ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Spara foton på DVD  (läst 2082 gånger)

2006-02-23, 18:49
läst 2082 gånger

Utloggad Berit Eriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 166
  • Senast inloggad: 2012-03-15, 18:23
    • Visa profil
Kan och vill någon hjälpa mig förstå skillnaden mellan DVD-r och DVD-rw. Har försökt hitta info på nätet, men bara funnit ofullständig info.
Där står på ett ställe att DVD-r bara kan användas en gång och på ett annat att den i vissa fall kan skrivas om en gång enbart. Det står någon stans att vid inspelning från gammal film till DVD måste DVD-n vara avslutad. Vad betyder det och hur vet jag att den är det?  
Jag har ställt många frågor i affärer som säljer skivor men aldrig hittat en försäljare som verkat säker på sin sak. Jag tror att ... brukar dom säga. Jag har köpt olika skivor och provat men får inte grepp om bruksanvisningen.  
Om någon kan ange en hemsida som beskriver alla DVD-skivor och hur dom skall hanteras vore jag väldigt glad. Tusen tack i så fall!
Berit

2006-02-23, 21:45
Svar #1

Utloggad Benny Borgstrand

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 989
  • Senast inloggad: 2011-10-26, 10:57
    • Visa profil
Hej Berit,
 
Kortfattat
 
DVD+R, ett format för att bränna DVD video och audio ( går att radera innehållet men ej bränna igen på samma skiva när den väl är full).
 
DVD+RW, format för att bränna DVD video och audio flera gånger på samma skiva.
Alltså du kan radera innehållet om du t ex spelar in en film och bränna en ny film osv om och om igen.
 
 
Mer info om olika format m.m kan du läsa om  här DVD

2006-02-23, 21:52
Svar #2

Jan Lindh

Hej Berit,
om det vore bara w som skilde!
 
r betyder att data kan skrivas en enda gång. rw kan skrivas över flera gånger.  
 
Sedan finns det:  
dvd-r/-rw och  
dvd+r/+rw
som olika dvd fabrikanter stöder, vissa spelare stöder alla varianter.
 
Dessutom finns det som lite överkurs andra varianter man oftast inte behöver bekymra sig om.
 
Mvh
Janne

2006-02-23, 22:07
Svar #3

Utloggad Gunnar Jonsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2177
  • Senast inloggad: 2024-03-23, 13:34
  • Gunnar Jonsson, Säffle
    • Visa profil
Först kom CD-R och CD-RW, som är vanliga CD-skivor. RW står för ReWritable, dvs de fungerar som en vanlig diskett, man kan radera och skriva in data på nytt.
 
Sen kom DVD-R och DVD-RW, som då skulle bli en standard. Några företag (kommer inte ihåg vilka, men säkert var Philips och Panasonic med på ett hörn) utvecklade DVD+R och DVD+RW. Detta troligen för att det fungerade bättre för filmer. Så DVD-filmer ligger på DVD+R, vilket alltså blev en standard som tog över efter -R.
 
Jag använder själv DVD-brännare för mina säkerhetskopior och precis som för CD så har jag använt DVD+RW för att kunna använda samma skiva flera gånger. Men precis som för CD-RW har några skivor helt plötsligt blivit helt oläsbara efter bränning. Så nu kopierar jag alltid på DVD+R.
 
En skiva, både CD och DVD kan fyllas på tills den är full. Det som krävs är att man inte avslutar skivan efter bränningen.
 
Man kan kanske likna det vid följande: Varje gång man bränner skrivs det en innehållsförteckning. Om man vid varje bränning (session) avslutar bara den sessionen, kan man fylla på med fler tills skivan är full. Man kan då välja mellan att inkludera den gamla sessionen eller bränna en helt ny. Vanliga CD-spelare kan dock bara läsa den första innehållsförteckningen, så om man har flera sessioner på en skiva kan den inte spelas. Därför måste SKIVAN avslutas vid första bränningen. Den blir då låst för ytterligare bränningar även om den långt ifrån är full.

2006-02-24, 09:32
Svar #4

Utloggad Anna-Carin Betzén

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1112
  • Senast inloggad: 2019-10-28, 20:07
    • Visa profil
    • www.btz.se
Berit,  
 
För att säga samma sak på ett lite annat sätt:  
 
CD-R och DVD-R är som papper man bara skriver på med kulspetspenna, rad för rad. Man kan skriva dit mer (så länge det inte är fullt), och man kan stryka över. Och vill man ändra något man har skrivit så får man stryka över det och skriva nytt i slutet i stället. Att avsluta eller stänga papperet innebär att du plastar in det så att det inte går att vare sig skriva till eller stryka över något mer.
 
CD-RW och DVD-RW är som papper man skriver på med blyertspenna. Du kan skriva, lägga till mer (så länge det inte är fullt eller stängt), men du kan också sudda och skriva nytt där det gamla stod. Men stänger du det så blir allt det skrivna permanent av inplastningen så att du inte kan radera det, och förstås inte heller lägga till mer.
 
(Redigerat efteråt eftersom delar av min ursprungliga analogi haltade betänkligt!)

2006-02-24, 20:39
Svar #5

Utloggad Berit Eriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 166
  • Senast inloggad: 2012-03-15, 18:23
    • Visa profil
Tack alla för upplysningarna! Ändå kvarstår för mig viktiga frågor. Kanske kan jag få svar på dem också?
 
Benny! DVD+r går att radera men ej bränna igen på samma skiva när den väl är full??? Du menar väl inte att jag kan skriva in vid flera tillfällen på den tills den är full? - Har kollat din hänvisning till info på nätet och förstår att den kan vara skriven senaste 2003. Har det inte hänt ngt viktigt nytt sen dess?
 
Jan! r betyder att data kan skrivas en enda gång skriver du. Menar du vid ett enda tillfälle eller som Benny antyder ovan även efter flera tillfällen tills skivan är full?
 
Gunnar? En skiva, både CD och DVD, kan fyllas på tills den är full skriver du. Alltså även DVD-r?
som antyds ovan? Det som krävs är att man inte avslutar skivan efter bränningen fortsätter du.
 
Det är kärnpunkten för mig. Vad är avsluta, hur gör man det och hur vet man om en CD eller DVD är avslutad? Eller sker det automatiskt så att man i stället skall klicka nånstans för att undvika avslutning? Tacksam om någon kunde noggrant beskriva vad avsluta är och hur man gör det för en okunnig som jag.
Gunnar, ditt nästa stycke förstår jag således inte. Hur avslutar man vid varje bränning? och gäller det även DVD-r att man, om man gör det, även kan fylla på den tills den är full? Jag har aldrig vid bränning sett något om val av avslutning, sessioner, innehållsförteckning mm!  
Jag har en Nero till min XP köpt alldeles nyligen i HP. I Photoshop Elements 3.0 har jag heller inte sett något om avslutning.
 
Anna-Carin! Din liknelse är lätt att förstå i sig men ändå: DVD-r ... Man kan skriva dit mer (så länge det inte är fullt) och man kan stryka över
Samma fråga om skriva till, som ovan, och hur stryker man över på en inläst DVD-r? Du förklarar inte heller vad avsluta innebär!
 
Jag känner mig skäligen dum och vore överlycklig över att bli upplyst!
Berit

2006-02-24, 20:48
Svar #6

Alf Helin

Den som har många bilder tycker jag skall sluta med DVD och köpa en extern hårddisk. En engångskostnad och ingen diskussion om man kan bränna eller inte.

2006-02-24, 21:20
Svar #7

Utloggad Robert Hammarstedt

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 330
  • Senast inloggad: 2012-04-09, 23:34
    • Visa profil
    • www.hammarstedt.st
Avsluta menas förmodligen Stänga. En CD / DVD kan lämnas öppen och kompletteras med fler filer vid senare tillfälle. Risken är dock stor att tidigare filer går förlorade. Jag betraktar detta som högriskobjekt. I brännarprogrammen finns inställningar att göra, t ex stäng skivan vid bränning el dyl. En öppen skiva kan vara svår att läsa i vissa CD-läsare (de klarar inte av formatet). Vissa program fungerar med drag and drop med utforskaren. Jag ser samma risk där.
 
Skivorna är billiga idag och det är väl värt att kosta på en skiva per bränning om det är för arkivbruk man gör skivan. Samla upp material på hårddisk och bränn mycket på en gång, kanske 2 kopior som man förvarar på skilda håll (det brinner nog inte samtidigt på två ställen).
En hårddisk lär knappast vara något bra media att ha till material för långtidsförvaring / arkivering. En hårddisk GÅR sönder. Det är bara en fråga om tid. Den används huvudsakligen för  arbete och korttidslagring.
Glöm sedan inte att konvertera filer och annat när det kommer nya format mm. Disketter 5 1/4 och 3 1/2 är lite bekymmersamt idag eftersom man mer och mer frångår att leverera diskettstationer med nya datorer. CD har nog sett sina bästa dagar och övergång till DVD pågår. Om ett antal år (10?)kanske det är svårt att läsa CD. Sen åldras även CD och DVD-skivornas material så det kan vara på sin plats att kopiera om dessa på nytt media efter några år.
Jag har råkat ut för att 5 år gamla CD-skivor gått sönder när man tar ut dom från förvaringsfickan. Hela folieskiktet på framsidan lossnar och informationen med den.

2006-02-24, 22:13
Svar #8

Utloggad Anna-Carin Betzén

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1112
  • Senast inloggad: 2019-10-28, 20:07
    • Visa profil
    • www.btz.se
Berit,
 
Jag beklagar om jag har förvirrat dig. Jag fattade det som att du undrade över skillnaden mellan DVD-R och DVD-RW, så det var det endast det jag berörde i liknelsen. Och där är kärnpunkten alltså att raderar man en fil på en R-skiva så är det utrymmet fortfarande upptaget och kan aldrig återvändas; raderar man på en RW-skiva kan man återanvända utrymmet.  
 
Hur du ska använda brännarprogrammet för att fylla på med fler filer, ta bort befintliga filer på skivan, eller stänga den, kan nog bero på vilket brännarprogram du använder.  
 
Du har fått bra svar från flera andra personer så det är nog lika bra att jag drar mig ur diskussionen innan jag förvirrar ytterligare!

2007-01-01, 20:38
Svar #9

Utloggad Berit Eriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 166
  • Senast inloggad: 2012-03-15, 18:23
    • Visa profil
Min CD/DVD-brännare gör mig galen! Kan någon hjälpa mig bli av med huvudvärken.
Jag fick en massa hjälp ovan för ett år sen, men egentligen har jag hela tiden bara haft tur, tydligen. Jag har hela tiden sparat mina foton successivt på både CDRW och DVDRW och har kunnat ta skivorna med till fotohandlaren för albumkopior när andan fallit på. I går och i dag har jag oavbrutet jobbat med att försöka spara de sista släktsamlingskorten över julen till först en CD och sen en DVD (båda RW). Båda visar under Egenskaper att dom är fulla men DVD har flera GB utrymme och CD skulle kunna rymma litet till. Alla filer är skyddade. Har försökt klicka bort skyddet, men jag får veta att det inte går utan det återställs genast. Under InCd står att Enheten stöder MRW-läsning (vad är det) men stöder ej MRW-bränning (vad är det). Har sökt bättre drivrutin men det behövs inte talar PC-n om för mig, min är den bästa.
Jag jobbar med Photoshop Elements nr 5.0 och inte heller där kunde jag successivt lägga til bilder utan tvingades göra en ny säkerhetskopia (DVDRW), något jag aldrig behövt förut. Den kopian kan jag ju inte heller ta med till fotohandlaren.
Att sitta här hela nyårsdagen och bry hjärnan känns inte roligt men jag kan inte koppla av den, för den går oavbrutet på högvarv. Jag tror inte det finns något jag inte provat. Men prova mig, please!! P.S. Jag vet ff inte vad avslutning är!
Berit

2007-01-02, 18:51
Svar #10

Elisabet Bergkvist

Hejsan!
Om CDn är avslutad kan man inte fylla på mera. En avslutning är bara en markering som sätts på CDn.
Jag använder programmet Nero för att bränna CD och där väljer man om CDn ska avslutas.
Det framgår inte vad du använder för program och hur du gör.
 
mvh Elisabet

2007-01-02, 22:51
Svar #11

Utloggad Berit Eriksson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 166
  • Senast inloggad: 2012-03-15, 18:23
    • Visa profil
Hej Elisabet!
Jag har Nero också och har försökt med det programmet. Jag har bränt med det t o m julafton och aldrig någonsin sett ngnstans man kan markera om Cd-n ska avslutas eller ej, alltså har jag inte efter jul markerat ngt sådant. Det har i så fall skett av sig självt. Var kan jag markera att jag inte vill att mina skivore skall avslutas?
Oftast har jag använt bränningen via Photoshop Elements 3.0 men nu 5.0 sedan veckan före jul.
Det har tidigare stått en rad att klicka på, Bränna markerad fil till CD. Den raden är borta nu så det går bara att klilcka på Kopiera till CD. Har försökt, men svaret blir att det inte går att lägga till på mina RW-skivor, vare sig CD eller DVD. Vad gör jag alltså? Kan du noggrant beskriva någon handlingsplan? Vore dig evigt tacksam!  
 Berit

2007-01-04, 08:42
Svar #12

Elisabet Bergkvist

När man startar Nero finns till vänster ikoner för olika typer av CD. Den första heter CD-ROM (ISO). Den väljer jag.
Till höger finns då ett fliksystem. Under fliken Multisession (jag har engelskt Nero) talat man om om man startar en ny multicession, fortsätter en tidigare startad multisession eller skapar en CD utan multisession (no multisession). Det sistnämnda innebär att avslutningsmarkeringen sätts och man kan inte fylla på CDn.
 
mvh Elisabet

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna