ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Hustru Elseby på Instön - vem var hennes mor?  (läst 593 gånger)

2003-06-18, 16:58
läst 593 gånger

Utloggad Christian Juliusson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 817
  • Senast inloggad: 2019-05-04, 16:12
    • Visa profil
Hej,
 
På Instön, Lycke socken, bodde enligt jordeboken år 1668 en Elseby, änka efter kyrkoherden Björn Helgesson (Brun) i Marstrand, död 1649.
 
Enligt Olga Dahl i SoH 1976 (s 86-95) var Elseby dotter till Chresten Nielsen, kyrkoherde i Marstrand år 1607, som år 1597 var gift med Susanne Linnartsdotter (dotter till en holländsk slottsbyggmästare på Bohus).
 
Enligt Olga Dahl var dock denna Susanne Linnartsdotter troligen inte mor till Elseby eftersom Susannes namn ej går igen i släkten.
 
Av artikeln framgår att Elseby och Björn hade minst tre döttrar: Sidsella Björnsdotter gift med Lars Påskesson, Margareta Björnsdotter gift med Christopher Torgiersson och NN gift med Hans Kruse.  
 
Sistnämnda dotterns namn och hennes eventuella barn med Hans Kruse nämns inte alls. Kan inte någon av dessa ha burit namnet Susanne? Och kanske fanns det fler barn än dem som nämns i artikeln?
 
Kan man därför verkligen enbart på denna grund utesluta att Susanne Linnartsdotter var mor till Elseby. Finns det t ex någon uppgift om att Chresten Nielsen var gift mer än en gång?
 
Om inte Susanne Linnartsdotter var Elsebys mor, är det då rimligt att söka hennes möderneanor på just Instön (vilken enligt Olga Dahl på Elsebys tid inte var något av kyrkan ägt prästesäte)? Skulle hon med andra ord kunna ha ärvt gården av sina föräldrar, och bosatt sig där efter makens död?
 
På Instön bodde år 1625, enligt J A Nordströms artikel om Drotningsläktens ättlingar, en Anders Svenningsson. Kan denne ha varit morfar till Elseby?  
 
MVH,
 
Christian Juliusson

2003-06-24, 12:36
Svar #1

Utloggad Christian Juliusson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 817
  • Senast inloggad: 2019-05-04, 16:12
    • Visa profil
Hej,
 
Som tillägg till mitt inlägg ovan kan nämnas att följande ägarlängd för Instön framgår av J A Nordströms artikel Efterlämnade ländermännen av Drotningsläkten några ättlingar på Tjörn (1925) samt Åslög Svenssons och Evert Samuelssons bok Gårdarna i Tjuvkil (1989).
 
År 1544 bodde Svening Torberntsson (Torbjörnsson?) på Instön. Han var gift med Anne Andersdotter, dotter till Anders Ulfsson i Tjuvkil. Svening och Anne hade år 1580 två söner, Arne och Olof. Arne skrev sig till Tjuvkil men bodde enligt jordeböcker och inbetalade avgifter på Instön.
 
Arne Sveningsson är även nämnd i samband med en tvist rörande Tjuvkil den 1 augusti 1616. Han betalade för sin hustrus gravplats i Lycke kyrka den 13 mars 1618.
 
År 1625 bodde Anders Sveningsson på Instön. Enligt Nordström var denne ättling till Svening Torbjörnsson. Var han månne lillebror till Arne och Olof?
 
Av kungens domsbrev från den 1 augusti 1616 -citerat i Gårdarna i Tjuvkil, sidan 10 - rörande Tjuvkilstvisten framgår att Arne Sveningsson även hade en dotter! Kan detta ha varit hustru Elseby? Finns hon någonsin belagd med patronymikon?  
 
MVH,
 
Christian J

 

Annonser
Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna