ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Medelpad CD  (läst 999 gånger)

2015-10-02, 19:07
läst 999 gånger

Utloggad Karl Göran Eriksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2704
  • Senast inloggad: 2024-03-17, 08:07
    • Visa profil
Så här står det i informationen för Medelpad CD version 2 (2002): Observera att uppgifterna på CD-skivan ej är att jämställa med primärkällor. De har skrivits av i många led så felaktigheter kan förekomma. Om det är inget att säga. Det som jag däremot finner märkligt är bl.a. att uppgifter har ändrats från första versionen som utkom 1999. Man förväntar sig att ett projekt med CD-utgivning som mål har en ledning som ger instruktioner och ramar till dem som praktiskt överför materialet till digitalt format.  
Från Haverö sn finns bl.a. i 1999 års version Margareta Larsdotter, död 1690, helt korrekt angiven som hustru till Lars Mickelsson i Vassnäs. Medan hon däremot helt plötsligt 2002 skrivits som hustru till Pål Henriksson i Snöberg. Det kan bara vara en medveten skrivning och inte någon felskrivning.
Namnet på CD:n förefaller också ge avgränsningen till forskningsområdet, men det stämmer inte. Det synes vara som för alkoholisten. Först tog han supen, sedan tog den honom. D.v.s. liksom många släktforskare initialt avser utreda sin egen släkt, tillgängligt material sedan tar överhanden och man lägger till allt man hittar i tanken att det kan vara bra att ha. På Medelpads CD:n (2002) återfinns hela familjer i bl.a. Hassela, som aldrig någonsin bott i Medelpad.
Innehållet är för det mesta naturligtvis riktigt och jag har under åren haft mycket nytta av CD:n (åtskilliga hundratals jämtar lokaliserade). Jag är alltså inte ute efter att såga den, utan vill enbart veta hur arbetet med framställningen praktiskt gått till som kan förklara diskrepanserna.

2018-02-17, 18:08
Svar #1

Utloggad Karl Göran Eriksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2704
  • Senast inloggad: 2024-03-17, 08:07
    • Visa profil
En sakupplysning.
Efter att på sista tiden intensivt ha penetrerat Torps socken har det blivit uppenbart att Helge Nyberg (1913-1990) till viss del 'genat' i sin forskning i den församlingen. Torp har mycket bra husförhörslängder fr.o.m. 1749 till början av 1800-talet. Dessa har huvudsakligen använts som källa för barn födda efter 1750 och alls inte födelseböckerna. Barn som avled späda och därmed inte noterats i hfl. finns alltså inte med på Medelpads-CDn.
Torp var då kanske den största församlingen i landskapet, så för att kunna avsluta den dryga forskningen var det kanske ett rimligt val. Någon förlust för dem som söker sina anor innebär det inte, men familjebilderna blir skeva och direkta möjligheter att kontrollera dopvittnen minskar. Antalet oredovisade spädbarn kan jag inte ange men det rör sig om hundratals.
Ett exempel: För bonden och nämndemannen Hans Månsson (1752-1819) i Boda ohh Brita Jönsdotter (1757-1817) anges två barn på Medelpads-CDn. I själva verket hade paret 13 barn, varav 12 finns upptagna i födelseböckerna (en dödfödd son endast i begravningsboken).

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna