ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Brännerier i Västervik  (läst 186 gånger)

2001-08-09, 19:18
läst 186 gånger

Berith Andersson

Undrar om någon vet vad för sorts bränneri som funnits i Västervik på 1800-talet. Jag har en anfader som först var bränneridräng och senare brännerimäster.
MVH Berith Andersson

2001-09-24, 23:55
Svar #1

Elisabeth Hertzman

Kan det här vara något:
1718 förbjöds för första gången husbehovsbränningen. Sådant förbud återkom sedan sedan i många varianter, särskilt under missväxtår då det gällde att rädda säden till mat. 1756 års totalförbud gav t. ex. 109 132 brännvinspannor i beslag. Rätten att husbehovsbränna kopplades till gårdsinnehav (mantalsägare, hemmansägare, jordbrukare) och efter gårdens storlek sattes avgiften.  
1775 lanserades kronobrännerierna, alltså att brännvinsbränning gjordes till ett statens privilegium. Rätten arrenderades sedan ut till privatpersoner som utövade den under kontroll. Sådana kronobrännerier installerades bland annat i fransiskanerklostret i Ystad, på Kalmar slott, Vadstena slott, och - det största i Sverige - på Gripsholms slott. Många byggnader förstördes och därtill skövlades många skogar eftersom det gick åt mycket ved. Systemet behölls dock inte länge.

 

Annonser
Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna