ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Saknade CD-skivor  (läst 440 gånger)

2002-07-13, 18:56
läst 440 gånger

Paul Axelsson

Hejsan! Det finns en hel del cd-skivor om släktforskning, t'ex Dödskivan, Emigrant cd?n osv. Jag var på biblioteket härom dagen och tittade i Linköpings stifts herdaminnen. Inte så lätt att hitta i. När jag kom hem så började jag fundera varför det inte finns herdaminnen på cd- skivor? Vad är det som gäller när cd-skivor ska ges ut? Jag vet att det finns copyright skydd, men om man som jag skulle vara intresserad av en sådan cd hur bär man sig åt? Kan en släktforskarförening ta till sig att göra sådana skivor eller. Det finns säkert massor av material i bokform som skulle passa utmärkt att ge ut i cd-form. Tänk så lätt att söka då. Som sagt några funderingar som jag hoppas få lite svar på.
 
/paul

2003-06-14, 21:01
Svar #1

Utloggad Kenneth Östman

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 45
 • Senast inloggad: Aldrig
  • Visa profil
  • www.kostman.se
Finns det någon Cd-skiva med Fångregister
som täcker hela sverige År 1800 och frammåt.
Vad fanns anstalterna då? När började man med
Uppfostringsanstalter för vanartiga gossar och
var fanns dessa anstalter?
 
Mvh.Kenneth

2004-05-11, 09:43
Svar #2

Ingmarie Fridlund

Hejsan!
Jag skulle vilja ha många CD skivor som saknas.
En på Medelpad en dödskiva från 1800-talet och fram till 1900 talet. En skiva som är sveriges befolkning 1900-1970 och likadant med dödskivan
1800-1900. Men detta är väl bara önsketänkande.
 
Jag har söderskivkan , där hittade jag mycket men hittade inget på Klara skivan som jag också har, dom är bra när man hittar det man söker och blir så frustrerad när man inte hittar något alls.
 
Tack för ordet
 
Ingmarie

2004-05-12, 09:41
Svar #3

Utloggad Karl-Ingvar Ångström

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 254
 • Senast inloggad: 2021-01-08, 07:11
  • Visa profil
HEJ Ingmarie!
Visst vore det intressant att ordna ytterligare skivor för Medelpad. Vi håller på att ta fram en skiva med ättlingarna till Martinus Laurentius (bl a släkten Huss). Och andra skivor kommer. När det gäller 1800-talet så finns ju Indiko för de flesta socknarna i Medelpad. Och det gör det troligen svårt att få efterfrågan på en sådan skiva som Du avser?!
Hälsn /K-I, MGFs ordf

2004-05-20, 01:43
Svar #4

Bernt Bergkvist (Swetrot)

Jag tycker inte att vi skall begränsa oss till CD-skivor. Det viktigaste tycker jag är att vi digitaliserar och möjliggör sökningar i olika register. Dessa måste sedan samlas någonstans och en myndighet borde kunna ta ansvar för att bevara sådant material.
 
Idag är digitaliseringen rena rama vilda västern, med många lokala projekt som presenteras med mycket varierande kvalitet och nytta. Därtill finns det mer genomarbetade projekt som ibland visar sig vara riktigt viktiga, men ibland kanske man skulle funderat på att ha använt tiden till något annat.
 
Med bakgrund av vad som sker på marknaden i Sverige tycker jag att det finns några förhållandevis lätt identifierbara områden att ge sig i kast med:
 
1: Med tanke på att Genlines arbete skrider framåt blir de klassiska kyrkoböckerna fram till 1890 allt mer tillgängliga. Men modernare material efterfrågas ständigt av nya forskare. För den som är ung idag är det heller inte osannolikt att man redan är 4-5 generationer tillbaka när husförhörslängderna slutar. Och vem vet egentligen var mormors mormor var född innan man släktforskat? Dödskivan och Sveriges befolkning 1890 samt 1970 är tre bra milstolpar, men det känns som att en ytterligare en folkräkning från 1930 eller så skulle vara bra komplement.  
 
2: Elgenstierna och Örnberg är två standardverk som borde bli sökbara digitalt. Det finns fler verk som vi också borde fundera över att helt eller delvis digitalisera som t.ex. Släkthistoriskt forum, Svenska Antavlor och årsböckerna.
 
3: En stor rejäl nyckel in till kyrkoarkiven borde vi också ha. Jag tänker mig sökbart register med alla gårdsnamn och rotar i alla Sveriges församlingar, med redogörelser för förändringar i namn för församlingarna, sammanslagningar och uppdelningar. Så att man verkligen kan hitta sitt ställe man letar efter. Men också redogörelser för församlingarnas förändringar i omfattning. Det finns exempel på många gårdar som genom århundrandena kommit att tillhöra både tre och fyra församlingar redan under husförhörslängdernas tid. Kan man dessutom koppla detta till SVAR:s arkivförteckning med angivande av sidnummer i den mikrofilmade längden så kanske det kan bli riktiga stordåd när det inte finns någon som helst ursäkt att INTE slå upp originalkällan. Men det är mycket jobb med det, kanske lika mycket som Namn åt de döda.  
 
4: Tänk på att dela med er redan idag. Runt om i Sverige ges det årligen ut många hyllmeter släktforskningsmaterial i form av hembygdsböcker, föreningstidningar för alla släktforskarföreningar, släktutredningar och annat intressant material. Många tiotusentals sidor som trycks i små, små upplagor och riskerar att glömmas bort. Lösningen är att digitalisera materialet också. Samla allt detta på en släktforskningsportal och låt oss bygga ett sökbart digitalt bibliotek. Det behöver inte vara fritt den första tiden, men när upplagan av det tryckta är slut, eller när tidningen är ett år gammal, är det ju skönt om den som söker informationen lätt kan hitta den.

2004-05-20, 03:55
Svar #5

Utloggad Jan Jutefors

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4731
 • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
  • Visa profil
Jag tror nog inte att det bara är att digitalisera allt. Upphovsmannarätten ska man alltid hålla reda på.

2004-05-20, 09:44
Svar #6

Bernt Bergkvist (Swetrot)

Det är självklart att det finns en upphovsmannarätt och det ställer till en del problem vad gäller årsböcker, Svenska Antavlor m.m. det medges. Problemet är dock relativt begränsat där. Och jag tycker inte vi behöver gå tillbaka och digitalisera allt retroaktivt när det gäller hembygdsböcker och liknande. Det räcker med att vi börjar idag och att alla som ger ut dessa böcker gör klart att inlämnade alster även kommer att publiceras digitalt.

2004-05-20, 14:56
Svar #7

Utloggad Jan Jutefors

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4731
 • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
  • Visa profil
Jag tror inte att du inser problemet. Det är inte upp till någon annan att göra klart för utgivare av böcker och skrifter att de kommer att digitaliseras. Det krävs ett speciellt avtal med utgivaren.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna