ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Var fick denna våldsamma person för straff  (läst 237 gånger)

2001-11-16, 16:32
läst 237 gånger

Stefan L.

Hej!
Jag var inne på http://nywww.hultsfred.se/kultur/lokalhis/htorp/index1.htm
som har en länk från www.genealogi.se, där hittade jag en våldsam person som antagligen dömdes till döden eller livstid straffarbete efter hade slagit ihjäl en person i Hultsfred-trakten 1863. Vad man förstår avrättningar i Sverige var det ett vanligt straff att man dömdes till döden efter hade gjort ihjäl en person.  
 
DIREKTKOPIERAT från denna sida
 
EN HÄNDELSE SOM INTRÄFFADE 1863  
 
En dag i början av juli månad 1863 begav sig hemmansägaren Nils Larsson från Hulingsryd i arla morgonstunden, försedd med matsäck och verktyg, för att långt från hemmet utföra gärdesgårdsarbete.  
Då Larsson inte återkom på kvällen från sitt arbete gick man ut att söka efter honom. Han hade tidigare besvärats av yrsel och hade lätt för att svimma, därför befarade man att han drabbats av denna åkomma och låg hjälplös ute i skogen. Trots ett intensivt sökande fann man honom inte och när kvällsmörkret tätnade avbröts sökandet för att återupptas tidigt på morgonen därpå.
Efter bara en kort stund hittade man Larsson, liggande framåtstupa med huvudet nedsänkt i en bäck. Vid första anblicken fastslogs att han hade drabbats av sin yrsel och ramlat i bäcken och drunknat.
Vid en grundligare undersökning av Larsson visade det sig att han hade djupa sår över strupen. Vid den obduktion som gjordes av den döde framkom det att han inte själv kunnat tilldela sig dessa sår, utan att han tydligt bragts om livet.
Vid de förhör och undersökningar som gjordes kring mordet, framkom att en person i trakten tidigare varit i delo med Nils Larsson. Det var mustaren Peter Nilsson i Ekenäs, denne hade förut hotat en fru i Hultåsa och en person som vid ett tillfälle vittnat mot honom. Peter Nilsson var illa omtyckt i trakten bland annat för sitt råa sätt och sina tilltag som kunde vara av olika slag. Vid de fortsatta undersökningarna visade det sig att Peter Nilsson vid ett flertal tillfällen ville låna både pengar och brännvin av Nils Larsson, men nekats detta.  
Som bevis på att mustaren Peter Nilsson utfört dådet var hans näverkont som hittats där intill var blodig.
Peter Nilsson nekade till dådet. Huruvida han blev fälld är okänt, men det troligaste är att han inte undkom lagens strängaste straff.
 
 
Min teori var nog att han fick dödstraff och varför har inte någon placerat ut honom i Avrättningar i Sverige
 
MVH
Stefan Lundgren

 

Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna