ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Vad var "Dalarna"?  (läst 298 gånger)

1999-11-05, 23:54
läst 298 gånger

Anders Berglund

Två noteringar i Säters dödbok för 1699:
begrofs een Daalkulla ifrån Dalarn[a], respektive Een pijga ifrån Daalarna.
 
Man undrar ju varför kyrkobokföraren skriver så. Dalarna syftar tydligen på ett område utanför Säter. Man kan kanske gissa att han med Dalarna här avser någon av socknarna kring Siljan. En annan tolkning skulle vara att de döda kom från någon obestämd plats i Dalarna, utom just själva Säter. Själv tycker jag nog att det är mer långsökt.
 
Vad hade den som skrev detta då för beteckning på södra Dalarna, liksom för hela landskapet? Hade begreppet Dalarna parallella betydelser beroende på sammanhang?
 
Någon som sett andra liknande exempel?

1999-12-06, 11:39
Svar #1

Hans Mård

Härledningen av namnet Dalarna är oklar och har debatterats länge. Klart är i alla fall att begrepp som Dalarna eller Dalkarl i dagligt tal under en viss period i första hand syftade på övre Dalarna och folk därifrån. Därav benämningarna i Säters dödbok. Det är väl också detta faktum som givit upphov till uttryck som egentliga Dalarna syftande på Väster- och Österdalarna, och uppfattningen att namnet ursprungligen syftar på de två dalälvarnas dalgångar. Det är dock tydligt att namnet redan i de första källorna betecknar hela landskapet ungefär i dess nuvarande omfång (Särna och Idre undantaget). Själv tycker jag bäst om teorin att namnet uppstått i samband med uppkomsten av nedre Dalarnas bergsbruk. Då som en skiljelinje mellan bergets folk som levde under en bergsrätt/bergslag och dalarnas bondebefolkning som rättsligt dömdes efter Dalalagen. Rent geografiskt fanns ingen gränsdragning mellan dessa människor. Om detta har Karin Calissendorff skrivit lättfattligt i Boken om Bergslagen (utgiven 1988, Red. Ann-Charlotte Backlund, ISBN 91-7922-007-x).

 

AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna