ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Vigseldatum och vigselort  (läst 1349 gånger)

2007-03-18, 19:08
läst 1349 gånger

Utloggad Carolina Dahlgren

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 55
  • Senast inloggad: 2014-09-16, 12:22
    • Visa profil
Hej!
 
Om man gifter sig borgerligt under senare delen av 1900-talet och sedan gifter sig kyrkligt i en församling, vilket datum ska man då skriva in som vigseldatum? Och vilken vigselort?  
Det borgerliga datumet är ju lite tidigare. Ska man skriva kyrko-församlingen man är gift i som vigselort till det datumet?  
 
Mvh
Carolina

2007-03-18, 20:59
Svar #1

Utloggad Anna-Carin Betzén

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1112
  • Senast inloggad: 2019-10-28, 20:07
    • Visa profil
    • www.btz.se
Om båda vigslarna är juridiskt giltiga så är det väl en smaksak.  I så fall skulle jag nog utgå från den vigsel som är mest officiell, och skriva om den andra vigseln och dess ort i kommentaren. Jag har t.ex. för mig att vårt svenska kungapar vigdes först borgerligt och sedan kyrkligt; jag vet inte om det var samma dag eller ej men den officiella vigseln i Storkyrkan är ju definitivt den man minns.
 
Men om man har gift sig borgerligt utan gäster, och strax därpå haft kyrklig (eller annan) vigselceremoni med gäster och kalas, men som förrättats av någon som inte har vigselrätt så att vigseln alltså inte är juridiskt giltig, tycker jag absolut att det är den borgerliga vigseln som ska anges. I ett sådant fall var antagligen var den borgerliga vigseln mest ett nödvändigt ont, och den andra var den som paret tyckte var viktig, men jag tycker det vore galet att som huvudsaklig uppgift ange något som inte är officiellt giltigt och inte går att hitta i myndighetsregister m.m. Men den andra ska det förstås stå om i kommentaren för att det ska vara fullständigt.

2007-03-19, 00:18
Svar #2

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
Kungen och drottningen gifte sig bara en gång, 19 juni 1976. Däremot gifte sig ex.vis kungens syster prinsessan Birgitta två gånger.
 
Svaret på vilken vigsel man skall ange är naturligtvis den första, juridiskt bindande vigseln. Nästa vigsel är inte juridiskt bindande eftersom den första vigseln fortfarande är giltig! Detta oberoende av vigselförrättarens rätt att viga, gäster och kalas och eventuell minnesvärdhet. (OBS att det är den första juridiskt bindande vigseln jag avser - det kan ju vara så att den första vigseln är en ceremoni utan juridisk giltighet!).
Men under anmärkningar eller liknande kan man skriva att även en andra vigsel genomförts. Det börjar också bli ganska vanligt att en andra vigsel genomförs i samband med något särskild högtidsdag eller jubileum, t.ex. på silverbröllopsdagen - samma sak där, det kan väl vara trevligt att skriva upp.
 
Sedan får man fundera på varför man skriver upp vigselorten. Jo, det är ju två skäl: dels för att veta var vigseln folkbokförts (så att man enkelt kan finna den igen), dels var den rent fysiskt ägt rum. Mina föräldrar t.ex. gifte sig i Köpenhamn; vigseln är dock folkbokförd i Göteborg eftersom min mor var mantalsskriven där. Alltså har jag noterat gift 31 dec 1953 i Göteborgs Vasa; vigseln ägde rum i Svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn.
Samma resonemang måste man har när det gäller alla händelser där folkbokföring och fysiska händelser är separata: ett barn kan födas på Karolinska, i Solna, men blir folkbokfört i Katarina församling (moderns folkbokföringsort). Alltså blir det född 31 mars 1967 i Stockholms Katarina; födseln ägde rum på Karolinska sjukhuset i Solna.
 
Ingela

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna