ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Överföra kassetter till pc-filer  (läst 3713 gånger)

2000-10-31, 22:33
läst 3713 gånger

Sten-Sture

Kan jag koppla ihop min kassettbandspelare med min PC och på så sätt föra över och digitalisera?
Vad behövs?

2000-10-31, 23:07
Svar #1

Utloggad Robert Hammarstedt

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 330
 • Senast inloggad: 2012-04-09, 23:34
  • Visa profil
  • www.hammarstedt.st
Hej!
Jodå, har du ett ljudkort som medger inspelning (mikrofoningång) så borde det gå. Som tillbehör i Win 9x finns Inspelaren som gör tex en wav-fil som kan spelas upp på datorn. Wav är ochså filformatet som används på musik-CD och kan göras om till mp3-format som tar mycket mindre plats. Det finns diverse andra bättre program för inspelning, tex Goldwave. Leta efter detta på Internet. Finns att hämta hem. Se bara till att du inte skickar in för mycket kräm till ljudkortet. Använd samma utgång från bandspelaren som till förstärkaren.
/Robban

2000-11-01, 17:18
Svar #2

Utloggad Karl-Henrik Rydén

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 805
 • Senast inloggad: 2021-04-21, 18:51
  • Visa profil
  • edshult.eu
Jag har gjort det med ett antal band. Här finns en länk till en sida där man beskriver hur man för över LP-skivor (det går till på samma sätt för ljudband) till CDR-skiva.  
http://homepages.nildram.co.uk/~abcomp/lp-cdr.htm
Där finns även länkar till användbara program.  
 
En liten varning. Om du inte kopplat datorn till ett jordat uttag, så kan dess chassi ligga på en hög spänning. Om du då kopplar in bandspelaren medan datorn är på så kan det bli en urladdning som skadar ljudkortet eller utgången på bandspelaren. (Detta hände mig). Därför rekommenderar jag att du kopplar samman anläggningarna då datorn är avslagen.  
/Kalle

2003-06-03, 19:20
Svar #3

Utloggad Tobias Svedberg

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 51
 • Senast inloggad: 2013-12-22, 02:08
  • Visa profil
Rädda gammalt rullband...
 
Hej alla kunniga människor där ute!
 
Jag skulle behöva kontakt med någon som är bra på konvertering från en gammal rullbandspelare till PC-format.
 
För många år sedan (troligen på 1950 el. 1960-talen) fick en släkting sig tillskickat ett magnetband (rullband). Bandet kom från en sedan länge till Amerika utvandrad släkting som nu ville hälsa till dem här hemma.
 
Saken var bara den att ingen här i Sverige lyckades lyssna på bandet. En teori är att varvttalet på en amerikanska rullbandspelaren som bandet spelades in på är annorlunda än varvtalet på de svenska bandspelarna. Hur som helst så lät det väldigt konstigt när man försökte spela upp det.
 
I dag är bandet i mycket dåligt skick (mycket p.g.a. klåfingriga försök att spela upp det i rätt hastighet). Det är av på ett eller två ställen och lagat med tejp. Vidare är en del av bandet olyssningsbart. Om detta beror på att det avmagnetiserats eller att man tejpat samman bitarna med fel sida mot läshuvudet vet jag dock inte. Har tyvärr inte bandet hos mig just nu å jag kan kolla detta.
 
Hur som helst så håller det på falla i bitar och eftersom det är den enda ljud-källa vi har från denna generation (mannen i Amerika som sände det är född 1892) vore det tråkigt om det förstördes.
 
Därför skulle jag behöva hjälp med att rädda detta band. Helst skulle det spelas av, kanske brusreduceras och sparas i digitalt format (förslagsvis Wave) på en cd-skiva. Jag vore glad om någon där ute har kunskap och resurser för att göra detta. Självfallet står jag för kostnaderna.
 
Speciellt bra vore det om någon fanns till hands här i Hudiksvallstrakten eller övriga Hälsingland. Jag vill inte gärna sända det ömtåliga bandet några längre sträckor med post.  
 
Tack på förhand.
 
MVH
 
// Tobias Svedberg.

2003-06-04, 14:24
Svar #4

Utloggad Fredrik Salomonsson

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 2224
 • Senast inloggad: 2021-05-04, 17:26
  • Visa profil
  • Hemsida
Hej!
Jag vet hur man kan göra wave filer.
Jag använder ett program som heter AIPL-singulator.

2003-06-04, 16:11
Svar #5

Utloggad Tobias Svedberg

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 51
 • Senast inloggad: 2013-12-22, 02:08
  • Visa profil
Hej Fredrik!
 
Tack för tipset! Men tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Jag skulle behöva hjälp av någon med fullständig utrustning. Själv har jag bara själva bandet, alltså inte någon rullbandspelare, ev. kopplingsdon, etc. Sedan är ju frågan också, hur kopplar man en gammal rullbandspelare (om man nu hittar en med rätt varvtal) till sin PC? Det känns alltså som att det är mängder av tekniska problem som måste lösas här.
 
MVH:
 
// Tobbe!

2003-06-04, 16:34
Svar #6

Åke Forsmark

På de flesta ljudkort så finns det en ingång som heter Line In som man kan spela in med. Det är en liten kontakt som heter 3,5 telekontakt. En rullbandspelare brukar ha DIn kontakter (en rund metallring med 5 små metallpliggar i) eller något som hette rca-kontakter på min tid. Påminner om tv-antennkontakter. Min gamla DUX hade din och min fortfarande levande Tandberg har både och.
 

 
Sedan inskaffar man något lämpligt wav program. De kan heta a-wave eller goldwave. Brukar följa med dyrare ljudkort. De kostar skjortan, så man kan prata med någon ung släkting som säkert laddat ner nånting. Vill man ha det på MP3 kan man be samma unga släkting att ordna ett konverteringsprogram. Men har man det på en Wav-fil så kan man med ett bättre brännarprogram göra en cd direkt (tala med ung släkting...)

2003-06-04, 16:56
Svar #7

Utloggad Tobias Svedberg

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 51
 • Senast inloggad: 2013-12-22, 02:08
  • Visa profil
Hej Åke!
 
Tack för det snabba och utförliga svaret med bild och allt :-) Nu börjar bitarna falla på plats!
 
Vad gäller ålder får nog jag själv klassas som den unga släktingen (har inte fyllt 30 än) men det är svårt nog ändå när man inte har rätt utrustning... Men ditt inlägg löste i alla fall kopplingsproblemet! Ser man på, det går framåt :-)
 
Då är nästa fråga - Var får man tag på en gammal rullbandare? De är väl närmast museiföremål i dag. Har nyss också fått reda på att det fanns en hel mängd olika bandhastigheter som användes på 50- och 60-talen. Eftersom varken jag (eller någon annan i släkten) vet med vilken bandhastighet som bandet spelades in (detta är ju ett av grundproblemen) så vore det bra att få tag i en bandare som klarade så många hastigheter som möjligt.
 
Får jag tag i en sådan så torde (kanske) problemet vara löst.
 
Vänliga hälsningar:
 
// Tobbe!

2003-06-04, 17:13
Svar #8

Thomas Wilhelmsson (Twilhelmsson)

Hej Tobbe!
 
Gör en sökning på rullbandspelare på yahoo.se så får Du mängder med träffar, bl.a. försäljning men förmodligen även möjlighet att kontakta någon som kanhjälpa dig.
 
Mvh
Thomas

2003-06-04, 18:10
Svar #9

Utloggad Karl-Henrik Rydén

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 805
 • Senast inloggad: 2021-04-21, 18:51
  • Visa profil
  • edshult.eu
Hej,  
 
En fördel med datorn är att man kan göra en hel del efterbehandling i den. Bl.a. bör det vara ganska enkelt att ändra samplingfrekvensen i efterskott, så att du kan få rätt hastighet även om avspelningen på bandspelaren är fel.  
I ett bra ljudbehandlingsprogram, t.ex. CoolEdit så bör detta vara enkelt. Dessutom är kan du eventuellt ta bort brus och knaster där också.  
 
Jag gissar att problemet är om bandet är verkligt dåligt eller bandet har ljudspår som har annan vidd än den som är anpassad till den spelare som du har, så att det blir överhörning från kanalen på andra sidan. Om jag kommer ihåg rätt så låg kanalerna lott om lott på bandet som man kunde vända och spela in/av på båda hållen.  
En annan sak man måste få rätt var, om jag kommer ihåg rätt, azimuth-vinkeln. Tonuvudet måste ligga i samma vinkel vid avspelning som vid inspelningen. Jag hittade en mycket teknisk text här. Jag vet inte om den är till hjälp:
http://www.flash.net/~mrltapes/
 
MVH  
Kalle

2003-06-04, 19:18
Svar #10

Åke Forsmark

Hastigheten på rullbandspelare var jämna fördubblingar. De vanligaste hastigheterna var 4.75, 9.5 och 19. Om det nu var tum eller cm per sekund har jag glömt. Även 2.37 och 38 förekom. Normalt använde folk 4.75 och 9.5. Men det fina i kråksången är att vilken hastighet det än var så är det bara att fördubbla eller halvera som Karl-Henrik Rydén föreslog.
 
Det kan vara problematiskt att köpa en rullbandspelare efter som de flesta stått i många år och alla gummibanden har åldrats.

2003-06-04, 19:20
Svar #11

Utloggad Joel Vogler

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 815
 • Senast inloggad: 2021-05-07, 20:02
  • Visa profil
Rullbandspelare brukade finnas i två varianter: mono och stereo.
 
Stereobandspelarna utnyttjade fyra ljudspår, i ena riktningen spår 1+3, i andra riktningen spår 2+4.
 
I vissa fall kunde de fyra spåren användas var för sig för monoinspelningar: i ena riktningen spår 1, i andra spår 4, därefter i första spår 3 och i andra spår 2 (det blev många vändningar av bandet).
 
Monobandspelarna använde två ljudsspår, vilka i stort sett motsvarade stereobandets spår 1+2 i ena riktningen och 4+3 i andra.
 
Det brukar gå bra att spela upp ett monoband på en stereospelare om denna kan ställas in för att läsa av spår 1 och 4. Att spela upp ett stereoband på en monospelare går nog dåligt, eftersom man i de flesta fallen får höra ett spår framlänges och samtidigt ett spår baklänges.

2003-06-04, 19:22
Svar #12

Jan Ek (Janek)

Varför inte försöka kontakta någon arkivmyndighet? Det pågår ju också arbete på många håll, på museer, hembygdsföreningar etc. för att rädda andra kulturskatter som befinner sig på gamla tonband. Har du provat det?
 
Kompetans finns väl också hos många som driver inspelningsstudio, och inte minst Sveriges Radio. Bara några tankar i farten ...

2003-06-04, 19:48
Svar #13

Utloggad Joel Vogler

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 815
 • Senast inloggad: 2021-05-07, 20:02
  • Visa profil
Förra året tänkte jag att försöka rädda en del gamla inspelningar medan jag fortfarande hade kvar min bandspelare, så jag köpte programmet 'MAGIX music cleaning lab' version 1.04 hos Clas Ohlson. Det är engelskspråkigt, men med svensk bruksanvisning. Det kostade, vill jag minnas, under 200 kr.
 
Det har fungerat bra för att föra över såväl bandinspelningar som gamla LP-skivor till CD samtidigt som jag kunde ta bort diverse störningar och göra en del annat nyttigt för att få en njutbar CD.

2003-06-04, 21:24
Svar #14

Utloggad Stig Hansson

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 2003
 • Senast inloggad: 2021-05-06, 22:46
  • Visa profil
Joel
Hur gjorde du för att köra in LP-skivorna? Var det bara att ansluta en skivspelare till line-in ingången på datorn eller behövs ytterligare något?

2003-06-04, 22:10
Svar #15

Utloggad Joel Vogler

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 815
 • Senast inloggad: 2021-05-07, 20:02
  • Visa profil
Bra fråga, Stig!
Efter det att jag för drygt ett år sedan bytt ut min gamla stereoförstärkare mot en modernare konstaterade jag till min ledsnad att jag inte längre kunde lyssna på mina gamla vinylskivor. Moderna förstärkare har nämligen oftast inte har den PHONO-ingång som krävs för anslutning av skivspelare (det är väl bara gamla stofiler som jag som överhuvudtaget skulle komma på id?n att försöka spela något så gammalmodigt som LP-skivor).
 
Jag ville inte krångla med en särskild för-förstärkare utan sökte alternativ, och hos El-Giganten hittade jag en billig lösning i form av en liten behändig skivspelare med inbyggd förstärkare, Sony PS-J20, som går alldeles utmärkt att ansluta direkt till en LINE-ingång.
 
Nu kan jag lyssna på mina gamla skivor på min moderna förstärkare - dessutom kan jag lätt flytta min nya skivspelare till datorn och ansluta den till LINE-ingången på ljudkortet.

2003-06-04, 22:15
Svar #16

Utloggad Joel Vogler

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 815
 • Senast inloggad: 2021-05-07, 20:02
  • Visa profil
Stig, jag skall kanske för att vara tydlig säga att med skivspelaren ansluten till ljudkortet kunde jag först bara lyssna på skivorna i datorns högtalare, för att kunna bränna CD-skivor skaffade jag sedan den programvara jag nämnde.

2003-06-04, 22:27
Svar #17

Åke Forsmark

Skivspelare är ett kapitel för sej eftersom de mycket riktigt ska ha en särskild ingång. Det fanns nån standard som hette RIAA eller nåt sånt som anpassade frekvenskurvan. Så stoppar man in en traditionell skivspelare i en line-ingång så låter det unkas. EMELLERTID så finns det små konvertrar som kostar några hundralappar i de vanligaste elektronikaffärerna. Då kan man koppla skivspelaren direkt till datorn och överföra sina gamla favoritvinyler till MP3!
 
Enda nackdelen är den fasansfulla sladdspagetti som växer exponentiellt under mitt skrivbord. Min fru protesterar alltmer högljutt (Ännu mer än över den hiskeliga mängd som knappt tusentalet vinylskivor utgör eller den gången jag sturskt hävdade att en bra karl behöver minst två skivspelare, en för vinyler och en för sjuttiåttavarvare)

2003-06-05, 11:38
Svar #18

Utloggad Tobias Svedberg

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 51
 • Senast inloggad: 2013-12-22, 02:08
  • Visa profil
Tack alla för hjälpen med gamla rullbandspelare. Nu har jag mycket information att utgå ifrån :-) Bra att det finns en och annan där ute som vet på råd när man själv kör fast.
 
MVH:
 
// Tobbe!

2003-06-05, 11:50
Svar #19

Utloggad Sven-Ove Brattström

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 3222
 • Senast inloggad: 2021-05-05, 16:53
 • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
  • Visa profil
Hej!
Närmaste skola har säkert en eller flera rullbandspelare. Där bör du kunna få hjälp att kopiera över till ett vanligt kassettband. Bibliotek har säkert också rullbandspelare.
MVH     Sven-Ove
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2003-06-05, 12:40
Svar #20

Utloggad Per-Åke Andersson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 49
 • Senast inloggad: 2020-10-18, 08:30
  • Visa profil
  • peerakeulla.se/html/Slaktforskning/start.html
Hej.
Rullbandspelare brukar då o då finnas i secondhand-affärer, Myrorna m.fl. Dom är inte så dyra.
Det kan dock vara lite svårt kunna prova dom i affären.
 
/Per-Åke

2004-08-16, 21:38
Svar #21

Utloggad Sven-Åke Hjelmér

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 8
 • Senast inloggad: 2013-12-14, 21:49
  • Visa profil
Hej  Undrar hur det har gått med banden. Har själv ett antal bandspelare. Om bandet är tejpat måste man kanske restaurera detta innan man kör in det från bandspelaren till datorn, annars kan man förstöra både band och dator  OBS  man skall använda specialtejp för att inte skada bandspelarhuvudena. När man väl har fått in en wave-fil i datorn, så kan man använda tex Audacity  som ibland följer med vissa PC-tidningar. Detta program kan modifiera för olika hastigheter, och göra andra modofieringar också.  Man får testa ett antala ggr innan man fått in snitsen. Vänliga hälsningar Sven-Åke,  Ystad

2004-10-31, 13:58
Svar #22

Utloggad Anders Östlund

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 38
 • Senast inloggad: 2021-01-30, 10:24
  • Visa profil
Hej,
 
Ett tips om man skall korrigera hastigheten på okända inspelningar är att analysera nätbrummet som alltid finns där. 50 eller 60 Hz skall det ligga på beroende på land. Sampla om i datorn så att nätbrummet hamnar rätt. Du kan då spela av bandet på en bandspelare i fel hastighet.
 
Gamla bandspelare tenderar att ha dålig elektronik också. Jag har gjort som så att jag plockat ljudet direkt ifrån magnethuvudet med en RIAA-förförstärkare (300 kr på Expert) som man vanligtvis anväder till pickuper (som någon annan nämde här innan). Dessutom så har jag samplat mha ett externt USB-ljudkort (Creatives MP3+ 600 kr) för att slippa störningar ifrån datorn (jo, de kan vara betydande om man inte har proffsljudkort).
 
MVH
 AÖ

2004-12-08, 00:08
Svar #23

Karl Lötberg

Vilka kort är proffsljudkort? Hur går det till att sampla med ett externt USB-ljudkort?
MVH
Kalle

2006-09-22, 13:49
Svar #24

hans björk

Hej!jag har laddat ner ett program som heter audacity.inga problem med spela in via ljudkortet men hittar ingen väg till att bränna eller flytta till mp3/eller lägga i någon mapp.finns det hopp eller.hanse

2006-09-22, 14:03
Svar #25

Utloggad Johan Abrahamsson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 22
 • Senast inloggad: 2019-12-19, 11:10
  • Visa profil
Audacity:
När du är färdig med din inspelning, så har du t.ex. valet Export As Mp3 under File-menyn.

2006-09-22, 15:06
Svar #26

hans björk

Tack så mycket,du hjälpte mig verkligen,men det visade sig att jag bara spelar in på vänster kanal och det är kanske fel på kabeln eller går det att fixa någonstans på några inställningar på audacity.hanse

2006-09-27, 14:34
Svar #27

Utloggad Johan Abrahamsson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 22
 • Senast inloggad: 2019-12-19, 11:10
  • Visa profil
Audacity:
Du kan välja fler kanaler under Edit, Preferences.... Ditt ljudkort är angivet vid Device och antalet kanaler kan du öka vid Channels.

2006-09-27, 16:36
Svar #28

Utloggad Stig Hansson

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 2003
 • Senast inloggad: 2021-05-06, 22:46
  • Visa profil
Skaffa boken Ljud på PC. Ingår i serien lättpocket från Pagina. Här beskrivs det mesta om hur det går till och man går särskilt igenom just Audacity. Boken kostar knappt en hundralapp

2006-12-12, 16:07
Svar #29

Berthold Isaksson

Hej! Det fins i fackhandeln ett program som är specielt för att överföra från gramofon eller kasett,MAGIK Audio Cleaning heter det och ligger i 300 .- skr klassen mycket bra man får bort missljud som skrapljud och dyligtr, kangöra om till Mp3-låtar också.
Jag har skälv nyligen överfört 62st gammla Elvis skivor till CD.  lycka till ,
MVH Berthold

2006-12-14, 16:06
Svar #30

Kalle Svensson

Använder själv wave-lab program och converterar sedan till mp3 genom Wave to mp3 convereter program. Det finns gratis att prova för kortare tid.
kalle

2006-12-19, 20:34
Svar #31

Anders Crona

Hej!
 
Har själv länge använt programmet Wave Repair för att föra över LP skivor och kasettband till CD.
 
Programmet är ett sharewareprogram som man kan testa gratis i 30 dagar, vill man använda alla finesser (knaster-filter m.m.) kostar det 30$ därefter, men nöjer man sig med inspelning funktionerna och möjligheten att automatiskt leta upp mellanrummen mellan låtarna kan man fortsätta att använda programmet som freeware efter testperioden.
Programmet kan man tanka ner på www.waverepair.com
 
 
/Anders Crona

2006-12-19, 22:48
Svar #32

Utloggad Anders Ellerstrand

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1509
 • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
  • Visa profil
  • ellerstrand.se
PolderbitS är ett program som man får använda i 30 dagar inkl olika filter. Lättanvänt tycker jag.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna