ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Namnbyte  (läst 718 gånger)

2000-05-11, 19:26
läst 718 gånger

Kenneth Brandkvist

Hej!Jag forskar om släkten Brandqvist från Skaraborg nu har jag stött på en Pehr Johan Christiansson född 21/1 1856i Fågelås han bytte namn till Brandqvist någon gång mellan 1895-1898,
jag har också hittat en Anders Robert Markusson född 27/5 1880 i Frillesås i norra Halland han bytte också namn till Brandqvist ,tidpunkt osäker.
Jag har inte hittat någon naturlig förklaring,jag har ändå gått tillbaka en generation i båda fallen
Tacksam för svar Kenneth Brandkvist Göteborg

2000-05-11, 20:55
Svar #1

Utloggad Tord Påhlman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2085
  • Senast inloggad: 2017-11-13, 21:51
    • Visa profil
Hej,
 
Om du söker en naturlig förklaring till att man bytte till just detta namn så är inte jag rätt person att ge en dylik förklaring. Förklaring till att man överhuvudtaget bytte namn kan du nog finna i diverse handböcker i släktforskning. Sammanfattningsvis brukar man väl säga att byte från patronymikon till mer unika släktnamn gjordes ofta av traktens hantverkare. Jag förmodar att anledningen till bytet var att man skulle kunna särskilja olika hantverkare i samma by. Bönder och torpare med patronymikon särskilde man genom att knyta dem till gården eller torpet (t ex Jöns Olsson i Storgården). Då folk flyttade till städerna bytte de ofta namn, förmodligen för att de bodde tätare och inte längre, som på landet, kunde knytas till en specifik gård. Innan början av 1900-talet hade vi ingen namnlag som reglerade namnbytet. Det var i princip fritt fram att ta sig vilket namn som helst utom adelsnamn, vilka var skyddade. Men det hände att folk även (olovandes) tog adliga namn. Jag vill minnas att det på femtiotalet var en del skriverier i tidningarna om en man som hette Åkerhielm utan att tillhöra denna adelssläkt. Jag tror att någon/några av de äkta Åkerhielmarna prövade frågan rättsligt och fick rätt, det vill säga att den falske Åkerhielm förlorade rätten till sitt namn trots att hans familj burit namnet i minst en generation före honom. Han blev således efternamnlös (om det ordet finns) och fick brev från myndigheterna adresserade till Herr NN f d Åkerhielm. Hur historien slutade vet jag ej. Det här kanske inte var någon bra förklaring, men det är vad jag kan bidra med.
 
Med vänlig hälsning Tord Påhlman

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna