ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2014  (läst 3258 gånger)

2014-03-14, 10:23
läst 3258 gånger

Erik Holmlund

Vilka individer tar ni med i personregistren?
Enbart kärande & svarande i respektive mål?
Även vittnen och andra personer som omnämns i målen?
Nämndemännen?

2014-03-14, 11:42
Svar #1

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Erik,  
 
Jag tänkte mig alla som förekommer, inklusive nämndemännen. Jag har dock inte noterat alla, jag begränsade mig till dem som förekommer i min forskning. Mitt register blir alltså inte fullständigt, vilket jag har nämnt tidigare, men förhoppningsvis ändå till stor användning för många.
 
I mån av tid kan naturligtvis mitt register byggas ut undan för undan, så att det blir mer komplett.
 
Vänliga hälsningar
Anneli Isaksson

2014-03-14, 19:55
Svar #2

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Jag har gjort ett register till Lindes bergslags häradsrätt och det ser ut så här:
 
FÖRNAMN - EFTERNAMN - ORT - ÅR - DATUM - SID.NR. - MÅL - ANM.   
 
Det är uppställt på ett exceldokument och därför sökbart - i olika kombinationer.
 
Och när det gäller mål har jag inordnat dem i fem (5) kategorier och motiveringen & förklaring till denna indelning är följande (2003):
 
Man kan ha olika avsikter med sin forskning i domboken. Av den anledningen har jag utformat en liten ”hjälpreda” för att direkt kunna se vad målet handlar om eller snarare; vilken kategori av mål det gäller. Och jag har grovt indelat målen i fem(5) kategorier:
 
     1. Fastighetsförsäljningar (uppbud och lagfarter) och inteckningar (lån  på fastigheter);
     2. Ägorättsmål, syner, värderingar och skattläggning;
     3. Arvskiften och testamenten;
     4. Skulder;
     5. Brottmål (inkl. sedlighetsbrott, stämningar och sakören).  
 
Ibland kan det vara svårt att hänföra mål till en speciell kategori. Vid ett första påseende kan det röra sig om både inteckningar och skulder, värderingar och arvskiften. Jag har då angett bägge kategorierna. Jag har inte ansett det nödvändigt att närmare utröna vilken slag av mål det gällt. Från början var jag inte heller så noggrann att avgöra vad målet gällde alla gånger och dessutom kunde jag emellanåt inte det. Tror nog ändå att min kategorisering är till god hjälp för forskare.
 
Det här gör samtidigt att kolumnen blir smal vilket är viktigt om du har fler kolumner att ta hänsyn till och för att åstadkomma en smidig presentation.  
 
Och för Anmärkningar har jag följande förklaring:
 
Här har jag gjort smärre noteringar, ofta av genealogisk art. Det kan t ex vara titel eller yrke på en person eller att någon står som ”Sal.” (salig), vilket betyder att personen är död. Det går ofta att utläsa direkta släktsamband. Noteringar om sådana återfinns här. Mitt intresse för det finska kulturarvet har sedan lett till att jag i samma kolumn, noterar i fall personen är omflyttad finne. Uppteckningen av finnar är dock inte komplett. Det finns fler, men de registrerade är säkerligen finnar. Personer som är bosatta utanför Ramsbergs socken får vanligtvis sitt ortnamn angivet här. En viss närmare precisering av målet står även i denna kolumn, men bara i enstaka fall.
 
Registret gjorde jag alltså för 11 år sedan och jag skulle utforma den på ett lite annorlunda sätt vid en nyutgåva. Det är t ex viktigt att det framgår vilken källan är d v s. signum enligt officiella förteckningar. För mig är det oväsentligt om det härrör från AD eller SVAR, originalkällan är A och O.
 
Kanske fick du här ytterligare något tips, Anneli?
 
Lycka till!
 
M v h /Leif

2014-03-14, 20:29
Svar #3

Utloggad Olle Elm

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11052
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 23:58
    • Visa profil
    • www.orserum.info
Anneli,
Ser Du vilken fin diskussion Du fått igång?! Som Du ser efter Leifs inlägg finns här mängder av erfarenheter, och jag hoppas att fler ger sig till känna  
 
Eftersom jag hållt på med register sedan 1980-talet, har jag ändrat mig många gånger. Det finns inga fel eller rätt och det gäller att hitta något som passar en, så man någotsånär klarar av det. (Frågan om förnamn, patronymikon, tillnamn är en sådan - man väljer beroende på vad man vi se.)
 
Har själv efterhand använt samma registerposter för:
 
landskapshandlingar
mantalslängder
kyrkoräkenskaper
militära rullor
domböcker
kyrkböcker
 
[color=808080]Man kan i excel ha poster som blir väldigt smala om man har förkortningar. Ett exempel är jordnatur; sk, kr, fr  (som kan vara viktigt att ha koll på i byarna)
[/color]
Inget blir färdigt, och jag är beredd att ändra mig om jag ser något bättre. När man söker i en sådan här sambas blir resultatet överväldigande!
 
Vänligen,
Olle
Vänligen,
Olle Elm

2014-03-14, 22:14
Svar #4

Utloggad Jonas Magnusson

  • Jonas Magnusson (www.cognatus.se)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1316
  • Senast inloggad: 2023-12-21, 22:42
    • Visa profil
    • www.cognatus.se
Intressant läsning Leif!
 
Är det alltid svarande i ett mål som står i de tre första fälten? Hur hanterar du att det är många personer (kärande, svarande och vittnen) som kan vara av intresse i en notis?

2014-03-14, 23:20
Svar #5

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Leif, verkligen intressant, det här ska jag studera lite närmare, är sjuk.
 
Tack för alla fina råd, återkommer senare.
 
Vänliga hälsningar
Anneli Isaksson

2014-03-15, 00:08
Svar #6

Erik Holmlund

Jonas> Ett av huvudsyftena med de domboksavskrifter som jag gör, är att samla genealogiska uppgifter. Därför anger jag även de familjerelationer som framkommer i domböckerna, i mina personregister. Dock anger jag inga familjerelationer som är kända från andra källor.
 
Om det t.ex. står i domboken Anders Olofssons dotter Elin..., där Elin är den som är anklagad, så genererar det två poster i mitt register, dels en för Elin Andersdotter, med en not: Far: Anders Olofsson, i min kolumn för familjerelationer, och dels en post för Anders Olofsson, där Elin Andersdotter nämns som dotter i kolumnen för familjerelationer. Självklart även ort och datum.
 
En detalj som är knepig är ju att i vissa årgångar av domböckerna så är målen numrerade, men andra årgångar kan målen vara helt utan numrering. Är lite kluven hur jag ska förhålla mig till det. Jag kan ju numrera målen själv, när numrering saknas, för att det ska bli konsekvent i mitt register, men det kan ju bli lite förvirrande senare, om jag publicerar mina register nånstans, och nån letar efter ett målsnummer i originalkällan, som inte finns.

2014-03-15, 23:11
Svar #7

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Hej allihopa,
 
Leifs indelning av mål i fem olika kategorier kan vara av stort intresse. Först var jag benägen till att ta med det i mitt register, men jag tror att jag  koncentrerar mig på personerna, för att få ner antalet kolumner. Kolumnen anmärkning är ett bättre namn än mitt kommentar. Här kan jag som Leif ange titel, yrke och som Olle och Erik även få med familjerelationer, kanske även egen relevant forskning.
 
Jag vill gärna kunna sortera på år, så jag delar datum igen till två kolumner. Vidare behåller jag en kolumn med rubriken nr för att kunna ange målets nummer i de fall det anges.  
 
Erik, jag tror inte att man ska ge målen ett nummer om det inte finns i originalet, som du säger krånglar man bara till det för andra. Viktigaste är som Leif säger att man återger källan noggrant, t ex. Kinds häradsrätt AIa:3, s. 365 eller då sidonummer inte anges AD-onlines bildnr.
 
Med detta i tankarna kommer jag fram till följande indelning:
 
År   Datum   Nr   Förnamn   Efternamn   Ort   Socken   Källa   Anmärkning
 
Alf och Tomas, och andra som forskar i Kind, vad känns viktigt för er att ha med i ett register?
 
Vänliga hälsningar
Anneli Isaksson

2014-03-16, 00:16
Svar #8

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Det finns, som nämnts, olika sätt att utforma register och varierar naturligtvis beroende på vad man själv vill lyfta fram och hur det ska presenteras.
 
Mitt register utformades både som en digital och tryckt version. Så därför var det viktigt för mig att kolumnerna passade för A4, stående med hålslag i vä marginal (för insättning i pärm). Det var också därför jag gjorde en kategorisering refererad till en siffra. Men vill man - som jag uppfattar att Anneli avser - bara göra ett digitalt register, kan kolumnerna bli fler och lite bredare.
 
Och som jag förstår finns en tanke på att återge mål eller i alla fall referat av mål. Det skulle kunna ordnas med en bilaga som följer direkt på själva registret. Då lägger man till en kolumn - Bil eller Ref - där man anger numret på bilagan. Då är det upp till utformaren (Anneli) att skriva av hela protokollet eller referat av mål - allt efter tid, lust och smak.  
 
Jarl: Jag har inte separerat personerna i ett mål. Jag har inte ansett det nödvändigt i ett register; händelser rörande släktingar är intressanta oavsett om de stämt någon vid tinget, blivit instämda eller bara förekommit som vittne. Dessutom är kolumnen för Anmärkningar avsedd för vissa genealogiska notiser.

2014-03-16, 11:01
Svar #9

Utloggad Jonas Magnusson

  • Jonas Magnusson (www.cognatus.se)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1316
  • Senast inloggad: 2023-12-21, 22:42
    • Visa profil
    • www.cognatus.se
Anneli, du skriver Jag vill gärna kunna sortera på år, så jag delar datum igen till två kolumner.. Vad är det som gör att du inte kan sortera på år om du använder standardiserad datumform som ÅÅÅÅ-MM-DD?

2014-03-16, 11:59
Svar #10

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Jonas, du har naturligtvis rätt, jag tänkte fel, på holländsk standard. Tack för att du uppmärksammade det.
 
Anneli

2014-03-16, 22:53
Svar #11

Utloggad Tomas GH Johansson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 617
  • Senast inloggad: 2023-11-14, 20:54
    • Visa profil
Hej Anneli,
 
Tycker din indelning ser bra ut. Leifs kategorier över mål är klart intressanta. För mig är personnamn och ställe viktigast, men tänker jag lite längre så skulle det givetvis kunna vara av värde att t ex söka på gård och fastighetsförsäljningar för den som är intresserad av en gårds historia. Kan vara värt att fundera på.
 
Det är bara att önska lycka till med registrerandet.  
 
Och kanske kan jag göra ett och annat fynd framöver i våra gemensamma socknar. Bläddrade förresten nyfiket i somras i ett alster av dig. Fann dock inte några gemensamma anor. Det brände till lite på Gamla Bygget, men mina flyttade innan dina kom dit, eller om det var tvärt om.  
 
Tomas

2014-03-17, 18:55
Svar #12

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Hej Tomas,
 
Jag lägger till en kolumn till, som kallar Referens, åtminstone som arbetsrubrik. Där skriver jag en referens till mina avskrifter, som jag har i ett annat dokument. Är fortfarande lite osäker om jag ska skriva min avskrift med modern stavning och kanske göra ett referat eller hålla mig till en direkt avskrift av domboksnotisen. Under åren har jag en blandning, en del är referat, en del är direkt avskrivet och här och där har jag bara noterat namn.
 
Vad tycker du?
 
Jag vill försöka hålla ner antalet kolumner så att jag både kan presentera registret digitalt och tryckt på A4. Det får i varje fall bli vertikalt, för att få plats. Vad det är för typ av mål, måste jag nog därför utesluta.
 
Till helgen ska jag träffa min släktforskarkollega. Vi ska titta på hur jag kan sätta det på webben och göra det sökbart.
 
Vilka personer har du från Gamlabygget förresten? Jag har så mycket mer än bara om mina förfäder.
 
Vänliga hälsningar
Anneli

2014-03-22, 12:26
Svar #13

Utloggad Tomas GH Johansson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 617
  • Senast inloggad: 2023-11-14, 20:54
    • Visa profil
Hej Anneli,
 
Om du tänker ha avskrifter kopplade till ett register på nätet går det ju alltid att ändra efter hand, svårare med ett tryckt register. När det gäller nätet är originalhandlingen enbart några knapptryckningar bort med hjälp av en fullständig källhänvisning. (Det gäller förstås inte de fotografier av Kinds härads dombok som Arkiv Digital har slarvat bort ...) Tänker därför att ett referat skulle kunna räcka. Nu är det långt ifrån alla som har dina kunskaper i läsning av gammal text, då är förstås en fullständigare avskrift mer värd. Om ett register på nätet omväxlande innehåller referat, avskrifter på nusvenska och bokstavstrogna avskrifter, utifrån vad du har i gömmorna, borde inte ha någon betydelse. Det viktigaste är att få en ingång till domböckerna. Avskrifterna kan justeras i efterhand om du vill ha det mer enhetligt. Det hade varit en annan sak om du skulle påbörjat avskrifter från grunden nu, då hade det varit bra att bestämma sig hur det skulle se ut.
 
Angående Malsbo, Gamla och Nya bygget är det kanske inte lämpligt att skriva om dem under den här rubriken. Antingen skickar du din e-postadress till mig, så tar vi det den vägen, eller också kan jag lägga ut en fråga under Mossebo, så kan du berätta vad du vet om dessa personer där.
 
Vänliga hälsningar,
Tomas

2014-03-22, 21:08
Svar #14

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Hej Tomas,
 
Tack för dina råd. Jag koncentrerar mig i första hand på ett personregister och försöker göra det tillgängligt för andra online.  Precis som du säger kan det ju lätt kompletteras undan för undan. I morgon ska jag träffa en släktforskarkollega som kan hjälpa mig att få ut det på nätet. Mina avskrifter kommer i andra hand i mån av tid.
 
Du kan ställa frågor under Mossebo eller skriva direkt till mig, adressen finns i forskarkatalogen.
 
Vänliga hälsningar
Anneli Isaksson

2014-04-11, 00:22
Svar #15

Utloggad Jonas Magnusson

  • Jonas Magnusson (www.cognatus.se)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1316
  • Senast inloggad: 2023-12-21, 22:42
    • Visa profil
    • www.cognatus.se
Med anledning av ovanstående diskussion så satte jag mig och började skissa på en webblösning för domboksavskrifter.
 
Jag har nu knackat ihop ett embryo till detta som finns på www.dombok.se.
 
 
Uppläget är inte särskilt komplicerat. Man kan använda sajten för att söka i indexerade domboksnotiser samt redigera eller ta bort sina redan inmatade uppgifter.
 

 
Domboksnotiserna matas in av användarna. För att kunna mata in notiser måste du registrera dig.
 
När du är registrerad kan du som användare, mata in nya notiser samt redigera eller ta bort dina sedan tidigare inmatade notiser. Den som matat upp data har full kontroll över sina egna alster!
 
Inmatning sker antingen notis för notis med hjälp av ett webbformulär eller om man redan har data i digital form kan man ladda upp det iform av en CSV-fil (enkelt skapat från t ex Exceldata):
 

 
Ändra eller ta bort notiser gör man i en underhållsvy:
 

 
För att säkerställa att man får en vettig struktur och sökbarhet på det inmatade materialet så kommer det finnas vissa kriterier och begränsingar i hur man kan ange vissa data.
 
Mycket är redan färdigt och om man går in och registrera sig nu kan man få en känsla av hur det fungerar. Men jag är intresserad av att få återkoppling för att göra det hela än mer användaranpassat.
 
Allt utvecklingsjobb är inte färdigt, det som står på tur är bland annat:
 
Funktion för navigering bland träffsidor, gäller både sidan INDEX och UNDERHÅLL. Skapa en Excelmall för att förenkla import från fil Koppla mer information samt uppgifter om vem som registrerat dem till respektive datapost. Hjälpsidor. Sorteringsfunktioner.
Samt saker som ni tycker vore användbart!!!
 
Som sagt, testa gärna och framför synpunkter eller rapportera fel! Antingen här eller via mail till jonas@cognatus.se
 
Alla data som registreras nu under utvecklingsarbetet kommer att raderas vid något tillfälle.

2014-04-11, 18:10
Svar #16

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Hej Jonas!
 
Jag har valt att koncentrera mig på Kinds häradsrätt, det räcker mer än väl till för mig och har därför som källa endast serien AIa. Jag kommer troligen inte att presentera mina avskrifter, varken som referat eller exakta avskrifter och har därför valt att även ta med vilken typ av mål som behandlas. Vilket gör att jag inte kan använda din mall.
 
Här är mitt val av fält (10 stycken).
 
Datum  Nr  Mål  Förnamn  Efternamn  Ort  Socken  Volym AIa  Sida  Anmärkningar
 
Målen har jag delat i 11 kategorier. Jag utgick från Leifs indelning och har byggt ut den på följande sätt.
 
1. Inledning
2. Fastighetsförsäljning (köpebrev, uppbud, lagfarter), inteckningar (lån på fastigheter),  fastighetsbyte
3. Övrig handel
4. Ägorättsmål, förmedlingsbrev, värderingar, syner, gårdsbruk, skatter, tull
5. Caution (borg), vitsord, fullmakt
6. Arv, testamente, bouppteckning
7. Skulder
8. Jägeri- och skogsmål, skjutsning, gästgiveri
9. Brottmål (inkl. sedlighetsbrott, stämningar och sakören)
10. Giftermål, lysning, skilsmässa
11. Bördsbrev
 
För tillfället har jag fört in 3000 poster och kommer att fortsätta på det här sättet med hjälp av min kollega.
 
Vänliga hälsningar
Anneli Isaksson

2014-04-11, 18:53
Svar #17

Utloggad Jonas Magnusson

  • Jonas Magnusson (www.cognatus.se)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1316
  • Senast inloggad: 2023-12-21, 22:42
    • Visa profil
    • www.cognatus.se
Hej Anneli, kul att du kommit igång men synd att du väljer at inte presentera dina avskrifter över huvudtaget. Det skulle säkert vara värdefullt för många Kindforskare.
 
För att förtydliga syftet med det jag skapat...
 
Tanken med mitt index är ju inte att det skall kunna användas för att presentera allas olika varianter av avskrifter, utan bara som ett index. Det vill säga ett sammandrag för att kunna söka efter uppgifter och sedan gå till en annan plats/webbsida för mer info eller till originalkällan. Bland annat så kommer jag bereda plats för vidare länkning till annan webbsida där kanske mer utförliga uppgifter finns.
 
Det är inte ens nödvändigt med avskrift eller referat i det index jag skapat. Det viktiga är personen och information kring denne, såsom tidpunkt, ort mm som bidrar till identifikationen.
 
Om Vilket gör att jag inte kan använda din mall. syftar till att det inte skulle passa med de kolumnrubriker jag har med i indexet är det oerhört enkelt att importera de rubriker som man har.
 
Skapar man en Excelfil (eller annat kalkylprogram) med nedanstående kolumnrubriker, kopierar in relevanta data i respektive kolumn och sen väljer att exportera till CSV kan man ladda upp den skapade filen på nolltid:
 
 
KällaDatumJurisidiktionSockenLänFörnamnEfternamnOrtSidaAnmärkning  
 
Formatet på de olika datavarianterna i tabellen har som sagt vissa krav på sig.
 
Källa - Max 100 tecken. (Jag kommer förmodligen göra detta obligatoriskt för en post, men det är inte det nu.)
Datum - Måste formateras ÅÅÅÅ-MM-DD och är obligatoriskt. Visas bara om datumet är mellan 1500-01-01 och 1899-12-31.
Jurisdiktion - Max 100 tecken. (Jag kommer förmodligen göra detta obligatoriskt för en post, men det är inte det nu.)  
Socken - Max 50 tecken.  
Län - Länsbokstäver som versaler, nu gällande.
Förnamn - Max 100 tecken.
Efternamn - Max 100 tecken.
Ort - Max 100 tecken.
Sida - max 10 tecken
Anmärkning - max 500 tecken
 
Ni som tycker detta verkar intressant och ser ett värde i att skapa ett omfattande register till domboksavskrifter testa gärna, antingen med riktiga data eller hittepå, jag kommer ändå att radera innehållet innan jag kör igång skarpt.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_magnusson 2014-04-11 19:37)
 
(Meddelandet ändrat av Jonas_magnusson 2014-04-12 16:22)

2014-04-11, 20:37
Svar #18

Utloggad Kenneth Bengtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1305
  • Senast inloggad: 2023-10-31, 10:03
    • Visa profil
Jättebra idé Jonas. Har testat att lägga dit en post.
En domboksnotis innehåller ju som oftast flera namn, skulle vara bra om man kunde addera namn till den post som man skapat.

2014-04-11, 20:48
Svar #19

Utloggad Jonas Magnusson

  • Jonas Magnusson (www.cognatus.se)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1316
  • Senast inloggad: 2023-12-21, 22:42
    • Visa profil
    • www.cognatus.se
Kul att du uppskattar idén Kenneth.
 
Angående flera namn har jag anammat tänk som dryftats här ovan. Om en domboksnotis innehåller fler namn så registrerar man notisen flera gånger, en gång för var och en av de omnämnda personerna.
 
Kan tyckas lite omständligt men struktur och sökbarhet blir bättre och merarbetet är begränsat då man kan använda copy/paste eller autoförslagen som kommer upp om man  
matar in med hjälp av Excel.  
 
Inget är hugget i sten, men just nu tycker jag att det är det förnuftigaste angreppssättet.

2014-04-11, 20:56
Svar #20

Utloggad Kenneth Bengtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1305
  • Senast inloggad: 2023-10-31, 10:03
    • Visa profil
OK
 
Missade faktiskt detta. Det är ju enkelt med Excel så det köper jag rakt upp och ner.

2014-04-11, 22:13
Svar #21

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Hej Jonas!
 
Det är inte omöjligt att mina avskrifter blir tillgängliga på sikt, men tiden räcker inte alltid till. I mitt register tänkte jag först bara ta med de namn och gårdar som jag tidigare hade tagit med i mina avskrifter. Nu har valt att läsa om domböckerna och ta med alla namn och gårdar. Det gör det betydligt intressantare för andra Kindsforskare. Mina avskrifter kommer nu i andra hand bland mina andra projekt.
 
För övrigt ser ditt index snyggt ut, möjligtvis kan mitt register senare länkas till ditt index. Under tiden fortsätter jag med min Excel-fil och får även hjälp med att göra det sökbart online. Liksom du har jag valt att ta med alla personer som förekommer i en domboksnotis.
 
Vänliga hälsningar
Anneli Isaksson

2014-04-12, 16:16
Svar #22

Carl Szabad

Följande fältstruktur för domboksregistrering har en grupp vana registrerare med anknytning till släktforskarförbundet enats om:
 
 
Förnamn      Den registrerades förnamn
Efternamn   Den registrerades efternamn/patronymikon om sådant finns angivet
Titel      Civilt yrke/familjeställning
Ort      Den registrerades hemadress
Position   Kärande/svarande/gäldenär/fordringsägare/vittne/länsman/nämndeman, etc
Domstol   Häradsrätt/rådhusrätt/hammarting/kämnärsrätt/hovrätt, etc
Arkivsignum      
Datum       För tinget   
Mål nr      § i domboksvolymen
Sidnummer   I domboksvolymen
Mål typ      Häxprocess/rågångstvist/fasta/tvistemål, etc
Noteringar

2014-04-12, 16:29
Svar #23

Utloggad Jonas Magnusson

  • Jonas Magnusson (www.cognatus.se)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1316
  • Senast inloggad: 2023-12-21, 22:42
    • Visa profil
    • www.cognatus.se
Intressant Carl, ingen jätteskillnad jämfört med det jag skapat. Titel är ju givetvis ett bra komplement till personidentifikationen och position var ju ett adekvat sätt att hantera personerna involverade i en process. Jag kommer att komplettera upplägget enligt den strukturen.
 
Vilka fält skulle du säga att man behöver/önskar kunna söka på av de du angivit? Alla utom Mål nr och Sidnummer?

2014-04-12, 16:38
Svar #24

Carl Szabad

Vad gäller sökning har du prickat rätt, fast Noteringar är knappast heller ett fält som är relevant att söka i. Det är ett allmänt fält där man kan skriva in uppgifter som inte passar i något av de andra fälten. Man bör alltid ha med ett sådant extrafält i alla register.

2014-04-12, 16:57
Svar #25

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Hej Carl!
 
Synd att jag inte fick veta ert val tidigare. Nu börjar jag inte om igen, men mitt val kommer mycket nära det ni enats om. Titel har jag antecknat under anmärkningar. Jag vet inte om jag kan lägga till ett fält för titel, eftersom min kollega redan har gjort ett sökprogram för 10 fält. Ska höra med henne om ett fält lätt kan bifogas.  
 
Mitt fält anmärkningar kan jag ändra till noteringar, inget problem. Arkivsignum har jag under fältet Volym AIa, som jag senare ändrat till Källa. Ett fält för domstol behöver jag inte eftersom jag för in t ex. Kinds häradsrätt AIa:3 eller Göta hovrätt-Advokatfiskalen-Älvsborgs län EVIIAAAB:15 i fältet Källa. Det enda jag saknar är position.
 
Vänliga hälsningar
Anneli Isaksson

2014-04-12, 17:02
Svar #26

Utloggad Gunnar Jonsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2177
  • Senast inloggad: 2024-03-23, 13:34
  • Gunnar Jonsson, Säffle
    • Visa profil
Mål nr (datum mm) är faktiskt ganska bra att kunna söka i.
Eller helt enkelt en knapp i sökresultatfältet där alla poster för aktuellt mål visas.
Många gånger är det intressant att se vilka andra som nämns i ett mål.
Det underlättar sökning betydligt i vissa fall man söker något speciellt.
Vi har vår domboksdatabas (Näs och Gillbergs härader) i Excel och använder autofiltret för sökning.
Då kan man enkelt ta bort filtret och se var markerad rad ingår.

2014-04-12, 20:57
Svar #27

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Hej Carl och andra vana registrerare!
 
En undran, hur bör man ange egen information i ett domboksregister? I min Excel fil har jag fyllt i med rött, där jag t ex  vet efternamnet eller vilken socken en viss gård ligger i. Vad rekommenderar ni eller ska man inte ta med det alls?  
 
Vänliga hälsningar
Anneli Isaksson

2014-04-13, 09:20
Svar #28

Carl Szabad

Anneli! Jag uppfattade det som att du registrerar i Excel och då är det ju bara att lägga till en kolumn med Titel som rubrik. Jag skulle avråda från att använda en särskild färg för vissa uppgifter, eftersom registret säkert med tiden kommer att exporteras till något annat mer användarvänligt format och då följer inte Excelformateringar med. Använd fältet Noteringar för kommentarer som inte passar i något annat fält eller är hämtade ur någon annan källa, men ange i så fall även källhänvisning för de uppgifterna.
 
Gunnar! Tanken med den angivna fältstrukturen är ju att det förhoppningsvis i framtiden ska utmynna i ett nytt presentationsprogram, liknande det första där man kan presentera register över födda, vigda och döda. Då kan det säkert tillföras en knapp med den funktion du efterlyser.

2014-04-13, 10:59
Svar #29

Utloggad Anneli Isaksson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1060
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 19:48
    • Visa profil
    • www.kindsdombok.se
Carl! Ja, jag registrerar i Excel och där kan jag naturligtvis lägga till flera fält. Min tvekan rörde sökprogrammet, som redan är på gång. Det sker redan en överföring till ett program, men nu har jag förstått att det inte ska vara ett problem där heller, så jag kommer förmodligen att lägga till några fält. Tack för att du påpekade det olämpliga med en annan färg. Min programmerare nämnde igår samma sak. Jag tar bort min röda text och håller mig till Noteringsfältet om jag tar med egna kommentarer och uppger i så fall källan där.
 
Vänliga hälsningar
Anneli Isaksson

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna