ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Vilken ort skall jag betrakta som födelseort?  (läst 1164 gånger)

2007-02-01, 08:29
läst 1164 gånger

Andreas Fondell

Hej!
 
Jag har en anmoder som 4 sept 1904 nedkom med en dotter i Malmö S:t Pauli församling. Barnet finns upptaget i Malmö S:t Pauli C:10. Följer man  modern i församlingsböckerna så framgår det dock att modern aldrig var skriven i S:t Pauli.
 
Först den 20 sept 1904 flyttar modern och barnet från Lunds stadsförs (där modern varit skriven sedan ett antal år tillbaka) till V Skrävlinge församling.
 
I Sveriges Dödbok uppges födelsorten vara Malmö S:t Pauli, men är det egentligen inte moderns hemort som styr och inte var själva nedkomsten ägde rum? Vilken ort är mest rätt att ange som födelseort i forskningen?
 
MVH
 
Andreas

2007-02-01, 10:57
Svar #1

Marianne Solli

Hei Andreas.
 
Dette vil antakelig bli en smaksak, men jeg praktiserer det på den måten at jeg (der fødested er angitt) skriver f.eks: født på Hammerfest sykehus eller på Tromsø sykehus, selv om forældrene bor i Alta. Får jeg ingen ting oppgitt, skriver jeg at barnet er født i Alta. Det går jo også an å f?ye til f.eks. bosted ... (der moren bor/bodde).
 
Hilsen Marianne.

2007-02-01, 14:32
Svar #2

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
Det har funnits olika skolor inom folkbokföringen i Sverige om det är den bokförda hemvisten som gäller eller där händelsen verkligen ägde rum. Problemet gäller ju både födslar, vigslar och dödsfall.
Idag har man principen att det är bokföringsort som gäller (i fråga om födslar givetvis moderns hemvist), men fram till slutet på 1940-talet var det tvärtom - jag har en kusin född 1945 som föddes på Karolinska och därmed fick födelseort Solna (föräldrarna bokförda i Sofia) medan hennes syster född 1949 på Karolinska fick Sofia som födelseort! Den här senare principen har dock förekommit tidigare, jag har t.ex. en anfader skriven i Sätila som runt 1830 dog på Borås lasarett och där är dödsfallet antecknat bara i Sätila (med en notering om att det skedde på Borås lasarett).  
 
Själv har jag som princip att skriva den ort där händelsen bokfördes, med en anteckning om att händelsen i verkliga livet kanske då inträffade någon annan stans. Jag accepterar alltså vad böckerna säger officiellt; detta för att man enkelt och smärtfritt skall kunna återfinna personerna.
Ibland kan det dock bli problem: min morfars fars systers vigsel blev faktiskt antecknad i två socknar! Så småningom fann jag orsaken, hon hade lämnat in flyttanmälan till sin blivande makes socken ett par dagar innan hon verkligen flyttade dit efter bröllopet; bröllopet ägde i verkligheten rum i hemsocknen. När jag då hade både en officiell anteckning och en verklig händelse, så valde jag den socknen (men antecknade givetvis i en kommentar det festliga att hon var gift två ggr).
 
Ingela

2007-02-01, 16:15
Svar #3

Andreas Fondell

Hej!
 
Tack för era svar.
 
Ingela, hur skulle du gjort i ett fall där den officiella födelseorten (t.ex. den som anges i Sveriges Dödsbok) motsvaras av orten där nedkomsten ägde rum, samtidigt som födelseorten även finns införd i hemortens födelsebok? (Har flera sådana fall från 1910-talet)
 
MVH
 
Andreas

 

Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna