ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Hjälp, Inez Ellen Maria, okända föräldrar  (läst 1837 gånger)

2015-06-04, 20:38
läst 1837 gånger

Utloggad Eva Johansson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 33
 • Senast inloggad: 2022-03-14, 14:59
  • Visa profil
  • Swedish ancestors
Jag har kommit till en återvändsgränd när det gäller min gammelfarmor Inez Ellen Maria som hade okända föräldrar. Nu skulle jag behöva hjälp med att komma på fler sätt att söka vidare på eller att jag har sån tur att någon vet något om just henne.
 
Det jag vet än så länge:
 
Inez Ellen Maria föddes den 20 oktober 1899 på Storgatan 20 i Hedvig Eleonoras församling i Stockholm. I födelseboken står hon dock nämnd som Iris Ellen Maria, fader och moder okänd men däremot står moderns födelsedatum: 14 december 1877. Det finns ingen kvinna född det datumet boendes på den adressen.
 
Jag var till stadsarkivet i Stockholm och letade i ”bilagor till födelse- och dopboken för Hedvig Eleonora församling år 1899, seriesignum H III a 4” men hittade där endast lappen där det stod att modern ville vara okänd. Däremot stod barnmorskans namn: Anna Andersson. Det finns tydligen två barnmorskor med det namnet som var verksamma under det året; Anna Lovisa Andersson som har bevarade dagböcker från det året men där Inez inte nämns och Anna Maria Andersson som saknar dagböcker mellan åren 1895-1910.
 
Inez står ensam på den adressen tills hon i slutet av januari 1900 flyttas till Kungsholms församling där hon hamnar hos en familj vid namn Blixt som fosterbarn. I juli samma år får hon slutligen komma till sin permanenta familj: muraren Olof Magnus Pettersson och hans hustru Carolina Vilhelmina Strömbäck i Sågtorp, Forsen, Färdskärs rote i Harakers församling i Västmanland. Hon får då efternamnet Pettersson. Hon har alltså aldrig varit på något barnhem.
 
Jag har sökt på moderns födelsedatum och gjort en del efterforskningar på de som verkat mest troliga som moder, men jag har inte kommit fram till något. Det finns också en historia i släkten om att min farmor Gunvor (Inez dotter) faktiskt åkte till Stockholm på 40-talet och träffade sin mormor (den okända modern), men de träffades aldrig igen. Om historien är sann eller ej vet jag inte; min farmor dog innan jag föddes. Om den är sann är den stora frågan, hur visste hon vem hon var? Var det något Inez visste och berättade för sin dotter?
 
Jag är tacksam för all hjälp jag kan få.

2015-06-05, 20:31
Svar #1

Utloggad Maud Svensson

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 20748
 • Senast inloggad: 2023-01-30, 16:12
  • Visa profil
Om barnaföderskan önskade vara okänd uppgav barnmorskan vanligen sin egen adress när hon anmälde födelsen till församlingsprästen och fick barnet döpt.
 
Har du kontrollerat om någon av fosterföräldrarna hade en nära kvinnlig släkting född 14 december 1877?
Hälsar vänligen
Maud

2015-06-05, 20:37
Svar #2

Utloggad Eva Johansson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 33
 • Senast inloggad: 2022-03-14, 14:59
  • Visa profil
  • Swedish ancestors
Ja, jag har tittat en del på fosterföräldrarnas släkt men jag hade en del problem med uppbrända kyrkböcker. Men jag kan helt klart kolla mer.
 
Har du någon teori om den här familjen Blixt? Var det vanligt att hamna i något slags mellanhem innan de fick komma till sin slutgiltiga familj? Vad skulle de kunna ha för koppling till Inez (om någon)?

2015-06-05, 21:20
Svar #3

Utloggad Maud Svensson

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 20748
 • Senast inloggad: 2023-01-30, 16:12
  • Visa profil
Någon av fosterföräldrarna Blixt kan vara släkt med eller vän till modern om hon själv ordnat placeringen där. I annat fall en familj som barnmorskan eller församlingen/fattigvården anlitade som fosterhem.
Hälsar vänligen
Maud

2017-09-14, 17:41
Svar #4

Utloggad Eva Johansson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 33
 • Senast inloggad: 2022-03-14, 14:59
  • Visa profil
  • Swedish ancestors
En uppdatering kring det fortfarande olösta fallet om Inez Ellen Marias okända föräldrar:

Det går att se vilka efterforskningar jag har gjort hittills på Inez profil i mitt släktträd:
https://www.ancestry.se/family-tree/person/tree/83711207/person/44491417426/facts
(jag la in Karl August Persson som far för att se om jag fick några automatiska träffar genom släktträdet på DNA-sidan, men det är fortfarande osäkert om han verkligen är fadern)

Jag har sedan det senaste inlägget i den här tråden gjort två DNA-test. Dels ett mtDNA-test på min farbror för att se anmoderns DNA-släktgren. Den visade sig vara U5b1b1a1a, vilket tydligen är en gren med starkt samiskt/finskt påbrå. Jag gjorde även ett autosomalt DNA-test på mig själv (jag inväntar fortfarande min farbrors autosomala testresultat) vilket har genererat en hel del träffar. Dels med en man som heter Göran Ekberg, vi ska tydligen vara släkt 2-4 generationer bort men vi hittade inga gemensamma släktingar i våra släktträd. Då berättade jag om Inez okända föräldrar. Jag fick kolla igenom hans fotoalbum och upptäckte då en man som jag tyckte var lik Inez, Lars Johan Gullberg hette han och var Göran Ekbergs mormors far. Han trodde inte att denna Lars Johan Gullberg var Inez far, men han hade sina misstankar om hans bror, Karl August Persson. Karl August befann sig i Stockholm med sin familj under den tiden Inez föddes. Så han är en het kandidat till faderskapet, men inte bekräftad.

Jag har också fått en DNA-träff med en amerikansk kvinna som bara har en skandinavisk släktgren, vilken är finsk. I den grenen fanns Edla Maria Korhonen. Hon hade en bild på henne som är väldigt lik Inez. Kan vara glasögonen som gör det, men jag vill i alla fall gå vidare på det här spåret. Jag hittar inte så mycket om denna Edla Maria Korhonen, däremot ser jag att det är flera personer som har henne i sitt träd på My Heritage. Men jag har inte MyHeritage. Är det någon av er som har premium-prenumeration på MyHeritage och kan hjälpa mig? Eller någon som är bra på att släktforska om finländska personer?

Det jag skulle behöva kolla upp är om denna Edla Maria Korhonen, född 1886-12-17 i Finland, har någon kvinnlig släkting som är född 1877-12-14 (Inez okända mors födelsedatum).

Det senaste jag håller på med är att försöka få tag på liggaren till Louise Lefréns fotostudio där den okända modern fotograferades. Jag har skickat mejl till flera arkiv i Stockholm, men ingen av dom som hittills har svarat tror att det är så stor chans att jag någonsin kommer att hitta den.

Jag har gjort i ordning en PDF-fil som förhoppningsvis gör saker och ting lättare att förstå i det här virrvarret. Jag bifogar den.

Jag är tacksam för all hjälp jag kan få i mitt arbete med att ta reda på vilka Inez okända föräldrar var!

2017-09-15, 03:45
Svar #5

Utloggad Maud Svensson

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 20748
 • Senast inloggad: 2023-01-30, 16:12
  • Visa profil

Om anonyma barnaföderskor i Stockholm:

Hit reste (bättre bemedlade) ogifta gravida kvinnor från hela landet och även från grannländerna för att dölja graviditeten på hemorten, föda anonymt och genast efter förlossningen lämna bort barnet. De bodde hos någon förstående och diskret släkting eller hyrde ett ”rum för obemärkt” i en privatbostad (i Stockholmstidningarna fanns rikligt med annonser om sådana rum, en lukrativ affär för uthyrarna). En sådan kortare vistelse i Stockholm bokfördes inte som utflyttning på kvinnans hemort – hon var ju bara ”på besök” i huvudstaden, officiellt kanske för att ”hjälpa en sjuk släkting”.

Givetvis födde även kvinnor skrivna i Stockholm anonymt. Det skedde med hjälp av barnmorska i hemmet eller – kanske vanligast – på Allmänna barnbördshuset.

Stockholms barnmorskor hade inga privata förlossningskliniker utan förlöste kvinnorna i deras hem, tillfälliga eller permanenta. Om barnaföderskan önskade vara anonym fick barnmorskan inte för någon yppa hennes identitet (om hon nu kände till den). Därför uppgav hon i dessa fall vanligtvis sin egen adress som barnets födelseadress/moderns adress när hon anmälde födelsen till församlingen där barnet blivit fött och där det döptes.

Det enda krav barnmorskan hade rätt att ställa på modern var att hon uppgav sin ålder/sitt födelsedatum. Hon skulle också, enligt barnmorskereglementet, uppmana modern att lämna en förseglad namnsedel där hon skrivit ned sitt namn. Namnsedeln medtogs av barnmorskan till prästen som döpte barnet och påskrevs av denne med barnets namn, födelse- och dopdatum, försågs med sigill och – efter moderns önskan – återlämnades till henne eller förvarades av församlingen. Tanken var att modern, om hon ångrade att hon lämnat bort barnet, skulle kunna bevisa sitt moderskap och återfå sitt barn. (Inom parentes: Det är inte någon större mängd namnsedlar man hittar i kyrkoarkiven i Stockholm. Hur många mödrar som valde att själva förvara – och så småningom kanske bränna – sina namnsedlar vet man givetvis ingenting om.)

Av ovanstående framgår att barnmorskan – i de fall hon förlöste en kvinna som önskade vara anonym och inte behålla barnet – tog med sig den nyfödda hem till sig direkt efter förlossningen, skyndsamt anmälde födelsen och fick barnet döpt. (Dopnamnen bestämdes av modern, om hon så önskade, i annat fall av barnmorskan/prästen.) Barnet vistades sedan hos barnmorskan en kortare eller längre tid innan det lämnades till Allmänna barnhuset eller till fosterföräldrar, allt enligt moderns önskemål om hon hade något.

Så till ditt fall:
Kvarteret Valfisken nr 12 och 13 var ett hörnhusfatighet, med gatuadresserna Storgatan 18 och 20 och Grevgatan 29*. Det är i denna fastighet Iris/Inez Ellen Maria anges vara född och ha tillbringat sin första tid i livet innan hon 1900 placerades som fosterbarn hos familjen Blixt på Kungsholmen. Jag har varken i rotemansarkivet eller i Stockholms adresskalendrar 1899 och 1900 funnit någon barnmorska i fastigheten, vilket inte nödvändigtvis utesluter att där bodde en sådan. Men det kan också vara så att modern var tillfälligt inneboende hos någon i fastigheten, alltså utan att vara skriven där, och att dottern föddes där och under sin tidigaste levnad faktiskt omhändertogs av modern.

Det faktum att det i släkten bevarats ett porträtt av modern tyder på att det funnits kontakt mellan henne och fosterhemmet i Haraker – brev, besök? Inez kan ha haft full kännedom om vem hennes mor var, och i så fall är det inte osannolikt att berättelsen om Inez dotters möte med mormodern äger sin riktighet.

Men snickaren Karl August Persson kan nog avskrivas som Inez far. Han inflyttade med hustru och barn i Hedvig Eleonora först 12/4 1899, från Mariestad. Han kan givetvis ha vistats i Stockholm en tid dessförinnan för att skaffa bostad åt familjen, men faderskapet förefaller ändå något långsökt.
Hedvig Eleonora BIa:53 (1899-1899) Bild 1230 / sid 119 (AID: v85513.b1230.s119)

Släktskapsangivelserna hos DNA-testföretagen (”släktskap X antal generationer bort”) ska, om jag fattat saken rätt, tas med en rejäl nypa salt. Men jag är ingen expert på det området.

Edla Maria Korhonen var född 1886-12-17 i byn Oinala 2 i Muolaa (Mola, Viborgs län), enligt http://hiski.genealogia.fi/historia/indexr.htm. Föräldrar: Pietar Korhonen och Fredrika Berg.
----

* Se https://stockholmskallan.stockholm.se/post/26445. Huset står fortfarande kvar.

I fastigheten Valfisken 12, 13 (Storgatan 18 och 20, Grevgatan 29) var många nyfödda oä och föräldralösa barn skrivna sin första tid i livet (rotemansarkivet). I födelseboken anges adressen 20 Storgatan för samtliga som jag har kontrollerat. Det bör alltså ha bott en barnmorska där eller, möjligen, en person som hyrde ut ”rum för obemärkta”.

Barnen kan i praktiken ha befunnit sig någon annanstans. När rotemannen fick meddelande om födelsen bokfördes barnet helt enkelt på den adress som angetts som moderns.
Hälsar vänligen
Maud

2017-09-15, 12:40
Svar #6

Utloggad Eva Johansson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 33
 • Senast inloggad: 2022-03-14, 14:59
  • Visa profil
  • Swedish ancestors
Hej!

Tack för ditt svar. Men du skriver att ogifta kvinnor reste från hela landet för att föda sina barn i Stockholm anonymt, men ändå skriver du att Karl August Persson inte kan vara fadern för att han inte bodde i Stockholm nio månader innan Inez föddes. Varför då? Kan inte Inez moder ha bott i Mariestad?

Jag kom också så långt som att se Edla Maria Korhonens föräldrars namn. Men det verkar vara svårare att se fler släktingar om man inte är så insatt i finsk släktforskning. Så jag skulle fortfarande behöva hjälp med det. Vi får se om nån nappar på utmaningen! :)

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna