ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Nilsson, Lars  (läst 1331 gånger)

1999-11-22, 14:11
läst 1331 gånger

Christer Hellholm

Är det någon som vet lite mer om Lars Nilsson f. ca. 1530 i Eden, Junsele?

1999-11-22, 14:48
Svar #1

Utloggad Göran Stenmark

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 166
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej Christer!
Var har du fått uppgifterna om denne Lars Nilsson ifrån? I den äldsta skattelängden för Ångermanland Gärder och Hjälper från år 1535, nämns två personer, en Lasse och en Karin. Med andra ord fanns en (vuxen) Lars i byn, men något efternamn har jag aldrig sett på honom. En eventuell son till ovan nämnde Lasse är bonden Nils Larsson som räknas som den förste kände brukaren av nuvarande hemmanet Eden nr 2, för övrigt i samma släkt ägo ännu. Han förekommer i längderna 1556-1582 enligt de anteckningar jag har, men detta är uppgifter från framlidna hembygdsforskarna Jonas Högberg och Pelle Henriksson i Junsele, så kan inte gå i god för detta. Jag har fotostatkopior av en hel del av 1500-tals skattelängderna, så jag får väl sätta mig ner och lusläsa vid tillfälle.  I övrigt har jag antecknat att näste ägare av hemmanet, Erick Nilsson, eventuellt kan vara son till Nils Larsson, men arkivuppgifterna är knapphändiga vad gäller denna tid, så man får mest gå på antaganden. Erick Nilsson ägde ett halv seland åren 1583-1609. Seland = en skattesats på hemmanets produktion/storlek. Hans hustru noteras som förlamad. Vad gäller Ericks son, Peder Eriksson finns det däremot mera i uppgifter att hämta. Men kanske att du redan har uppgifter om honom. Det var han som 1647 tillsammans med sin hustru och barn skänkte ett helt hemman i byn Lillegård till kyrkan. På hans gård fanns 1629 1 sto, 12 kor, 2 kvigor, 5 getter, 12 får och 3 svin.
Mvh
Göran

1999-11-22, 19:31
Svar #2

Christer Hellholm

Hej Göran!
 
Jag får nog lov att leta efter var jag fått tag i uppgiften. Men jag återkommer...
 
Tack för en intressant berättelse!
 
Du kan titta lite på mitt släktresultat som finns på denna websida:
http://progressus.s.se/hellholm/
 
I knappen släktsamband hittar du vägen fram till Nils Larsson.
 
Ser du några fel tar jag gärna tacksamt emot rättelser.
 
Hälsningar
 
Christer

1999-11-23, 08:13
Svar #3

Christer Hellholm

Hej Göran!
 
Jag slarvade med adressen:
 
Det skall vara http://www.progressus.s.se/hellholm/
 
Eric Nilsson och Peder Ericsson och deras ättlingar (inkl. mig) finns även här.

1999-11-23, 13:09
Svar #4

Christer Hellholm

Hej Göran!
 
Jag slarvade med adressen:
 
Det skall vara http://www.progressus.s.se/hellholm/
 
Eric Nilsson och Peder Ericsson och deras ättlingar (inkl. mig) finns även här.

1999-11-26, 10:42
Svar #5

Christer Hellholm

Hej!
 
Uppgiften om Lars Nilsson, fick jag av Ingrid Stattin. I min släktdatabas i memodelen står det att han troligen var född i Böle. Men memotexten kom inte med i webben och därför kan man få uppfattningen om att han verkligen föddes där! Är det någon annan som har en släktsida om Nils Larsson och hans ättlingar? Eller någon som kan skicka en GEDCOM fil över hans förfäder och ättlingar till mig?
 
Hälsningar
 
Christer

1999-12-07, 13:00
Svar #6

Utloggad Göran Stenmark

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 166
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej Christer!
I mina papper fann jag en liten uppgift som du kanske är intresserad av. I samband med att man tog in skatt för att betala den första Älvsborgs lösen 1571 besökte man ju givetsvis även Eden. Där får vi veta att Nils Larsson i Eden hade  3 qvintin silver värderat till 5 mark, 1 ½ lispund koppar, 4 kor, 1 tvåårskviga, 2 getter, 1 sto. Han fick skatta 7 marker och 1 öre.
Jag kan tillägga att sonen / bonden Erich Nilsson i Eden, år 1596 hade 7 kor.
Hälsningar
Göran

1999-12-16, 16:07
Svar #7

Christer Hellholm

Hej Göran!
 
Stort tack till dig! Det är alltid intressant och se vad de hade för tillgångar...
 
Finns det några uppgifter om Nils Larssons och/eller Erich Nilsson hustru?
 
Jag har bara efternamnet på Peder Erichssons hustru (Pehrsdotter). Vet du förnamnet?
 
Hälsningar
 
Christer

2000-01-12, 09:04
Svar #8

Utloggad Göran Stenmark

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 166
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej Christer!
Jag har en tid inte haft möjlighet att ta del av vad som finns på denna sida, men nu skall jag försöka ge svar på det du undrade över den 16 december.  
Något namn på Nils Larssons hustru verkar inte gå att få fram, vilket är mycket ovanligt för denna tid när även männen endast nämns i spridda skattelängder, ibland även bara till förnamnet.
Däremot vad gäller hustrun till Peder Erichsson (f 1576), så kan jag ge ett svar. Hans hustru hette KIERSTIN PEDERSDOTTER, och skall vara född i grannbyn Bölen. Vi vet i alla fall genom  donationsbrevet från 25/7 1647, när Peder och Kierstin skänkte ett hemman i byn Lillegård till kyrkan, att det var hennes fäderneärvda hemman, så hennes barndom tilbringades i de två sist nämnda byarna. Några uppgifter om födelse- eller dödsår har jag inte.  
De hade åtminstone fem barn; JACOB vilken tog över hemmanet, PETRUS som blev präst under namnet Junselius, SARA f. 1604, samt två döttrar med okända namn.
Dottern SARA PEDERSDOTTER figurerar i en stor trolldomsprocess i Fjällsjö 1662.(Ramsele Häradsrätt) Hon var piga i byn Näset i denna socken och blev tillsammans med sin matmoder misshandlad av en grannbonde i byn. Denne hade anklagat henne för att ha stulit hans bonytta, och vid samma tid hade gästgivarsonen Olle börjat berätta om att han kunde trolla och brukade fara till Blåkulla med sin mor och syskon. Bl.a. hade han sett Sara där.
Ramsele Häradsrätt begärde ett yttrande från Resele Häradsrätt och då fått uppgifter från två gamla män i Junsele socken om Sara,nämligen gästgivaren Eric Bengtsson i Mo och Nils Hansson i Krånge. De uppgav för rätten bl.a. att Sara var född i Eden 1604 flyttat till Fjällsjö ungefär tio år tidigare och under de 50 år hon bott i Junsele hade de aldrig hört något tal om trolldom kring henne. Däremot menade de att henne s mor och mormor anklagats och fällts för trolldom.
Rättegången tog ca två år och till slut frikändes Sara och flera andra som gästgivarsonen Olle anklagat för trolldom. Sara frikändes sist och ställdes under guds dom.
Vad gäller dessa uppgifter så fick ta fatt i dem samtidigt som en del av det jag skrev den 22 november 1999, och eftersom jag anser att man skall vara noga vad gäller källor så skadar det inte att kontrollera uppgifterna. Även om man har fått uppgifterna från en van forskare så kan den mänskliga faktorn eller annat gjort att det slunkit med något fel.
Mvh
Göran

2000-10-11, 16:56
Svar #9

Perole Stattin

Finns det någon som har forskat i släkten STATTIN
osa mvh PerolePurreStattin Södertälje

2004-01-05, 20:31
Svar #10

Perole Stattin

Hej! Jag undrar om det är någon som har forskat i släkten Stattin. Vad jag har hört så ska den vara uträdd.  
Önskar gärna ta del av detta träd
 
Osa mvh Perole Purre Stattin
purre.stattin@bredband.net

2004-01-05, 23:13
Svar #11

Utloggad Lena Thelin

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5118
  • Senast inloggad: 2020-09-16, 22:02
    • Visa profil
    • www.arleco.nu/minslakt/sv
Hej Perole,
 
Enligt Disbyts databas ser det ut som om familjen Stattin finns bra representerad. Det finns olika personer som lämnat sitt material dit. En är bland annat en Mona, hon har mailadress pinheiro@vardagsmakt.se se om du kan komma i kontakt med henne om Stattin.
 
Lena

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna