ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Släktbok  (läst 2215 gånger)

2000-06-01, 10:52
läst 2215 gånger

Utloggad Marianne Fröding

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 420
  • Senast inloggad: 2023-05-15, 20:59
    • Visa profil
Jag skulle vilja få några tips om hur man strukturerar en släktbok. Jag har börjat att skriva små berättelser om mina förfäder, som jag tänkte ha i en släktbok, eftersom jag inte tänkt skriva om alla, utan bara på de jag tycker är intressanta, vore det roligt att få några uppslag på hur jag lägger upp dem. Använder mig nu av Word, men det kanske går bättre i något annat program? Format, mall,antal ord,teckensnitt,register osv.
MVH/Marianne

2000-06-01, 21:18
Svar #1

Jonas Kuschner

Marianne!
 
Din fråga är ju egentligen tudelad. Dels är det en fråga om hur du vill att släktboken i slutändan skall se ut, dels vilket program som kan hjälpa dig på vägen.  
 
Du bör ju börja med att ta ställning till den första delfrågan och sedan sätta din ambitionsnivå och anpassa dina krav på programvara och andra hjälpmedel därefter. Du skulle ju kunna titta på några publicerade släktböcker för att få idéer. Bra som förebilder är GFs serie släktböcker, av vilka den senaste kom ut för nu ganska länge sedan (tidigt 80-tal tror jag).  
 
Släktforskningsprogram som Holger m.fl. är ju bra för att få en övergripande struktur på själva genealogin med numrerade tabeller, ort- och personregister m.m. Men det går knappast att skriva ut en släktbok direkt från ett sådant program. Till slut måste man nog ändå använda Word (eller något annat ordbehandlingsprogram) för att få hyfs på texterna, typografiskt och på andra sätt. Släktforskningsprogram är ju inte ordbehandlingsprogram och klarar inte av att på ett tillfredsställande sätt sätta in radbrytningar, kursiveringar och andra stilvariationer, rubriker, sidhuvuden/sidfötter, innehållsförteckning, käll- och litteraturförteckning och annat sådant som man helst vill kunna ha full koll på i en bok. Källhänvisningar bör väl helst sättas i fot- eller slutnoter och det klarar så vitt jag vet inte något släktforskningsprogram. Word har ju också enkla rit- och layoutfunktioner lämpade för exempelvis översiktsstamtavlor. Registerfunktionen hos Word är ju också överlägsen eftersom man själv skriver in exakt hur man vill att något skall sorteras i registret, på förnamn, släktnamn, en normaliserad eller kompletterad namnform eller vad man nu väljer.  
 
Allt detta kräver givetvis mer arbete, men resultatet blir ju också därefter. Om du redan arbetar med Word och har kommit långt, tycker jag att du skall fortsätta med detta. Om du inte har kommit så långt, så kan du ta hjälp av ett släktforskningsprogram och sedan avsluta arbetet med Word.

2000-06-01, 22:16
Svar #2

Utloggad Marianne Fröding

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 420
  • Senast inloggad: 2023-05-15, 20:59
    • Visa profil
Hej Jonas!
Visst är min fråga tudelat, men huvudpunkten är som jag skriver: Hur strukturerar man arbetet?
Vad skall man INTE ha med, vad BÖR man ha med. Jag använder idag ett släktprogram; MIN SLÄKT, men det är ju som du säger inget man använder för detta ändamål.Fast fördelen med MIN Släkt är att man kan klippa ocj klistra RTF-filer och kopiera diagram in i Word.Mellan mina berättelser tänkte jag ha rena genealogiska uppgifter, samt bilder=vilket format skall bilderna vara i ?.Detta arbete kommer ju att ta sin tid, och under arbetets gång, kan man inte ha sjuttielva disketter eller flera högar med kopior liggande!!Skall man numrera berättelserna eller?Vad är lämpligt antal sidor?Storlek? Förslag på bra släktböcker,eller finns det någon bra handledning?
Mina frågor kanske verkar dumma, men jag vill utgå från noll, och göra detta med hjälp av redan begångna misstag!!
Så kom med förslag!!
ps/Skulle det inte vara bra om man tog fram en mall som man kunde utgå ifrån, precis som Svenska Antavlor idag har?
Marianne

2000-06-07, 16:46
Svar #3

Bo Engman

Hej Marianne,
Om vi bortser från innehållet i dig släktbok och tittar format etc. så skulle jag använda mig av A4
eller kanske A5 format. Anledningen till detta är
att kostnaden kan hållas på en rimlig nivå då förmodligen upplagan inte blir så stor. Trycker man sitt material med hjälp av en digital kopiator
och binder sina böcker med klämpärmar (jag vet inget annat namn)så får man en trevlig bok till rinlig kostnad. Klämpärmar saluförs av Esselte, kolla deras hemsida.

2000-06-08, 18:44
Svar #4

Utloggad Marianne Fröding

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 420
  • Senast inloggad: 2023-05-15, 20:59
    • Visa profil
Hej Bo!
Ja, jag är nog av samma uppfattning som dig. Jag har tillgång till detta,så det blir nog någon variant av det, MEN har du eller någon annan någon bra släktbok som man kunde planka lite ideér ur??
MVH/MF

2000-11-01, 16:02
Svar #5

Utloggad Inger Tilstam

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 205
  • Senast inloggad: 2020-08-08, 12:14
    • Visa profil
    • Tilstam.nu
Hej Marianne!
 
Du vill ha tips på bra släktböcker. Jag har två  
den ena är Släkten Zamore utgiven av Zamoreska Släktföreningen. Den fick lysande kritik i Släkthistoriskt forum för sin uppställning. Så den har jag köpt för att knycka id?er ur. En annan enklare släktbok som jag också gillar är Olle Sahlins Om C.Y. Sahlins och Maria Nordenfelts härkomst. Den senare tycker jag är enkel och bra, jag har också börjat samla ihop mitt material. Men det är ju ekonomin som avgör hur avancerad bok det blir.  
Det jag saknar i många släktböcker är ett ordentlig personregister, det är A och O tycker jag.
Med vänliga hälsningar
Inger Tilstam

2000-11-03, 15:37
Svar #6

Marianne Fröding (Ruth)

Hej Inger!
Tack för dessa tips, jag skall beställa den Zamoreska släktutredningen via bibblan. Den Sahlinska släktutredningen har jag studerat och den är väl OK, MEN min målsättning är att göra en släktbok som en icke invigd kan läsa och förstå. När jag började släktforska fanns i bakhuvudet en vilja att ge våra barn en historia bakåt innan det är och var försent. När jag växte upp hade jag både far- och morföräldrar som kunde berätta hur det var förr. Nu har jag ingen att fråga så det känns extra viktigt att ge min släktbok så mycket av intressant material att de får rätt uppfattning om våra förfäder. Det finns ju sånt som inte syns och hörs i en antavletabell om du förstår, och det är det jag vill få fram på ett bra sätt. Samt att få med de torra fakta som givetvis!!! Mao rätt mix av fakta, bilder, brev och berättelser.  
MVH/Marianne

2000-11-06, 18:45
Svar #7

Utloggad Inger Tilstam

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 205
  • Senast inloggad: 2020-08-08, 12:14
    • Visa profil
    • Tilstam.nu
Hej Marianne!
 
Jag har hittat en annan släktutredning som nog är något som du är ute efter. I Oscar Fredrik Strokirk Kultur- och person historiska anteckningar del 3 sidan 30-89. Där berättar O F Strokirk om familjen Strokirks historia. Det finns bl a en antavla, fotografier på hus och porträtt över familjemedlemmar mm. Han berättar även lite om ingifta familjers historia och om gårdarnas historia där folket bodde.
Med vänliga hälsningar
Inger Tilstam

2000-11-06, 19:09
Svar #8

Marianne Fröding (Ruth)

Hej Inger!
Tack igen för tipset!!
Jag hör av mig när jag kollat dessa två böcker!!
MVH/Marianne

2000-12-08, 13:17
Svar #9

Utloggad Lisa Qviberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 151
  • Senast inloggad: 2019-10-12, 15:20
    • Visa profil
Marie Fröding>> Har du lyckats få tag på Släkten Zamore? Tänkte annars bara tipsa om att den går att köpa genom Zamoreska släktförening för några hundralappar. Då jag är medlem i Zamoreska släktföreningen så kan jag förmedla en sådan kontakt. Mvh, Lisa Qviberg

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna