ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Utvandring - Krav på pass ?  (läst 963 gånger)

2005-10-19, 19:03
läst 963 gånger

K. MacKie

Hej.
 
Jag har en lite undran ang. utvandring. Fanns de pass förr i tiden? Hur visste myndigheter i Tex USA vem  man var och vart man kom ifrån.
 
Mvh
K MacKie
(Key)

2005-10-19, 23:26
Svar #1

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Efter 1860 och franm till första världskriget behövde man inget pass för att resa utrikes. Många hade dock med sig sitt flyttningsbetyg när de reste, då detta underlättade att bli medlem i destinationsortens svensk-amerikanska kyrka.
 
De amerikanska myndigheterna litade nog på de uppgifter folk gav om sig själva, och jag tror inte att de behövde styrkas på något sätt. De räknar ju sin befolkning vart 10:e år, och vad man gör dessemellan tycker de är oväsentligt.

2005-10-19, 23:46
Svar #2

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
Det fanns pass under vissa perioder - men det var inte de amerikanska myndigheterna som var intresserade utan de svenska!
 
Fram till 1860 var det allmänt passtvång i Sverige, dvs för att förflytta sig utom eller inom Sverige måste man ha pass.
1860 avskaffades passtvånget, för alla slags resor.
1869 infördes att rederiagenterna måste rapportera alla utvandrare till polismyndigheten (i vissa hamnstäder som fick monopol på utvandringen; nämligen Göteborg, Helsingborg, Malmö, Norrköping, Stockholm).
Under första världskriget återinfördes så pass - men numera bara för utrikes resa.
 
Men det var som sagt bara de svenska myndigheterna som var intresserade - de amerikanska myndigheterna struntade mer eller mindre i vem man verkligen var. Var man frisk/arbetsför och arbetsvillig var man - som europ? (särskilt protestant från norra Europa) - välkommen. Vi har en rad exempel på såväl kända som okända människor som var eftersökta av svenska staten men fick en fristad i USA; på rak arm kan jag t ex utpeka Carl Jonas Love Almqvist.
 
Nu var det så att svenskar var så himla väluppfostrade att de inte kunde tänka sig att flytta utan ett flyttbetyg, så de tågade iväg till pastorsexpeditionen som ställde ut flyttbetyg på löpande band - men i USA fanns det ingen som var intresserad av dessa pappersbitar med viktig information på ett av de mindre europeiska språken. De flesta lämnade så småningom över sina flyttbetyg till kyrkoherden i den skandinavisk-lutheranska kyrka majoriteten trots allt ville tillhöra (hemma hade man kunnat grymta om kyrkan men det var en stor trygghet för många i ett vilt främmande land). Tyvärr har dessa flyttbetyg - med sin för släktforskare så intressanta information - i stor utsträckning blivit utrensade ... En hel del insåg dock att det egentligen inte var någon som var intresserad av flyttbetyget och sparade det som en del av minnen från hemmet i Sverige.
 
De amerikanska myndigheternas brist på intresse för dokumentation möjliggjorde ju också att man så enkelt bytte namn/identitet vid ankomsten till USA - man var den man sade att man var.
 
Ingela

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna