ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Symbol i form av ett högerlutande kors.Betyder?  (läst 485 gånger)

2003-01-03, 14:34
läst 485 gånger

Marianne Bjurström

Har i en födelsebok;C:. funnit deltecken på attmitt adliga ursprung överensstämmer med vad mina kära kusiner anförtrott mig. Herr Emanuel Olsson född i Romelanda, 1865, har angivits i spalten med rubriken Barnet adeligt som adlig. Symbolen är ett högerlutande kors med 2,möjligen tre,tvärslån, bildandes ett kors. Antyder detta kanske antal generationer tillbaka och om det ligger på moderns eller faderns sida? Pga brand i berörd församling är det svårt att släktforska före 1815,dessutom. Tacksam föt hjälp att finna rötter.

2003-01-03, 15:54
Svar #1

Lotta Nordin (Lotta)

Hej Marianne!
 
Det streck med tvärstreck som står i födelseboken (SCB) när Emanuel Olofsson föds är en felskrivning av prästen. Han har helt enkelt satt strecket i fel kolumn, under Barnet adligt, och sedan strukit det. Det ska stå (och står också) i kolumnen om modern, att hon är gift.
 
Enligt födelseboken är fadern skomakaren Olof Eliasson och modern Christina Mathiasdotter. Paret gifte sig i Romelanda 1852 3/11. Olof är född 1827 26/12 och modern 1828 26/10, båda i Romelanda.
 
Mvh//
Lotta

2003-01-03, 19:21
Svar #2

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

Därmed kan jag väl nästan ta bort frågan som ligger under Västergötland: Efterlysningar: Symbol för adligt ursprung behöver förklaring.. (Det var den diskussionen jag var inne på att vi skulle flytta hit till Bohuslän.. :-)
Dessutom finns det information även under Västergötland: Efterlysningar: Christina Mathiasdotter,född 1828-12-27 i ?. som väl nu kanske bäst flyttas hit istället..?
(Tänk på att inte starta nya diskussioner med i stort sett samma frågeställning på olika håll, utan att hänvisa eller svara dig själv att du fortsätter frågan på annat håll..)


Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna