Forum > Allmänt om arkiv

Sekretess för kyrkböcker 79 år?

(1/3) > >>

Willy Eliasson:
Enligt uppgift från Arkiv Digital har Riksarkivet en rekommendation till landsarkiven att inte lämna ut material efter 1935 till dem. Sökt kommentar angående detta från Riksarkivet men inte fått svar. Finns det lagstöd för denna rekommendation?

Gunnar Håkansson:
Det beror på. Generell gräns är 70 år, alltså för närvarande 1944. Men det förutsätter, att ingenting antecknats i boken efter detta årtal. Normalt används en kyrkobok i minst tio år, ibland betydligt längre, och därmed kan en bok avseende 1935 mycket väl vara belagd med generell spärr. Vid besök på landsarkivet kan man i allmänhet få tillstånd att se en viss uppgift, sedan arkivarien kontrollerat, att den inte innehåller något, som enligt sekretesslagen skall vara hemligt för den frågande.

Carl Szabad:
Vissa landsarkiv lägger inte upp böcker som närmar sig sekretessgränsen ens på Riksarkivets egen sajt SVAR, innan de gått igenom dem för att kolla att det inte finns några senare noteringar som kan vara känsliga.

Johan Håkanson-Lindberg:
Vilket slags uppgifter skulle - med uppgifter om adoption och liknande som ett av de självskrivna undantagen - kunna tänkas betraktas som känsliga?

Willy Eliasson:
De böcker jag frågat på gäller Laxarby kyrkoarkiv,  
församlingsbok Alla:3 1923 - 1942 fol. 1 - 300 Sekretess  Nej  Restriktioner enligt PUL   Nej
och Alla:4 1923 - 1942 fol.300 - 600 Sekretess   Ja.  
Denna bok innehåller tydligen obefintliga från 1923 - 1965 så de närmaste 30 åren lär den inte kunna bli tillgänglig på Arkiv digital.  
De obefintliga borde väl stå avskilt i boken men det är helt säkert omöjligt att tänka sig och bara den ena boken har man inte stor glädje av. Det är väl bara att beklaga att av någon anledning inte de obefintliga placerades i de församlingsböcker som startades efter 1942.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion