Kenneth Larsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1510
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 10:11
  • Kenneth Larsson
    • Visa profil
    • Ancestor
Födelseböckerna förstördes antagligen vid bränderna 1851 och 1877. Alla originalböcker är ju annars överförda till rullfilm.
MVH Kenneth L.

2002-10-05, 17:23
Svar #15

Utloggad Staffan Bengtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2261
  • Senast inloggad: 2024-03-15, 08:20
    • Visa profil
På registerkorten för Markaryd, som finns i början av AI:1, finns det en anteckning för hand som jag tyder till att 1717-1860 har brunnit.
 
Däremot finns det en del andra konstigheter under Kronobergs län, som jag påpekat för Genline. T ex finns en hel del volymer från Ljuder redovisade under Linneryd och under Ljuder finns en del från Södra Ljunga

2002-10-05, 20:25
Svar #16

Utloggad Janet Henriksson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 581
  • Senast inloggad: 2011-03-10, 21:34
    • Visa profil
Visst är det många böcker som saknas i Genline, har sett fg. som inte haft några födelse-vigsel eller dödböcker. Tänker då på Nottebäcks fg., och det finns säkert fler.
 
Så jag är lika frågande, är verkligen Kronoberg klart? vilken besvikelse.
 
Hälsningar Janet

2002-10-05, 21:25
Svar #17

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2022-06-06, 18:37
    • Visa profil
    • Scangen
Tack för upplysningen, även om den var tråkig. Tänkte inte att de kunde vara förlorade, eftersom andra volymer verkade finnas för tidsperioden, t ex hfl. Man får gå igenom dem i stället, för att hitta sin person född 1822, som jag var ute efter.

2002-10-27, 19:00
Svar #18

Utloggad Leif Hernberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 149
  • Senast inloggad: 2015-09-30, 14:50
    • Visa profil
Jag har några gånger sänt frågor per e-post till Genline, men får aldrig svar. Jag skulle närmast vara intresserad av när man kan vänta sig uppgifter från Stockholmsområdet. Finns det någon som har svar på detta, och är det andra som råkat ut för att aldrig få svar på sina frågor?

2002-10-27, 20:44
Svar #19

Utloggad Marianne Munktell

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 113
  • Senast inloggad: 2018-07-16, 19:58
    • Visa profil
Leif!
 
Om du går in på Genlines hemsida får du följande information:
 
Preliminärt  
under 2003:
Malmöhus län
Hallands län
Blekinge län
Jämtlands län
Skaraborgs län  
Västernorrlands län  
Älvsborgs län  
 
Resterande län kommer att produceras under 2004

2002-11-01, 11:53
Svar #20

Mikael karlsson

Falsk marknadsföring?
 
Genline påstår sig ha gjort färdigt Göteborgs & Bohus län ...
 
Men det måste väll vara en sanning med modifikation...
Ser man tex i Svarteborgs församling finns inga Husförhör att tillgå...
 
Har påpekat detta för dem men de verkar ovilliga att svara..

2002-11-01, 13:22
Svar #21

Roger Johansson

Det ÄR falsk marknadsföring. Jag vet flera exempel från Kalmar län och Kronobergs län där det saknas böcker, sidor i böcker etc från INNAN 1895 och där det bevisligen finns mikrokort. Jag har själv kommit vidare i min forskning genom att betsälla mikrokort som BORDE funnits på genline.
 
I övrigt tycker jag nog det är en bra tjänst iaf

2002-11-01, 17:26
Svar #22

Utloggad Gunnar Jonsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2177
  • Senast inloggad: 2024-03-23, 13:34
  • Gunnar Jonsson, Säffle
    • Visa profil
Att det finns mikrokort är ingen garanti för att Genline kommer att ha volymen ifråga. Det förekommer volymer som av någon anledning aldrig funnits på mikrofilm (vilket är det som Genline scannar). Dessa är då kompletteringsfilmade av SVAR och finns då enbart på mikrokort. Det gäller då särskilt volymer EFTER 1860, eftersom mormonernas första filmning gällde material fram till det året. Exempelvis saknas en hel del flyttningslängder 1860-95 just på grund av detta.

2002-11-02, 11:51
Svar #23

Utloggad Stig Petersson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 202
  • Senast inloggad: 2017-01-08, 09:22
    • Visa profil
Det finns även dolda luckor i Genlines material t ex för Älghults socken. Sålunda uppges volym 444.8 omfatta AI:6 men innehåller endast sidorna 1-85 av denna hfl; saknas alltså sid 86-236. Volym 444.9 uppges innehålla AI:7 men omfattar endast sidorna 242-286 av denna hlf; saknas alltså sid 1-241. Jag har påpekat denna brist för Genline 2002-08-23 och 2002-09-25. Luckorna kvarstår.

2002-11-02, 17:23
Svar #24

Utloggad Gunnar Jonsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2177
  • Senast inloggad: 2024-03-23, 13:34
  • Gunnar Jonsson, Säffle
    • Visa profil
Stig. Det vore faktiskt intressant att veta hur dessa volymer ligger på mikrofilmerna. Du har ingen möjlighet att kolla det? Exempelvis om sidorna 86 och uppåt i AI:6 ligger på nästa rulle. Ligger dom på samma film, så kan man ju faktiskt undra vad Genline sysslar med ibland. Det är just sådana här saker som gör att man tvekar att ta ett abonnemang.

2002-11-08, 16:30
Svar #25

Utloggad Stig Petersson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 202
  • Senast inloggad: 2017-01-08, 09:22
    • Visa profil
Gunnar,
Troligen ligger slutet av AI:6 och början av AI:7 på samma rulle. Jag har inte kollat. Men till min stora glädje och tillfredsställelse såg jag idag att de omtalade luckorna nu har täppts till av Genline.

2002-11-18, 11:54
Svar #26

Alvar Stockhaus 2

Vad är bra med Genline? Kan man se något på Genline som inte går att se på mikrokort? Är
Genine bara kopierade mikrokort eller är det
nya skanningar av original hyrkböcker?
Jag bara undrar.

2002-11-18, 12:53
Svar #27

Utloggad Bo Berndtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3221
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 10:33
    • Visa profil
Fördelen, för dem som anser det vara en sådan, med Genline är att du kan sitta vid datorn och läsa, behöver inga kort, ingen läsapparat.
Nej, du kan inte se något som inte går att se på mikrokort.
Genline är varken kopierade mikrokort eller nyskanning av originalböcker, det är (enligt dem själva) inscanning av kopior från de ursprungliga avfotograferingarna av kyrkböckerna.

2002-11-19, 14:27
Svar #28

Utloggad Kjell Croné

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 490
  • Senast inloggad: 2015-01-02, 22:28
    • Visa profil
    • hem.passagen.se/kjell.crone/foto/gen/main.htm
Bo, jag har hittat några fall där mikrokortet är oerhört svårläst, där sidan är väldigt ljus, men som går att tyda om man kollar på Genline.
T.ex. Värmland, Silbodal, C:1, sida 31 (födda 1719)
 
Mvh, Kjell

2002-11-19, 22:56
Svar #29

Peter Karlsson (Peterk)

Ja hur många gånger har man inte undrat varför det var så ont om bläck förr i tiden, när det i själva verket beror på en undermålig exponering vid framtagandet av microfich?n (16mm) från originalfilmerna (35 mm)..
-Skillnaden i upplösning mellan filmformaten gör långt mindre än just detta faktum att så många mikrokort ger betraktaren intrycket av oläsbara böcker, när så inte alls är fallet vid en titt på motsvarande @rullfilm@, (som man alltså kan säga att Genlinematerialet 'härstammar' ifrån).
Jag äger ett flertal kort som jag borde ha reklamerat från första början om jag känt till hur det skall/kan se ut..
 
Alltså är även detta något som talar för denna nya form av läsande, även om man inte i sig tycker att man behöver ha det på datorn.. (för att inte tala om hur lätt det då blir att få läshjälp på dessa sidor.. :-)

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna