Nu är det första ”heltäckande” registret till USA:s federala census 1940 färdigt! Sedan 2 april 2012 har census-bilderna funnits att bläddra i på det sätt vi är vana vid att söka i kyrkböcker, men det har ju krävt att man vet var släkten bor någonstans. De amerikanska census-bilderna släpps vart tionde år (det är en sekretess på 72 år) - och för första gången tillhandahålls det dessutom gratis av alla aktörer. Du behöver bara ett gratiskonto, inte betala något abonnemang hos någon.
Den 3 augusti 2012, bara fyra månader efter att bilderna blev tillgängliga, har alltså en av aktörerna, Ancestry.com (
www.ancestry.com), färdigställt ett sökbart register till samtliga 50 delstater samt Washington DC och de övriga territorier som ingick i 1940 års amerikanska folkräkning (Puerto Rico, Guam, Amerikanska Jungfruöarna och Amerikanska Samoa samt Panama Canal Zone), totalt med ca 134,4 miljoner människor.
FamilySearch och dess samarbetspartners i ”the 1940 U.S. Census Community Project” (
https://the1940census.com/) är inte långt efter. På webbplatsen med statusuppdatering (och där du söker i FamilySearch 1940 års census på delstatsnivå)
https://familysearch.org/1940census/ visas att de indexerat nära 100 %, även om de sista delstaterna ligger i kontrollfasen fortfarande (Texas har befunnit sig där i ca en vecka). I dag är 31 delstater sökbara, men det lär snart komma ut mer material. Enligt FamilySearchs blogg den 30 juli (
https://familysearch.org/blog/paying-price/) tar det dock några veckor till innan register till alla delstater är publicerade.
De övriga aktörerna i the 1940 U.S. Census Community Project som har register och bilder är Archives.com och findmypast.com – amerikanska Riksarkivet (NARA) publicerar endast bilder här
http://1940census.archives.gov/ - och registrena publiceras hos samtliga samarbetspartners samtidigt.
Övriga aktörer som publicerar bilderna gratis är
www.familylink.com och dess ägare
www.myheritage.com – de har bara haft register till New York och Rhode Island så här långt.
Dra nytta av att det finns flera aktörer med oberoende register! Hos samtliga aktörer är 1940 års census helt gratis att både bläddra i och söka i (men du behöver registrera ett gratis konto hos Ancestry.com, Archives.com, myheritage.com och findmypast.com för att kunna använda deras index och bilder).
Flera amerikanska bloggar av kompetenta och erfarna släktforskare har de senaste veckorna pekat på skillnader i kvaliteten på registrena, där det i flera fall visar sig att registret från FamilySearch och dess partners är bättre än Ancestrys register.
*(länkar till några finns längst ner i inlägget)
Vanliga läsfel är de som vi även har problem med i Sverige – L eller S, a eller o eller e, osv. Det innebär att din släkting kanske inte har det namn du tror dig hitta hos den ena aktören (heter de Seaver eller Leaver? Roy eller Ray? Earl eller Carl?).
Det kan också förklara varför du inte hittar din familj alls när du söker – indexet visar något helt annat namn (t.ex. Louaine Erichson i stället för Lorraine Erickson) vilket gör att man bör använda jokertecken (wild cards) vid sökningar – som Eri* hos Ancestry. De senare exemplen är ur min egen forskning, där jag hittat familjen via adressen redan i april, men tyckte det var konstigt att jag inte fick upp dem via sökning när den delstatens register kom.
Använd därför möjligheten att söka i både Ancestrys register (som huvudsakligen köpt registreringstjänsten i Kina) och i det register som finns hos FamilySearch och dess samarbetspartners (framställts genom ett frivilligarbete med släktforskare och andra intresserade, huvudsakligen i USA).
Ibland blir det tydligt när man öppnar bilden att det rör sig on en felläsning av indexeraren, i andra fall kanske man ”tror på indexet” (dvs. transkriberingen, renskrivningen). Därför bör källhänvisningen till fynden när du registrerar det i din egen databas inkludera vilken aktör du använt dig av – och om de återfinns med olika namn i olika register så skriv in det i en anteckning i ditt program.
Hos Ancestry kan man rätta uppgifterna i registren, så att även det korrekta namnet blir sökbart, men det kan man inte hos FamilySearch och deras samarbetspartners.
Med hjälp av Steve Morse och de sökformulär han har på sin webbplats
http://stevemorse.org/ så kan man också ha god hjälp att hitta släkten i olika register, liksom att få hjälp att söka sig fram i de olika census, även när index saknas (eller om de inte hittas i något index).
Du kan hitta ledtrådar i andra register som också kan vara gratis Det behövs ledtrådar både för att bekräfta att det är rätt Johnson / Swanson / Shogren och för att hitta personer mellan de olika nedslagspunkter man har i emigrantens liv. Några möjligheter finns i militärregistren (mönstringskort, drafts – både första och andra världskriget) som också finns gratis men inte komplett hos FamilySearch.
https://familysearch.org/search/collection/list#page=1®ion=UNITED_STATES http://www.germanroots.com/vitalrecords.html och
http://www.deathindexes.com/sites.html (Visar möjliga register, både gratis- och betaldatabaser för USA ner på delstatsnivå)
Men ibland är det förvirrande med vad som ser ut att vara samma material i olika databaser, då kan detta blogginlägg vara till hjälp för att visa på skillnaderna och lära dig mer om vad som ligger bakom databasernas innehåll:
http://rootdig.blogspot.se/2012/08/tennessee-marriages-on-familysearch.html Två webbplatser med kyrkogårdsinventeringar är findagrave.com och billiongraves.com – det finns även olika register på delstatsnivå.
Har du sökt adressuppgift i Sverige? Men glöm inte att söka spåren efter dina utvandrade släktingar i bouppteckningar efter släkten i Sverige. Det är särskilt viktigt om din emigrant är född de senare decennierna på 1800-talet och har föräldrar i Sverige som dog först en bit in på 1900-talet. Då finns stora möjligheter att få användbara ledtrådar i föräldrar eller andra släktingars bouppteckningar, som du får vända dig till Riksarkivet för att få fram.
Beställningsformulär hittar du här
http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=17462 Det kan finnas adress- och namnuppgifter i Sverige även om man sagt ”de försvann spårlöst och ingen hade kontakt med dem”.
* Blogginlägg med erfarenheter från jämförelser mellan de två olika registren: http://ancestryinsider.blogspot.se/2012/07/ancestrycom-versus-familysearch.html http://ancestryinsider.blogspot.se/2012/07/ancestrycom-laps-familysearch-in.html http://ancestryinsider.blogspot.se/2012/07/monday-mailbox-ancestrycom-indexing.h tml http://ancestryinsider.blogspot.se/2012/07/ancestrycom-takes-lead-in-1940-census .html
http://www.geneamusings.com/2012/07/follow-up-friday-1940-census-indexing.html http://www.geneamusings.com/2012/07/1940-us-census-comparisons-summary-and.html Hälsningar,
Eva
(Meddelandet ändrat av edah 2012-08-03 15:49)
(Meddelandet ändrat av edah 2012-08-03 15:50)
(Meddelandet ändrat av edah 2012-08-04 10:31)