ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Vita slavar?  (läst 723 gånger)

2006-07-02, 17:36
läst 723 gånger

Johan Westermark

En avliden släkting till mig sa att hennes faster Eva Johansson från Nyholm i Kågedalen-västerbottens län..född ca 1876. For till Amerika ca 1910-? Dessvärre vet jag ej var? Att när hon kom till Usa så lovades hon ett arbetskontrakt hos en familj..men igentligen blev hon en vit slav i familjen.Vad det nu menades med detta? Hon dog där kort efter sammankomsten till familjen..och den som övertog att berätta det till sverige var begravningsbyrån..sa att det fanns inga tillhörigheter alls efter Eva Johansson. Men hon var kvinna om än frånskilld hade en son Harald Mesch. Som mor så brukar man bära sin käresta ägodel med sig sonen..Så det borde ha funnits något. Nåväl fanns det vita slavkontrakt i Amerika in på 1910-talet eller slavkontrakt huvudtaget på 1910-talet? vh Johan

2006-07-02, 23:19
Svar #1

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
I USA (och England - systemet kom därifrån) fanns in på 1800-talet ett system med s.k. indentured servants. Ett kontrakt skrevs på ett visst antal år, och den som anställdes fick inga reda pengar i betalning utan bara mat, uppehälle och det nödvändigaste i klädväg.
Ett vanligt sätt att bli indentured servant var att arbetsgivaren betalade överresan till USA, och så fick man tjäna ett visst antal år, därpå var man fri.
Kontraktet var slavliknande eftersom det inte fanns någon garanti mot att arbetsgivaren inte sålde tjänstekontraktet till någon annan. Till skillnad mot riktiga slavar fick dock indentured servants äga personlig egendom och de kunde också gå till domstol om de blev alltför brutalt behandlade - och inte minst, efter de avtalade åren var de fria. En del - de som hade tur - hade också under de här åren fått lära sig ett yrke de kunde försörja sig på.
 
Systemet hade officiellt upphört så sent som 1910, men fanns inofficiellt kvar - ja, det finns fortfarande: många asiater får chansen att åka över till USA mot att de arbetar ihop resa och kostnader för visum etc i arbetsgivarens fabriker (s.k. sweatshops). I allmänhet kallas den här typen av kontrakt just för slavkontrakt - och är naturligtvis olagliga. Men det krävs ju att det är någon som anmäler det hela - och slaven är mest intresserad av att arbeta av sina år och kunna få fortsätta i frihet.  
 
Om Eva Johansson hade några efterlämnade ägodelar så tog säkert arbetsgivaren hand om dem, för att då i någon mån få tillbaka biljettpris etc.
 
Ingela

2006-07-03, 01:23
Svar #2

Utloggad Elisabet Arvidsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2023-04-10, 00:47
    • Visa profil
Intressant ämne.
Jag tror mera på att liksom nutidens Aupair finns det endel som råkar illa ut och får arbeta som slavar utan kontrakt (bara extra hårt och ej betalt för övertid).
Jag har mer än 70 pers som utvandrat vid olika tidpunkter och ingen som jag vet har haft sk slavkontrakt dock har de fått arbeta hårt för överlevnad & mat på bordet till familjen.
Bara några har återvänt hem igen.
Jag har hört om vissa Aupairer som fick slaviskt arbeta under orimliga förhållanden samt dygnet runt-passning 7 dagar i veckan & ingen spec ersättning utöver det som var lovat från början.
Sedan finns det andra som fått ett mycket bra kontrakt med visstids arbete under dagen och frihet på kvällen samt varit såsom en dotter i familjen och dessuom fått extra betalt för ex kvällspassning mm.
Antar att din släkting hade otur.
/ elisabet

2006-07-03, 22:36
Svar #3

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
Nja. Att jämföra med au pairer som råkar illa ut är att förringa vad dessa personer utsattes - och fortfarande utsätts - för. Visst finns det au pair-ungdomar som får arbeta för många timmar och blir allmänt illa behandlade - men de är inte rättslösa. De flesta kommer över med en organisation, de har en familj de kan kontakta i Sverige, de kan kontakta svenska ambassader och konsulat, de kan gå till den amerikanska polisen. Vitsen med slavkontrakten var och är att man tar ifrån de anställda alla papper och inbillar dem att det bara är arbetsgivarens godsinthet som gör att de kan stanna kvar. Vilket tyvärr är helt sant i många fall - anmäl arbetsgivaren och den anställde blir utvisad ut landet.
 
Idag kallas sådan här handel för trafficking - men den har nog tyvärr alltid funnits, i olika former. Trafficking är långtifrån bara kvinnor och barn som utnyttjas sexuellt; alla sorters enkla, hårda jobb förekommer och hushållsarbete står högt på listan (se t.ex. http://www.unicef.se/fakta/om_barn/handel_med_barn/ ).
 
Personligen tror jag inte att det var så många svenskar (eller snarare, svenskor) som råkade så här illa ut; de var visserligen populära som arbetskraft eftersom de enligt allmän uppfattning var arbetsvilliga och renliga. Men de talade inte engelska. Och var inte tillräckligt fattiga. Den största gruppen som blev utnyttjad så här illa var nog förr irländska flickor.
 
Amerikanska myndigheter försökte faktiskt skydda immigranter mot slavkontrakt. Det är orsaken till att det måste kryssas för på passagerarlistorna att immigranterna inte hade ett arbetskontrakt innan de kom till USA. Det är också en av orsakerna till att immigranterna måste visa att de hade åtminstone en liten summa pengar i kontanter på sig. Och att kvinnor inte släpptes in ensamma, om de inte kunde visa att de skulle till en släkting. Ja, alla fick ju uppge vart de skulle ta vägen.
Naturligtvis gick alltihop att ta sig runt ganska enkelt, men det var åtminstone ett försök från myndigheterna.
 
Ingela

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna