ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Risk för att """"hamna"""" i fel släkt?  (läst 1543 gånger)

2005-12-12, 17:09
läst 1543 gånger

Ulrika Eversdijk

Finns det risk att man vid förväxling börjar forska på fel släkt? T ex om två personer heter likdant och har samma födelsenummer?

2005-12-12, 17:34
Svar #1

Utloggad Eva Dahlberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4039
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 18:31
    • Visa profil
Ja, det är möjligt att man hamnar i fel släkt, oftast är det vanligt om man litar till andrahandsuppgifter och inte kontrollerar i originalen själv. Källkritik är en viktig fråga - som diskuterats många gånger på forumet - och du hittar diskussionerna bäst under Anbytarforum: Övriga ämnen: Kvalitet inom släktforskningen.
 
I de sk. folkräkningarna (på cd Sveriges befolkning 1890) är det inte ovanligt med fel föräldrar på så sätt att det som står som far och mor inte är mer än en biologisk förälder och en styvförälder. Om man då hoppar direkt till födelseboken för de båda och glatt fortsätter, utan att titta i hfl som täcker perioden 1890, så har man snabbt hamnat fel (har flera exempel i min egen släkt som anges fel i de sk folkräkningarna).
 
Jag har i en av mina kolumner på Rötter (Finn fem fel) beskrivit det fall där en databas på Internet blandat ihop tre män (varav två är mina anfäder) till en enda, de hette likadant och bodde i samma by samtidigt - och till och med prästen skriver någon gång att ett barn är felfört. Kollar man bara respektive uppgift, född/vigd/död så finns det en man med rätt uppgifter i kyrkboken - men om man försöker byggar bron mellan de enstaka uppgifterna genom att titta i hfl och läsa bouppteckningar så inser man misstaget ... de tre männen i respektive uppgift är tre olika män (och det finns en annan uppgift som passar bättre ...).
 
Du säger själv i ett svar att du inte är nybörjare. Jag vet inte hur väl du känner till Rötter, men där finns en broschyr om kvalitet som Håkan Skogsjö skrivit,  Om bryggor och bojar - eller konsten att släktforska så att det inte blir fel, som finns här, där han också tar upp detta med att koppla ihop personerna. Olof Cronberg diskuterar det när det gäller DISBYT i en artikel i en gammal Diskulogen, sidan 8-9.
 
Så, med en kort fråga får du ett långt svar - som egentligen mynnar ut i följande: man riskerar att hamna fel, men om man forskar i förstahandskällor och följer personerna från vaggan till graven har man större chans att hamna rätt.
 
Hälsningar,
Eva

2005-12-12, 18:07
Svar #2

Utloggad Eva Dahlberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4039
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 18:31
    • Visa profil
Tillägg - födelsenummer har man infört på 1900-talets senare hälft. Innan dess hade man enbart födelsedatum att gå på. Hur många med exakt samma födelsedatum och namn i samma socken som finns (födda före 1947 då personnumret infördes) vet jag inte.  
 
Däremot är det vanligt förekommande att en person får fel födelsedatum och ibland fel födelseår under sin levnadstid, genom att man skrev av fel från en bok till en annan eller genom att det blev fel vid flyttning. Går man då på en Nils med far Erik (eller andra vanliga namn) så finns det kanske en som heter så det felaktiga året också ...
 
När det gäller personnummer så har vi väl många levt i tron att de är/var unika för en person. Men i samband med att man gjorde den tredje versionen av Sveriges dödbok - den som heter Sveriges dödbok 1947-2003 och som gjordes i projektet Namn åt de döda - upptäcktes att ca 9000 personer haft samma personnummer som någon annan. Så om man från den gamla versionen, Sveriges dödbok 1950-1999, använde någon avliden, namnlös, enbart på personnumret så kan man också ha hamnat fel. Se artikel här i Västerbottens-Kuriren där 6 500 personer nämns men enligt informationen på Rötter om cd:n så slutade siffran för dubbletter på ca 9 000.
 
Hälsningar,
Eva

2005-12-12, 22:52
Svar #3

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
Ja, Ulrika, det är väldigt lätt gjort att man fortsätter på fel släkt om man råkat göra något litet misstag. Själv fick jag börja om från början, när jag upptäckte att jag hade blandat ihop två kvinnor med samma namn när jag sökte efter farfars mormor. Farfars morfars första hustru dog ung och han gifte om sig med en kvinna som hette likadant som hans avlidna hustru. Jag lyckades virra till det, så att jag inte visste om det var Maja född 1799 eller Maja född 1801 som var farfars mormor. Så jag fick följa Maja född 1801 noga tills jag fann att det stämde med vigselboken, där det stod dotter i Reflinge och jag kunde konstatera att det var hon som var min rätta farfars mormor.  
 
Jag har också fått lära mig att inte dra för snabba slutsatser av CD-skivorna. På Sv Bef 1970 fann jag en man som jag trodde var min fars kusin. Hela namnet och födelsedatumet stämde och till på köpet bodde mannen i Nyköpings-trakten, där släkten i övrigt bodde. Men sen visade det sig vid noggrannare undersökning, att det föddes två pojkar med samma namn den 26 mars 1895, en Runtuna och en i Årdala. Den som föddes i Runtuna var min fars kusin, men han dog redan på 60-talet och då fanns han ju inte med i Sv Bef 1970!  
 
Noggrannhet och kontroll i flera kyrkböcker är viktigt, så att man inte hamnar fel.

2005-12-13, 07:01
Svar #4

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Ja, det är precis som ni säger, man ska kontrollera uppgifterna, men jag hade också önskat att jag skulle ha hittat någon som forskat på samma släkt, som jag. Då hade man kunnat testat respektive forskning med varandra. Tyvärr har det inte , som jag hoppades, när jag fann Rötter, dykt upp någon släkting här.
 
Bara det problemet jag berättar just nu om, under Mo, Ångermanland, hade varit bra att få diskutera med någon. Hade jag kommit fram till rätt födelsedatum för min anfader? Nu fick jag för ett par år sedan, då jag framförde på Rötter, vad jag kommit fram till, bekräftelse av den alltid hjälpsamme Stefan Söderlund, att det verkade helt rätt.
 
Mvh
 
Ann-Mari Bäckman
Ann-Mari Bäckman

2005-12-13, 08:16
Svar #5

Lotte Jensen

Om man finner en ana på en gård där det levde två män med samma förnamn och son-namn samt att båda är gift med en kvinna med samma förnamn. Då är det stor risk att man hamnar fel i leden. Hustru Anna och Olof Olofsson vid Storgården fick en son  
 
Detta har hänt mig och min syster. När vi upptäckte detta fick vi radera flera generationer. Många timmars forskning åt skogen.

2005-12-14, 07:32
Svar #6

Barbro Söderman (Bsm)

Fast ska man vara positiv är det ju detta som gör det spännande också. Fast frustrerande ibland. Att följa personerna hela vägen för att försöka få bekräftat att det är rätt. Det har jag ägnat många timmar åt. Och särskilt knepigt blir det när namnen, ofta både för och efternamn kan förvrängas av prästerna, dras ihop, stavas olika osv, från år till år.

2007-07-10, 18:36
Svar #7

nils-åke larsson

19530923-0356 ock 19530923-0354 tror jag det var.vi hade samma nummer 1968.några år senare träffade jag honom.hjärtat stanna.båda föddes på södersjukhuset.jag valde sista siffran före honom.har sökt hans föräldrar länge.tips.

2007-07-11, 08:52
Svar #8

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
Hej Nils-Åke!
 
Det är bara det första av de personnummer du skriver om som är ett korrekt sådant. Den sista siffran är en kontrollsiffra som beräknas genom en matematisk formel. Siffran 4 som slutsiffra blir fel i det här fallet, jag testade i mitt administrationsprogram på jobbet och fick svaret 'kontrollsiffran är fel'.  
 
Det är alltså två personer som har personnummer 530926-035 + kontrollsiffran (eller hade, om de många fel som upptäcktes härom året har rättats till på något sätt)???
 
Det är nog bara Skatteverket som kan hjälpa dig att hitta den person som felaktigt fått samma nummer som du.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna