ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-30  (läst 3211 gånger)

2004-05-23, 00:17
läst 3211 gånger

Utloggad Martin Casterud

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 992
  • Senast inloggad: 2024-02-12, 07:07
    • Visa profil
    • genealogi.casterud.com
Hej Monica!
Då jag med all sannolikhet härstammar från den Per Persson (född 1683 åu) i Åsarna du nämner ovan skulle jag vara väldigt intresserad av att få veta på vilka grunder du anser honom vara son av Per Jönsson och dennes hustru Karin. Det skulle dessutom vara intressant att få höra vilka belägg du har för att Per var son av Jöns och Gunilla. Detta är spännande mycket intressanta uppgifter då Pers ursprung tidigare varit helt okänt för mig!
 
Om det kan vara av intresse har jag en del uppgifter om Pers vidare leverne.
Med vänlig hälsning Martin Casterud

2004-05-23, 17:04
Svar #1

Monica Fogelqvist (Monifo)

Martin!
Får lov att erkänna att jag inte forskat närmare på Per Persson, eftersom jag stammar från hans bror Daniel (1687-1770). Så några bindande bevis på att han är son till Per Jönsson kan jag inte presentera. Jag har nog utgått ifrån att han är Per J:s son av den enkla anledningen, att det inte fanns fler Per i Åsarna vid den tiden...  
 
Vad gäller Per J:s koppling till Jöns och Gunilla, bygger jag det på följande utdrag ur Färnebo domböcker:
 
Pär Jönsson i Åhsarne, bemälte Åsarne hemman?, som hans fader Jöns Jönsson för 8 skieppund stångejärn af Johan Bilock kiöpt hafwer, efter förlikningsdom d. 22? September Anno 1676. (Färnebo dombok 1679-84)
 
..sedan tillstodh Pär Jönssons hustru i Åhsarna dhet att man wälborne Pär Thorstensson å sin sahl. faders wägnar hafwer efther hennes swärfader Jöns Jonsson 12 ...?.....skieppund thackejärn at fordra deth hennes Man bekosta will, och sedan så..?..deth ighen, af hans Eghendom det och Rätten fann, skiäligt. (Färnebo dombok 1679-84)
 
Sedan befans det wälborne Mattes Strokirk hafwa 4 kungs? tackejärn at fordra, efther sahl. Jöns Jonsson i Åhsarna, som af Sonens Pär Jönssons hustru i dennes ställe bekiändes sant wara nechande? Thorstensson af bemälta? stärbhuus at fordra 12 sk. kopp (Färnebo dombok 1679-84)
 
vidh Gåsboren Päder Jönssons moder från Åsarna i dopet kallat Gunnilla, 83 åhr gammal. (Filipstad F:1 (Genline))
 
Som synes har jag inte lyckats tyda allt som där stod, men släktskapen framgår ju tydligt i alla fall.
 
Hälsningar  
Monica

2004-05-26, 22:52
Svar #2

Utloggad Martin Casterud

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 992
  • Senast inloggad: 2024-02-12, 07:07
    • Visa profil
    • genealogi.casterud.com
Tack för uppgifterna Monica.
Då får jag sätta ett frågetecken på kopplingen mellan Per Persson och Per Jönsson. Det är i alla fall en teori att arbeta med. Intressant med de andra uppgifterna. Mvh Martin

2004-06-01, 10:42
Svar #3

Monica Fogelqvist (Monifo)

Snälla någon som forskat på Holmsjön! Jag är intresserad av en Karl, som fick en dotter Kajsa i början av 1730-talet. Vad jag förstår, så fanns där två herrar med namnet Karl; Jonsson och Olofsson. Den sistnämnde tror jag är hetaste kandidaten.
I en bouppteckning från Pullingtorp i Linnerhöjden 1779, finner man änkan Kajsa Karlsdotter (efter Jan Matsson Kemppainen), hennes söner och förmyndaren Hans Hansson från Holmsjön. Ofta var ju barnens förmyndare någon släkting, och tanken som slog mej var att kanske Hans Hansson kunde vara kusin till änkan Kajsa?!
Något som krånglar till det hela, är att på något ställe i husförhörslängderna, anges Kajsa som kommen från Hjerna, men i finnmarkerna där vid denna tid, har jag bara funnit en Karl (Käröinen). Hans dotter Kajsa var visserligen född i rätt tid, men hon gifte sig med någon annan och emigrerade till Finland.
Finns det någon som rett ut familjerna i Holmsjön/Holmsjöhöjden, och som kan hjälpa mej med detta? Jag har inte funnit något spännande vittne när barnen döptes (1755, 1757, 1760 och 1764), men då var jag ju i och för sig inställd på att söka folk från Järna!
Alla tips och uppslag tas emot med glädje!
Hälsningar
 Monica

2004-06-01, 23:48
Svar #4

Anna-Lisa Göransson

Monica!
Holmsjön är en knivig plats att forska på. Karl Olofsson är en ana till mig.Kruxet är för mig att skilja på folket i Holmsjön och det som kallas Holmsjöhöjden. Det kanske finns ngn som kan reda ut det begreppet så går det nog bättre. För både dig och mig. Karl Olofssons son Jon är min ana.
Anna-Lisa

2004-06-02, 15:16
Svar #5

Monica Fogelqvist (Monifo)

Ja, nog verkar det rörigt! Jag har en påbörjad lista över folk som bodde i finnbyarna i Gåsborn 1703, gjord av Albert Palmqvist, och av den förstår jag följande:
 
Linnerhöjden=Fiskhushöjden
Fiskhushöjden=Holmsjöhöjden (Olof Olofsson Kropp gm Lisbet Hindriksdotter bodde där)
 
I en annan del av min släktforskning har jag Jon Börjesson i Holmsjön, och han hette ju Dresk med följden att där han bodde blev det Dreskhöjden. Så då kommer ju frågan: bodde han i Holmsjön, eller var det Holmsjöhöjden?
 
Så mina boende i Pullingtorp, bor ju faktiskt ibland i Linnerhöjden...  
 
Eller är det helt enkelt så att det i grund och botten är nästan samma ställe, men med olika namn?
 
Snälla, om någon vet hur det hänger ihop-ta oss ur denna ovetskap!
 
MVH
Monica

2004-06-02, 22:35
Svar #6

Anna-Lisa Göransson

Monica!
Instämmer. Hoppas ngn kan reda ut problemet. Men det är överhuvudtaget svårt just med Remmen.
Anna-Lisa

2004-06-03, 22:49
Svar #7

Utloggad Björn Sonesson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1141
  • Senast inloggad: 2019-01-08, 16:38
    • Visa profil
Hej!
 
Värmlands Ortregister är en häftad volym på ett sjuttiotal sidor som jag flera gånger har haft nytta av.  Det är utgivet av Värmlands Släktforskarförening - se Värmlandsrötter till vilken Rötter längst ned på sin startsida har en länk till!  
 
Här finner vi att bergstorpet Holmsjön i Gåsborn hette Dreskhöjden  och att dess skattejord skattemässigt sett var av skattenatur (självägande brukare) och inte krono- eller frälsejord. Jordnaturen bergstorp ansågs vara på 1/8 mantal.  
 
Holmsjöhöjden i Gåsborn har också Dreskhöjden som ett alternativt namn och var också ett bergstorp med skattenatur.  
 
MEN Holmsjöhöjden har inte Holmsjön angivet som alternativnamn och tvärs om. Så det återstår då frågan OM Dreskhöjden var uppdelat på två olika bergstorp eller inte. Fast jag tror mer på att Holmsjön och Holmsjöhöjden gäller SAMMA bergstorp. I så fall har man i häftet missat att ange Holmsjönamnen som varandras alternativa namn, kallat för binamn.  
 
Dreskhöjden - se ovanstående noteringar.  
 
Fiskhushushöjden har i detta häfte inget alternativt namn och anges tillhöra Rämmen och var 1/8 mantal skattejord.  
 
Återfinner inte Linderhöjden, men däremot ett Lundhöjden i Kroppa som var bergstorp med skattejord samt ett Linhöjden, Karlskoga som var skattejord på 1/4 mantal.  
 
Kanske man på Värmlandsrötter hunnit till Rämmen och Gåsborn i sin sockenredovisning och -historik. Där återfinns bl.a. i en ortlista utdrag ur den av mig omnämnda häftet. Kanske har man reviderat Holmsjöplatsen/platserna? Sockenhistoriken brukar alltid ta upp ifall en socken har delats upp i mindre församlingar eller slagits ihop med andra församlingar.  
 
mvh Björn

2004-06-03, 23:03
Svar #8

Utloggad Björn Sonesson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1141
  • Senast inloggad: 2019-01-08, 16:38
    • Visa profil
Hej Monica!
 
Orten Hjerna återfinns inte i Värmlands ortregister. Därför är mitt tips att du prövar med Järna i Dalarna som officiellt kallas för Dala Järna, sedan järnvägen kom till västra Dalarna för sådär 100 år sedan. Namnändringen berodde på att det fanns och finns en ort som heter Järna i Södermanland. Jag har aldrig tidigare sett att det stått Hjerna i äldre skrift för en ort, däremot Jerna.  
 
hälsn Björn

2004-06-04, 10:52
Svar #9

Anna-Lisa Göransson

Björn Sonesson!
Ditt svar var visserligen ställt till Monica, men jag lägger mig i ändå. Har i mer än 25 år försökt få ngn. ordning på folket i Holmsjön. Den ovan nämnde Karl Olofsson i Holmsjön har av mig noterats ha endast 3 barn, vilket jag tyckt varit märkligt.Karl Olofsson i Holmsjöhöjden har också haft några stycken. Har faktiskt funderat på om dessa två Karl är en och samma person. Men jag har inte fått några direkta bevis. Men om det är som du här antyder, så är det kanske så ändå. Så tack så mycket. Nu skall jag kolla upp i FB igen. Det är dopvittnena som intressar mig mest.  
Med vänlig hälsning
Anna-Lisa

2004-06-04, 17:05
Svar #10

Utloggad Björn Sonesson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1141
  • Senast inloggad: 2019-01-08, 16:38
    • Visa profil
Hoppas dopvittnena kan ge Dig hjälp. Kanske någon på hembygdsföreningen i Gåsborn kan mycket om traktens ortnamn?  
 
En rättelse på mitt inlägg nyligen: Lindhöjden i Kroppa skulle det vara och inte Lundhöjden! Även om man strävar efter att kolla efter innan så blir det fel för alla ibland när vi skriver.

2004-06-04, 23:08
Svar #11

Anna-Lisa Göransson

Björn Sonesson!
Jag har kollat förut, men det blir till att kolla igen.
Mvh.
Anna-Lisa

2004-06-06, 13:23
Svar #12

Monica Fogelqvist (Monifo)

Hejsan Björn och tack så mycket för ditt svar om vår kniviga -höjd/-sjö! Tittar man på en karta så finns ju dessa ställen med som olika platser, men när man finner gubbarna i böckerna, så kan det stå både det ena och det andra. Det är problemet! Jag har en karta där en mycket duktig och erfaren forskare, som även var ifrån trakten, har prickat in Pullingtorp åt mej. Mina Kemppainen kommer från Linnerhöjden, men står ibland i Pullingtorp. Men som det ser ut på kartan, så ligger Pullingtorp lika långt norrut från Linnerhöjden räknat, som Holmsjön ligger söderut från Linnerhöjden sett! Så vad skall man tro, att det var lite godtyckligt var man placerade gubbarnas hemvist i de olika dokumenten som vi idag försöker tyda?  
Eller var det helt enkelt så att hemmanens ägor var så pass vidsträckta, att de i princip satt ihop, och gick in i varandra? Och som jag tror, så var väl de två (?) familjer som befolkade Holmsjön och Linnerhöjden, ingifta med varandra både en och flera gånger, och kanske det inte spelade så stor roll viket namn som användes? Fast jag tror inte att man var så luddig när det gällde att specificera ägarförhållanden.  
Så jag tror fortfarande att här behövs hjälp från någon som tittat närmare på just ägarförhållandena i dessa gårdar!
Jag har precis blivit av med Genline, och har inte möjlighet att ha det igen under sommaren, så något studium av dopvittnen blir det inte för min del förrän till hösten!
Men denne Hans Hansson som jag nämner i min ovanstående fråga-finns det någon som har forskat på honom, och vet vem han var? Var han son till Hans Olofsson och brorson till Karl Olofsson? Och vet någon om Karl hade en dotter Karin?
Hälsningar
 Monica

2004-06-06, 19:03
Svar #13

Monica Fogelqvist (Monifo)

Fick i dag i min e-mail ett mycket upplysande svar från en snäll och hjälpsam dam. Hon reder ut begreppen ett steg till:
Skickar dig lite uppgifter om Holmsjön och Holmsjön. Det finns alltså två.  Det ena ligger i nuvarande Rämmen. Där finns idag två torp som ligger i närheten av sjön Holmsjön. Fiskhushöjden och Pullingtorp (=Kämptorpet och numera öde) är olika torp som ligger i närheten av Linnerhöjden som består av många torp. Du hittar det i närheten av Liljendal. Holmsjöhöjden består också av många olika torp.  
Det andra Holmsjön ligger i nuvarande Gåsborn i närheten av Gustafsström. Där bodde bl.a. Dresk- Per.
Och det här verkar ju rätt logiskt i mina ögon; Familjen Kropp (för det är väl Kropp?) och familjen Kemppainen bodde ju som det verkar på samma ställe, i närheten av Rämmenholmsjön.  
Jag har läst någonstans att en Kropp bytte bort jord i Fiskhushöjden mot jord i Norra Ny, så det ser ju ut att stämma med Albert Palmqvists Fiskhushöjden=Linnerhöjden=Holmsjöhöjden. Mina Kemppainen bodde i Pullingtorp=Linnerhöjden. Alltså bodde båda familjerna i Linnerhöjden fast i varsina namngivna torp.
Sedan är det familjen Dresk, och där verkar det ju inte vara något mer att fundera över; deras hem låg i Dreskhöjden=Holmsjön, alltså Gåsbornholmsjön.
Kan jag få synpunkter på detta! Verkar jag ha greppat läget, eller är jag helt ute och cyklar?
MVH
Monica

2004-06-06, 19:03
Svar #14

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Hej!
Under 1780-talet återfinns Holmsjöåsen i Rämmen, kallas även Kåckstjern. Västra Holmsjön i Rämmen, kallas även Kåcksåsen. Östra Holmsjön i Gåsborn, tillhör Skäftshögde rote.
MVH    Sven-Ove
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2004-06-06, 19:09
Svar #15

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Rättelse
 
Holmsjöhöjden, inte Holmsjöåsen, skall det stå i mitt inlägg ovan.
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2004-06-08, 22:45
Svar #16

Bengt Svensson

Våren 1851 var en tragisk tid för Nils Jonsson Dott i Vintersjön hans familj nästan halverades
Dottern Josephina avled den 19/3 i kopporna 76 dagar gammal
Hustrun Anna Ersdotter avled den 20/3 i vattusot 44 ? år gammal
Dottern Gustafva Ulrika avled den 5/4 i okänd sjukdom 11 år gammal
Sonen Carl Johan avled den 8/4 i okänd sjukdom 9 år gammal
Dottern Lovisa avled den 9/4 i okänd sjukdom. 8 år gammal
 
Dessa tre barn som avled i okänd sjukdom var troligen upphovet till nedanstående tidningsartikel i FILIPSTADS  STADS OCH BERGSLAGS Tidning  Nr: 15 den 25 April 1851.
Från Gåsborns församling förspörjes att en elakartad sjukdom derstädes utbrutit, af hwilken isynnerhet barn och yngre personer blifwa angripne; den säges angripa sina offer med sådan hastighet att patienterna ej uthärda längre än 9 ? 10 timmar förr än de tillsätta lifwet.
 
Till dessa tre barn kan man kanske lägga till Nils Gustafssons son Gustaf i Örling som avled den 20/4 i okänd sjukdom 5 1/3 år gammal
 
Är det någon som känner till någon sjukdom som har detta korta förlopp, det låter ju nästan som om det skulle ha varit ett Ebola-virus om det inte var förgiftning.
Mvh
Bengt

2004-06-14, 15:59
Svar #17

Inger B

Hej,
läste om sjukdomar,sjukvård och Filipstads Lazarett under 1850-talet på nätet.Källa:Lars-Erik Hanson som skrivit om doktor Pallin vid lazarettet och som hämtat material ur dennes konceptbok och ur journaler.
En farsot som härjade under dessa år i olika perioder var asiatisk kolera.
Insjuknandet var hastigt med våldsamma diarr?er, uppkastningar,neurologiska symptom och uttorkning.
Sjukdomsförloppet var så aggressivt att patienten ibland avled på bara några timmar, andra gånger efter några dagar.
Tydligen var t ex 1853 ett våldsamt koleraår då  
4 000 personer insjuknade i Stockholm och hälften av dessa dog.
Naturligtvis drabbades också Gåsborn och trakterna runt omkring av liknande sjukdomsfall under 1850-talet.
Tyfus härjade också periodvis i trakten liksom malaria(frossa), smittkoppor, rödsot o s v.
Vissa barnsjukdomar var också dödliga stundtals, som t ex scharlakansfeber.
Hygienen var väl inte alltid den bästa och många var undernärda och alltså mottagligare för diverse
sjukdomar. Risken att bli förgiftad fanns säkerligen också.
Men en gissning, så god som någon, är väl att barnen drabbades av asiatisk cholera, även om sjukdomen inte var okänd för läkarna i och för sig.

2004-06-14, 17:15
Svar #18

Inger B

Hej igen,
 
sjukdomen rödsot är, om jag förstår det rätt, samma sak som dysenteri.
 
 
Observera att för- och efternamn skall skrivas i rutan för användarnamn vid inlägg i Anbytarforum..
-Kom ihåg det framöver bara..  /Peter Karlsson - Anbytarvärd

2004-07-06, 18:47
Svar #19

Utloggad Lilibeth LjunggrenHedvall

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 120
  • Senast inloggad: 2012-06-25, 22:18
    • Visa profil
Hej allihopa,
jag söker information om min farmors syster Ida Maria Borr född 1887 20/2 i Gåsborn. Hennes föräldrar var August Isaksson Borr född 1861 14/7 i Gåsborn och Stina Maria Andersson född 1857 6/11 i Gåsborn. Jag kan följa familjen till 1906 då August Borr kommer med sin familj till Lekaråsen, Ida Maria saknas dock och jag kan inte hitta henne.
Är det någon som vet något om henne tar jag gärna emot all information som jag kan få. Tyvärr är det lika illa med en annan syster till farmor men vi tar en i taget.
Tack på förhand
Varma hälsningar Lilibeth

2004-07-08, 16:13
Svar #20

Utloggad Björn Sonesson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1141
  • Senast inloggad: 2019-01-08, 16:38
    • Visa profil
I CD-skivan Sveriges befolkning 1890 finns hon och brodern Jonas med sina föräldrar i Bäcktorpet i Hällefors socken. Familesituationen återspeglas så som den var den 31 december 1890. Observera att detta är en sekundär källa som jag har hämtat ur. Källan för CD:n är de utdrag ur församlingsboken år 1890 som Statistiska Centralbyrån har fått sig tillskickat av kyrkoherdarna (som skedde vart tionde år). Sagt bara i välmening: Församlingsboken bör alltid kontrolleras. Där kan finnas godbitar som kommentarer om familjen och detta finns aldrig med i utdragen. Dessutom kanske man upptäcker att det står fel någonstans i utdraget eller i CD-skivan.  
mvh Björn

2004-07-08, 20:35
Svar #21

Utloggad Lilibeth LjunggrenHedvall

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 120
  • Senast inloggad: 2012-06-25, 22:18
    • Visa profil
Hej Björn,
tackar för ovanstående rader. Var kanske lite otydlig i mitt inlägg, för det är 1906 som jag saknar Ida-Maria och nu vet jag inte hur jag ska bära mig åt för att kunna leta reda på henne. Hon bara försvinner helt spårlöst.
Ha en bra sommar!
Soliga hälsningar  
Lilibeth

2004-08-15, 22:25
Svar #22

Utloggad Elisabeth Johansson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 185
  • Senast inloggad: 2017-11-15, 23:05
    • Visa profil
Hej,  
Min forskning har för andra gången tagit mig till Gåsborn. Denna gång är det en Stina Danielsdotter från Gravendal som 1769 gifter i Säfsnäs sig med Jan Matsson i Drafsen. Enligt husförhörslängden skall hon vara född 1741 i Gåsborn och ha ankommit till Säfsnäs från Hällefors 1768.
Efter att ha gått igenom födelseboken i Gåsborn har jag hittat en Kerstin som föddes 1741-04-10 i Siksjöhöjden av föräldrarna Daniel Danielsson och Maria Andersdotter. Jag har även hittat en vigselnotis från 1733-10-14 för Daniel Danielsson från Yxtjärn och Maria Andersdotter i Eglehögden. Om någon vet något mer om dem och om dottern Kerstin så vore jag tacksam för all hjälp, det är ju lite dåligt med husförhörslängder i Gåsborn.
Hälsningar
/Elisabeth

2004-09-20, 21:20
Svar #23

Bengt Svensson

Den 29 september 1752 gifte sig drängen Christoffer Nilsson från Skäfthöjden med pigan Anna Jacobsdotter från Gustafström är det någon som vet om denne Christoffer Nilsson är den Christoffer som föddes 1724-01-17 i Skäfthöjden som son till Nils Nilsson Pundan
Mvh
Bengt Svensson

2004-09-24, 16:07
Svar #24

Inga-Britta Engman

Jag undrar om någon vet var min mans ffm Karolina Scherp föddes.Enligt forskning som andra personer i släkten utfört vet vi att hon föddes 3/4 1834 och dog i Järna socken 1923.Hon gifte sig 1852 med Olov Gudmundson-Engman född 31/7 1832 i Smedsby, Ö.Ämtervik. Han dog i Järna socken.
Karolina ska vara dotter till Nils Sherp född 14/12 1795 i Gåsborn, död 27/12 1876 i Gåsborn, och hans hustru Lisa Hammarbäck född 20/10 1801 i Strömsdal, Säfsnäs, död 13/5 1847 i Gåsborn.

2004-09-24, 16:54
Svar #25

Utloggad Tord Lindström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 211
  • Senast inloggad: 2012-04-21, 10:55
    • Visa profil
1834 föddes en Karolina Scherp i Säfnas, Dalarna
Var bosatt 1890 i Kvarnåker by, Järna Dalarna
gift med Olof Engman
barnen Vilhelm, Johanna Maria och Karolina Albertina.
(ur Sveriges befolkning 1890)
 
mvh
 
tord

2004-09-24, 17:21
Svar #26

Inga-Britta Engman

Om Karolina föddes i Säfsnäs är det väl troligt att hon är dotter till Lisa Hammarbäck och Nils Scherp. Finns någon uppgift om vilka barn Lisa och Nils hade?
 
Något som förbryllar är att min svärfar, sonson till Karolina påstod att hans farmor pratade tyska och aldrig lärde sig svenska riktigt. Han föddes 1904 så han var ju 19 år när hans farmor dog och borde ha träffat henne flera gånger.
 
mvh
 
Inga-Britta

2004-09-25, 02:26
Svar #27

Utloggad Bo Oscarson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 154
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Från Säfsnäs Hf AI:10, i Fredriksberg:
 
Nils Scherp 1795 (14/12?) Gåsborn, gift 1822.  
Lisa Hammarbäck 1801 (19/10?) Strömsdal, i Fb C:3 också otydligt, 19/10 eller 29/10, döpt 01/11, föräldrar Hindric Hammarbäck och Catharina Persdotter.
vigda: 1822-10-27, Säfsnäs: Knipsmedsdr. Nils Nilsson Scherp vid Thyfors och Pig. Lisa Hammarbäck vid Strömsdahl, Vb E:1.
Barn:
Anna Lisa, 1823-04-29 döpt 05-01, Fredriksberg, Fb C:3,
Nils Erik, 1825-05-28 döpt 05-29, Annafors, Fb C:3,
Per Johan, 1827 (3/4) Hällefors,
Johanna Maja, 1829 (7/3) Hällefors,
Jan Hindr. i Fb Johan Hindric, 1831-11-19 döpt 11-20, Annafors, Fb C:3,
Carolina, 1834-04-23 döpt 04-26, Fredriksberg, Fb C:3,
Carl Daniel 1836-09-27 döpt 10-01, Fredriksberg, Fb C:3.
 
Familjen flyttar 1840 till Nås.
 
Mvh, Bosse.

2004-09-25, 13:01
Svar #28

Inga-Britta Engman

Tack Bosse!
 
Det här betyder ju att pratet om att Karolina Scherp skulle vara tysktalande är fel.
 
Släktskapet med Dan Andersson som övriga släktingar talat om är med detta klarlagt också.
 
Mvh, Inga-Britta

2004-09-30, 18:14
Svar #29

Kristina van Tartwijk

Hej Bengt!
Kristoffer Nilsson är min mm mm fm far och hans far heter Nils Nilsson och modern heter Anna Sigfridsdotter (Födelseboken Gåsborn s 300). Denne Nils Nilsson kallas Pundan i en släktutredning av Waller, som jag hittade på nätet för några år sedan. Jag har ingen egen primär källa. En Nils Pundan omnämns även i Nils Helgers Gåsbornsbok (s 158). Han sägs vara far till Nils Nilsson Pundan (enligt Waller).
Ta det för vad det kan vara värt.  
Med vänlig hälsning
Kristina van Tartwijk

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna