ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-25  (läst 2371 gånger)

2001-11-08, 13:36
läst 2371 gånger

Ylva Cederborg

Hej jag har ett problem. Hoppas någon har något förslag på hur jag ska göra.  
Min ff f:s födelse ort tycks vara mycket svår att få tag på. Jag vet när han är född och vad han heter men inte var han är född. Jag har försökt sett efter på alla hans barn, men ingenstans står det var deras far är född.(han är inte gift eller född på någon av barnens födelse platser heller)
Familjen flyttade runt mycket, har efterlyst honom här också men ingen tycks veta något om honom.
Försökte också följa hans fru men flyttninglängderna tog slut.
 
Jag vet inte vad jag ska göra.
MvH Ylva Cederborg

2001-11-08, 17:41
Svar #1

Utloggad Henrik Mosén

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1228
  • Senast inloggad: 2018-10-22, 19:16
    • Visa profil
    • www.vifolka.se
Du skulle inte kunna skriva lite mer om personerna som är inblandade. Vad de hette, var de bott, vad som står i husförhörslängder etc. När ska de vara födda och när och var dör de?
 
Var är barnen födda, var kommer dopvittnen ifrån?
 
Mvh, Henrik
Henrik Mosén

2001-11-08, 19:03
Svar #2

Eva Dahlberg

Hej Ylva,
är det din fråga från den 3 nov under Uppland (Karl Rickard Lundin 1884-1950) det gäller? Jag sökte på Cederborg som författare och fick fram inlägg i 13 diskussioner från dig, inget äldre än två veckor. Att säga har efterlyst honom här också men ingen tycks veta något om honom bara för att du inte har fått svar på mindre än en vecka är ett lite starkt konstaterande.  
 
Alla som släktforskar är inte inne här varje dag - inte ens varje vecka. Och även om man är inne dagligen kan man faktiskt missa en fråga om en person man har information om - därför kollar man på olika sätt och går tillbaka till intressanta församlingar eller söker släktnamn då och då.
 
När det är så pass nära som din farfars far så är det ju bara rakt led till din farfar och hans syskon - för alla andra är mannen en sidogren. Att du inte fått svar på en vecka kan alltså bero på det.
 
Sedan framgår det inte vilken forskning du gjort för att komma fram till att födelseplatsen är okänd. Har du följt honom bakåt från hans död eller en bostadsort då barnen föddes ? Vilka födelseuppgifter är det du har sett för barnen där det inte står ? Om du lånar hem mikrokort från den församlingen, antingen födelseboken eller församlingsboken (t.o.m. SCB-utdragen), eller kontaktar pastorsexpeditionen i församlingen där barnen är födda (om böckerna inte är filmade) så brukar det faktiskt stå, står det inget är det ofta ett tecken på att det är samma församling. Om inte så måste han ha flyttat dit någon gång från en annan församling. Har du frågat församlingen där han dog?
 
Det framgår inte hur van släktforskare du är, men det framgår inte heller om dessa grundläggande frågor har ställts. Flyttningslängderna brukar inte heller ta slut - det är mest om det har brunnit så att böckerna är försvunna - eftersom de fördes åtminstone in på 1970-talet (det enda konkreta exempel jag hade framför mig slutade 1976).
 
Jag hoppas jag inte är alltför fräck om jag ber dig dels komma med mer detaljer, dels ha mer tålamod (sökarglädje och tålamod - inte Internetstress handlar släktforskningen om), dels läsa nybörjarkursen antingen på Rötter (knappen uppe till vänster) eller böcker på närmaste bibliotek.  
 
I värsta fall får du skriva brev till församlingen och vänta alltifrån någon vecka till ett halvår på svar - men vad gör väl det, det är ju bara tid som du samtidigt kan göra annat på.
 
Med vänliga hälsningar,
Eva Dahlberg
 
(född mitt på 1960-talet, släktforskare sedan början på 1980-talet)

2001-11-08, 21:37
Svar #3

Ylva Cederborg

Till Eva Dahlberg  
 
Min erfarenhet av släktforskning kan inte betecknas som stor. Började för några månader sedan. Jag gör nämligen mitt specialarbete i historia nu sista år på gymnasiet och har en dead line i Mars månad. Mitt specialarbete innefattar resultatet av min släktforskning men främst metoder, arkiv, hur man kan få reda på vis fakta, varför vissa saker inte går att få fram osv.
När jag upptäckte den här sidan var det en guldgruva, den förkortade mitt söknings arbete rejält. Här finns ju praktiskt taget allt man kan behövas veta.  
Jag är alltså självlärd på internet.
Under mina första veckor av enbart sökande av materiel om släktforskningens tillväga gångssätt upptäckte jag att biblioteket inte var en guldgruva utan var väldigt snål i sitt utbud.Hittade enbart en riktigt bra bok.(fick tipset här)
 
Nu ikväll när jag tittade i min mail hittade jag ett mail från en pastorsexpedition där man kunde tala om för mig(via mail) vilken födelse plats Karl R Lundin hade.(Inte samma som barnen, det hade jag kollat och alla tre barnen har olika födelse ort.)
 
Det var nog dumt att lägga in den här frågan,men det var mycket för att kunna ta del av andras erfarenheter(som jag kanske inte kunnat skaffa mig till mars månad)och redovisa på vilka olika sätt det finns att gå till väga på för att lösa ett sådant här problem.
 
Jag vet inte hur mycket du har haft hjälp av internet och datorn när du började men du ska veta att tålamodet krävs också här.
 
Du frågade hur jag gått tillväga för att få veta hans födelse ort men det blir en lång redovisning och jag skriver enbart att jag har följt hans barn och hans fru.
Jag måste också fråga(rent vetenskapligt) var du hittade flyttningslängder så nära i tiden. Jag fann dom inte....men vad vet jag ung och oerfaren.
 
Kanske har du några goda råd till mig, du tycks ju vara en riktig senior inom släktforskning.
Vad bör jag ta med i mitt arbete, vilka frågor ska jag ställa mig och vad är nödvändig information.
Tala inte om för mig att gå på en kurs, jag är trots allt bara en fattig student.
 
Jag tackar vänligast för din nyfikenhet och hoppas på några bra saker att ta med i min uppsats.
 
Det skulle vara bra med lite expertis hjälp.
 
MVH Ylva Cederborg

2001-11-08, 21:54
Svar #4

Utloggad Jan Jutefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4731
  • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
    • Visa profil
Hej Ylva,
 
Tyvärr uppträder flera sk släktforskare väldigt arrogant här i spalterna. Du är ganska ny på området, men du får nog vänja dig vid det.
 
Får du inget svar, så är det nog så att antingen har ingen ett bra svar eller så är din fråga inte tillräckligt intressant. De flesta försöker hjälpa till om de kan, men har man inte stött på samma problem så kan det vara knepigt att svara.
Jag hoppas att du inte ger upp utan ignorerar fågiga svar.
 
Med vänlig hälsning
Jan Jutefors

2001-11-08, 22:18
Svar #5

Ylva Cederborg

Hej Jan
Nej jag tycker alla här är jätte trevliga, vissa lite mindre men de flesta försöker verkligen hjälpa mig.
Det ska alla ha stora rosor för. Jag lär mig sakta men säkert och alla har vi väll varit nybörjare.
MVH Ylva

2001-11-08, 22:30
Svar #6

Eva Dahlberg

Hej Ylva, jag var själv student när jag började (räkna själv) och gick tillväga via böcker genom högstadiet, gymnasiet och universitetet, men aldrig som ett tidsbegränsat projekt. Jag lånade hem mikrofilmer som var föregångarna till mikrokort (mikrofiche) och tillbringade någon dag på loven på landsarkivet (jag hade tur, hade bara en timmes tågresa till det som har pappas släkt, mammas släkt är så långt bort och landsarkivet på helt fel ställe så där har jag bara tittat på hemlånade mikrokort). Jag har skrivit hundratals brev till pastorsexpeditioner och väntade på att posten skulle komma.
Det låter med andra ord säkert jättejobbigt och jättemycket, men jag tyckte det var roligt att gå framåt i tiden (nutid) också.  
 
Jag gick ingen kurs, men läste böcker (Beijbom repektive Furtenbach, vältummade vid det här laget), senare Clemensson respektive Thorsell. Man brukar angående metodik rekommendera Bengt Hildebrand Handbok i Släkt- och personforskning, som jag kom över på antikvariat häromåret.
Jag har lagt surt sparade pengar på medlemskap i föreningar så jag fått tidningar att läsa. Har man tur och bor nära bra bibliotek kan t.ex. Släkthistoriskt forum finnas där, liksom böckerna jag nämnde - alternativt som fjärrlån.
 
Internet fanns inte heller tillgängligt, eller datorn, så det hände t.o.m. att jag betalade för uppgifter från Landsarkiven (makaroner och nudlar åt studenten en sådan månad).
 
På Rötters hemsida finns artiklar som nybörjarkurser men också artiklar om källkritik - en stor fara med internet-forskning. Så en läxa är - internet är en delvis falsk guldgruva, man kan hamna väldigt snett i sin släkt om man följer andras spår på nätet (jag har flera exempel på dåliga hemsidor med felaktig information, om man tittar i kyrkboken ser man snabbt felen - och varför det blivit fel vid en snabb slutsats, min morfars farfar har på internet begåvats med en extra son, bara för att den yngre mannen var bokförd på samma sida i husförhörslängden en period, personen som lagt in det har inte brytt sig om att kolla födelseboken eller tidigare års husförhörslängd; han har inte heller brytt sig om att ändra hemsidan, trots att jag bad honom för 1½ år sedan).
 
Kyrkböckerna har ju förts fram till 1991 vid pastorsexpeditionerna, i vissa (stora) delar av landet är de nu mikrofilmade och hemlåningsbara (eller tillgängliga vid Landsarkivet) fram till sekretessgränsen 70 år från nu, om hela volymen ligger utanför 70 år. Men i SVAR-katalogen på biblioteket framgår det kanske inte vilket material som finns för de församlingar du forskar - jämför då med deras katalog för Norrbotten så kan du se vilket material som finns på 1900-talet, eller kolla på SVAR:s hemsida på nätet.
 
Jag är ingen expert, bara självlärd med ett stort intresse, jag kan vissa delar bra och andra delar mindre bra. Alla har varit nya, men det innebär inte en ursäkt för att man måste förutsätta saker eller utelämna information eller förvänta sig att någon annan kan ge en svaret. Inte heller en ursäkt att ironisera över de som försöker hjälpa en.  
Om du har följt din farfar och hans syskon i kyrkboken i någon form (som är folkbokföringen före 1991), så borde det stå, så småningom när farfars far finns med i bilden, var han är född men om du följt dem på annat sätt (hur?) så förstår jag - om jag vet vad du sett - om det inte står.
 
Har du nu fått svaret om Lundin från annat håll så kan du ju lägga in det och svara dig själv under Uppland.
 
Vad du ska ta med i ditt specialarbte vet jag inte,eftersom jag aldrig gjort ett. Jag vet däremot att det finns diskuterat tidigare. Det finns sökfunktioner du kan använda, antingen på forum-delen eller på Rötter-delen, för den kan ha flyttats runt så jag vet inte var den ligger nu.
 
 
med vänliga hälsningar, Eva Dahlberg
 
PS. Janne, tack för smällarna.

2002-09-12, 10:48
Svar #7

Solfrid T. Henriksen

Det er håpløst å finne min farmors mor fødested. Hun skal være født i Wermland, antaglig i nærheten av Karlstad.Hun het Augusta Olsson og skal være født rundt 1873.(Muligens noe senere)Det er utrolig vanskelig å finne ut noe om henne, jeg har holdt på i 5 år! Hun kom til Norge før 1895, vet ikke når. Men navnet var så utrolig ordinært på den tiden, så dette er vanskelig.
Noen som vet hvordan jeg kan lete og hvor?
Vennlig hilsen Solfrid Therese Henriksen

2002-09-12, 14:43
Svar #8

Utloggad Sonia Biörkeroth

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1399
  • Senast inloggad: 2024-03-19, 15:42
    • Visa profil
Solfrid! Har du kollat på Folkräkningen 1890 för Värmland? www.foark.umu.se och Värmland. Kanske kan ge lite tips.

2002-09-14, 21:43
Svar #9

Utloggad Christian Ståhl

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 99
  • Senast inloggad: 2022-08-11, 17:58
    • Visa profil
Har ett stort problem jag brottas med, hur jag än gör gäckar min farfars far mig.. Sökt på alla tänkbara sätt i ett par månader(men då är jag också nybörjare). Det jag saknar är födelseort. Detta har jag fått fram..
------------------------------------------------
Gustaf Gerhard Ståhl f.1865-09-12 - d.1947
bodde i julita (ca 1900-1910), därefter har han bott i Husby-rekarne,bettna,och ev Vrena (där är han begravd).
Har haft en första hustru Alma/Anna (svårt att tyda) Mathilda Andersdotter, f.1867-06-20 d.1908-11-10, som dog i sinnessjukdom, men henne fick han två barn, Gustaf Ragnar Emanuel Ståhl f.1898-03-28 samt Anna Margareta Ståhl f.1900-02-09..
------------------------------------------------
Andra hustru är Amelie Viktoria Ståhl (f.Larsson) f.1883-06-05 - d.1957, med henne fick han ?-antal barn, bl.a min farfar Nils Bernhard Ståhl f.1911-05-01 - d.1988-03-?. Nils föddes i antingen Husby-Rekarne eller Gryt..
------------------------------------------------
Hoppas allra ödmjukast, om någon kan hjälp mig vidare, hur jag bär mig åt, eller om någon kan slå fram honom. Vände mig till Landsarkivet, för att få uppg. om min farfarsfar, men där verkade det inte finnas uppg. om farfars fars födelseort..?
 
Sonson sonen Christian Ståhl

2002-09-14, 23:12
Svar #10

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Enligt Sveriges dödbok var din farfar född i Gryt:
 
19110501-0357
 
Ståhl, Nils Bernhard
 
Stagneliusv 26 2 tr
112 59  Stockholm
 
Död ?/3 1988.
 
Kyrkobokförd (1967) i Sankt Göran, Stockholms stad, Stockholms län. Mantalsskriven (1967) på samma ort.
 
Född 1/5 1911 i Gryt (Södermanlands län).
 
Änkling (24/6 1966).
--------------
Födelseförsamling i källan:
GRYT (Södermanlands län)
 
Källor:
SPAR 90, RTB 88
 
och födelsebok och församlingsbok för den här tiden bör finnas på Landsarkivet i Uppsala, där du kan titta efter själv vad det står om familjen.

2002-09-16, 21:13
Svar #11

Utloggad Christian Ståhl

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 99
  • Senast inloggad: 2022-08-11, 17:58
    • Visa profil
Tack så väldigt mycket Elisabeth!
Ditt svar var precis vad jag behövde, och tänk jag ringde till Uppsala, och de hjälpte mig per telefon att ta fram var min farfars far föddes! Han är f.ö född i Kuddby, Östergötland.. Stort genombrott i min forskning alltså.
 
MVH Christian Ståhl

2002-09-23, 18:21
Svar #12

Utloggad Gunilla Persson

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 16
  • Senast inloggad: 2011-05-07, 08:03
    • Visa profil
Hej!
Jag undrar hur jag ska gå vidare med min farmor. min far var fosterbarn och har inte haft någon kontakt med sin mor under uppväxten eller nu. Men nu undrar jag hur jag lättast går vidare för att hitta henne. Jag har personnummer, men ingen födelseort. Jag vill ju gärna fylla upp luckan i min antavla. Tacksam för all hjälp och råd jag kan få.
mvh Gunilla

2002-09-23, 21:32
Svar #13

Peter Karlsson (Peterk)

Om du anger personnumret (och vi antar att hon är död) så hittar man henne snabbt på CD:n 'Sveriges dödbok' - den redovisar alla som avlidit i Sverige 1950-1999 -före ca 1970 ej med namn dock, men ett försök skadar ju aldrig..
Mvh/Peter

2003-04-21, 16:21
Svar #14

Utloggad Ewa Lindberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 103
  • Senast inloggad: 2010-08-31, 18:53
    • Visa profil
Hej!
Efter att ha läst Eva Dahlbergs inlägg, vågar man ju inte ställa några frågor här, kan ju bli klassad som en dum nybörjare då!

2003-07-28, 19:54
Svar #15

Roger Johnsson

Vad räknas som födelseort, om födelseorten  
som i mitt fall är Fyn i Danmark är då föräldrarna skrivna där??? eller behöver  
det bara vara så att hon är född där???

2003-08-01, 20:04
Svar #16

nicke

Hej! Jag har hittat en kvinna vid namn Lisa Sophia Grefberg, även kallad Greberg. Hon är född i Stockholm 1789 och kom till Willberga församling utanför Enköping i början på 1800-talet. Har inte en aning om i vilken församling i Stockholm jag kan hitta hennes föräldrar...finns det något register över födda? Tacksam för hjälp...
Niklas

2003-08-01, 21:53
Svar #17

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Hej Nicke!
Ja, det finns register över födda. Men de är inbundna församlingsvis och förvaras på Stockholms Stadsarkiv. De är heller inte fullständiga, alla personer finns inte med.
MVH     Sven-Ove
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2004-04-09, 19:58
Svar #18

Utloggad Holger Holmquist

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 127
  • Senast inloggad: 2024-03-04, 15:59
    • Visa profil
Hej !
Jag har en anfader som var klockare i ALmesåkra och heter Johannes Rydberg (Ryberg) f.1772-01-16
och avled i Almesåkra 1832-02-09.Han gifte sig i
Almesåkra 1795-10-04 med Inga Johansdotter f.1768-12-13.De fick två barn
Sven Magnus f.1796-11-06 d.1880-04-18
Carl Peter f.1803-08-22 d.1808-10-06
Jag vill veta var Johannes Rydberg (Ryberg)är född? Jag har sökt både på Genline och Svar men ej hittat honom.Vore glad om jag kunde få några bra tipps var jag kan söka.
mvh
Holger Holmquist

2004-04-10, 11:16
Svar #19

Utloggad Åke Holmberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 416
  • Senast inloggad: 2024-01-11, 10:51
    • Visa profil
    • www.dis.se
Holger
 
Du kan ju försöka på Mormonernas site http://www.familysearch.org den är ju väglednande men inte alltid korrekt avskriven.
 
// Åke

2005-03-22, 13:10
Svar #20

Rigmor Andersson

Hj!
Jag undrar om någon kan tipsa mig hur jag ska hitta en Anna Christina Svensdotter Rehn född 1844-12-16.Jag vet att hon kom till Usa 1868 från Småland.Hur hittar jag var hon är född i Sverige.Tacksam för tips.
Hälsningar Rigmor

2005-03-23, 13:53
Svar #21

Bo Nordenfors (Nob)

Rigmor,  
 
hon finns med födelseplats Smaaland på
denna sajt  
 
http://wc.rootsweb.com/cgi-bin/igm.cgi?op=GET&db=ereyes&id=I05370
 
Jag e-postade även länken.
Ta kontakt med den som gjort familjeträdet så kanske ni kan överlägga.
 
Mvh
 
Bo Nordenfors

2005-03-23, 16:11
Svar #22

Rigmor Andersson

Hej Bo!
Jag var inne på en sida.Där står det att Anna Christina var född 1844-11-26 i Västervik.Vad tror du det står ju att hon är gift med samme man.
Hälsningar Rigmor

2005-03-23, 19:56
Svar #23

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Ingen Anna Stina Svensdotter född i Västervik 1844 eller början av 1845.
Däremot föddes en Anna Stina Svensdotter Ren 1844-12-16 i soldattorpet, Luveryd norregård, Rydaholm (F). Föräldrar soldaten Sven Jaensson Ren och dennes hustru Ingrid Andersdotter. Jag har följt denna Anna Stina i husförhörslängderna från födseln till 1869-04-19, då hon emigrerar till Amerika. Du hittar Anna Stina i Rydaholm C:7 sid 136.
MVH   Sven-Ove
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2005-03-23, 20:01
Svar #24

Bo Nordenfors (Nob)

Nåja,
Datum är alltid si och så när  det gäller trejde- och fjärdehandsuppgifter på en hemsida. Ska försöka få tag i de som gjort dessa sidor.
Finns det någon vänlig själ som har mikrokort på Västervik så vore det en god gärning om vi finge litet hjälp här.
 
Bo

2005-03-23, 20:18
Svar #25

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Ett tillägg om Anna Stina.
Hon var bosatt på gården Malaberg när hon emigrerade. Samtidigt emigrerade gårdsägaren och drängen Carl Peter Andersson, född 1841-04-29 i Rydaholm (F).
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2005-03-23, 20:52
Svar #26

Rigmor Andersson

Hej Sven-Ove!
Hur har du hittat denna Anna Stina det är jag nyfiken på.Tack för du har letat.Nu får Bo o jag leta vidare.Bo har lovat hjälpa mig.Då min Engelska är dålig.
Mvh Rigmor

2005-03-26, 00:47
Svar #27

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Hej Rigmor,
Jo, Du hade ett födelsedatum och ett släktnamn förutom hennes patronymikon. Jag började med att kontrollera Västerviks födelsebok, där fanns ingen person som kunde vara aktuell. Sedan tog jag en titt i Disbyt på släktnamnet Rehn. Där fanns flera tänkbara kvinnor. Sedan kontrollerade jag de födelseböcker som gällde dessa kvinnor. Tursamt nog så hittade jag henne nästan genast, i Rydaholm (F). Följde henne i husförhörslängderna där jag fann att hon emigrerat i april 1869.
Det verkar som om det är rätt Anna Stina, men det får Din och Bo Nordenfors vidare forskning utvisa.
Lycka till !
MVH   Sven-Ove
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2005-03-26, 09:26
Svar #28

Rigmor Andersson

Hej Sven-Ove!
Tack igen jag tror också det stämmer.Det är alltid lika roligt när man får hjälp.
Glad Påsk önskar
Rigmor Andersson

2005-04-25, 12:24
Svar #29

Rigmor Andersson

Hej!
Jag har en Mathilda Andersson född 1856-07-20 i Skaraborgs län hon kom till USA 1887 med sin make Lars Olsson född 1853.Paret bodde förmodligen i Skara.Hur hittar jag detta par.Tacksam för all hjälp.
Hälsningar Rigmor

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna