ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Geni  (läst 5132 gånger)

2012-04-03, 16:12
läst 5132 gånger

Utloggad guldfisk

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1041
 • Senast inloggad: 2018-11-21, 22:29
  • Visa profil
  • www.amaze-a-vole.com
Nu tog tydligen Johanna bort sitt senaste inlägg så de två ovanstående inläggen hänger lite i luften, men jag kan å andra sidan tycka att en enstaka förfrågan efter email till någon som har en match på en nära släkting är väl inte så värst fräckt. Det är inte värre än att fråga efter ett enstaka uppslag från en CD-skiva eller liknande.

2012-04-03, 16:40
Svar #1

Utloggad mrsaldrin

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 467
 • Senast inloggad: 2019-07-15, 14:13
  • Visa profil
Jag ber om ursäkt för tidigare inlägg,
det var inte mening att vara en friseglare
Hade hoppats på hjälp när det gällde en nära
släkting, men jag vill inte göra det på någon
annans bekostnad.
Jag ber än en gång om ursäkt...
 
mvh Johanna

2012-04-03, 17:15
Svar #2

Utloggad lasse

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1163
 • Senast inloggad: 2012-04-03, 17:15
  • Visa profil
Hej Johanna!Utan spaning,ingen aning F11:as motto! Jag tycker vi ska hjälpa varandra så gott det går,för jag har fått en otrolig hjälp genom åren!
 
Hälsningar Lasse Andersson Norrköping.

2012-04-03, 17:49
Svar #3

Utloggad simson

 • Stefan Simander
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 6633
 • Senast inloggad: 2019-07-16, 17:59
 • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
  • Visa profil
  • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Det är mycket möjligt att Karl-Göran Eriksson har rätt i att det var godtroget och naivt att tro på att Geni skulle vara gratis, men om man som C-G Magnusson ovan, och många andra, dock inte jag själv, trodde på Det är gratis, men kommer att finansieras med reklam., så är det ju antingen så att företaget inte fått in tillräckligt med reklampengar, eller redan från början avsett att avgiftsbelägga sin tjänst och då fått folk att använda deras program under bedräglig marknadsföring!  
 
Det finns ju fortfarande tjänster som är gratis för användare, som till exempel Wikipedia, Runebergsprojektet och Anbytarforum, som bygger på att folk bidrar med inlägg och frivilliga bidrar eller medlemsavgifter, för att alla ska komma i åtnjutande av tjänsten. Gilla-knapp!!!  
 
Sedan finns det förstås många reklamfinansierade tjänster som är gratis för användarna också, som till exempel nättidningar och papperstidningar, m.m., så att så godtroget och naivt, tycker jag inte att det är att tro att ett program som Geni, skulle kunna vara det, om man bortser ifrån erfarenheter av amerikansk slughet och girighet möjligen.  
 
Att de skulle ha satsat miljonbelopp för detta program tillåter jag mig att tvivla på, tills jag har fått se de verkliga kostnaderna!  
 
Det är ju snarare så att de utnyttjat folks välvillighet att göra saker gratis åt dem, för att sedan tjäna pengar på det, se Kim Metsos inlägg ovan!  
 
Att betala för ett riktigt beprövat och pålitligt släktforskningsprogram, helst svenskt, eller åtminstone helt anpassat efter svenska förhållanden, är förstås att föredra om man vill vara säker på vad man får!  
 
I övrigt håller jag absolut med Daniel och Lasse om att vi förstås hjälps åt med att sprida kontakter och uppgifter till varandra, efter tid, ork och behag , utan att få gliringar på oss om att man förväntar dig att andra ska ta kostnaden/göra jobbet och fräckt att som 'friseglare' begära kontaktuppgifter till abonnenter!  
 
Inte ska Johanna, eller någon annan, behöva be om ursäkt för att ha ställt en enkel fråga om en mejladress till en släktforskande släkting!  
 
Jag vill gärna tro, utan att vara godtrogen och naiv, att så generösa och trevliga forskare, som Leif alltid brukar vara, och sannolikt också Mats är, också skulle hjälpa till om de hade möjlighet!  
 
Jag betalar gärna för en del tjänster, som sedan andra kan få en liten, eller stor, del i, och hoppas att de flesta tycker och gör så. Låt oss vara generösa, förstående och vänliga emot varandra, som vi brukar!  
 
Burkslaven Stefan, som ofta hjälper andra med släktforskning gratis, och lika gärna ser att att andra gör så för mig, godtroget och naivt!  
 
(Meddelandet ändrat av simson 2012-04-03 18:01)
Stefan Simander
Gamla Uppsala, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2012-04-03, 18:22
Svar #4

Utloggad legony

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1993
 • Senast inloggad: 2019-06-03, 18:19
  • Visa profil
Tycker jämförelsen med CD-skiva haltar en aning, Daniel.  
 
Under Källor - CD/DVD-skivor hittar jag t ex en tråd  som har stängt på förbundets begäran. Var inte en bidragande orsak att folk frågade för att slippa köpa förbundets producerade produkt? Det var en hel diskussion om detta, även om andra CD-skivor.  
 
Och jag tycker detta är jämförbart med att inte anse sig ha råd (eller vad det beror på?) att köpa en licens eller abonnera på ett släktforskningprogram, som någon ägnat många timmar åt att skapa, för att därmed få alla kontaktuppgifter som medföljer utan ställer frågor här istället om kontaktuppgifter för att förhoppningsvis i slutändan komma i åtnjutande av hela släktsammanställningar.
 
Så förlåt mig, men jag vänder mig emot detta.

2012-04-03, 20:07
Svar #5

Utloggad metso

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 208
 • Senast inloggad: 2012-10-01, 13:45
  • Visa profil
  • www.it-metso.fi
Kan ej förstå varför tankesättet att först med falska löften lura dumhuvuden som mig att mata in uppgifter i Geni och sedan ensidigt svika dessa löften anses som korrekt och riktigt och jag har bara att skylla mig själv som trodde på det som flertalet gånger informerades. Jag som trodde på dessa dumma elaka farbröder (och tanter?) har mig själv att skylla och därför har dessa 'farbröder' rätt att göra vad de vill, hur kan jag vara så infamt dum att jag tror på det som informeras mig, ej begripa det självklara att man ljuger så mycket man orkar och hinner?
Dessutom är det enda betalningsättet med kreditkort. Det att det finns vettiga sätt att betala behöver ej Geni fundera på. Vill man ej betala med system från äldre stenåldern, då är man ute från Geni, korrekt och bra, applåder.
Jag anser att jag har rätt att vara sur och missnöjd med Geni för deras egenmäktiga sätt, det att vara blåögd och tro gott om folk anser jag mig ha rätt till. Geni är absolut inget jag mer rekommenderar, tyvärr. Jag har ej mer tillgång till uppgifter jag matat in.
För att få tillgång till mina egna uppgifter måste jag betala en lösensumma, 'med risk för mitt liv', så släpps mina kidnappade släktingar lösa... in Money We trust!
Tonfallet aggressivt eftersom även jag lurat vänner in i Geni och känslorna svallar.
bh
KIm

2012-04-03, 20:55
Svar #6

Utloggad matsun

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 216
 • Senast inloggad: 2016-03-07, 12:03
  • Visa profil
Johanna med flera. Det är klart att vi ska hjälpa varandra och jag vill verkligen inte sätta stopp för andra att hjälpa dig om de kan och vill!  
 
Jag har dock märkt och mer och mer retat mig på att, här och på andra forum, ställs frågor och önskemål som innebär att man ska lämna ifrån sig mängder av data. Det är inte bara det att man fuskar eller snålar utan också det att vi riskerar att tappa en del av källkritiken genom att många bara tar och köper det som någon annan letat fram. Personligen så har jag den senaste tiden fått en del läshjälp och bistår speciellt när jag ser att jag har hittat ett annat ursprung än andra och jag tror att jag har rätt!
 
Jag skulle också vara besviken om jag betalat för något som inte ger så mycket alternativt att ett företag tar betalt för den forskning som andra gjort. Jag är mycket nöjd med Disgen och disbyt. Här är det ju en medlemsavgift på ca 150 kr per år och den eleganta lösningen att bidrar du med mycket till den gemensamma anbanken så kan du ta del av andras släktträd. Ge och ta.
 
Vänliga forskarhälsningar från Mats

2012-04-03, 21:36
Svar #7

Utloggad simson

 • Stefan Simander
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 6633
 • Senast inloggad: 2019-07-16, 17:59
 • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
  • Visa profil
  • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Jag förstår dig verkligen Kim, och som jag redan skrivit, så tycker jag att det är högst tveksamt, för att inte säga att det här är bedrägligt förfarande ifrån Genis sida på flera sätt!  
 
Bra att du förtydligar dig Mats! Men om någon ställer frågor och önskar mängder med data, så är det väl upp till oss som svarar hur vi vill svara på det?  
 
Visst är Anbytarforum och DISBYT mycket bra, sedan vilket släktforskningsprogram man vill ha och trivs med ser väl lite olika ut, (även om DISGEN nu är prisbelönat, enligt Rötters förstasida)!  
 
Leif, visst finns det ett problem i hur många frågor eller uppgifter som ska vara rimligt att ställa innan man ska köpa en CD, DVD eller en tjänst och där finns det förstås väldigt olika åsikter, där förbundets beslut att inte ha dessa med i Anbytarforum måste respekteras, tills dess att ett beslut eventuellt skulle komma att fattas.  
 
Men att ställa frågor till enskilda, som erbjuder sig att svara går ju förstås aldrig att stoppa! Att ställa en fråga till någon som har ett abonnemang för att få en eller några mejladresser till släktforskande släktingar, har jag svårt att se som ett problem, särskilt som Geni har agerat som de har gjort i övrigt, nämligen ha utgett sig för att vara gratis genom reklamfinansiering och sedan infört abonnemang för att få ut t o m sina egna uppgifter! Dessutom har man tydligen förmått folk, som Kim, att jobba gratis för dem och dessutom fått dem att locka andra in i denna falska förespegling!  
 
Jag tycker också att vi ska vara lite rädda om språket när det gäller en medforskare som Johanna, även om vi har en avvikande mening.  
Hon ska verkligen inte behöva känna att hon ska be om ursäkt för något så oskyldigt som att be om en sån sak. Det gäller förstås också dig, bäste Leif, inte ska du behöva be om ursäkt, för att du har en annan åsikt!  
 
Möjligen för att du och Mats råkade uttrycka er onödigt skarpt och fick Johanna att känna att hon behövde be om ursäkt och jag vill inte att hon räds för att delta i diskussioner eller ställa frågor i fortsättningen, liksom andra som läste detta!  
 
Jag är övertygad om att du verkligen inte alls vill ha det så heller! Jag uppskattar förstås om du och andra rättar mig om jag skulle bli för skarp i stridens hetta, i så fall ska jag be om ursäkt för detta, men inte min nödvändigtvis min åsikt!  
 
(Meddelandet ändrat av simson 2012-04-03 21:41)
Stefan Simander
Gamla Uppsala, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2012-04-03, 21:47
Svar #8

Utloggad matsun

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 216
 • Senast inloggad: 2016-03-07, 12:03
  • Visa profil
OK, skönt att kunna reda ut ev missförstånd! I fortsättningen ska jag tänka extra mycket på hur jag formulerar mig!  
 
Då går vi vidare med detta roliga, SLÄKTFORSKNING, och jag vill återigen be Johanna att se vad jag egentligen reagerade på och det var egentligen en reaktion på en summa av andra personers frågeställningar! Keep up the good work alla ni därute!

2012-04-03, 22:28
Svar #9

Utloggad gunnarh

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 528
 • Senast inloggad: 2016-01-13, 08:55
  • Visa profil
Jag är också en av de missnöjda Geni-nyttjarna. När firman började och tydligt angav sig vara gratis, lade jag in en hel del av mina resultat. Så småningom fick jag på detta sätt kontakt med ett par mer eller mindre avlägsna släktingar, och vi kunde hjälpas åt att bygga på trädet. Men så kommer Geni plötsligt och vill ha betalt, när man lagt in fler än 100 personer! Det är ju först då man lagt in många, som det blir intressant för andra att ta del av uppgifterna!
Jag betalar annars gärna, både för skivor och abonnemang. Men när man ändrar villkoren, då ställer jag inte upp! (Jag har senare hittat fel i mina i Geni inmatade uppgifter, men eftersom jag inte får lov att rätta dem utan att betala, får de stå som de är.)
Hade jag känt till Disgen, när jag en gång började, hade jag troligen valt det. Nu blev det Family Ties, ett program, som är synnerligen väl anpassat till vad jag vill registrera, men som tyvärr är alldeles odugligt för producera strukturerade utskrifter (jo, det går att göra träd (med korrekt hantering av anbortfall), men hur man skriver ut dem på flera papper är en gåta).

2012-04-04, 08:18
Svar #10

Utloggad boarne

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 129
 • Senast inloggad: 2019-02-12, 11:25
  • Visa profil
Gunnar, du behöver inte uppgradera till betalt medlemskap på Geni för att göra ändringar i dina profiler. Vill du göra ändring av relationer eller lägga till profiler får du betala (eller be någon betalande hjälpa till).  
/Bo-Arne

2012-04-04, 11:23
Svar #11

Utloggad legony

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1993
 • Senast inloggad: 2019-06-03, 18:19
  • Visa profil
Det framgår av inlägget 2012-02-13 kl 20:38 att Johanna tycker det är bra om man utan att betala kunde kontakta dessa personer och utbyta information genom maijlen istället. Och det var detta jag, måhända en an aning skarpt, reagerade på.  
 
För jag har svårt att förstå att man inte kan betala en liten summa till en konstruktör för ett släktforskningsprogram och därmed få direkt tillgång till kontaktuppgifter (och möjligen också släktinformation) och inte gå via en mellanhand.
 
Ja Stefan, jag anser mig vara en generös människa.  Brukar ofta hjälpa andra och har inte bara en gång lagt ut släkttabeller och annat i diskussioner här. Och ibland får jag förfrågningar direkt hem. För en tid sedan svarade jag på en sådan förfrågan med en hel del släktutdrag från min databas - men fick inte ens ett tack till svar!  Sådant sätter sina spår och har tyvärr fått mig att bli mer restriktiv med vad jag lämnar ut och till vem.    
 
Nu var ju uppenbarligen Geni inget bra exempel att lyfta fram i detta sammanhang eftersom det tydligen är användarna som i högsta grad har varit med att bygga upp databasen - men inte deltagit i själva konstruktionen, om jag förstår det rätt? - och sedan, i efterhand, ålagts att betala en avgift. Jag kände inte till hur Geni fungerade, men tycker att detta är helt orimligt!  De som medverkat till att göra programmet intressant måste åtminstonde få en reducerad årsavgift eller något liknande.

2012-04-04, 18:53
Svar #12

Utloggad knapagard

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 820
 • Senast inloggad: 2017-09-23, 22:39
  • Visa profil
Kritiken ovan mot Geni gäller i lika hög grad Ancestry. Vad vore Ancestry utan alla uppgifter som släktforkarna gratis matat in där. Dessutom, det man skulle få som abonnent är av mycket tvivelaktig kvalitet och svårfångat.
Mvh
Inge Ledje

2012-04-05, 08:32
Svar #13

Utloggad mats

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4697
 • Senast inloggad: 2019-01-20, 20:08
  • Visa profil
Det finns mycket att kritisera Ancestry för, men att Ancestry har mycket av gratisinmatat material ser jag som en helt felaktig slutsats. Ancestry har betydande mängder av material där de betalt för indexeringen själva (med den kvalitet detta ger)på en helt annan nivå än ex Geni. Det som fins i Ancestry's Family Tree del är ju en knappt mätbar del av den informationsmängd som finns.

2012-04-05, 23:22
Svar #14

Utloggad jensen

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 2093
 • Senast inloggad: 2019-02-06, 10:37
  • Visa profil
Hej Johanna.
 
Det finns de som gärna hjälper dig. Jag tycker som Lasse Andersson, att jag själv har fått hjälp genom åren och jag hjälper gärna till så gott det går. Det är bara roligt.
 
mvh
Carina

2012-04-06, 10:59
Svar #15

Utloggad gunvorpersson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 241
 • Senast inloggad: 2013-11-21, 15:50
  • Visa profil
Hej...
Har ingen erfarenhet av Geni, så jag borde vara tyst... men tog ett abonnemang på ancestry i julas (eller Genline, rättare sagt).
Detta gjorde jag, trots allt negativt jag hört om dem... och jag måste säga att än har jag inte märkt något dåligt.  
 
Hade sedan ett par år tillbaka ett träd (utan abonnemang), och har också gjort som Johanna, dvs frågat om någon kan hjälpa mig få fram e-mail adresser till tänkbara släktingar, och alltid fått hjälp med detta (att jag sedan inte fått svar på en enda av dessa adresser är en helt annan historia... men jag har istället fått mail från andra avlägsna släktingar, som hittat mitt träd)...
 
Ett av argumenten - som jag fick höra - mot Ancestry, var att de tar dina anor. Okey, då blir frågan VILKA kan jag kalla för mina anor?  
Ja, mina föräldrar, morfar- och farfarföräldrar delar jag väl inte med så många, men sen då? Går jag fyra-fem generation bakåt, delar jag mina anor med många för mig idag okända personer. Personer som har lika stor rätt till dessa anor som jag...
 
Kvaliten på Genline material hos Ancestry tycker jag är sig likt, även om sättet att söka är lite annorlunda...
 
Hälsningar Gunvor, den godtrogna ...
PS: Jag kunde utan problem redigera i mitt träd, även utan abonnemang...

2012-04-06, 16:41
Svar #16

Utloggad jts

 • Jörgen Tollesson
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 3227
 • Senast inloggad: 2019-07-16, 12:51
  • Visa profil
  • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Ancestry har betydande mängder av material där de betalt för indexeringen själva (med den kvalitet detta ger) på en helt annan nivå än ex Geni.
 
Ja, den kvaliteten har vi ju sett 'lysande' exempel på i olika andra diskussioner. I senaste (men knappast sista) omgången under rubriken Källor: Genline/Ancestry: Ancestry - med början här, fortsättning här, och svar från Ancestry här (med kommentarer direkt efter svaret).
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2012-04-06, 19:16
Svar #17

Utloggad mats

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4697
 • Senast inloggad: 2019-01-20, 20:08
  • Visa profil
Kvaliten på de anerikanska databaserna är betydligt bättre än på de där man försökt sig på någon form av kinesiskt svenska. De amerikanska är definitivt i klass med de bästa, så det finns utvecklingsmöjligheter.
 
Å andra sidan så undrar jag vad man ska jämföra med i Sverige, ser inte så många indexerade svenska databaser, så att det går att jämföra kvaliten

2012-04-08, 01:15
Svar #18

Utloggad guldfisk

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1041
 • Senast inloggad: 2018-11-21, 22:29
  • Visa profil
  • www.amaze-a-vole.com
Jämför med PLF, JGBF, KGF eller liknande?
 
Sedan får jag säga att personligen tycker jag att dålig kvalitet är bättre än inget alls. Det viktiga är att vi kan förbättra efter hand. Exempelvis är KB:s skanningar av tidningar och den därpå följande OCR:ningen bedrövligt dålig, men den är bättre än inget alls. CD-skivorna från PLF, JBGF osv har många fel, men är mycket bättre än inget. JBGF var tidigt ute och lade materialet för tillgång via internet, fullt av fel, men bättre än inget!
 
I rörelsen behöver vi säkerställa två saker:
1) Att dålig kvalitet kan rättas succcessivt.
2) Att användarna medvetandegörs om vikten av källkritik.

2012-04-08, 08:27
Svar #19

Carl Szabad

Den här diskussionen ligger under fel rubrik, men jag kan inte låta bli att kommentera ändå.
 
Jag håller inte med om att dålig kvalitet är bättre än ingen alls. Det krävs en miniminivå på kvaliteten för att ett dataregister ska vara till hjälp, eftersom ett befintligt register ger en viss legitimitet för att en uppgift som faller inom det angivna tidsspannet ska finnas med. Den miniminivån är Ancestry mycket långt ifrån, se Jörgens länkar till tidigare diskussion. Går den sökta uppgiften inte att få fram måste man alltså utgå från att den saknas i registret, även om den finns med, men är förvanskad till oigenkännlighet.
 
I diskussionen under Ancestry gav jag även exempel på hur en kvalitetsnorm kan definieras med exemplet Stockholms stadsarkiv. Jag efterlyste även Ancestrys norm i det avseendet, men inte helt oväntat är den frågan ännu obesvarad. Det är uppenbart att Ancestry inte har någon sådan norm.
 
Att låta vem som helst gå in och korrigera en databas är inte heller helt lyckat. Vem säger att det inte är en korrekt uppgift som i stället blir fel då. Det har jag stött på ett antal gånger i mitt arbete med Sveriges dödbok och rättelsefunktionen där. Av det skälet står den ursprungliga uppgiften kvar där, medan den korrigerade läggs in som en kommentar, men blir sökbar även den om den avser ett sökbart fält.

2012-04-08, 09:41
Svar #20

Utloggad mats

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4697
 • Senast inloggad: 2019-01-20, 20:08
  • Visa profil
När det gäller de amerikanska censusuppgifterna i Ancestry blir den ursprungliga likväl som den/de föreslagna ändringarna sökbara och alternativen presenteras som likvärdiga, något som ger möjlighet till tolkningar av de presenterade orginalhandlingarna. Om man använder samma möjlighet när det gäller de debatterade svenska uppgifterna vet jag inte, men eftersom de har tekniken så förmodar jag att så är eller blir fallet.  
 
Om det nu är fel att göra som Daniel säger, vad är alternativet?  Den svenksa släktforskarrörelsen har haft SCB utdragen tillhanda i många år, men inte gjort något. Gick det inte att tjäna pengar på informationen eller vad beror det bristande intresset på indexering på? Fanns det andra projket som var intressantare?  När det nu de facto finns presenterat på internet så kan vi göra två saker, strunta i att använda det eller låta den information som finns komma till användning, med kunskap om alla dess brister, som vi då naturligtvis påpekar för då kan det bli en ändring och den dagen det finns en arbetsmarknadsåtgärdsbaserad enhet som erbjuder Ancestry eller annan aktör rimliga timpriser för indexering, så kanske det sker en ordentlig genomgång. Fram till dess får vi nöja oss med de frivilliga insatserna samt en aldrig upphörande konstruktiv kritik av bristerna.  
 
Jag tycker det är viktigt att påpeka en stor skillnad mellan många av de svenska lösningarna (dock inte alla) och Ancestry's är att indexeringen ger, till de som abonnerar, direkt tillgång till grunddokumentet (som bild) och det ger varje användare en möjlighet att direkt kritiskt granska den indexerade uppgiften och fatta ett eget beslut om dess användning.

2012-04-08, 13:59
Svar #21

Carl Szabad

Vad hjälper det att det finns en koppling till ett dokument om det är omöjligt att lista sig till var kopplingen kommer ifrån? Diskussion är ju föranledd av att Ancestrys indexering är under all kritik. Om det är högre kvalitet på det amerikanska materialet är det knappast något som svenskar (eller för den delen andra) som söker svenska uppgifter är hjälpta av.
 
Den svenska släktforskarrörelsen har visst gjort en hel del registreringsarbete, med varierande kvalitet, men aldrig på den bottennivå där Ancestry landat. Och hur ska vi få nya forskare intresserade om en databas som skulle kunna vara väsentlig för att komma igång är så oanvändbar? Ska vi börja med att upplysa nyfrälsta att de tyvärr inte har någon större glädje av den databasen för att starta sin forskning?

2012-04-08, 15:02
Svar #22

Utloggad mats

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4697
 • Senast inloggad: 2019-01-20, 20:08
  • Visa profil
Jag förstår inte resonemanget om att det inte är bra med en koppling till dokumentet, när det ändå är så att det finns ett stort antal som är helt riktigt indexerade. Naturligtvis är det jättebra att se orginaldokumentet, för att se om det som står som indexerat är rätt avskrivet.
 
Jag tycker debatten spårar ur när det inte presenterats något alternativ, databasen finns och alla som får träff hittar något, de som inte får träff får väl leta i andra källor.
 
Ska vi anföra samma resonemang skulle exempelvis inte dödböckerna släppts eftersom det saknas stora delar av de avlidna, eller andra skivor som ges ut som inte är heltäckande. Trots brister så marknadsförs skivorna som bra insteg, jag ser inte skillnaden.

2012-04-08, 16:29
Svar #23

Carl Szabad

Jag har aldrig hävdat att det är fel med en koppling till originaldokumentet, även om det som i det här fallet handlar om en andrahandskälla, tvärtom. Och jag är plågsamt medveten om att det numera är kvantitet som gäller i stället för kvalitet.
 
Vad gäller Sveriges dödbok så vet vi exakt vad den innehåller. Det är bara att kolla registreringsläget under länken Namn åt de döda på Rötters startsida. Och vid framtagning av nya versioner sker också en kvalitetsgranskning under hela processen som åtminstone undanröjer så mycket som man kan upptäcka via datorbearbetning.
 
Men vi kommer knappast så mycket längre här eftersom bollen ligger hos Ancestry.

2013-01-12, 09:37
Svar #24

Utloggad boarne

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 129
 • Senast inloggad: 2019-02-12, 11:25
  • Visa profil
Geni har köpts av MyHeritage. Logiken bakom affären är att det lilla Geni får tillgång till de finansiella resurserna hos MyHeritage som i sin tur slipper utveckla tekniken bakom sammankoppling av släktträd som Geni löst elegant.  
Därmed har Geni kunnat ta bort många av de begränsningar som infördes för gratismedlemmar för ett år sedan.  
Webbplatserna kommer även fortsättningsvis att vara separata: MyHeritage för privata (separata) släktträd och Geni för sammankopplade släktträd (dvs enligt principen endast en profil på Geni för varje fysisk person). MyHeritage erbjuder även länkningar till olika databaser (men av begränsat intresse för svenska användare).  
För närvarande är medlemskapen på de två platserna separata men MyHeritage arbetar på integrering.

2015-01-13, 17:40
Svar #25

Utloggad imar

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1034
 • Senast inloggad: 2019-07-12, 23:18
  • Visa profil
Stötte av en händelse på databasen Geni (eller vad det skall kallas för). Jag sökte en person med rätt så ovanligt namn genom Google och upp kom denna sida som kallar sig så. Jag har läst några av inläggen här på tråden där det nämns MyHeritage också. Jag fick alltså upp den här personen (1700-talet) med födelsedatum och en massa personer som var relaterade till honom (föräldrar, barn, syskon och ingifta) men inga källor. Jag fann vissa uppgifter bland uppgifterna som verkade riktiga men som sagt, inga källor.
 
Jag kan använda uppgifterna som ledtrådar för att söka källorna på annat håll tror jag. Att upplysa om att uppgifterna kommer från Geni tycker jag inte ser bra ut.  
 
Jag undrar om någon har några kommentarer till detta eller synpunkter av vad för slag som helst.
Med vänlig hälsning
Ingemar Gollungberg

2015-01-14, 10:43
Svar #26

Utloggad bjornb

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 67
 • Senast inloggad: 2017-09-08, 16:54
  • Visa profil
  • www.kamphavet.se
Ingemar!
 
Jag hade hela mitt släktträd (Min Släkt) publicerat på nätet. Geni snodde allt med hull och hår, dvs med mina noteringar, bilder och allt utan att tala om vem som var upphovsman. När jag ifrågasatte detta hos Geni tog de bort bilderna men behöll allt annat, fortfarande utan upphovsman. Nu står det t.ex. Min moster Ingrid berättade att... och min farmor skrev i sin anteckningsbok att... osv i noteringarna. Och det är INTE den personens moster eller farmor som skrivit sig som ansvarig för uppgifterna - utan MIN moster resp. farmor, men jag nämns inte. Eftersom jag har med källor i noteringarna i Min Släkt, så finns de med i min forskning på Geni också.  
 
Får man göra så här? Får man ta andras forskning rakt av och publicera som sin egen? Får man ta andras bilder? Bilden på min mamma finns fortfarande kvar på Geni, eftersom jag inte får tag på den forskaren som har med henne i sitt träd.(fast jag inte ser hur han är släkt med min mamma?)
 
Mitt släktträd finns inte kvar på nätet längre, bara ett person och platsregister. Om man frågar får man lösenordet till hela forskningen, både min frus och min egen, så det är inte det att vi inte vill dela med oss till andra forskare, det gör vi gärna. Men aldrig till Geni!
 
Häsningar Björn och Ann Britt Bergström

2015-01-14, 11:34
Svar #27

Lotta Nordin

Angående Geni så finns en del skrivet här också, bl. a. föreslår jag ett nytt namn, som åtminstone jag tycker passar bättre.

2015-01-14, 11:58
Svar #28

Utloggad imar

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1034
 • Senast inloggad: 2019-07-12, 23:18
  • Visa profil
Tack för era värdefulla upplysningar. Jag tyckte väl att det såg lite konstigt ut. Jag har aldrig tänkt publicera något där men jag undrade vad det var och det har jag fått bra svar på nu genom ditt inlägg Björn och din hänvisning Lotta. Men som jag nämnde tidigare så har jag fått flera uppslag därifrån som jag sedan jobbar vidare på. På så vis blir det användbart ändå.
 
Mvh
Ingemar

 

AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna