ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 11.8.2001  (läst 5162 gånger)

2001-06-19, 15:07
läst 5162 gånger

Utloggad Roger Axelsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 272
  • Senast inloggad: 2022-06-17, 15:30
    • Visa profil
Humlenäsboken utkommer i början av juli. Den är författad av Birger Einarsson med bidrag av undertecknad, hans systerson, omfattar 288 sidor samt är illustrerad med ett 70-tal fotografier. Priset blir 350 kronor plus porto. Beställningar kan göras via epostadressen einarsson@post.netlink.se eller per telefon av Birger Einarsson på nummer 0491-600 53. Boken kommer att skickas per post med medföljande faktura som skall betalas inom 10 dagar till angivet postgiro. Eftersom över halva upplagan redan är tingad bör beställning ske snarast.
 
För att ge en uppfattning om bokens innehåll följer nedan Förord respektive Innehållsförteckning:
 
Förord
Huvudpersonerna i denna bok heter Nancy och Karl Axel och boken är skriven för deras ättlingar. I en tid av folkomflyttningar, urbanisering och internationalisering är det lätt att tappa bort sitt ursprung. Om boken kan ge några svar till de som har frågor om detta så vinner den sitt berättigande och författarna når sitt mål.
 
Som framgår av innehållsförteckningen så består boken av tre delar. I avsnittet om Släkten redovisas Nancys och Karl Axels ättlingar. De omfattar idag över 200 individer fördelade på dryga 90 familjer. Dessutom publiceras deras förfäder i 10:e led med en förgrening ner i svensk och europeisk medeltid. Jorden beskriver socknens uppkomst, byn Malghults äldsta historia och släktgården Humlenäs med omnejd. Den tredje delen som vi har kallat Minnena är ett försök att förmedla doft och smak av en tid som ingen av oss nu levande har upplevt och få av oss hört berättas om. Med åberopande av författarens poetiska licens återges här i litterär form händelser som verkligen skett. Dessa är naturligtvis sedda genom hans sentida ögon och något kryddade med hans fantasi. Därmed förstår säkert läsaren att denna del av boken skiljer sig från de övriga. Den är inte att betrakta som ett renodlat historiskt arbete. Vi vet t ex inte om Karl Axel sköt sex orrar julafton 1875, vi vet inte ens om han var ute och jagade denna morgon. Poängen är att han kan ha gjort det! Sist i boken finns ett avsnitt med fotografier som lånats ihop från de olika släktgrenarna. I samma ögonblick som ingen längre vet vem ett fotografi föreställer förlorar det en stor del av sitt värde. Med detta fotogalleri vill vi ge Nancys och Karl Axels ättlingar ett gemensamt fotoalbum som undgår denna devalvering som så många av våra gamla kort annars riskerar att utsättas för.
 
Följande tre avsnitt i boken är författade av Roger Axelsson: Syskonen Karlssons antavla i 11:e led, Jöns Gustavssons antavla i 15:e led samt Socknen, byn och gården. De övriga är författade av Birger Einarsson.
 
Flera personer har genom åren delgett författarna uppgifter som återfinns inom denna boks pärmar. Magnus Ekstrand, Oskarshamn, Florence L Lindahl, Salina, Kansas, Nichlas Malmdahl, Huddinge, Bertil Nilsson, Stockholm, Bo Persson, Linköping, och Barbro Sander, Kristdala, är några av dem som bidragit mest. Därtill har ett antal släktingar och vänner varit behjälpliga med information, ställt gamla bilder till förfogande och visat intresse som uppmuntrat till bokens tillkomst. Stort tack! Nämnas kan även att släkttabeller och antavlor utformats med hjälp av det förträffliga släktforskarprogrammet Holger 6.0.
 
Humlenäs och Stockholm i maj månad 2001.
 
 
Innehållsförteckning
 
Förord
 
Släkten
Familjen Nancy och Karl Axel Olsson
Nancy och Karl Axels ättlingar
Stamlistor för syskonen Karlsson
En stammoder
Sven Peter Larssons ättlingar i Amerika
Amerikabreven
Syskonen Karlssons antavla i 11:e led
Jöns Gustavssons antavla i 15:e led
 
Jorden
Socknen, byn och gården
Malghult - de många skiftenas by
Humlenäs i äldre tider
Sjön Hummeln och kalkstensåsen
 
Minnena
Karl Axel och Nancy blir hemmansägare
En oförglömlig julhelg
Gamla minnen återkommer alltid
Olle Djerf - ett matematiskt underbarn
 
En fotokavalkad
Källor och litteratur
 
 
Mvh Roger AJ
Roger Axelsson

2001-06-20, 22:09
Svar #1

Marianne Johansson

Hej
Jag undrar över en Per Silkelock här ovan som nämns, är han far till en Gustav Persson Silkelock död 1654, jag har honom i min ana, som i sin har en son som heter Anders Silkelock f 1630 ca i Fallebo. Jag har en Per NN som far till Gustav Persson Silkelock.
Mvh Marianne J

2001-06-21, 06:41
Svar #2

Marianne Lindén

Den släkttavla som jag har ser ut så här:
Jöns Gustafsson; Knekthövitsman med boställe Systertorp i Kristdala 1576. Stupade i slaget vid Stångebro 1598. Enligt släktforskare Bremberg hett Jöns hustru Lusse.  
Gustaf Silkelock; Ryttare 1620 med boställe i Fallebo Kristdala d. i Fallebo 1654. Enligt senare uppgifter bosatt i Kloo Högsby. Hans dödsår är osäkert.
Anders Gustafsson; Brukare i Kombramåla i slutet av 1600-talet har inflyttat från N. Flaka. H.h. Elisabeth död i Kombramåla 1706.
Hans Andersson; 1660-1741 Frälseskogvaktare och brukare i Kombramåla h.h. Sigrid Månsdotter från Öråsa död 1734.
Dessa uppgifter har jag fått från en man i Söderköping så jag kan inte ansvara för att de är rätt.

2001-06-21, 10:11
Svar #3

Utloggad Roger Axelsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 272
  • Senast inloggad: 2022-06-17, 15:30
    • Visa profil
Jöns Gustavsson, som kommer från Högsby sn, är belagd i Systertorp först 1590. Hans ursprung utreds i den kommande Humlenäsboken som jag gör reklam för i en notis ovan.
Beträffande Gustav Silkelock så var han inte son, utan dotterson till Jöns Gustavsson. Detta gör Sven Bankeström troligt i sin tredje bok om Kristdala och Tunalän. En kontroll i Veine Sjöös bok Historik över fem byar i Kristdala socken (s 120) visar dessutom att Gustav Silkelock, belagd som boende i Systertorp resp Klo, Högsby sn, och Gustav Persson i Fallebo med all säkerhet är två personer, inte en och samma.
 
Mvh Roger AJ
Roger Axelsson

2001-06-21, 20:07
Svar #4

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Marianne!
 
Varifrån kommer uppgiften att Anders Gustafssons hustru i Komramåla hette Elisabeth och att hon dog i Komramåla 1706? Finns det källhänvisningar? Flera forskare, bl.a. Berit Sjögren, Bo Persson och övertecknad har länge försökt att identifiera Anders hustru, men utan resultat.
 
 
Roger!
 
1. Vad har du för belägg för att säkert kunna säga att Gustav Silkelock i Systertorp och Gustav Persson i Fallebo är två olika personer?
 
2. Eftersom så tydligen är fallet, vem är då Gustav Persson i Fallebo? Heter han inte ens Silkelock? Är något känt om hans släktförhållanden? Och varför heter han Gustav? Gustav är ju vid denna tid ett mycket ovanligt namn, i synnerhet bland ofrälse. Det är ju märkligt att två personer i samma trakt och med anknytning till delvis samma gårdar bär samma ovanliga dopnamn.

2001-06-22, 06:53
Svar #5

Marianne Lindén

Jag hade besök av Karl Gustafsson från Söderköping och han gav mig en släkttavla över släkterna Dyk-Silkelock-Lundblad och överst står Berit Sjögren adjunkt släktforskare. I släkttavlan står Anders Gustafsson med hustru Elisabeth i Kombramåla. Karl hade tagit fram att Silkelock hade bott i Kloo och det står i Bankeström bok så jag trodde uppgifterna var säkra.

2001-06-22, 10:06
Svar #6

Utloggad Karl-Axel Myrén

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 107
  • Senast inloggad: 2023-06-21, 16:35
    • Visa profil
När ändå Silkelock är på tal har jag en fråga, är det någon som känner till något om fadern till Annika Persdotter Silkelock, född 1650 c:a, död (begravd 1710-10-20) i Sjundekvill, Vimmerby lfs. Gift med Kornetten Jöns Simonsson Sundberg, född i Gissemåla, Vimmerby lfs, död (begravd 1707-10-29) i Sjundekvill, Vimmerby lfs (H).  Hälsn. Karl-Axel Myrén, Kalmar.

2001-06-22, 14:47
Svar #7

Utloggad Bo Persson

  • Bo Peter Persson
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6965
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 08:54
    • Visa profil
1. Gustaf Silkelock och Gustaf Persson i Fallebo måste vara två olika personer. Detta framgår rätt tydligt om man läser tre olika domboksnotiser i Handbörd 1618 och 1647.
 
2. Uppgiften om att Anders Gustafssons i Komramåla hustru hette Elisabet härrör, vill jag minnas, från Nils Bremberg.
 
3. Annika Persdotter Silkelock var enligt (ättlingen) Nils Bremberg dotterdotter till Per Silkelock; modern, Cecilia Persdotter Silkelock dog 1699 i Sjundekvill, begr. 2/7, 88 år gammal.
 
4. Gustaf Persson i Fallebo bör undersökas närmare med hänsyn till att just namnet Gustaf är typiskt för Norrhult och Gnöttlerum i Vena under sent 1600-tal och tidigt 1700-tal.

2001-06-22, 15:08
Svar #8

Utloggad Inge Ledje

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 820
  • Senast inloggad: 2017-09-23, 22:39
    • Visa profil
Jag tar risken att göra bort mig  I somligas ögon men namnet Silkelock fascinerar fortfarande. Nedan redovisar jag vad jag noterat från olika källor och jag skulle bli väldigt glad om jag kan få reaktioner som korrigerar eller gör tillägg. När man sitter själv och forskar så vet man jualdrig när det blir fel , antingen för att man slarvat eller för att den källa man använt är fel. Detta forum bör ju vara en möjlighet till korrigeringar och jag tackar på förhand för alla kommentarer.
 
Jag har en kommentar som jag inte kan knyta till någon av de Silkelock som jag har registrerade som personer I min släktforskning:
År 1624 blev knekten Sven Silkelock tillsammans med Jon Stinn och Nils Göthe från Floahult anklagade för att ha burit budkavle i Algutsboda med syfte att starta en ny Dackefejd mot Gustav II Adolf. Stinn dömdes till döden, Göthe blev förvisad till Ingemanland men Silkelock blev frikänd.  
Kan någon knyta ihop denne Sven Silkelock med övriga Silkelock nedan så vore det roligt.
 
(1) 1 Jöns Gustafsson, 17791
—————————————————————————————————————————————
Död: 25 sep 1598, Stångebro
Död Memo: Stupade
Yrke: Knekthövitsman.
 
Bodde på Systertorp Kristdala.
 
Partner: Lucia, 17792
 
Barn: Per, 2031 (-1640)
 
Barn: Elisabet, 2000 (ca1600->1656)
 
(3) 1.1.1a Elisabet Persdotter Silkelock*, 10G Mormor eller Farmor, 2000
—————————————————————————————————————————————
Född: ca 1600
Död: eft 1656
 
Levde ännu 1656.
 
Partner: Bartholdus Nicolai Duræus, 10G Morfar eller Farfar, 1999
Född: 1598, Stensö Kristdala (H)
Död: 9 aug 1633, Kristdala (H)
Död Memo: genom drunkning
Yrke: Adjunkt i Kristdala fr 1619, Kh fr 30 jun 1629.
Far: Nicolaus (Nils) Christopheri (Kristoffersson) Duræus, 11G Morfar eller Farfar, 2021 (1637)
Gift: ca 1621
 
Barn: Nils, 2023 (1624-1686)
 Gustaf, 2025
 Johannes Bartholdi, 1998 (1625-1708)
 Ingeborg, 2026
 nn, 2027
 Karin, 2028 (-1689)
 Cecilia, 2029 (1630-1710)
 
Andra partners: Claudius Svenonis
 
(4) 1.1.1a.1 Nils Bertilsson Duræus, 10G Morbror eller Farbror, 2023
—————————————————————————————————————————————
Född: 1624
Född Memo: omkring
Död: 1686, Döderhultsvik
Yrke: Handelsman i Döderhultsvik
 
(4) 1.1.1a.2 Gustaf Bertilsson Duræus, 10G Morbror eller Farbror, 2025
—————————————————————————————————————————————
Yrke: Tjänare på Kråkerum Mönsterås sn 1656
 
(4) 1.1.1a.3 Johannes Bartholdi Duræus, 11G Morfar eller Farfar, 1998
—————————————————————————————————————————————
Född: 1625, Kristdala (H)
Född Memo: 1628
Död: 4 mar 1708, Stensö Kristdala (H)
Yrke: Komminister i Rumskulla 1654. Kyrkoherde i Kristdala 1663, prost 1687.
 
Student i Uppsala 1648. Prästvigd 16540414. Komminister i Rumskulla 1655. Bankeström ger i sin första Kristdalabok en skrämmande skildring av Johannes Bartholdus och hans hustrus leverne. Båda blev tydligen svårt alkoholiserade och var under lång tid svårt sjuka och till stort besvär för sin måg, vicepastorn Olof Meurling.
 
Partner: Anna Jönsdotter Hircina (Bock), 11G Mormor eller Farmor, 2005
Född: 1630, Rumskulla Skattegård Rumskulla (H)
Född Memo: 1637
Död: aug 1707, Stensö Kristdala (H)
Begravd: 1 sep 1707, Kristdala (H)
Far: Johannes Benedicti Hircinius (Bock), 12G Morfar eller Farfar, 2006 (ca1600-1656)
Mor: Ingeborg Gudmundsdotter, 12G Mormor eller Farmor, 2007 (ca1605-1675)
Gift: 1656, Rumskulla
 
Barn: Bartholdus (Bertil), 2001 (1657-1725)
 Maria, 2002 (1659-1737)
 Elisabet, 2003 (1666-1709)
 Karin, 2004 (ca1670-1704)
 Gustaf, 12628 (ca1670-)
 
(5) 1.1.1a.3.1 Bartholdus (Bertil) Duræus, 11G Morbror eller Farbror, 2001
—————————————————————————————————————————————
Född: 1657, Gibberyd Rumskulla (F)
Död: 1725, Säby
Yrke: Kyrkoherde i Säby
 
Bertil var således mera lyckad än fadern både ifråga om lärdom och leverne.(Bankhult: Från flydda tiders Kristdala och Tunalän II, s. 257):
 
(5) 1.1.1a.3.2 Maria Duræus, 11G Moster eller Faster, 2002
—————————————————————————————————————————————
Född: 1659, Gibberyd Rumskulla (H)
Död: 27 jun 1737, Kristdala
 
Partner: Olof Håkansson Meurling, 1C11R, 1987
Född: ca 1660,  (H)
Född Memo: omkring
Död: 8 feb 1738, Stensö  (H)
Yrke: Kh 1708 i Kristdala
Far: Håkan Olofsson, 11G Morbror eller Farbror, 1335 (1627-1690)
Mor: Karin Bringia, 2091 (ca1625-1712)
Gift: 1687
 
Barn: Lars, 1925 (1688-1740)
 Jöns, 1990 (1703-1778)
 Karl, 7753 (1697-1796)
 Per, 7757 (1707-1794)
 Nils, 10700 (1690-1761)
 Elisabet, 10707 (1694-1745)
 
(5) 1.1.1a.3.3 Elisabet Duræus, 10G Mormor eller Farmor, 2003
—————————————————————————————————————————————
Född: 1666, Kristdala (H)
Död: 1709, Bråhult  (H)
Begravd: 29 jun 1709
 
Elisabets historia finns att läsa i Heiding - Bankeström: Om ätten Sabelsköld ..., Vimmerby 1982. Redan när mannen Carl Sabelsköld drog ut i kriget 1700 vidtog Elisabet visa åtgärder på Bråthult där hon bodde. Johan Larsson i Jakobstorp åtog sig att sköta halva rusthållet utan att påtala någon husröta. När det däremot stod klart att Carl dött, vidtog åtgärder för att klarlägga den ekonomiska situationen. På tinget 17010627 ingriper vice pastor i Kristdala och begär husesyn, som ska hållas för att man kan veta dess defect för de åtskillige creditorers skuld efter sal. sabbelschiöldh. Elisabet fick bo kvar på Bråthult, antagligen tak vare sina båda svågrar Olof Meurling och Lars i Källtorp som övertog ansvaret för rusthållet Bråthult. Ännu 1706 måste emellertid Elisabet begära intyg från tinget att hon ingenting äger för att undgå krav från kreditorer.
 
Partner: Carl Sabelsköld, 10G Morfar eller Farfar, 2008
Född: 1665, Trishult Lannaskede (F)
Död: 1701, Ryssland (Livland)
Död Memo: mellan 5/9 1700 och 27/6 1701
Yrke: Korpral vid Smålands kavalleriregemente
Far: Jöns Sabelsköld, 11G Morfar eller Farfar, 1150 (1636-1690)
Mor: Marta Stråle af  Ekna, 11G Mormor eller Farmor, 1151 (ca1635-1678)
Gift: eft 21 sep 1684, Kristdala
Gift Memo: 1685/86
 
Barn: Christina, 1004 (1686-1708)
 Ingeborg, 1664 (1687-1758)
 Märta, 1114 (1688-1758)
 Anna Maria, 1665 (1692-1767)
 Margareta, 1666 (1701-)
 Elisabet, 1670 (ca1699-1780)
 
(5) 1.1.1a.3.4 Karin Duræa, 11G Moster eller Faster, 2004
—————————————————————————————————————————————
Född: ca 1670, Kristdala (H)
Död: 1704, Källtorp Kristdala (H)
Begravd: 1 MAY 1704
 
Var enligt dombok ofärdig. Paret köpte Källtorp 3 juli 1691 för 60 dr smt av Karins föräldrar.
 
Partner: Lars Svensson, 1C11R, 6678
Född: 1 Ab 1667
Död: 1743, Källtorp Kristdala (H)
Begravd: 26 jun 1743
Yrke: Kyrkvärd 1696-99, nämndeman fr o.m. 12 mars 1706 i 36 år.
Far: Sven Andersson, 1334 (-1702)
Mor: Maria Olofsdotter, 11G Moster eller Faster, 6679 (-1712)
Gift: 6 jan 1690
 
Barn: Elisabet, 6684 (ca1694-1768)
 Sven, 2015 (1700-1778)
 Kerstin, 1375 (1704-1778)
 
(5) 1.1.1a.3.5 Gustaf Duræus, 11G Morbror eller Farbror, 12628
—————————————————————————————————————————————
Född: ca 1670
Yrke: Kompaniskrivare(?)
 
Partner: Christina Larsdotter Strobiel, 12629
 
(4) 1.1.1a.4 Ingeborg Duræus (Kvarnässläkten), 9G Mormor eller Farmor, 2026
—————————————————————————————————————————————
Född:  (H)
Död:  (H)
 
En sonsons sonson var den s.k. Fallebogöken, Karl Johan Nilsson Fallenius Roback som bluffade halva nordamerika. En sondotters sonsonson var Sven Magnus Körling.
 
Partner: Per (Peder) Eriksson i Fallebo östregård, 9G Morfar eller Farfar, 2034
Död: 1668, Fallebo  (H)
Yrke: Nämndeman 1642-68, Kyrkovärd,  Sexman 1645-63.
Yrke: Ägare Fallebo 2/3 mtl I:4-8 samt 1:10-14.
Far: Erik Edmundsson, 10G Morfar eller Farfar, 1413
 
Barn: Samuel, 1378 (1661-1733)
 Sven, 1873
 Bertil, 1450
 Börje, 1451
 Nils, 1380
 Erik, 1381
 Gösta (Gustav), 1382
 Elisabet, 7778
 Bängta, 1383
 
(5) 1.1.1a.4.1 Samuel Persson, 8G Morfar eller Farfar, 1378
—————————————————————————————————————————————
Född: 1661,  (H)
Född Memo: omkring
Död: feb 1733,  (H)
Död Memo: Enl Anna S. 1730
Begravd: 8 feb 1733,  (H)
Yrke: Ägare 1/3 mtl i Fallebo och 1/4 mtl i Kroxhult.
 
Gården i Fallebo var 1/3 mtl i Östra gården, och den löste Samuel av sina syskon för 14 dr kopparmynt (fasta 1689 ST) Vid förlikning i Krokstorp 17290513 delade Samuel Persson och hans hustru Kerstin Hansdotter i Fallebo upp sina gårdar mellan barnen. 1/4 mtl Krokshult tillerkändes sonen Carl, sonen Per fick hälften av 1/3 mtl Fallebo Östregård, den andra hälften som tillhörde Kerstin Hansdotter skulle dottern Kerstin och hennes man Bertil under sin livstid bruka och åtnjuta. Detta avlöpte inte så väl. Kerstin Hansdotter skulle ha undantag av sin dotter Kerstin och måg men accepterade inte vad hon fick och återfick därför sin andel i Fallebo. Dottern dömdes till vräkning och böter. Hon processade också med brodern Per. (Bankeström 1982 s. 142).
 
Partner: Kerstin Hansdotter, 8G Mormor eller Farmor, 1379
Född: 1667, Bjälebo
Född Memo: omkring
Död: 1749, Fallebo Östergård Kristdala (H)
Begravd: 19 feb 1749, Fallebo
Far: Hans Carlsson i Bjälebo, 9G Morfar eller Farfar, 1444
Mor: Anna Nilsdotter, 9G Mormor eller Farmor, 1854
Gift: 1689
Gift Memo: antagligen
 
Barn: Per, 1385 (1690-1760)
 Carl, 1403 (1697-1774)
 Kerstin, 1405 (1701-1773)
 
(5) 1.1.1a.4.2 Sven Persson (i Målen?), 9G Morbror eller Farbror, 1873
—————————————————————————————————————————————
 
(5) 1.1.1a.4.3 Bertil Persson, 9G Morbror eller Farbror, 1450
—————————————————————————————————————————————
 
(5) 1.1.1a.4.4 Börje Persson i Norrhult, 9G Morbror eller Farbror, 1451
—————————————————————————————————————————————
 
(5) 1.1.1a.4.5 Nils Dahl, 9G Morbror eller Farbror, 1380
—————————————————————————————————————————————
 
(5) 1.1.1a.4.6 Erik Persson i Norrhult (1698), 9G Morbror eller Farbror, 1381
—————————————————————————————————————————————
 
(5) 1.1.1a.4.7 Gösta (Gustav) Persson, 9G Morbror eller Farbror, 1382
—————————————————————————————————————————————
Yrke: Soldat 1698
 
(5) 1.1.1a.4.8 Elisabet Persdotter i Fallebo östregård, 9G Moster eller Faster, 7778
—————————————————————————————————————————————
 
(5) 1.1.1a.4.9 Bängta Persdotter, 9G Moster eller Faster, 1383
—————————————————————————————————————————————
 
Partner: Måns Carlsson, 1384
Yrke: En tid åbo på Källtorp
 
Barn: Per, 7766
 Valborg, 7767
 
(4) 1.1.1a.5 nn Duræus, 10G Moster eller Faster, 2027
—————————————————————————————————————————————
Född:  (H)
Död:  (H)
 
Partner: Gabriel Börjesson i Malghult, 11G Morbror eller Farbror, 2035
Född: Höckhult  (H)
Död: 1686, Malghults Västergård  (H)
Yrke: Ledande Sckenman i Kristdala. Bonde i Malghult.
Far: Börje Persson, 11G Morfar eller Farfar, 1454 (1570-1612)
Mor: Ingegäl (Ingell), 11G Mormor eller Farmor, 2073
 
Barn: Nils, 2075 (1673-)
 Clas, 8087 (ca1665-1730)
 Bertil, 11933 (ca1661-)
 Samuel, 11934
 Per, 11935
 
(5) 1.1.1a.5.1 Nils Gabrielsson, 1C10R, 2075
—————————————————————————————————————————————
Född: 1 Ab 1673,  (H)
Yrke: Bonde i Mellingerum och Brånäs i Kristdala och Igelhult i Vena.
 
Sålde 21 januari 1710 1/4 Malghult till sina bröder Bertil, per och Clas.
 
Partner: Sara Danielsdotter, 8084
 
Barn: Gabriel, 8085 (1692-1738)
 
(5) 1.1.1a.5.2 Clas Gabrielsson, 1C10R, 8087
—————————————————————————————————————————————
Född: ca 1665, Malghults Västergård  (H)
Död: 1730, Malghults Västergård  (H)
Yrke: Bonde i Malghults Västregård.
 
Partner: Birgitta (Brita) Samuelsdotter, 8088
Född: ca 1673
Död: eft 1732
Gift: 1691,  (H)
 
Barn: Gabriel, 9866 (1694-1761)
 Malin, 11936 (1700-1770)
 Karin, 11938 (1703-)
 Britta, 11939 (1706-)
 Samuel, 11940
 Ingeborg, 11941 (1710-)
 Olof, 8089 (1714-1786)
 
(5) 1.1.1a.5.3 Bertil Gabrielsson, 1C10R, 11933
—————————————————————————————————————————————
Född: ca 1661
 
Partner: Brita (Birgitta) Olofsdotter, 11G Moster eller Faster, 12798
Född: ca 1643, Malghult Kristdala (H)
Far: Olof Månsson, 11G Morfar eller Farfar, 1141 (ca1613-)
Mor: Kerstin Hemmingsdotter, 11G Mormor eller Farmor, 14479
 
Barn: Maria, 12799
 Elisabet, 12800 (ca1681-)
 
(5) 1.1.1a.5.4 Samuel Gabielsson, 1C10R, 11934
—————————————————————————————————————————————
 
Partner: Karin Larsdotter, 14511
Gift: 14 okt 1683
 
(5) 1.1.1a.5.5 Per Gabrielsson, 1C10R, 11935
—————————————————————————————————————————————
 
Partner: Karin Samuelsdotter, 14512
Gift: 6 okt 1695
 
Barn: Samuel, 14513 (ca1710-)
 Olof, 14514 (ca1714-)
 
(4) 1.1.1a.6 Karin Duræa (Källtorps och Krogstorpssläkterna), 10G Moster eller Faster, 2028
—————————————————————————————————————————————
Död: AFT 1689
 
Antagligen är det Karin som framträdde på tinget 1689 och i domboken kallas änkan karin Bertilsdotter i Fallebotorp.
Fick 3 februari 1646 för lägesmål böta efter gammal plägsed.
 
Partner: Lars Eriksson Skytt, 10G Morbror eller Farbror, 2036
Död: 1 Ab 1672,  (H)
Yrke: Handelsman i Kalmar, senare bonde i Fallebotorp.
Far: Erik Edmundsson, 10G Morfar eller Farfar, 1413
 
Barn: Erik, 1377 (ca1655-1716)
 Ingeborg, 9907 (1657-)
 Anna, 9908
 
(5) 1.1.1a.6.1 Erik Larsson, 1C10R, 1377
—————————————————————————————————————————————
Född: ca 1655
Död: 1716,  (H)
Yrke: Bonde i Fallebotorp, nämndeman.1702-06.
 
Partner: Ingeborg Eriksdotter, 8160
Född: ca 1656,  (H)
Död: 1731,  (H)
 
Barn: Maria, 1376
 
(5) 1.1.1a.6.2 Ingeborg Larsdotter (Skytt), 1C10R, 9907
—————————————————————————————————————————————
Född: 1657
 
(5) 1.1.1a.6.3 Anna Larsdotter (Skytt), 1C10R, 9908
—————————————————————————————————————————————
 
Partner: Jonas Bundi, 9909
Yrke: Konterfejare.
 
(4) 1.1.1a.7 Cecilia Duræa, 10G Moster eller Faster, 2029
—————————————————————————————————————————————
Född: 1630, Stensö  (H)
Född Memo: omkring
Död: 1710, Krogstorp Misterhult (H)
Begravd: 12 jun 1710, Misterhult (H)
 
Partner: Lars Börjesson Kuus (Krogstorpssläkten), 1868
Född: 1 Ab 1613
Död: 1694, Svinhult  (H)
Begravd: 11 mar 1694, Svinhult  (H)
Yrke: möjligen skogvaktare och sedan frälsefogde eller landbofogde på Syserum
Far: Börje (Berge, Birgie) Persson Kuus, 1867 (1590-1670)
Mor: n n, 10195
Gift: 1650(?)
 
Barn: Bertil (Bartholdus), 2037 (1654-1696)
 Olof, 6693 (1684-1697)
 Gunnel, 6694 (1660-)
 Kerstin, 6695 (1666-1744)
 Annika, 6696
 
(5) 1.1.1a.7.1 Bertil (Bartholdus) Kuus (Krogstorpsslkten), 1C10R, 2037
—————————————————————————————————————————————
Född: 1654
Död: 19 apr 1696
 
Student i Uppsala 1675. Disputerade för magistergraden 1683 med en uppsats betitlad De fortuna.
Prästvigd 1688 och kyrkoherde i Torp där han konserverade änkan som blivit änka två gånger och hade sju söner och en dotter.
 
Partner: Margareta Hval, 9811
Född: 1648
Död: 1732
Begravd: 25 OCT 1732
Yrke: Kyrkoherdedotter från Linderås
 
(5) 1.1.1a.7.2 Olof Kuus (Krogstorpsslkten), 1C10R, 6693
—————————————————————————————————————————————
Född: 1684
Död: 7 nov 1697
 
(5) 1.1.1a.7.3 Gunnel Kuus (Krogstorpsslkten), 1C10R, 6694
—————————————————————————————————————————————
Född: 1 Ab 1660
 
Partner: Sven Nilsson, 9812
Född: 1 Ab 1642
Död: 5 nov 1720, Krogstorp  (H)
Yrke: Gårdsfogde Sandhult Döderhult, brukare 1/2 hemman Krokstorp
 
Barn: Johan, 9813 (1703-1773)
 Sara, 9828 (1704-1764)
 
(5) 1.1.1a.7.4 Kerstin Larsdotter Kuus (Krogstorpssläkten), 1C10R, 6695
—————————————————————————————————————————————
Född: 1 Ab 1666
Död: 17 jun 1744, Krokstorp
 
Partner: Johan Nyman, 7080
Född: 1 Ab 1666
Död: 1723, Krogstorp  (H)
Yrke: Rusthållare i Krokstorp, Nämndeman.
 
Barn: Lars, 7081 (1705-)
 Jonas, 8255 (1708-1779)
 
(5) 1.1.1a.7.5 Annika Kuus (Krogstorpsslkten), 1C10R, 6696
—————————————————————————————————————————————
 
(3) 1.1.1b Elisabet Persdotter Silkelock* (Se ovan)
—————————————————————————————————————————————
 
Partner: Claudius Svenonis, 2050
Död: 9 maj 1662, Kristdala (H)
Yrke: Kyrkoherde i Kristdala 1635 - 1662.
Gift: 1635
 
Barn: Kerstin, 2048
 
Andra partners: Bartholdus Nicolai Duræus
 
(4) 1.1.1b.1 Kerstin Svenonis Klasdotter, Halv 10G Moster eller Faster, 2048
—————————————————————————————————————————————
Född: Kristdala (H)
 
Fick Källeryd som gåva eller köpte av sin far.
 
Partner: Jöran Brunswijk, 7765
Yrke: Tullnär

2001-06-22, 23:59
Svar #9

Utloggad Bo Persson

  • Bo Peter Persson
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6965
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 08:54
    • Visa profil
Inge,
ingen anledning till någon känsla av bortgjordhet. Dock några kommentarer. Det finns vid slutet av 1500-talet en borgare Sven Silkelock i Kalmar. Tyvärr har jag inte möjlighet att kontrollera uppgiften där jag nu befinner mig, men vill minnas att han nämns hos Almquist (Frälsegodsen, del IV). Den Sven Silkelock du nämner är dock för mig tidigare okänd. - 1.1.1a.7.3 Gunnel Kuus kan du stryka - hon har aldrig existerat. Sven Bankeström har senare rättat och kommenterat sina tidigare uppgifter. Sven Nilsson var dock sannolikt gift tre gånger, första gången i så fall med Sara Larsdotter Kuus, eftersom han enl. bouppt. efter Lars Börjesson Kuus hade något att fordra efter Jöran Larsson Kuus. S.B. och jag diskuterade saken brevledes för 10 år sedan och kom till denna slutsats.
 
Lars Börjesson Kuus, död (begravd 1694 11/3) i Svinhult, Vena sn. Frälsefogde. Var sannolikt redan långt före 1647 och ännu 1689 landbofogde hos Jöran Schildt på Syserum i Tuna sn; han erhöll Svinhult av sin förman för sin trogna tjänst 1647 26/8 (jb 1658-1661) och senare, 1672 10/1, Skälsebo i Tuna sn (jb 1681), båda gårdarna på livstid. Han var bosatt i Svinhult redan 1653, men på 1680-talet även i Skälsebo. Se även Bankeström I, s. 235-237.  Gift 1650 ca med Cecilia Dur?a, född 1630? i Stensö, Kristdala sn, död (begravd 1710 12/6) i Krokstorp, Misterhults sn. (åu,bg). Dotter till Bartholdus Nicolai Dur?us och Elisabet Persdotter.
Barn:
Sara Larsdotter Kuus (från familj 1), född 1651?. Dopvittne i Vena åt Rachel Danielsdotter, född trilling i Vena prästgård 1665 29/3, dotter till kh. Daniel Gislonis Smalzius, enl. dennes egenhändiga annotationer i sin bibel (inkunabel nr 32, LSB). Sannolikt gift med Sven Nilsson, i hans första gifte (gift 2:o? 1684 i Högsby sn med Ingrid Jonsdotter, gift 3:o? 1698 9/1 i Döderhults sn med Vendela Margareta Stark) född 1642?, död 1720 5/11 i Krokstorp, Misterhults sn. Gårdsfogde på Sandshult, Döderhults sn, bosatt i Solberga (nuv. Fredriksberg), Döderhults sn, åtm. 1684-1699, därefter rusthållare i Krokstorp. Se Sven Bankeström, Från flydda tiders Kristdala och Tunalän, III (1997), s. 266-267.  
Bartholdus Laurentii Kuuse (från familj 1), född 1654, död 1696 19/4 i Torpa sn. Kyrkoherde i Torpa. Gift 1688 14/8 i Torpa sn med Margareta Hval, född 1648 i Söderköping, död (begravd 1732 25/10) i Hägerstads sn. Dotter till Elias Benedicti Hval och Elisabet Zachrisdotter.
Olof Kuuse, född 1657?, död (begravd 1697 7/11) i Krokstorp, Misterhults sn. (åu,bg). Ogift. Gårdsfogde på Syserum, Tuna sn, 1684-ca 1691, sedan rusthållare i Krokstorp.  
Jöran Kuus, född 1660?. Nämnd i bouppteckningen efter fadern 1702 21/2, men var då död (Swen Nilsson effter Jöran Kuus at fordra).
Lisbet Kuus (från familj 1), född 1663?. Gift med Per Jonsson. Bonde i Skälsebo, sedan i Grönlid, Tuna sn.
Kerstin Larsdotter Kuus, se nedan!  
Annika Kuus, född 1670?. Nämnd som arvtagare i bouppteckningen efter fadern 1702 21/2 och var då av allt att döma ogift.  
 
Kerstin Larsdotter Kuus, född 1666?, död (begravd 1744 17/6) i Krokstorp, Misterhults sn. (åu,v,bg). Gift 1699 16/2 i Misterhults sn med Johan Nyman, född 1666?, död 1722 30/6 i Krokstorp, Misterhults sn. Rusthållare, nämndeman i Krokstorp. (åu,v,d). En förståndig man (db).
Barn:
Sara Johansdotter (från familj 1), född 1700 23/2 i Krokstorp, Misterhults sn, död 1760 1/6 i Krokstorp. Gift 1:o 1716 17/6 i Misterhults sn med Sven Larsson Sandberg, född 1688?, död (begravd 1742 30/5) i Krokstorp, Misterhults sn. Ryttare, rusthållare i Krokstorp. Gift 2:o 1747 18/10 i Misterhults sn med Per Andersson, född i Rössle, Tuna sn. Bonde i Krokstorp, Misterhults sn.
Catharina Johansdotter, född 1702 14/1 i Krokstorp, Misterhults sn, död (begravd 1702 31/8) i Krokstorp.
Catharina Johansdotter, född 1703 2/7 i Krokstorp, Misterhults sn, död (begravd 1709 24/10) i Krokstorp.
Lars Johansson (från familj 1), född 1705 11/11 i Krokstorp, Misterhults sn, död (begravd 1736 4/4) i Krokstorp. Rusthållare i Krokstorp. Gift 1726 12/10 i Misterhults sn med Margareta Persdotter, i hennes första gifte (gift 2:o 1737 23/10 i Misterhults sn med Nils Månsson, född 1711 22/12 i Åsjögle, Mörlunda sn, död 1782 8/9 i Åsjögle, bonde i Åsjögle), född (döpt 1707 8/9) i Hälsingsö, Misterhults sn, död 1761 9/7 i Åsjögle, Mörlunda sn. Dotter till Per Jönsson och Kerstin Persdotter.
Jonas Johansson (från familj 1), född (döpt 1708 6/4) i Krokstorp, Misterhults sn, död 1779 9/1 i Bostorp, Tuna sn. Rusthållare i Bostorp. Gift 1735 12/10 i Tuna sn med Kerstin Carlsdotter, född (döpt 1721 29/1) i Krokarp, Tuna sn, död 1803 24/2 i Boda, Tuna sn. Dotter till Carl Johansson och Brita Hansdotter.

2001-06-23, 21:14
Svar #10

Utloggad Anders Norin

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 57
  • Senast inloggad: 2012-09-09, 16:02
    • Visa profil
Ang. Per Silkelocks giftermål.  
 
Många som har anknytning till Kristdalatrakten hittar förr eller senare Per Silkelock bland sina förfäder. Det vore intressant att höra var forskningsläget är för närvarande när det gäller Per Silkelocks giftermål (jfr Bankeströms bok del I s. 282 f. och del II s. 256). Har någon kommit längre i denna fråga? Var han gift en eller två gånger?

2001-06-25, 00:47
Svar #11

Utloggad Dag Bremberg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 912
  • Senast inloggad: 2015-02-11, 23:05
    • Visa profil
Ang. Silkelock: Marianne J frågade om Per Silkelock var far t Gustaf, och om jag förstått banden rätt så är svaret sannolikt nej.
Ryttaren Per Silkelock (d 1624-1626) var far t Cecilia, Margareta o Elisabet.  
Är det korrekt, Bo?
 
Dottern Cecilia var gm en Per, vars efternamn jag inte hittat belägg för. Jag vet inte om han är den Per Silkelock som nämns 1665-66 i Flehult, Tunalän. Eller om han är den Per i Qvilla som är nämndeman 1647 (enligt Berit S).
 
Mina uppgifter kommer från min ovan nämnde farbror Nils Bremberg, som dock inte efterlämnat riktiga källhänvisningar. Dessutom har ansedeln för ryttaren Pers föräldrar försvunnit!
Jag antar nu att dessa var ovan nämnda Jöns Gustafsson och Lucia? Kan någon ger mer kött på benen?

2001-06-27, 22:25
Svar #12

Marianne Johansson

Hej
Ang Silkelock som jag har fått av andra släktforskare.
Så långt ner i led som jag har är just Jöns Gustafsson Knekthövitsman i Systertorp, som stupade vid Stångebro 1598 gift med Lucia NN. Har namn på en son Per och dotter som står som NN Jönsdotter. Hon är gift med Per NN bonde i Fallebo, de får en son Gustav Persson Silkelock som dör 1654,  Per står skriven för Fallebo nr 1 1607-1615 skall också ha bott i Systertorp. Gustav Persson Silkelock står nämnd som knekt och ryttare i Fallebo nr 2 1616-1618, anges 1618 boende i Systertorp, bodde från 1634 i Fallebo nr 1. Han klagade på HT med Tunaläns härad 1640 äöver en vådeld förött honom två stugor och en kammare för honom. Han dog troligen tidagast 1643 och var död för 1655. Han får en son Anders Gustavsson f 1630? i Fallebo, död 1676 i Norra Flaka, Södra Vi sn och hans hustru heter Elisabet och död 1706 i Komramåla, S Vi sn. De i sin tur får en son Hans f 1660 ca och död 1741-09-27 i Komramåla, S Vi sn står som frälseskogvaktere och gift med Sigrid Månsdotter f 1660 ca i Örsåsa S Vi sn död 1734-03-17 I Komramåla, S Vi. Där har jag namn på 6 barn.
Anders
Sven
Gustaf f 1688 ca i Komramåla, S Vi död1765-01-08
Per f 1693                  död 1769-10-09
Paul (Pål) Hansson Silkelock f 1699  död bg 1771-09-15 (min ana) Frälskogvaktare i Ålhult, Komramåla, S Vi sn. Gift med Ragnhild Månsdotter f 1704 ca död bg 1774-08-13 i Komramåla S Vi sn. Deras barn har jag namn på 3 st.
Anders Paulsson Silkelock f 1725 ca i Komramåla död 1790-01-02 min ana.
Måns f 1732-02-06 i Komramåla, S Vi sn död 1817-04-15.
Elisabet (Lisa) f 1739-05-27 i Komramåla död 1802-04-15.

2001-06-27, 23:53
Svar #13

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Marianne!
 
Dessa uppgifter är i stort sett identiska med dem som jag och många andra ättlingar har haft (och trott på) (och vilka ju kommer från samma forskare som du talar om).  
 
Men nu har vi fått en helt ny situation genom den upptäckt som Roger Axelsson gjort, och Bo Persson har bekräftat (som ju båda redogjort för här ovan): Gustaf Silkelock (i Systertorp, Kristdala sn och Klo, Högsby sn) och Gustaf Persson (i Fallebo) är inte en, utan två olika personer.
 
Det var denna nya situation som föranledde min fråga 2. ovan.
 
Detta för med sig följande: 1) Gustaf Silkelocks patronymikon är inte längre känt (Persson stryks alltså), men den till namnet okände fadern är fortfarande gift med en dotter till Jöns Gustafsson i Systertorp. Gustaf Perssons mor i Fallebo, 2) Pers i Fallebo hustru är inte längre känd (NN Gustavsdotter stryks alltså).
 
Nästa viktiga fråga blir således: Är Anders Gustafsson i Komramåla son till Gustaf Silkelock eller till Gustaf Persson i Fallebo?  
 
Å ena sidan har han ju sagts vara född 1630 i Fallebo (vilket du också återger ovan), och borde då rimligen vara son till Gustaf Persson i Fallebo.
 
Å andra sidan har ju Anders Gustafsson flera ättlingar som kallar sig Silkelock. Varför skulle de göra det, om de inte härstammade från, eller ens var släkt med Gustaf Silkelock? Med detta senare i åtanke, drar man rimligen slutsaten att Anders ändå är son till Gustaf Silkelock.
 
Vi har således ett klassiskt problem. Det går inte att förena de båda ståndpunkterna. Det ena måste ju vara rätt, och det andra fel (om man inte räknar med möjligheten att båda alternativen är felaktiga vill säga..) Antingen är Anders Gustavsson inte född i Fallebo, eller också har hans ättlingar antgit namnet Silkelock få felaktiga eller (för oss) oklara grunder.
 
Jag har diskuterat frågan med Bo Persson, och han anser att Anders Gustafsson är son till Gustaf Silkelock. Födelseplatsen Fallebo är inte på minsta sätt är styrkt i någon källa, utan endast antagen p.g.a den presumerade faderns (alltså den ihopslagne Gustaf Persson Silkelock, som aldrig har existerat) vistelseort.
 
Man ska väl i dylika sammanhang inte uttrycka sig med alltför stor självklarhet, men har jag förstått saken rätt, kan vi som är ättlingar till Anders Gustafsson hålla fast vid Silkelock-lnjen, och stryka allt som har med Fallebo att göra. (Detta alltså enligt Bo Persson) Finns det några omständigheter som talar mot detta, eller kan vi definitivt avskriva Fallebo-spåret?

2001-06-28, 12:37
Svar #14

Marianne Lindén

Nu är jag nog långt ut i dimman, men har inte jag hört någon gång att Silkelock i Systertorp var son till Peder Rääf. Samma släkt som mycket senare har Syserum i Tuna.

2001-06-28, 21:57
Svar #15

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Hej Marianne! (Jag ska försöka hålla isär de två Marianne som deltar i diskussionen)
 
Jag hoppas att att du har mistlur, pannlampa och nödraketer med dig..... Var har du hört uppgiften om Rääf? I vilket sammanhang? Finns det några källor, skriftliga eller muntliga, där detta utreds vidare?
__________

 
För övrigt hade insmugit sig någa fel i mitt förra inlägg:
 
2:an i följande stycke hade hamnat lite fel. Så här ska stycket se ut i sin helhet:
 
Detta för med sig följande: 1) Gustaf Silkelocks patronymikon är inte längre känt (Persson stryks alltså), men den till namnet okände fadern är fortfarande gift med en dotter till Jöns Gustafsson i Systertorp. 2) Gustaf Perssons mor i Fallebo, Pers i Fallebo hustru är inte längre känd (NN Gustavsdotter stryks alltså).
 
Tredje stycket från slutet ska sluta:
....eller också har hans ättlingar antagit namnet Silkelock på felaktiga eller (för oss) oklara grunder.

2001-06-29, 05:47
Svar #16

Marianne Lindén

Det finns en uppställning i Bankeströms första bok på sidan 308 där ägarna till Systertorp är uppräknade och där Peder Räf står som ägare 1612-23, men jag har nog mera hört det som ett talesätt i Kristdala. Jag har nog tagit det mera som en saga eller sägen. Bankeström skriver att det finns två Per i Systertorp vid den här tiden och det är ju inte helt osannolikt att det är far och son.

2001-07-09, 14:10
Svar #17

Utloggad Bengt Pettersson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 207
  • Senast inloggad: 2011-09-09, 09:30
    • Visa profil
Hej!
 
Jag vill gratulera Roger Axelsson för ett bra jobb i Humlenäsboken. Jag har ett par frågor att ställa om innehållet i den, men ställer dem vid ett senare tillfälle.
 
Med vänliga hälsningar
Bengt

2001-07-14, 13:02
Svar #18

Georg Ohlsson

Släktförening för ättlingar till Sabelsköld!
 
Det har jag hört talas om att det finns.
Kan jag bli medlem som ättling?
Vilka krav, kostnader mm finns för att bli medlem?
 
Georg

2001-07-14, 15:50
Svar #19

Marianne Lindén

Om Du härstammar från Trofast så kan Du bli medlem. Det kostar 100,- kr / år för par och 75 kr för ensam. Vi har möte vart tredje år och i år är mötet den 25 aug på Kalmar slott. Middagen där kostar 250,- kr. Enklast så här sent är att skriva några rader till ordförande Allan Olsson, Bankhult,570 91 Kristdala.
Johannes Petersson Trofast var gift med
Christina Maria Olofsdotter 17920428 dotter till
Olof Johansson 17560711 son till
Maria Olofsdotter 17281110 dotter till
Elisabeth Sabelskjöld.

2001-07-15, 23:38
Svar #20

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Marianne L!
 
Den Peder Rääf som du anger som ägare till Systertorp 1612-23, torde vara identisk med Peder Rääf [i Småland] till Salshult, död 1644. Det ligger tydligen en kärna av sanning i den av dig relaterade uppgiften, eftersom det finns släktskapskopplingar mellan Peder Rääf och Jöns Gustafsson i Systertorp. Rääfs hustru Anna Axelsdotter Lillie [Löfstadsätten], är nämligen systerdotter till Jöns Gustafsson. Detta är troligen anledningen till att Rääf nämnes i samband med Systertorp.
 
Källor och litteratur:
Einarsson, B. och Axelsson, R.: Humlenäsboken
Elgenstierna, G. : Den introducerade adelns ättartavlor  
Gillingstam, H. :Ätten Sjöblads medeltida släktförbindelser och äldsta historia

2001-07-16, 06:43
Svar #21

Marianne Lindén

Vad roligt det är när olika saker kommer på rätt plats. Tack för hjälpen!

2001-07-20, 14:11
Svar #22

Utloggad Bengt Pettersson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 207
  • Senast inloggad: 2011-09-09, 09:30
    • Visa profil
Angående släkten Sabelsköld
 
Om det inte redan finns, så tycker jag att det borde ligga i Sabelskölds föreningens intresse att få fram en antavla som är så komplett och vetenskaplig som möjligt. Anorna till sabelsköldarna mycket omfattande och det är - minst sagt - lätt att komma på fel spår, på ett flertal ställen. Det är ju kul att spendera tid på att själv försöka reda ut det hela, men det är väl tveksamt om detta väger upp värdet av att ha en så bra och kunnigt utförd antavla som möjligt.  
 
Med vänliga hälsningar
Bengt

2001-07-20, 16:46
Svar #23

Marianne Lindén

Det finns en antavla, men den är inte publiserad och det kan finnas fel i den. Men för att bli medlem så måste man veta sina anor och detta är ett dilemma. Det kommer att diskuteras vid nästa årsmöte.

2001-07-24, 17:12
Svar #24

Utloggad Bengt Pettersson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 207
  • Senast inloggad: 2011-09-09, 09:30
    • Visa profil
Hoppas bara att det kommer att göras en seriös och vetenskaplig antavla på sabelsköldarna. Det är det många som skulle ha nytta av. Det vore bättre än mys pys på Kalmar slott.
 
Med vänliga hälsningar
Bengt

2001-07-27, 14:08
Svar #25

Utloggad Bengt Pettersson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 207
  • Senast inloggad: 2011-09-09, 09:30
    • Visa profil
Angående sabelsköldarna och antavlan på Släktföreningen Sabelskjölds Hemsida
 
Ättlingar till sabelsköldarna (och andra genealogiskt intresserade) varnas för att tro på den antavla som Gary Jacobson har fört fram på Släktföreningen Sabelskjölds Hemsida. Den är felaktig på ett flertal ställen, ofullständig och allmänt dålig. Tro inte att ni kan få ett snabbt resultat genom att snegla på antavlan på denna hemsida och, nöja er med det. Det vore ett misstag, om ni är seriösa.
 
Med vänliga hälsningar
Bengt

2001-07-27, 20:28
Svar #26

Utloggad Niclas Rosenbalck

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5027
  • Senast inloggad: 2020-09-05, 21:07
    • Visa profil
Har skrivit till Gary Jacobson och påtalat antavlans stora felaktigheter och hoppas på ett positivt svar. Kanske kan vi hjälpas åt att få en källkritisk antavla till Carl Jönsson Sabelskiölds hustru där alla fantastiska kunganor och namnfelaktigheter mm är bortskalade. Platsen för detta är dock inte här utan möjligen under Sabelskiöld el dyl på introducerad adel under  släkter.
 
Mvh Niclas R.

2001-08-10, 22:10
Svar #27

Marianne Beijer

Kan någon hjälpa mig med information ang. min
Farfar Karl Johan Beijer född i Kristdala      1881-10-13, Död 1957-12-15  
 
 
Med vänliga hälsningar
Marianne Beijer

2001-08-11, 08:11
Svar #28

Marianne Lindén

Är Du säker på att detta är rätt datum. Jag har en Karl Johan född i Kristdala på det datumet men han heter Svärd i efternamn. Kan Du ge någon annan ledtråd t. ex. var han bodde.

2001-08-11, 16:54
Svar #29

Marianne Beijer

Karl Johan Beijer var gift med Hilda Sofia Skog född i Rystad, Östergötlands län. Hon föddes 1879-09-03, dog 1962-01-03. Paret var bosatta i Vimmerby. Vet ej riktigt hur många barn de hade men tror att de hade 3-4 barn, Karl-Erik, Anna de övriga namnen vet jag inget om. Har någon svag uppgift om att Karl Johan Beijer skulle varit soldat från Södra kvarteret 25. Soldater ändrade ofta sina efternamn så det är ju inte omöjligt att han hetat Svärd.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna