ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2011  (läst 2015 gånger)

2010-11-12, 23:27
läst 2015 gånger

Lotta Nordin

För att dämpa avundsjukan lite så kan jag upplysa om att det som finns (hos AD) när det gäller domböcker från Södra Möre är enbart år 1840. Alltså inte t. o. m. 1840. För Norra Möre finns urtima ting 1838-47 i en volym.  
 
Och som Olle säger, domböcker finns på mikrokort (och film) också. Det är bara att beställa!

2010-11-13, 10:54
Svar #1

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Nu handlar den här tråden, och specifikt Malin Kullbergs och min fråga, om AD Online - allmänna frågor. Vill man diskutera domboksmaterial på mikrokort eller -film är det en annan avdelning som gäller.
 
Och nu är det så att AD är det enda privata företaget i landet som ägnar sig åt digital massfotografering av källmaterial. Dessutom huvudsponsor för Släktforskardagarna de två senaste åren. Så även om verksamheten är relativt ny, lär de ändå ha resurser att ge sig i kast med domboksmaterialet på Riksarkivet.  
 
Därför skulle det vara intressant att höra hur diskussionerna med riksarkivarien går. För det har också betydelse för mig som privatperson.  
 
Mitt abonnemang på AD går ut vid årsskiftet. För att jag ska finna det intressant att fortsätta abonnemanget, har det stor betydelse för mig att veta om det blir någon tillgänglighet till Svea hovrätts renovationer under nästa år eller i vart fall få ett besked av ansvariga vartåt det lutar när det gäller återstående domboksmaterial.

2010-11-13, 10:55
Svar #2

Utloggad Niklas Hertzman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1073
  • Senast inloggad: 2024-03-17, 10:53
    • Visa profil
    • web.telia.com/~u40107259/
Hej alla !
 
Det var ju trevligt att det finns en efterfrågan på nytt material, men samtidigt så måste ni inse att det inte bara är att knäppa med fingrarna och så är allt klart. Ingen hade blivit gladare än jag om allt hade funnits klart direkt när man önskar det. Vi lever dock i en verklighet där vi måste betala löner till alla de som fotograferar och alla de pengar vi får in när vi säljer abonnemang går tillbaka till verksamheten.  
Alla har så klart sina önskemål om vad som skall fotograferas. Om man frågar 40 personer om vad de vill att vi skall fotografera så kommer vi att få minst 40 olika svar. Varje vecka kommer det ett antal förslag på vad vi skall ta. I många fall så kräver dessutom den som hör av sig att vi skall släppa allt som vi håller på med och bara ta det som just den personen vill.
 
Vi har valt att prioritera vilka saker vi fotograferar. Först så tar vi de äldre kyrkoböckerna (till 1894, serierna husförhörslängder, flyttade, födda, vigda och döda). När detta är klart, arkiv för arkiv, så går vi vidare med andra typer av handlingar och då har vi valt att prioritera bouppteckningarna till 1900. När detta är klart så blir det nya serier o.s.v. Vi fyller varje månad på med ungefär 500.000 nya bilder. Vi kommer så klart att komma till domböckerna också, men precis som någon skriver så fyllde vi precis 5 år och vilken femåring har börjat läsa domböcker ;-)
 
Och hade vi istället för bouppteckningar valt att fotografera domböcker så hade folk hört av sig och klagat på att vi inte har bouppteckningar...
 
Vi har, då de olika arkiven varit egna myndigheter, gjort avtal med respektive arkiv om hur våra arbetsförhållanden skall vara på respektive arkiv. Nu när det är ett Riksarkiv så håller vi på att prata med Riksarkivet om ett gemensamt avtal som skall gälla för alla arkiven. Det är alltså INTE så att vi har misskött oss och surfat runt på en räkmacka, utan Riksarkivet ser över sina regler och riktlinjer och dessa kommer så klart även att gälla för oss. Såklart försöker vi få till saker som gör att det skall underlätta för oss. Men inga avtal är ännu klara, så det är ju rätt intressant att någon vet vad som kommer att gälla...
 
Hälsningar från Laholm där jag är på Arkivens Dag. Passa på att idag gå ut och besök ett arkiv nära dig.
 
Niklas Hertzman
Arkiv Digital
Niklas Hertzman

2010-11-13, 11:18
Svar #3

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Hej Niklas!
 
Snabba puckar - svar 1 m i n u t efter mitt inlägg! Hedrande!
 
Jo, visst är det så att vi alla har olika änskemål om vad som skulle prioriteras. Men det är ändå så att det äldre domboksmaterialet - för t ex Lindes bergslag börjar de 1612, på ULA saknas konceptdomböckerna för den äldre tiden och börja inte förrän 1780 - har särskilt stort värde för kunskap om personer och deras liv eftersom annat källmaterial knappt finns. Och OM det finns ger det ändå inte så rik information om människors livsförhållanden och annat.  
 
Med det vill jag alltså hävda att domboksmaterial inte går att jämföra med något annat; det är unikt och borde behandlas därefter!
 
Nu ska jag ta dig på orden och uppsöka ett atkiv i min närhet, nämligen Stadsarkivet som ligger 400 m härifrån!
 
Trevlig arkivdag!
 
Hälsar
Leif G:son Nygård

2010-11-13, 15:20
Svar #4

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6870
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 18:03
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Nu handlar den här tråden om AD Online - allmänna frågor. Vill man diskutera domboksmaterials innehåll och värde som släktforskningskälla är det en annan avdelning som gäller.
 
Så skulle jag ha kunnat säga - om jag hade velat leka moderator - men det gör jag inte...  
 
Eftersom det trots allt är släktforskare som är kunder hos Arkiv Digital, så vore det märkligt om man inte hade koncentrerat sig på att först få klart den grundläggande släktforskningskällan, kyrkoböckerna. Och att bouppteckningarna kommer därefter är lika naturligt, eftersom man där får alla arvingarna 'serverade' och inte sällan också andra släktingar som kan vara avgörande pusselbitar, plus naturligtvis intressanta upplysningar om under vilka förhållanden familjen levde.
 
Det jag personligen beklagar, när det gäller AD:s prioriteringar, är att man ser flyttattester som 'extramaterial' som kommer längre ned på listan än flyttlängderna. De två är ju intimt sammankopplade; längderna är ju - åtminstone före 1860 - egentligen bara förteckningar på utfärdade respektive mottagna attester. För vissa perioder kan ett pastorat bara ha längder kvar, andra perioder är det bara attester; de kompletterar alltså varandra. Dessutom innehåller attesterna ofta fler upplysningar än de som förts in i flytt- eller husförhörslängder.
 
Sedan sätter jag också lagfarts- och uppbudsprotokollen före de egentliga domböckerna. Domböckerna är naturligtvis den bästa källan om man vill studera livet i en bygd förr, och innehåller självklart mängder med personupplysningar - men uppbudsprotokollen är ju i stort sett lika mycket en 'ren' släktforskningskälla som bouppteckningarna. Där är det sida upp och sida ned med föräldrar som under sin livstid säljer gården till barn med namngivna makar, och barn som löser ut sina syskon ur den ärvda föräldragården. Inte minst är detta intressant - för att inte säga ofta helt avgörande - i socknar med brunna kyrkoböcker.
 
Men, som sagt, alla har vi våra önskemål...
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2010-11-13, 15:42
Svar #5

Utloggad Jan Jutefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4731
  • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
    • Visa profil
Jag vill förtydliga mitt inlägg tidigare. Den som uttalade sig sa inte precis så som jag har skrivit, men jag uppfattade att andemeningen var den.
 
Det är alltså definitivt inte min åsikt, om nu någon trodde det. Jag tycker att digitaliseringen ska ske så fort som möjligt för att inte originalhandlingarna sska fara illa. Vi ska vara oerhört tacksamma för att företag som Genline och Arkiv Digital finns, annars hade vi fortfarande suttit vid läsapparaterna med rullfilm och mikrokort. Visserligen digitaliserar Riksarkivet/SVAR handlingar själva, men ska vi ha vänta på att de ska göra allting klart så kanske först våra barnbarn får glädje av det.

2010-11-13, 22:59
Svar #6

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Nej Jörgen, jag skrev: Vill man diskutera domboksmaterial på mikrokort eller -film är det en annan avdelning som gäller.  Om du vill använda citaträtten, vilket du f ö ofta gör - citera då rätt! Det är en god regel.  (Kanske jag ändå ska anmäla mig som moderator, något jag grunnat på? Fallenheten för sysslan kanske finns där?)

2010-11-14, 01:43
Svar #7

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6870
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 18:03
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Nej?
 
Vilket citat är det du säger nej till, Leif? Ser du några citattecken runt inledningen i mitt förra inlägg?
 
De flesta andra förstår nog vad jag menar och varför jag skrev det jag skrev, så jag tänker inte orda mer om den saken. Den här diskussionen ska som sagt handla om AD...
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2010-11-15, 18:44
Svar #8

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Ja, den här diskussionen ska som sagt handla om AD så vi lägger ner stridsyxorna Jörgen!  
 
Och jag har naturligtvis inget att invända mot dina önskemål. Jag har dock mina. Och som framgår gäller det Svea hovrätts renovationer, särskilt som knappt någonting därifrån har digitaliserats.
 
Jag gav exemplet med Lindes och Nya Kopparbergs bergslag (i Örebro län). Där saknas konceptdomböcker (original) för en period av 170 resp. 120 år. Och eftersom jag vet att dessa renovationer på film är synnerligen svårlästa, i synnerhet före och vid mitten av 1600-talet, är det ett stort avbräck att inte kunna läsa böckerna i färg. Mycket av den tidiga historien ligger därmed dold för flertalet. Och är man nybörjare i dombolsmaterialet ryggar man när det knappt går att läsa vad det står. AD kan alltså - sin späda ålder till trots! - inte bara ge åtkomst för redan invigda utan skapa ett intresse av häradsrätternas domböcker hos mindre erfarna, om bilder i färg erbjuds.  
 
Detta tycker jag är två argument som skulle ge en högre prioritering i arbetet.  
 
Men av svaret från Nilkas lär det dröja säkert tills de fyller 10 år, eller rent av blir tonåring, innan de tar sig an Svea hovrätts renovationer!  
 
Det går an för dem som forskar i södra Sverige att ha andra önskemål och synpunkter på vad som bör prioriteras, när redan en stor del av Göra hovrätts domböcker är digitaliserade...

2010-11-15, 20:13
Svar #9

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6870
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 18:03
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
En stor del av mina båhuslänska förfäder har försvunnit i prästgårdsbränder (och sådana finns det en alltför lång rad av i Båhuslän, så vi är många som har råkat ut för samma sak).
 
Men det finns ju bl.a. häradsrättens domböcker och uppbudsprotokoll - på långt ifrån lättlästa mikrokort. Det finns dock en del luckor i häradsrättens arkiv, men de finns i hovrätten - på långt ifrån lättlästa mikrokort.
 
Den stora del av Göta hovrätts renovationer som finns hos Arkiv Digital är nämligen 1600-talet. De 40 åren (som det handlar om i Båhuslän) är naturligtvis intressanta - men det är också de följande 200 åren.
 
Så det finns också en och annan utanför Mälardalen och Bergslagen som väntar på färg-TV...  
 
(Meddelandet ändrat av jts 2010-11-15 22:31)
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2010-12-03, 16:22
Svar #10

Utloggad Olle Elm

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11052
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 23:58
    • Visa profil
    • www.orserum.info
Vilken trevlig, ledig och närgången intervju som gjordes på Åland i radion!
(och som det länkas till på dagens första sida i Rötter)
Vänligen,
Olle Elm
 
(Meddelandet ändrat av smol 2010-12-03 19:36)
Vänligen,
Olle Elm

2010-12-03, 16:50
Svar #11

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Och på samma sida har man släktforskning med anledning av Mariehamns 150 årsjubileum

2010-12-04, 15:09
Svar #12

Utloggad Mia Eriksson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 44
  • Senast inloggad: 2016-01-26, 11:15
    • Visa profil
Jag undrar vad som menas med Obefintlighetsbok den finns under Rättvik.Vilka personer hamnar i daen??

2010-12-05, 10:08
Svar #13

Utloggad Andreas Strindberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 365
  • Senast inloggad: 2017-08-03, 09:21
    • Visa profil
Mia!
 
Personer som avvikit från församlingen utan att ta ut flyttningsbetyg fördes in i den så kallade obefintlighetsboken, som ofta finns i slutet av den ordinarie husförhörslängden. Ofta finns någon förklaring till att personen förts in i boken i kolumnen Frejd och särskilda anteckningar, t.ex. i Amerika, troligen död eller uppgifves mördad i Trapani på Sicilien för att ta några exempel ur obefintlighetsboken i Rättviks husförhörsbok AI:16d 1888-1897, s. 1499.
 
Efter 1895, då husförhörsboken ersattes av församlingsboken, finns särskilda volymer där de obefintliga fördes in och 1968 ersattes böckerna av s.k. obefintlighetsregister.
 
Hälsningar
Andreas Strindberg

2011-01-21, 10:25
Svar #14

Utloggad Jan Kärrman

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 438
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 22:57
    • Visa profil
Varning: Arkiv Digital ändrar sina aid-nummer!
 
I alla fall Säfsnäs F:1 har fått nya nummer, så mina bokmärken pekar fel.
 
Skandalöst!
 
/Jan

2011-01-21, 15:34
Svar #15

Utloggad Niklas Hertzman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1073
  • Senast inloggad: 2024-03-17, 10:53
    • Visa profil
    • web.telia.com/~u40107259/
Hej Jan !
Du har fått svar i ett mail från vår programmerare, men då fler kanske är intresserade av svaret så skriver jag lite här.
 
Nu är det inte så att vi ändrar AID bara för att ställa till problem och skandalöst är väl att ta i. Det är ytterst få volymer där detta har hänt. När vi införde AID så var det som beta och när något är under utveckling så kan det hända att ändringar görs. Just denna aktuella volymen har fotograferats om, då vi upptäckte ett fel som nu har rättats till. Detta innebär att om man har sparat ett AID innan så är det nu ändrat. Vårt nya system skall förhindra sådana här saker i framtiden. Det som gör det extra olyckligt i just detta fallet är det inte finns någon sidnumrering i den aktuella volymen. I så fall hade sidnumret tagit över.
 
Men inget är så bra att det inte går att göra bättre. Vi kommer nu även att införa versionshantering på AID, så när vi uppdaterar bilderna i en volym, så skall detta inte kunna hända. Dock kommer detta inte att införas förän vi släpper nästa version av programmet.
 
Hälsningar
Niklas Hertzman
ArkivDigital
Niklas Hertzman

2011-01-21, 18:10
Svar #16

Moderator Källor

Ett inlägg innehållande personangrepp och rörande en fråga som inte har i detta forum att göra har raderats.

2011-01-21, 18:32
Svar #17

Utloggad Jan Kärrman

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 438
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 22:57
    • Visa profil
Niklas,
 
Är bokmärkesfunktionen fortfarande att betrakta som beta? Jag lade in mina bokmärken för den volymen för ca en månad sedan. Finns/fanns det någon varning att det var beta och att sparade bokmärken kanske inte skulle fungera i framtiden? Jag i alla fall har inte sett någon.
 
Jag tror att omfotograferingen av just denna volym kan ha gjorts efter att jag anmält att ett uppslag hade missats. Det var när jag såg att volymen fanns med bland de nya och jag skulle kolla om det som saknades kommit med som jag upptäckte omnumreringen. När jag anmälde det saknade uppslaget fruktade jag att det skulle kunna bli problem med numreringen när en bild skjuts in, så jag ställde en fråga om detta. Den 17/12 2010 fick jag detta svar från Kerstin Gustavsson på Arkiv Digital:
 
Inga AID nummer ska ändras även om man lägger in en ny bild i volymen.
 
/Jan

2011-01-21, 19:33
Svar #18

Moderator Källor

Två inlägg har raderats då det rör en fråga som inte skall avhandlas i detta forum.

2011-01-21, 20:13
Svar #19

Moderator Källor

Ytterligare ett inlägg har raderats av samma orsak.

2011-01-21, 23:42
Svar #20

Moderator Källor

Ett inlägg med kommentarer till tidigare inlägg har raderats. Denna tråd handlar om Arkiv Digitals produkter/tjänster inte om själva företaget i fråga. Den diskussionen får ske på annan plats!
 
Vidare inlägg och kommentarer på ämnet kommer även de att raderas.

2011-01-21, 23:44
Svar #21

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 19:37
    • Visa profil
Beträffande AID-nummer så hoppas jag verkligen att dessa inte används som källhänvisningar, de kan möjligtvis vara till hjälp att hitta tillbaka elekroniskt, men det är ju inte svårt att slå upp aktuellt data med rätt källhänvisning.
 
(Meddelandet ändrat av mats 2011-01-21 23:45)

2011-01-22, 00:02
Svar #22

Utloggad Martin Brandt

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1185
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 08:33
  • Se web för epost: https://brandt.slektforskning.se
    • Visa profil
    • Martin Brandts antavlor
Ahh ja... oj va länge de gamla GID nummerna från genline hängde kvar i min databas pga att man var dum nog att använda det som källa i början. All gone now..
 
Som tur är har ju AD gjort så att man i första hand får volymens namn när man ctrl+c:ar i programmet.
Skulle nästan föreslå att ta bort lilla textrutan nere till höger där man så lätt kan kopiera AID, och göra en knapp/popup av det... så det inte är så frestande att bara kopiera runt med AID-nummer ;-)

2011-01-22, 13:14
Svar #23

Utloggad Jan Kärrman

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 438
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 22:57
    • Visa profil
Jag använder aldrig AID-numren direkt, däremot bokmärkena på ett rätt systematiskt sätt. Dels för att snabbt kunna hitta dokumenten, dels för att där anges den aktuella volymbeteckningen (till skillnad från Genline som har den som gällde när mormonerna fotograferade för ett halvsekel sedan).
 
Men för att bokmärkena skall fungera får inte AID ändras!
 
/Jan

2011-01-22, 15:58
Svar #24

Utloggad Martin Brandt

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1185
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 08:33
  • Se web för epost: https://brandt.slektforskning.se
    • Visa profil
    • Martin Brandts antavlor
Vilken tur att det då är lätt att bara bläddra till rätt sida med vanliga källhänvisningen för att uppdatera AID

2011-01-22, 20:50
Svar #25

Utloggad Kristina Gunnarsdotter

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6194
  • Senast inloggad: 2024-03-21, 11:59
    • Visa profil
Frågor till Arkiv Digital bör väl ställas direkt till dem och inte via detta forum...

2011-01-26, 06:37
Svar #26

Utloggad Johan Brask

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 462
  • Senast inloggad: 2024-03-21, 10:07
    • Visa profil
Det är väl bara att inse att AD här har gjort ett misstag. Sedan får man hoppas att de kommunicerar detta till sina kunder på ett bra sätt. Kan tycka att Jan inte ska behöva upptäcka att hans AID inte fungerar utan att först få info från AD. Som kund kan man har förståelse för att misstag görs tekniskt, men att man inte informerar sina kunder om sina brister genererar bara missnöje.

2011-01-26, 11:46
Svar #27

Utloggad Stig-Ove Wisberg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 867
  • Senast inloggad: 2016-04-06, 07:45
    • Visa profil
    • wisberg.se
Det finns en tydlig förklaring på AD:s hemsida angående AID, det är bara att läsa.
 
Beskrivning AID
AID är en hjälp att direkt hoppa till en bild i ArkivDigital och AD OnLine. AID skall inte ses som en källa, precis lika lite som ett GID-nummer eller SVAR-nummer. Det är en hjälp att hitta direkt till en bild i respektive leverantörs material. AID skall alltså inte utläsas som ArkivDigital ID utan som engelskans AID=Hjälp.
 
En källa är alltid en text i klartext som man kan förstå och hitta utan att ha något abonnemang.
 
För att AID skall fungera så måste du ha ett aktivt abonnemang på ArkivDigital och AD OnLine samt att programmet skall vara version 1.4 eller senare.  
 
Med hjälp av AID kan du som släktforskare direkt göra en länk till en specifik bild i ArkivDigital och AD OnLine.
 
Konvertera AID till en riktig källa
Om du av någon anledning bara har ett AID, så kan du här ovanför omvandla detta till en källa i klartext.

2011-02-13, 12:36
Svar #28

Utloggad Ulf Berggren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3747
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 00:15
    • Visa profil
    • www.stacken.kth.se/~ulfb/genealogi.html
Uppgifterna 12/11 om att Arkiv Digital inte längre kommer att få någon specialbehandling på
arkiven har nu visat sig bli det som kommer att gälla.
Enligt uppgifter från välunderrättat håll (direkt från riksarkivarien till GF).
 
De kommer alltså att få sitta i forskarsalarna och fotografera, men det finns
förmodligen öppningar för smidiga lösningar ändå.
 
Anledningen till förändringen vet jag inget om, men man kan misstänka att Riksarkivet
räknar med att det kan finnas flera aktörer som vill in och fotografera, och att man
då inte vill särbehandla någon.
Ulf Berggren

2011-03-17, 13:25
Svar #29

Utloggad Arne Dahl

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 7
  • Senast inloggad: 2015-03-03, 23:28
    • Visa profil
Hej.  
 
Nu er det alletiders lejlighed til at stifte bekendskab med de svenske kirke bøger og husforhørlængder bl.a. da AD har en gratis weekend.
 
 Jeg vil dog gerne benytte muligheden for at fortælle, at desværre er Arkiv Digital husforhørs længder der hvor jeg har søgt, meget  mangelfulde ( mangler sider)  og desværre vil AD ikke oprette en en / log / side hvor man kan se disse steder samt hvornår de eventuelt er udbedret.
 
Men i Weekenden er det jo gratis.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna