ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: SVAR (allmänt)  (läst 2301 gånger)

2010-02-01, 17:18
läst 2301 gånger

Utloggad Jonas Magnusson

  • Jonas Magnusson (www.cognatus.se)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1316
  • Senast inloggad: 2023-12-21, 22:42
    • Visa profil
    • www.cognatus.se
Vad jag förstår så kan man inte se detta i SVAR bland de volymer som finns där utan det syns bara om man söker via NAD'en. Något att ha i bakhuvudet om man ser att en volym synes saknas någonstans.
 
Mvh

2010-09-05, 20:34
Svar #1

Carl Szabad

Tack för vänliga ord, Olle! Men jag skrev att det knappast är möjligt, inte att det inte är möjligt. Jag har också hört om försök med OCR-tolkning av handskrift, men jag vet inte hur det utfallit. Jag hittar också material på nätet som i praktiken emotsäger den möjligheten.
 
Man måste också vara medveten om att det här gäller personuppgifter, där felprocenten måste vara mycket låg, kanske ett allvarligt fel per 100 poster. Den nivån kan man aldrig komma upp till via OCR-tolkning av handskrift, även om man skulle skanna direkt från originalhandligen och inte från film.
 
Om man exempelvis studerar KBs skanning av gamla tidningar är det förvånande att man får några träffar alls, när man ser vid sidan om vad skanningsprogrammet tolkat texten till. Och då handlar det ändå om tryck, där typerna är i stort sett likadana hela tiden. Men materialet är ju så omfattande att om man söker på ett ovanligt namn kan man få ett antal träffar ändå. Troligtvis missar man dock 80-90 % av de faktiska beläggen.
 
Jag är för närvarande inblandad i en test med skanning av betydligt mer strukturerat material och det är ännu på försöksstadiet, men visar sig inte helt enkelt det heller. Vissa minns kanske också när Svenskt Biografiskt Lexikon digitaliserades via skanning för något decennium sen, ett 30-tal volymer på vardera kanske 800 sidor. Trots att texten i de gamla volymerna hade samma tydliga typsnitt med kanske 14 punkters storlek blev resultatet så dåligt att den anlitade konsulten fick korrekturläsa de 25.000 sidorna och rätta stavfelen manuellt. Det finns ändå mängder kvar.
 
Fast nu är jag riktigt off-topic...
 
(Detta inlägg är ett svar på delar av detta . Flyttades hit 2010-09-07/Moderator Källor)

2010-09-06, 11:53
Svar #2

Utloggad Torbjörn Jerlerup

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 388
  • Senast inloggad: 2019-11-30, 21:18
    • Visa profil
    • brandt.radient.org/wiki/
Carl har en stor poäng.  
 
Jag kan tillägga en sak. Det verkar inte vara trycket i sig som är problemet med KB:S usla scanningar, utan kvalitén på pappret. Pappret innehåller så många färgskiftningar att det blir svårt helt enkelt. Jag har själv gjort försök med scanning av text från olika former av papper och märkte att skillnaden blir enorm, specellt om pappret är som det ofta var innan 40-talet.
 
Därmed inte sagt att det kommer att bli omöjligt att scanna in texten från just dessa böcker, men att tekniken som kan göra det inte finns ännu.

2010-09-06, 21:15
Svar #3

Utloggad Olle Lundstedt

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 202
  • Senast inloggad: 2024-04-01, 17:32
    • Visa profil
    • gultarpgen.se
Torbjörn och Carl! Lite mer optimism!
 
Torbjörn skriver att papperet på originalet är dåligt. Men titta på vad ArkivDigital har lyckats med genom att fotografera sidorna i gamla kyrkoböcker. Titta hur bra de lyckats med exponeringen.
 
Ni skulle se hur mina bleka färgbilder 6x9 cm som jag skannat in med en billig skanner blivit efter jag manipulerat dem i ett billigt fotoprogram. För att inte nämna alla de underexponerade diabilder jag kunnat få liv i med hjälp av samma billiga fotoprogram. Det finns en hel del program där man kan manipulera bilder, och jag kan tänka mig det finns professionella program som fixar det nästan automatiskt.
 
Sedan det här med OCR är visst inte helt rätt. Det ska vara OCR + ICR + Intelligens. Läs lite här: http://www.parascript.com/company2/intelligent_recognition.cfm
Och det finns mer om ämnet på Internet.
 
Men inte tror jag inläsningen kommer att bli helt rätt. En korrekturläsning blir helt säkert nödvändigt. Och det är väl här vi frivilliga kan komma in.
 
 
Angående diskussionen mellan Ingela och Jörgen så är analysen Jörgen gjort mer såsom jag uppfattat saken.
 
Vill bara understryka hur hopplöst det är att söka i SVARs 1930 folkräkning. Om församlingen är mycket liten går det bra, men när vi kommer till städerna är den helt hopplös. Och här vill jag också spy min galla över det bläddringsprogram som SVAR använder. Det heter DjVu. Jag undrar om det finns sämre. Jämför med det program som ArkivDigital har snickrat ihop. Helt enkelt utomordentligt bra. Mycket snabbt är det också.
 
Inte heller är jag imponerad av SVARs databas med 1880, 1890 och 1900 års folkräkningar. Det är inte precis ett upplägg som passar in på 2000-talet. Är inte särskilt användarvänligt.
 
Alltså, en helt annan organisation borde ta hand om 1930-års folkräkning, enligt min mening.

2010-09-07, 05:34
Svar #4

Carl Szabad

Olle! Det råder tydligen viss begreppsförvirring här. Det är inte fråga om att få fram bra bilder (något som är väldigt lätt idag), utan att kunna OCR-tolka dem. Och det är inte alltid så enkelt, ens om förutsättningarna är de bästa.
 
Sen är inte DjVu ett sökprogram, utan ett bildformat, liksom jpeg och tif. Den seghet, som ibland kan upplevas på SVARs sajt beror på helt andra saker. Hela Riksarivet lider av den i sin övriga verksamhet och bland annat har man bytt servrar i våras. Det blev bättre då, men är ännu inte helt bra.

2010-09-07, 08:13
Svar #5

Utloggad Olle Lundstedt

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 202
  • Senast inloggad: 2024-04-01, 17:32
    • Visa profil
    • gultarpgen.se
Carl!
Jag är medveten om att svårigheten ligger i att tolka handskriven text till digitala tecken, men det har tydligen hänt en hel del på senare år. Eftersom du tidigare har visat att omöjliga saker kan göras, varför inte göra ett försök med detta??
 
Beträffande DjVu hade jag tydligen missuppfattat det. Då är det alltså SVAR eller Riksarkivet som totat ihop ett helt värdelöst bläddringsprogram. Det går inte att bläddra med PgUp, PgDown, det går inte att ha flera fönster öppna, det går inte att spara inställningar permannent, mm. Tyvärr kan jag inte se en enda bra sak i det programmet, om jag jämför med ArkivDigital, Genline och danska Arkivalier. Eftersom denna statliga institution nu är så fräcka att de tar betalt för sina tjänster, som vi redan betalt via skatten, då tycker jag att de skulle lägga resurser på att tillfredsställa oss betalande kunder. Visst märkte jag att de bytte servrar, men det hjälper ju inte om programmen är dåliga.
 
F.ö. tycker jag som Ingela, att Riksarkivet och andra borde läsa PUL igen. Det är nog inte alls så att det är så väldigt förbjudet allt det som påstås. Senaste PUL lär vara baserat på en EU överenskommelse och danska Datatillsynet skriver: Det er dog Datatilsynets opfattelse, at eksempelvis et familietræ med ganske ufølsomme (banale) oplysninger såsom navne, fødsels og dødsår kan offentliggøres på Internettet uden samtykke. Jag har fått för mig att det sprids en massa vinklade tolkningar om vad det står i PUL. Jag läste någonstans att det finns inte en åklagare som vill ta i ett det med tång.
Jag tror alltså inte dugg på att det skulle vara olagligt att lägga ut folkbokföringen 1930 i en sökbara databas på Internet.

2010-09-07, 10:25
Svar #6

Utloggad Torbjörn Jerlerup

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 388
  • Senast inloggad: 2019-11-30, 21:18
    • Visa profil
    • brandt.radient.org/wiki/
Ja, Olle. Jag menade inte foton. Jag gjorde ett experiment att ta en text och skriva ut med olika papper. Det pappret med mest kornighet ledde till sämst resultat. Eftersom trycket oftast ser likadant ut år efter år antar jag att det huvudsakliga problemet för KB inte är trycket (om inte de har dålig programvara och inte lärt programmet känna igen trycket under flera år), utan kornigheten på papper som stör avkänningsprogrammet.  
 
När det gäller handstilar har vi pappersproblemet med inte bara det utan också främst de många olikheterna i handstil. Det krävs mer avancerade program för att hantera det.
 
Men det kommer. jag är övertygad om det. Jag minns hur textscanningen var för 20 år sen. *hu!*
 
/T
 
(Meddelandet ändrat av jerlerup 2010-09-07 10:26)

2010-09-07, 13:01
Svar #7

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6916
  • Senast inloggad: 2024-04-18, 00:13
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
SVAR är inte så fräcka att de tar betalt för sina tjänster, som vi redan betalt via skatten.
 
Hade man fått skattepengar till hela sin verksamhet, så hade det inte behövts några avgifter. Det är riksdagen som har beslutat att denna del av Riksarkivets verksamhet ska vara avgiftsfinansierad.
 
SVAR:s uppgift är att öka tillgängligheten till arkivhandlingarna genom att använda modern teknik. Först överfördes de gamla rullfilmerna till mikrokort, och nu är det internet som gäller (även om en del handlingar fortfarande bara finns på mikrokort).
 
Men den som använder sig av SVAR för att ta del av handlingarna måste alltså betala en avgift för att se exakt samma handlingar som man har grundlagsfäst rätt att se avgiftsfritt på plats i arkivet. Det är ologiskt, men det är alltså riksdagen som har bestämt att det ska vara på det viset.
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2010-09-07, 15:39
Svar #8

Carl Szabad

Olle! jag har redan tidigare förklarat att jag är inblandad i ett skanningsprojekt med betydligt mer strukturerat material. Det är rimligt att vi först ser om det låter sig göras med önskvärd kvalitet innan man hoppar på något betydligt svårare.
 
Vad gäller permanenta inställningar av DjVu-presentationer så högerklickar man på en sån bild, väljer Hjälp och därunder kan man göra permanenta förändringar av bilderna. Är en film mörk kan man ljusa upp den och om bilderna är små kan man förstora dem.
 
SVAR valde för länge sen standarden DjVu eftersom den var betydligt mer avancerad än övriga tillgängliga bildformat. Man har sedermera flera gånger förgäves försökt få Lizardtech att implementera de funktioner du saknar. Kompetens finns nog hos SVAR att själva tillföra de önskade funktionerna, men licensreglerna förhindrar vidareutveckling av licenstagarna själva.
 
(Meddelandet ändrat av carl 2010-09-07 15:48)

2010-09-07, 23:40
Svar #9

Moderator Källor

Ett antal inlägg i diskussionen med ursprung i Carl Szabads inlägg från söndagen 05 september 2010 - 20:34  har flyttats hit.

2011-01-18, 16:06
Svar #10

Utloggad Arne G Källström

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 75
  • Senast inloggad: 2014-05-23, 16:54
    • Visa profil
Jag prenumererar på SVAR. Är det någon som vet hur jag skall kunna ändra bilden så den blir mörkare. Det finns sidor som är väldigt ljusa och texten är svag så det blir svårt att läsa den. I Genline finns det så det går att ändra.
 
Mvh Arne

2011-01-18, 17:23
Svar #11

Utloggad Lasse Waldemarsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5784
  • Senast inloggad: 2024-01-29, 18:09
    • Visa profil
Hej Arne
Högerklicka i bilden
välj Hjälp
klicka på inställningar
du får då upp ett fönster där det går att göra bilden mörkare eller ljusare. Inte alls så bra som Genlines variant men det går.
 
Lasse

2011-01-18, 19:55
Svar #12

Utloggad Arne G Källström

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 75
  • Senast inloggad: 2014-05-23, 16:54
    • Visa profil
Tack Lasse!
Det var ju mycket bättre, innan satt jag och ansträngde ögonen så det nästan gjorde ont i dom.  
 
Mvh Arne

2011-08-16, 18:43
Svar #13

Utloggad Fredrik Pettersson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 66
  • Senast inloggad: 2020-10-11, 07:24
    • Visa profil
Alltså! Jag har en fundering angående SVAR; I Karlanda församling så hade dom en kategori Skolrådets handlingar sedan underkategori Inb. Förteckning över barn i skolåldern samt över fortsättningsskolpliktiga. Men det finns ingen knapp att trycka på, varken skannat eller filmat.  - Varför visar SVAR saker som dom inte har? För att retas?(<)
 
Menas det att detta kommer skannas i framtiden eller måste jag begära ut på något annat vis?
 
Fredrik

2011-08-16, 19:52
Svar #14

Utloggad Christina Claeson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 772
  • Senast inloggad: 2023-12-30, 17:38
    • Visa profil
Hej Fredrik
Det kan vara så att materialet inte ännu är scannat hos SVAR men att det finns möjlighet att beställa fram det på Värmlandsarkiv i Karlstad. Du kan höra med dem om det är tillgängligt. Visst kan det vara förargligt när det inte är inscannat, men det finns ändå väldigt mycket mer material idag än för några år sedan

2011-08-16, 19:58
Svar #15

Utloggad Åke Wahlqvist

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1217
  • Senast inloggad: 2024-04-11, 21:13
    • Visa profil
    • akewah.se
Svar har ju en redovisning som är gjord för släktforskare, vill du veta vad dom har skannat så gå in under rubriken SKANNADE Arkiv. Det kan ju också vara så att du saknar något gå då in under rubriken arkiv i original och se vad som finns.

2011-11-15, 07:52
Svar #16

Utloggad Jan Kärrman

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 438
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 22:57
    • Visa profil
70 år tidsgräns för digitaliserade arkivhandlingar
Ytterligare 3 miljoner bilder via nätet redan idag.
 
Riksarkivet har beslutat att en 70-årig tidsgräns ska gälla för digitaliserade arkivhandlingar vilket innebär en anpassning till sekretesslagstiftningen. Beslutet verkställs successivt. Redan idag finns ytterligare 10 000 volymer yngre kyrkoarkiv motsvarande 3 miljoner bilder tillgängliga i den Digitala forskarsalen.
 
(Publicerad: 2011-11-14)

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna