ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-19  (läst 2441 gånger)

2003-12-02, 23:57
läst 2441 gånger

Utloggad Tord Påhlman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2085
  • Senast inloggad: 2017-11-13, 21:51
    • Visa profil
Tullavgiftens storlek har jag ingen uppfattning om, men att saker som man importerar direkt från USA är tullpliktiga är väl knappast någon överraskning. Programvaruföretg brukar ju ofta erbjuda köp via nedladdning från nätet. På så vis nås man väl inte av tullens långa arm, vilket kanske inte är helt legalt(?), men det kanske inte tullen har upptäckt (ännu).

2003-12-02, 23:57
Svar #1

Anders Andersson

Jag brukar inte handla från utlandet, och vet därför inte vilka problem som brukar uppstå med tull och liknande vid leverans. Var det kanske rentav ett misstag att din försändelse alls hamnade hos tullen? Finns det inte vissa saker, såsom böcker och tidningar, som kan tas in tullfritt?
 
På 1980-talet, när vi skaffade en version av Unix från USA till institutionens VAX, så hänförde sig merparten av kostnaden till licensen (ett par tusen kronor, tror jag), medan själva programdistributionen kom på ett halvtumsband för någon hundring. Det var denna hundring som deklarerades i tullen såsom värdet på det fysiska mediet. Mig veterligen utgår inte tull på royalties och licensavgifter, men numera är ju sådana avgifter inbakade i inköpspriset utan närmare specifikation.
 
Det här problemet är ju inte specifikt för släktforskarprogram och hör därför kanske inte hemma i denna diskussion, men jag skulle gärna se att någon utredde vad som faktiskt gäller vid privatimport av exemplar av datorprogram och andra informationsprodukter.

2003-12-03, 16:37
Svar #2

Lennart Nordin

På  Tullverkets hemsida finns en del av svaren på era funderingar kring handel via Internet.

2003-12-03, 20:11
Svar #3

Utloggad Crister Lindström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 447
  • Senast inloggad: 2021-12-25, 10:40
    • Visa profil
Varför gå över ån efter vatten? För 350 svenska kronor får man en evighetslicens på det synnerligen användbara programmet MinSläkt. På svenska. www.dannbergsdata.se

2003-12-03, 23:42
Svar #4

Utloggad Sten-Sture Tersmeden

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 489
  • Senast inloggad: 2017-02-14, 20:51
    • Visa profil
Vill gärna pröva Family Tree Maker som en bekant gjort mycket reklam för. Har provat för lite för att verkligen kunna bedöma det.
 
Ville oxå testa hur det funkade att betala med kort över nätet. So far so good!

2003-12-03, 23:47
Svar #5

Anders Andersson

Tullverkets webbsidor är nog till nytta, men huruvida de besvarar våra frågor är en annan femma... Böcker och tidningar gick lätt att hitta i Taric, och för dem gäller en tulltaxa på 0 procent (som jag hade för mig) vid import från USA. Sökordet datorprogram resulterade inte i några träffar, men om jag har förstått varukategorierna rätt så är det 0 procent tulltaxa som gäller också vid import från USA av skivor för laseravläsningssystem för återgivning av andra fenomen än ljud eller bild.
 
Sten-Sture, framgår det av något papper vilken varukod som tullen på Arlanda givit ditt exemplar av Family Tree Maker?

2003-12-04, 00:50
Svar #6

Lennart Lindström

Daniel Berglund
GEODCOM är vad jag vet en av de äldre (och krångligare) standarder som föregått XML, och därför bör alla data i GEODCOM enkelt kunna konverteras till XML (de kanske kan användas utan konvertering).
 
Men jag vill direkt ha alla mina data tillgängliga på min egen domän (hemsida). En sådan kostar idag 200- 350 kr/år och priset lär fortsätta sjunka (jag betalar 350 kr/år för jag har en  .se domän, utländska domäner är billigare).  
 
Jag vill direkt kunna sitta och arbeta med att söka spår och källor och sedan kopiera och kistra in uppgifter från andra databaser - oavsett var jag befinner mig - i min egen databas via Internet.
 
Det är denna Internet-koppling som är problemet. Jag själv har utvecklingslicenser för databasprogram, som gör att jag på högst en dag bygger ett avancerat databasprogram, som kan genomsöka alla mina data hur som helst. Det är otroligt enkelt med dagens utvecklingsverktyg.
 
I teori klarar jag även av att bygga Internet-delen, men detta blir massor, masor av jobb så jag avstår och väntar på andra andra löser problemen. Men programmen lär snart dyka upp, om de inte redan finns
 
Så finns program som redan klarar av ovan saker

2003-12-04, 01:17
Svar #7

Anders Andersson

GEDCOM (akronymen betyder någonting i stil med genealogical data communication) har ingenting med XML att göra; till och med syntaxen är helt annorlunda. Det enda gemensamma är att båda standarderna används för att skapa hierarkiska datastrukturer (dataelement som innehåller andra dataelement). GEDCOM har tagits fram av mormonkyrkan för en specifik tillämpning (släktforskningsdata), medan XML är en mer generell standard för datarepresentation, liksom HTML sprungen ur SGML.
 
Jag känner inte till det arbete som Daniel säger pågår i fråga om GEDCOM-XML, men det låter som vad du är ute efter. Det torde vara trivialt att konvertera GEDCOM till denna framtida genealogi-XML när den väl är definierad. Innan standarden är skriven kan man inte begära att någon programleverantör skall stödja den.
 
Vad gäller presentation av släktforskningsdata på WWW så har jag ännu inte hittat något program jag vill använda, men jag har sett och jämfört vad andra har lagt ut.
 
En av de sämre lösningar jag sett är den som klumpar ihop ett flertal inbördes orelaterade ansedlar i bokstavsordning efter varandra på samma webbsida, förmodligen i syfte att spara webbsidor. Jag vill ha en ansedel per sida, en antavla (med valfritt antal generationer) per sida, en vad-som-helst per sida, så att man kan göra meningsfulla kombinationssökningar i Google och liknande (hitta alla antavlor innehållande Sursill OCH Uppland OCH Umeå).

2003-12-04, 09:16
Svar #8

Utloggad Sten-Sture Tersmeden

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 489
  • Senast inloggad: 2017-02-14, 20:51
    • Visa profil
Får krypa till korset! Tullavien har varit på avvägar, men nu hittade jag den igen!
Storm i ett vattenglas? För så här var det: Tull 0:-, MOMS 25% = 58:-, Expeditionsavgift 50:-, moms på expeditionsavgift 13:-!  
Men jag är i alla fall irriterad på alla dessa avgifter och moms hit och dit!

2003-12-04, 09:59
Svar #9

Lasse Nilsson

Beträffande XML och genealogiskt data tycks det finnas en hel del initiativ rullande:
 
Genealogical Data and XML

2003-12-04, 17:11
Svar #10

Anders Andersson

Då var det som jag trodde; det är ingen tull på datorprogram. Momsen är nog svår att invända mot; den gäller ju i stort sett lika för alla varor man importerar själv, oavsett kvantitet.
 
Jag håller dock med om att de administrativa avgifterna blir orimligt höga för sådana här små inköpsbelopp. 50 kronor i expeditionsavgift är ju ingenting om man importerar några ton trycksaker för försäljning, men tänk om du bara köpt en glasspinne? Jag misstänker att expeditionsavgiften är ett avsiktligt straff för oss som inte har vett och förstånd att smuggla in de tullfria prylarna gratis.

2003-12-04, 17:18
Svar #11

Anders Andersson

Genealogical Data and XML: Det fina med standarder är att det finns så många av dem. Är man inte nöjd med en standard, så kan man alltid välja en annan.

2003-12-04, 20:02
Svar #12

Lennart Lindström

Tack Anders Andersson . Du har helt rätt. Jag blandade ihop GEODCOM och XMLs föregångare SGML. Jag hade också tidigare varit inne och tittat på Genealogical Data and XML, och det var inte vad jag sökte.  
 
För mig verkar det uppenbart att GEODCOM måste gå över till XML - eller utveckla sina egna nya databashanterare för Internet vilket lär vara ett jätteprojekt). Alla stora databashanterare (IBM, ORACLE, Microsoft) satsar idag på XML som kommunikation mellan databaser av olika fabrikat.
 
XML ÄR REDAN IDAG EN ENDA GLOBAL standard som stöds av SAMTLIGA stora mjukvaruföretag IBM, ORACLE, Microsoft m fl - även om vissa nya avancerade delar av XML defacto ligger före den standard som hittills hunnit fastställas av XMLs globala standardiseringskommission. Företagen har dock lovat att anpassa dessa deler till den nya standarden, så fort den fastställts. (Orsaken till detta är enkel: Utan denna standard kan deras program ej kommunicera med andra tillverkares program, och därför mycket svåra att sälja i framtiden. Så därför MÅSTE alla ha denna gemensamma standard)
 
Släktforskning är ju strukturellt självklart - men kommunikationen mellan olika släktforskares resultat, kommer att förenklas via Internet.  
 
Och datakommunikation via Internet kräver en XML-lösning  - om man vill passera alla brandväggar utan att bli stoppad eller utkastad av olika säkerhetsprogram.
 
Så tack för svaret - och jag tror att mycket kommer att hända här de närmaste åren. Jag börjar nog satsa på min egen databaslösning. Då vet jag att mitt program är XML-anpassat från början - och fortsätter kolla här om nya saker dyker upp

2003-12-05, 04:28
Svar #13

Anders Andersson

Observera att GEDCOM (inte GEODCOM; det skall inte vara något O där) egentligen bara är avsett för överföring av släktforskningsdata från ett program till ett annat. GEDCOM-filer utgörs av läsbar text bestående av fördefinierade nyckelord, och lämpar sig dåligt som databasformat. Flertalet släktforskningsprogram har också sitt eget interna databasformat (Lifelines använder dock GEDCOM direkt som sitt lagringsformat, om jag minns rätt).
 
Det har byggts upp mycket stöd kring GEDCOM, och släktforskningsprogrammen lär komma att fortsätta att stödja såväl export som import av GEDCOM under överskådlig tid, även sedan nya format införts. Databashanterare utvecklas hela tiden, med eller utan XML, och jag ser inte att det skulle utgöra någon väsentlig merkostnad för utvecklingen av nya släktforskningsprogram.
 
Att XML existerar som standard innebär dock inte att det också finns en färdig standard för hur släktforskningsdata skall representeras i XML; det torde den ovan nämnda webbsidan Genealogical Data and XML med nio olika projekt illustrera rätt väl. Vilket av dessa standardiseringsprojekt anser du mest lovande? Problemet är alltså: Givet uppgiften att Per Olsson är född i Gävle den 3 maj 1842, hur återger du det i XML? Vilka element är tillåtna, och vad betyder de? Det är detta som de olika projekten (GEDXML, GenXML osv) var för sig försöker reda ut.
 
Att man måste använda XML för att inte fastna i brandväggen är dock gripet ur luften. En brandvägg skall inte ställa krav på formatet på de data som skickas, utan den skall bara stoppa sådan trafik som riskerar att ställa till skada. Om min brandvägg skulle kasta ut mina GEDCOM-filer bara för att de inte följer XML, då kastar jag ut min brandvägg...

2003-12-05, 11:35
Svar #14

Lennart Lindström

Hej igen Anders
Jag kan väldigt lite om GEDCOM, lite mer om XML och Internet, och en hel del om databashantering (Structured Query Language). Så jag beskriver bara mina intryck.
 
Jag håller ändå med Microsofts Bill Gates när i sedvanlig lågmäld Microsoft-stil sa att XML kommer att bli större än Internet. Jag tror många inte har förstått vilken utveckling som nu sker bakom kulisserna för att slå ut de närmaste åren (XMLs nackdel är att det kräver betydligt mer datakapacitet än äldre språk - men processorenas kapacitet fördubblas vartannat år, så det problemet löser tiden)
 
Men så här har jag fattat det. XML:s struktur är genial. Den saknar struktur, dvs strukturen kan var och själv bestämma. Men alla måste följa vissa enkla syntaxregler, som liknar HTML. Det räcker med att definiera hur ett fåtal standardbgrepp ska stavas (i släktforskning t ex förnman, efternamn, far, mor. (kanske farfar, farfarsfar etc) kön, födelsår, födelseort och så vidare. Med 100 kärnbegrepp per person  lär det mesta vara definierat i släktforskning- sedan kan var och en lägga till sina egna privata begrepp om man så önskar)
 
När väl dessa begrepp standardiserats kan var och en bygga sina egna strukturer, importera, exportera, filtrera etc etc -  
 
Forum för detta pågående arbete finns på www.w3.org/Style/XSL/. (Tror jag. Kan var fel - men XML har vuxit kraftigt de senaste åren - vilket syns på kommissionens hemsida www.w3.org - och jag vet det pågår någonstans)
 
Apropå brandväggar - det är mitt webhotells brandväggar som kan slänga ut mig och dem kan jag inte kontrollera. Webhotellen är Följa John när det gäller datasäkerhet

2003-12-05, 11:45
Svar #15

Lennart Lindström

Tillägg:
Det måste vara lätt exportera GEDCOM filer till XML-filer, eftersom du säger att GEDCOM redan jobbar med fördefiniertade standardformat och textfiler. (Bara progammeringssyntaxen ändras).  
 
Det blir nog Internet som driver utvecklingen och levererar de presentationsprogram jag söker (för datadelen är enkel hantera)

2003-12-05, 15:46
Svar #16

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Hej Lennart!
GEDCOM är inget programspråk. Endast en standard för vilka uppgifter som skall finnas i vilka fält, med några hundra taggar att välja på, och hur export och import av släktdata ska gå till. Alltså enkelt att implimentera i vilket språk som helst.
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2003-12-06, 00:11
Svar #17

Anders Andersson

Lennart, om ditt webbhotell hindrar dig att göra det du vill, då är det nog du som går till ett annat webbhotell först, inte webbhotellet som slänger ut en betalande kund. Det finns ingen anledning att du skall finna dig i alla dumheter de hittar på (och att de skulle göra något så fånigt som att förbjuda alla dataformat utom XML betvivlar jag).
 
Marknadsföringsfloskler som att XML kommer att bli större än Internet betyder inget, så länge du inte kan mäta båda företeelserna i samma enhet och jämföra. Utsagan fem myror är fler än fyra elefanter rymmer en högre nivå av insikt än den Bill Gates uttrycker.

2003-12-07, 23:40
Svar #18

Lennart Lindström

Tack Sven-Ove och Anders
Jag tror jag börjar förstå, så jag återvänder till kärnfrågan, och min egen situation.
 
Mitt gamla web-hotell kostade 2003 över 3000 SEK, nu betalar jag 144;- för 2004 (plus NIC-avgift 200 SEK/år för en .se domän). Så om jag slutar, lär de nog inte märka! Möjligen om tusen av deras kunder hoppar av! Jag är alltså mer beroende av mitt web-hotell, än de av mig, för detta billiga hotell ger större möjligheter än det gamla. Specialiserat och helt automatiserat för tiotusentals kunder! Jag tror inte på reklam, så jag testade även deras support - och den fungerade.
 
Jag ger ovan fakta som ex på att web-hotellen nu ger allt mer för mindre och mindre kostnad. Detta måste slå igenom även på släktforskning. Sitter jag vid en annans dator, vill jag åtminstone ha möjlighet att därifrån direktlagra alla mina data på servern på mitt web-hotell i framtiden. Det borde vara ett minimikrav. Att datorerna kan kommunicera via Internet.(Om det sker via GEDCOM, XML eller annat saknar då betydelse)
 
Om framtiden vet jag heller intet. Bara vad IBM, Microsoft, Oracle med flera satsar på idag.
 
Men min huvudfråga är: Jag söker släktforskningsprogram som kan  lagra, ersätta, komplettera, söka, sortera eller filtrera uppgifter för släktträd som alltmer växer till nätverk av släkter, via Internet direkt via mitt webhotell, inkl att mina data dä automatiskt uppdateras för export TILL andra släktforskare och kanske även med viss automatisk import FRÅN andra släktforskares webhotell (kanske via web-services).
 
Finns det någon som känner till om man jobbar med sådana lösningar någonstans ? Vilket program har hunnit längst? För ungefär så TROR jag det måste bli inom framtida släktforskning i Internet-åldern.

2003-12-08, 00:39
Svar #19

Anders Andersson

Jag är själv intresserad av ämnet nättjänster och webbhotell, men jag lämnar den frågan därhän då vi kommer bort från ämnet för denna diskussion (datorprogram).
 
Jag tror inte att man kan hitta ett specifikt program som gör allt det du (och jag) vill, och det är knappast meningsfullt att börja utveckla ett heller. Däremot kan nog målet nås med hjälp av ett flertal olika program och databaser. Det viktiga här är inte de enskilda programmens konstruktion, utan hur vi får dem att samverka.
 
Gary Hoffman, UCSD, lanserade 1994 en id? han kallade GenWeb, och startade en sändlista med samma namn. Jag deltog i diskussionerna om hur man bäst länkade samman släktforskningsdata från olika databaser över Internet. Med tiden rann den tekniska diskussionen ut i sanden, och ersattes av sporadiska efterlysningar samt reklam för nya webbplatser, varför Hoffman i augusti 1997 stängde sändlistan. De projekt US GenWeb och World GenWeb som man hittar på RootsWeb i dag har vad jag förstår inget med Hoffmans projekt att göra, utom att man har lånat (stulit ansåg Hoffman) namnet. Jag vet inte vad Hoffman sysslar med numera.
 
Om det här ämnet intresserar dig, så föreslår jag att vi fortsätter i den existerande diskussionen Datorprogram och teknik: Register och databaser: Avancerade funktioner för publicering på Internet, som känns mera lämpad för ämnet än den här diskussionen om datorprogram.

2003-12-08, 17:19
Svar #20

Lennart Lindström

Tack Anders
Jag ska hålla koll där också. Skulle aldrig hittat dit utan din hjälp.Men mest söker jag nog i USA för där lär nog det mesta ske. Kollade bara på skoj om Microsoft hade något web-exempel på genealogy och faktiskt fanns ett enkelt typfall med instruktioner, kod etc på msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/dnaspp/html/aspnet-usingtreeviewiewebcontrol.asp  
 
Verktygen finns i teorin, men webhotell som stöder Microsoft-teknik är, såvitt jag förstår, betydligt dyrare än andra på grund av andra problem. Än så länge i alla fall.

2003-12-08, 21:00
Svar #21

Anders Andersson

Jag tycker inte att USA och Datorprogram och teknik: Register och databaser: Avancerade funktioner för publicering på Internet behöver konkurrera inbördes om din eller min uppmärksamhet; dessa två resurser är så pass olika varandra att vi nog kan utnyttja båda samtidigt med gott resultat...  
 
Nu låter jag hur som helst tråden om XML, GEDCOM, Microsoft och Internet fortsätta där, i hopp om att fler skall upptäcka den. Det finns ingen anledning till brådska. Har vi inte löst det här problemet på tio år, så gör det inget om kommentarerna anländer först efter jul.
 
Jag undersökte adressen du gav, och ordet genealogy nämns faktiskt som ett exempel i texten, men annars handlar det tydligen om presentation av XML-data. Eftersom jag själv knappt använder Microsoft Windows för annat än min webbläsare (Internet Explorer), så har jag varken erfarenhet eller intresse av att pröva nya program för den plattformen; jag arbetar till övervägande del under Unix när jag skall göra något mer avancerat än att surfa.
 
Men som sagt, fortsätt gärna i den andra diskussionen, så kommenterar jag där.

2003-12-09, 14:58
Svar #22

Patrick Lindblom

Det kanske har nämnts tidigare, men jag måste bara säga att XML som företeelse är totalt oväsentlig om man inte kommer överens om hur den interna strukturen skall se ut, d.v.s vilka taggar som skall finnas t.ex. för utbyte av släktforskarinformation.
 
Det är DEN standardiseringen som är intressant - att alla kör XML är lika intressant som att alla kan ta emot flatfiler.
 
Och jag är rädd att utvecklingen ser ut sådan att det blir flera parallella standards för samma tillämpningsområde. Och då måste vi skriva transportprotokoll för alla dessa standards om vi skall vara kommunikativa.
 
På västfronten intet nytt.

2003-12-10, 06:55
Svar #23

Utloggad Ingvar Nore

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 179
  • Senast inloggad: 2020-03-19, 09:43
    • Visa profil
    • www.ingvarnore.se
Det har blivit en intressant diskusion om XML här. Det kan bli bra om alla program som vi använder inom släktforskningen använder samma språk. Tänk er att släktforskningsprogrammet kan hämta information om bilder från bildprogrammet.
 
Jag har haft ettriga diskusioner med mina IT-konsulter som börjat utveckla i .NET som stödjer XML. Detta är framtidens melodi vilket ger betydligt kraftfullare utvecklingsverktyg hävdar de. Tidigare var det Windows ini-filer som var aktuella som gränssnitt mellan program. Dessa ini-filer liknar GEDCOM-formatet.
 
Skillnaden är att man går från ett lättläst format som är lätt att felsöka i, till ett format som går att läsa men är betydligt mer svåröverblickbart.
 
Jag tycker att XML inte tillför något nytt som vi inte hade innan. En enkel strukturerad ASCII-fil som GEDCOM-formatet fungerar lika bra (om inte bättre).

2003-12-10, 16:45
Svar #24

Lennart Lindström

Hej igen
 
Vi kan nog avsluta diskussionen om GEDCOMs framtid. De som tog fram språket har redan gått över till XML.
 
At a technical session of the GENTECH 2001 conference last week, Randy Bryson of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints announced that the Church is now standardizing on the XML programming language for all future software products. This announcement will have an immediate impact on producers of genealogy software and eventually will benefit all genealogists.  
 
The de facto data exchange standard for many years has been GEDCOM, a file format that is well-known for its imperfections. GEDCOM, an abbreviation for Genealogy Data COMmunications, was created by the LDS Church in the mid-1980s as a method of exchanging genealogy data between different programs. The specifications for GEDCOM file format have been updated a few times since then, and GEDCOM files have become the most common method of exchanging data between distant relatives. GEDCOM files also are used to contribute an individual's data to the large, centralized databases of the LDS Church and other organizations.
 
Finns på
http://familytrees.net/page.asp?itemid=1077&siteid=10

2003-12-11, 02:30
Svar #25

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Hej Lennart!
Ja, det är bra. Men som det står i samma artikel:
Obviously, all the genealogy programs used by individuals will also need to produce XML-formatted GEDCOM files in compliance with the new specification.
Så GEDCOM kommer inte att försvinna. Tidigare tillhandahöll, och rekommenderade, Mormonerna programkod skriven i C och senare C++. Nu satsar de på XML i stället.
MVH    Sven-Ove
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2003-12-11, 17:37
Svar #26

Elisabet Bergkvist

Hejsan!
Den artikeln som syftas på ovan skrevs 2001-02-14. Om man läser specifikationen GEDCOM XML 6.0 på mormonernas sida http://www.familysearch.org/Eng/Home/FAQ/frameset_faq.asp?FAQ=faq_gedcom.asp  
så ser man att GEDCOM XML 6.0 skrevs 2002-12-06, alltså för ett år sen, och att den är fortfarande Beta. Det kommer att dröja innan släktforskningsprogrammen stödjer den, eftersom man inte vet hur mycket som måste ändras vid en ny version av specifikationen.
 
mvh Elisabet Bergkvist

2003-12-11, 21:23
Svar #27

Lennart Lindström

Kollade en (sluten) diskussion i USA på
http://groups.yahoo.com/group/GenealogyXML/
 
Om jag fattar det rätt så argumenteras i USA för olika modeller (GEDCOM, GENTECH, GeniML, GenXML). Så därför händer inget. Dessutom måste man ha programmeringsverktyg framme för XML.
 
Så vi får väl vänta på att Microsoft-världen (som vanligt) skapar sin egen standard nästa sommar med nya .net och SQL Server-versioner, anpassade för just Internet (och det jag söker). Då kanske det börjar röra på sig igen? För konvertering för import av GEDCOM-filer till valfri XML-modell, kan aldrig vara ett problem

2003-12-19, 07:55
Svar #28

Lennart Lindström

Ang tidigare debatt ovan. För de som vill veta mer om hur XML just nu revolutionerar all datateknik, läs artikel
 http://www.devx.com/xml/Article/18112
 
Förändras alla andra datorprogram i grunden måste även släktforskningsprogram radikalt förnyas kommande år.

2003-12-19, 17:03
Svar #29

Utloggad Daniel Berglund

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1041
  • Senast inloggad: 2023-02-24, 22:06
    • Visa profil
    • www.amaze-a-vole.com
Riktigt så revolutionerande blir det nog inte. Revolutioner har utlovats tidigare och uteblivit, t ex Java, där renläriga Java-apostlar utlovade produktivitetsökningar på 1000%..
 
Artikelförfattaren verkar tro att det är ett stort problem att parsa konfigurationsfiler. Jag tror inte han har rätt.
 
En i mitt tycke vis person har sagt att XML är 2000-talets ASCII-filer och det tycker jag stämmer precis. De som tillmäter XML större betydelse än så tenderar att behändigt glömmma av att problemet egentligen ligger i informationsmodellerna, inte i inblandade filers syntax.
 
XML är en mycket liten del av lösningarna. Det är näppeligen någon kungsväg till universell interoperabilitet.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna