ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Register nyfödda Holstein  (läst 619 gånger)

2012-12-31, 09:25
läst 619 gånger

Utloggad Ingvar Pettersson

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 679
 • Senast inloggad: 2023-01-28, 11:43
  • Visa profil
Finns det register i Tyskland för nyfödda? Det gäller året 1894 Holstein Kiel och en svenska kvinna som födder en flicka.
Med vänliga hälsningar
Ingvar Pettersson

2014-01-12, 00:45
Svar #1

Utloggad Ben Hedenberg

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 294
 • Senast inloggad: 2023-01-10, 23:59
  • Visa profil
Hej Ingvar,
 
Börja med familysearch.org, de har en del uppgifter och bilder från tyska kyrkböcker. Om du behöver gå vidare så är Archives in Germany (home.bawue.de/~hanacek/info/earchive.htm) en utmärkt källa till Tyska arkiv. Observera att Tyska kyrkböcker är indelade på religion och att det finns flera att ta hänsyn till.  
 
G-gruppen har även en del värdefull information på http://g-gruppen.net
 
Hälsningar
Ben

2014-01-12, 10:08
Svar #2

Utloggad Anna Peters

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 323
 • Senast inloggad: 2023-01-20, 18:24
  • Visa profil
Hej Ingvar
Om kvinnan i fråga inte var gift med en tysk och inte tysk medborgare så är jag inte säker på att hon blev registrerad i tyska arkiv, men jag utesluter det inte. Du skriver inte något om det. Har du letat i medborgarskapshandlingar och nationalitetsmatriklar på Rötters vänner?  Har du tur kanske hon finns där.  
Om du ändå behöver leta efter tyska födelsebevis så var hon född vid en tid då det hade hunnit införas en statlig bokföring vid Standesamt. Det är Stadtarchiv i Kiel som förvarar de äldre registren. http://www.kiel.de/kultur/stadtarchiv/. Men om du inte har något födelsedatum eller adress så blir det ett omfattande letande, vilket är dyrt om du ska ge ett uppdrag till dem. Det tycks finnas minst fyra Standesamt-områden i Kiel och för varje årgång finns flera hundra sidor att gå igenom. Men då är det i och för sig en sida per person, inte listor som i de svenska kyrkböckerna.  
Det kan nog i så fall vara en idé att först leta i Melderegister som också finns i Stadtarchiv i Kiel - en förteckning över boende på respektive adresser i staden.  
Materialet finns digitaliserat, men såvitt jag förstår endast för besökare i arkivet. Jag skulle inte tro att det dessutom är indexerat på person så att det är sökbart, vilket naturligtvis skulle underlätta väsentligt. Men man kan via länken ovan leta fram de relevanta referensnumren till de handlingar man vill leta i och beställa digital tillgång till dem inför ett besök.  
Men kontakta dem och beskriv allt du vet så får du förhoppningsvis råd om hur du bör göra. Kontaktuppgifter finns under länken.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna