ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 20 januari, 2008  (läst 3343 gånger)

2007-04-23, 17:20
läst 3343 gånger

Eva B Karlström

Hej Barbro,
 
Knasig släkt jag härstammar från, så säg.., Allt blir mer och mer snurrigt ju djupare jag kommer. Men det blir samtidigt mer och mer spännande!
 
Jag undrar Barbro om du har möjlighet att se ev barn i Salomons 3? äktenskap, med hustrun Catharina Pettersdotter f. 1833 i Åtvids socken E-län?
 
Att jag är nybörjare kan du kanske förstå så hav förbarmande.
 
Hälsn. och stort tack, Eva

2007-04-23, 20:10
Svar #1

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Eva,
Fortsättningen på diskussionen är lämpligare att föra under din  i Östergötland.

2007-07-28, 12:14
Svar #2

Nils Pärsson

En intressant Gärdserums-släkt är släkten Trybom som härstammar från Nils Nillson Trybom i Tingetorp. Tyvärr har det varit tyst om den ett tag varför jag här tänkte göra ett försök att starta upp en sådan diskussion med ett, förvisso litet bidrag, men ändock ett bidrag. Jag tror och hoppas att många med mig skulle tycka att det vore intressant om man kunde börja starta upp en lite mer detaljerad kartläggning av denna släkt. Beträffande datum och namn är ju myket redan kännt, men det finns ju mycket mer än så att forska kring - exempelvis genom domböcker. Ett exempel på detta är ju den intressanta artikeln om sonen Alexander Trybom som blev tillfångatagen i Ryssland för att sedan som han själv uttrycker det uppleva en ännu värre plåga genom sitt andra äktenskap.  
 
Det finns säkerligen mycket intressant kring Trybom-släkten och dess grenar som vi är ovetandes om.
 
Jag härstammar själv från Hans Trybom. JAg har för tillfället försökt undersöka lite kring tiden för att han lämnade arm?n och kom tillbaka till Gärdserum.
 
*Man kan läsa i många andrahandskällor att han tog avsked från arm?n vid generalmönstringen vid Thorn, Polen år 1703.
- FRÅGOR: Vet någon var denna uppgift kommer från och när kom han tillbaka till Gärdserum?
Jag har gått igenom generalmönsterrullorna och ej sett ngt om mönstringen vid Thorn. Den finns dock en notering om att han år 1703 är rusthållare för Åsebo. Innebär detta att han är tillbaka i Gärdserum?
 
Vidare finns han omnämnd i ?57 HT 1701 Tjust HR. Tillsammans med sin fru Gelsenia. Det verkar här vara hans fru som för Talan vilket tyder på att han är ute i kriget.
 
JAg har gått igenom domböckerna i Tjust för 1704-1706 och ser honom för första gången på hösttinget 1706. Har jag kanske missat något i min genomgång?  
 
I oktober 1705 är han dock fadder åt Lars Wichius son.
 
På ett extra ordinarie ting i Tjust HR 1707-08-06 är han omnämnd som kaplan. Det tycker jag är lite intressant. Trybom-släkten har ju under lång tid varit ganska starkt knuten till kyrkoherdetjänsten i Gärdserum. Kan han ha fått denna tjänst tack vare det?
 
Oftast tycker jag dock att de som är kaplaner normalt brukar vara det en tid innan de får en kyrkoherdetjänst? De brukar ju även ha några studerat i några år.  
 
Hur var det för Hans Trybom? Hade han studerat någon stans?
 
Det vore också väldigt intressant om någon hade stött på några uppgifter om vad han upplevde under sin tid i arm?n!
 
Det blev kanske många frågor på en gång, men jag hoppas att det kan fungara som en grund till starten för en givande diskussion.
 
JAg hoppas kunna återkomma med med lite paragrafer ifrån domböckerna kring släkten Trybom och dess släktingar. Har någon annan Stött på dem i domböckerna så vore det intressanta upplysningar!

2007-07-28, 22:23
Svar #3

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Hej Nils,
Korpralen Hans Trybom finns upptagen på två ställen vid mönstringen som skedde i Thorn den 22/9 1703. Han återfinns under Tjust kompani, första korpralskapet där han är antecknad som 2:dra Corporalen Hans Trybom. Vid denna mönstring begär Hans avsked vilket beviljades honom. Det innebär väl sannolikt att han då också återvände till Gärdserum. I samma mönstringsrulla återfinns Hans också i egenskap av rusthållare för Åsebo. Han står där under 2:a korpralskapet för nr 43 Åsebo och kallas för corpralen Hans Nilsson. Ryttaren för Åsebo är Anders Fogel.  
I tigidgare GMR bl.a. 1699 har jag sett att Hans red för sitt eget rusthåll och då som ryttare.
 
1701 vid hösttinget Tjust härad ?13 står han som fördubblingskorpral Hans Nilsson. Det gäller en pantförskrivning på 90 dlr av den 11/11 1700 och med rusthållet Åsebo som säkerhet.
 
Det Extra ordinarie ting vid Tjust häradsrätt 1707 hållet 6/8 har jag också läst och som gäller en utredning om hustrun Kerstin Jonsdotter i Kasinge, Ukna vilken hittats död i sjön tagit livet av sig eller ej. Bland vittnesattesterna i målet finns en utgiven av kyrkoherden Jonas Borning i Gärdserum. Han intygade att Kerstin och hennes make Per Ambjörnsson tidigare varit bosatta i Gärdserum. Attesten hade också underskrivits av korpralen Hans Nilsson Trybom vilken bl.a. intygade att han bott granne med paret. Att Hans i rättegången är nämnd som kaplan har jag inte utläst. Kan det vara så att du tolkat ordet korpral fel och fått det till kaplan? Visserligen var Hans farfar kyrkoherde och hustrun Kerstin Andersdotter Gelsenia dotter till kyrkoherden Andreas Gelsenius i Gärdserum men varken Hans eller hans syskon blev präster och inte heller några av Hans och Kerstins barn.
Hans Trybom var ryttare och tillhörde kavalleriet (ej arm?n). I Waldemar Stenhammars, Östgöta kavalleriregemente i Karl XII:s krig kan du läsa om regementets historia (boken tryckt 1918). Att hitta något som Hans personligen dokumenterat tror jag blir svårt. På min hemsida http://web.telia.com/~u13603773/ har jag sammanställt det jag vet om Nils Trybom och hans barn.

2007-07-28, 23:54
Svar #4

Nils Pärsson

Hej  
 
TAck för ditt svar!
 
För 1703 hade jag endast hittat Hans Trybom som rusthållare för Åsebo och ej under Tjust kompani som du omnämner. Då finns det alltså två mönsterrullor att följa upp?! Jag har enbart kollat för Tingetorp och Åsebo! Är den andra mönsterrullan lite mer detaljerad beträffande personerna?
 
Vad innebär 1:a och 2:a korpralskapet?
 
Kunde Trybom agera rusthållare för Åsebo medan har var ute i kriget?
Vid mönstringen för Åsebo 1703 kan man läsa: Rusthållaren klagade at de därhemma tagit rusthållet ifrån honom, men som han presterat god mundering vilken vid generalmönstringen uppvisat, altså blev han vid rusthållet der han presterar ny avtryck. Caution.
Är det alltså Trybom som är rusthållaren här och som klagar att de därhemma tagit rusthållet från honom? Jag kan jej påstå att jag förstår denna notis. Vilka är de därhemma och varför och vad innebär det att de har tagit rusthållet ifrån honom?
 
Angående att han skulle vara kaplan så blev jag också väldigt förvånad när jag läste det så jag har för mig att jag tog en extra titt, men fick det ändå till kaplan. Det kan dock hända att jag i all hast läste fel. Har tyvärr ej möjlighet att följa upp detta nu men får göra det nästa gång jag får tillgång till materialet.
 
Tack för tipset om domboksnotisen! Jag har efter förmåga gått igenom Tjust HR 1701-1703 och tråkigt nog hittade jag ej speciellt många notiser om Trybom och dess släkt. JAg har stött på dem på följande ställen:
 
1701 HT
§57 Trybom och Gelsenia.  
(JAg har uppenbarligen missat §13! Tack för bidraget!)
 
1702 ST
§74 Nicolaus Vigius
 
1703 VT
§94 Joen Borning
 
1703 ST
§16 Kornett Johan Tryseen (avliden) och brodern Bengt Tryseen
 
Har du, eller någon annan, stött på Trybomarna eller dess släktnigar på några ställen i domböckerna (eller andra intressanta källor för den delen)?

2007-07-29, 10:13
Svar #5

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Nils,
När du hittade Hans Trybom i rullan år 1703 för Åsebo så var det Tjust kompani du läste. Det finns alltså inte två generalmönsterrullor för detta år. Väldigt vanligt i kavalleriets rullor är att ryttaren nämns med få uppgifter medan hästen han red på är i detalj beskriven. Korpralskapen är en uppdelning inom kompanierna. Du kan läsa mer om indelningen och om rusthåll på Hans Högmans hemsida: http://www.algonet.se/~hogman/index.htm. Där kan du också läsa om vanligheten av att rusthållare red för sitt eget rusthåll.
 
Vad som föranledde noteringen i rullan 1703 vet jag inte. Det kanske har något att göra med pantsättningen av Åsebo år 1700. Jag har tolkat texten i rullan lite annorlunda:  
gl. Rusthållaren klagade att dhe där hemma tagit Rusthållet ifrån honom, men som han prästerat god munderingh hwilken widh general munstringen upwijstes, altså blir han widh Rusthållet där han och prästerar nöjachtigh Caution.

2007-07-29, 11:38
Svar #6

Nils Pärsson

Din tolkning av rullan låter rimligare, men man bör väl ändå kunna utgå från att det är H Trybom som är den klagande rusthållaren?
 
I rullan för år 1699 har jag läst Ryttaren Hans Nilsson för Åsebo.... Kan man tolka detta som han rider för sig själv? skulle man inte lika gärna kunna tolka det som att han enbart är ryttare för Åsebo? För 1706 står det ju Anders Fougell för Åsebo och Anders Fougell var ju H Tryboms sventjänare.
 
Vet du när och hur han fick gården Åsebo?
 
Har du stött på några andra intressanta noteringar om Hans eller Nils Trybom i mönsterrullorna? Jag har helt missat och kolla för Tjust kompani och respektive korpralskap utan endast kollat gårdarna Åsebo och Tingetorp.
 
Jag har antecknat att Trybom första gången står som ryttare 1692. Jag vet dock ej när han började?  
1703 är han som jag kan se det första gången han säkerligen är rusthållare.
Från och med år 1719 mönstring så har även sonen Anders TRybom en del i Åsebo. Exakt när Hans gav bort en del vet jag ej. Hans fortsätter att vara rusthållare för Åsebo fram till 1731-09-04 då han ger bort sin sista del i rusthållet till sonen Fredrik.

2007-07-29, 15:10
Svar #7

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Nils,
Jag tolkar generalmönsterrullorna jag tittat i att Hans Nilsson Trybom redan 1692 är rusthållare tillsammans med bonden Jon Olofsson för nr 43 Åsebo. Hans rider själv för rusthållet fram till dess han får avsked 1703. Exakt när han kom till Åsebo vet jag inte, jag har försökt hitta något i domboken men inte lyckats.
Sonen Anders Hansson Trybom blev genom ett köpe- och upplåtelsebrev (Tjust hd 1715 ?27)daterat 12/12 1713 ägare till halva rusthållsstammen Åsebo N:o 43 och med halva munderingen emot 100 dlr silvermynt. Den andra halvan fortsatte Hans äga själv och 16/10 1722 överlåter han 1/4:del till mågen Erik Hasselbom och 1/4:del år 1731 till sonen Fredrik.

2007-08-14, 19:35
Svar #8

Utloggad Sofia Ahlberg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 551
  • Senast inloggad: 2022-11-28, 11:37
    • Visa profil
Hej! Vet någon vad som hände med den Anders Andersson som föddes 1767-06-12 i Gullebo, Gärdserum (E)?
Det sista spåret jag har efter honom är att han 1795 fanns i Halsebo, Gärdserum (E). Detta är taget ur modern Helena Persdotters bouppteckning från 1795.
Vart tog han vägen sedan? Gifte han sig?
 
Mvh
Sofia

2007-08-14, 21:03
Svar #9

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Sofi,
Anders Andersson avled i Halsebo 30/4 1798 enligt bouppteckning i Tjust härad År 1798 d 7 maij infunno sig undertecknade att efter anmodan förrätta laga Boupteckning och wärdering efter afledne i lifstiden Skatteman Wälförståndige Anders Andersson uti Halsebo som med döden afled d 1 maij och efter sig lemnade Enkian Sedesamma hustru Greta Månsdotter med 2ne små barn, en son och en dotter, Sonen Anders  
1 och 1/2 år och dottren Stina Greta 1/2 år gamal, å desse små omyndiga barns wägnar war  
deras Faderbroder Rusthållaren wälförståndige Simon Knutsson i Drängsbo närwarande ...etc.
 
Anders saknas i dödboken som den aktuella tiden har många luckor. Hans hustru Margareta (Greta) Månsdotter var född 9/3 1769 i Långbrott, Åtvid och hon avled i Halsebo 24/5 1805. Hon finns i dödboken.

2007-08-14, 21:08
Svar #10

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Inlägget borttaget av mig då det blev dubbelt.
Barbro Behrendtz

2007-08-14, 21:11
Svar #11

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Sofi,
I Anders Anderssons bouppteckning står att Simon Knutsson var barnens farbror men han var inte Anders bror. Simon var gift med Anders syster Elsa.

2007-08-14, 23:12
Svar #12

Utloggad Sofia Ahlberg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 551
  • Senast inloggad: 2022-11-28, 11:37
    • Visa profil

2007-09-02, 15:36
Svar #13

Wendy Jordan

Hej,
 
Jag söker uppgifter om Anna Mathilda Josephsdotter född 10 Jan. 1839 i Hannäs. Gift med Svante Johan Larsson född 26 Feb.1837 i Dahlem död 26 Aug. 1917i Nannersbo. Jag nöd dadel om från fälle för henne.
 
Tack så mycket
Wendy

2007-09-02, 15:54
Svar #14

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Hej Wendy,
 
Anna Matilda dog 8/2 1912 enligt uppgift jag hittat i Gärdserum församlingsbok 1906-15 A IIa:3 sid 286:
Nannersbo - Hallingsholm
(på Svante Julius Petterssons ägor)
äger huset:  
Svante Johan Larsson inh.arb. f 37 26/2 Dalhem
h Anna Matilda Josefsdotter f 39 10/6 Hannäs, död 1912 8/2.

2007-09-02, 22:10
Svar #15

Wendy Jordan


2007-09-05, 18:44
Svar #16

Utloggad Peter Wernqvist

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1192
  • Senast inloggad: 2018-03-27, 12:27
    • Visa profil
    • www.peterwernqvist.se/
Tingstedt Elisabeth f 1694 08 19 i Gärdesrum
Tingstedt Ingeborg f 1696 10 28 i Gärdesrum
Fader Ryttare i Tingetorp Bengt Jonsson och moder Karin i första äktenskapet.
Jag söker information om döttrarnas vidare öden som giftemål och eventuella barn.
Mvh Peter

2007-09-05, 19:55
Svar #17

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Peter,
 
Jag har inte några uppgifter om Elisabet och Ingeborg men är intresserad då ryttaren Bengt Jonsson var gift 1697 i Gärdserum (cronopgr) med Elisabet Trybom. Elisabet var dotter till min ana Nils Trybom. Det vore intressant att få veta var du funnit att ryttaren Bengt hade barn i ett tidigare gifte.

2007-09-06, 18:46
Svar #18

Utloggad Peter Wernqvist

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1192
  • Senast inloggad: 2018-03-27, 12:27
    • Visa profil
    • www.peterwernqvist.se/
Jag har inte dom uppgifterna tillgängliga och hittar inte uppgiftslämnare men han lär varit gift 1693. Så jag undrar även jag.
Mvh Peter

2008-01-02, 17:02
Svar #19

Utloggad Åke Södermark

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 113
  • Senast inloggad: 2015-04-05, 16:36
    • Visa profil
Jag söker mera information om Pål Månsson och Maria Månsdotter, gifta 29/12 1771 i Gärdserum (vb). De fick de minst tre söner, Måns (1772), Lars (1775) och Petter (1778) och bodde då i Könserum, Gärdserum (fb). Finns det någon forskare i Gärdserum som träffat på familjen ?
Mvh/Åke

2008-01-02, 20:08
Svar #20

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Pål Månsson var född 15/5 1740 i Bastorp, Gärdserum (f) och dör 18/5 1794 i Göttorp, Vist(d). Hustrun Maria Månsdotter föddes 6/5 1753 i Könserum, Gärdserum (f), död 14/5 1832 i Dalhems gästgivargård, Dalhem (d). Maria flyttade från Vist socken till Dalhem 1805 och gifte sig 28/12 1805 med nämndemannen Jonas Svensson. I giftet med Pål Månsson föddes förutom de tre sönerna du nämner, dottern Katarina 14/1 1782 i Missmyra, Björsäter, Brita Maria 4/3 1787 i L:a Örsätter, Åtvid och Lars 17/5 1793 i Göttorp, Vist sn. Sonen Lars som föddes 1775 i Könserum, Gärdserum avled där 28/5 1777 (d).
Enligt bouppteckningen i Tjust hd efter Maria den 28/5 1832 efterlevde 4 av barnen. Måns bosatt i L:a Örsätter, Åtvid, Peter i Gårdeby prästgård, Katarina var änka bosatt i Berg, Åtvid och Brita Maria var gift med gästgivaren Petter Magnus Persson i Grönhult, Blackstad.

2008-01-03, 12:29
Svar #21

Utloggad Åke Södermark

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 113
  • Senast inloggad: 2015-04-05, 16:36
    • Visa profil
Barbro,
Tack för hjälpen, har du möjligen också information om Pål och Marias anor ?
 
Måns är annars den mest intressanta av barnen eftersom han är min hustrus ana. Jag hade sedan tidigare hittat honom i Örsäter, Åtvid men där är han noterad som f 23/12 1774. I Gärdserums fb kan jag dock inte hitta honom där men istället hittade jag en Måns född 11/12 1772. Frågan är väl om det finns två olika Måns där den första dog ung eller om det är felnoterat i Åtvid, har du någon information om det ?
 
Mvh/Åke
 
(Meddelandet ändrat av Kasker den 03 januari, 2008)

2008-01-05, 18:56
Svar #22

Utloggad Åke Södermark

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 113
  • Senast inloggad: 2015-04-05, 16:36
    • Visa profil
Barbro,
Jag såg på din hemsida att du har forskat mycket i Gärdserum så kanske kan du hjälpa mig med ytterligare några personer som jag har fastnat på.
 
I min morfars antavla har jag Rusthållare Håkan Svensson f 31/12 1740 i Rotorp, Gärdserum och d 21/4 1811 i Degeryd, Vårdsberg. Gift 1:o 10/3 1773 med Annika Andersdotter f 16/8 1748 i Åsebo, Gärdserum och dotter till Anders Andersson Trybom men gift 2:o 14/3 1784 med Johanna Olofsdotter f 1763, vet dock inte var, och d 13/3 1794 i Rotorp, Gärdserum. Håkan och Johanna fick flera barn i Rotorp bland dem Anna Stina Håkansdotter f 10/1 1789 som är min ana. Frågorna är nu varifrån kom Johanna och hur ser Håkans och Johannas anor ut ?
 
I min hustrus antavla finns Carl Svensson f 1/11 1748 i Gärdserum, gift 1783 med Helena Nilsdotter f 2/4 1762 i Landeryd. De flyttade till Degeryd, Vårdsberg och fick där flera barn bland dem Helena Carlsdotter f 2/3 1797 och d 29/9 1868 i Degeryd, Vårdsberg. Hon gifte sig 26/2 1817 i Åtvid med den Måns Paulsson som jag talade om i mitt förra inlägg. Frågan här är förstås om du känner till Carl Svensson och hans hustru och hur anorna i så fall ser ut ?
 
Mvh/Åke

2008-01-05, 23:05
Svar #23

Utloggad Barbro Behrendtz

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 573
  • Senast inloggad: 2020-12-04, 14:06
    • Visa profil
    • www.behrendtz.nu
Åke,
Håkan Svensson född 31/12 1740 i Rotorp, Gärdserum, död 21/4 1811 i Degeryd, Vårdsberg och Carl Svensson född 1747 1/11 i Rotorp, Gärdserum, död 30/6 1829 i Rogestad, Vårdsberg är bröder. Antavlan nedan börjar jag med Håkan då jag inte följt Carls gifte med Helena Nilsdotter och deras familj.
 
1 Håkan Svensson. Född 1740-12-31 i Rotorp, Gärdserum (Smål) [f]. Död 1811-04-21 i Degeryd Rusthåll, Vårdsberg (Östg) [d]. Flyttade 1799 från Gärdserum till Degeryd Rusthåll, Vårdsberg som han enligt bouppteckningen efter hustrun Johanna inköpt före äktenskapet. Gift 1:o 1773-10-10 i Gärdserum [v] med Anna Andersdotter. (Född 1748-08-16 i Åsebo, Gärdserum (Smål) [f]. Död 1774-08-20 i Rotorp, Gärdserum (Smål) [d]. Annika i födelseboken. Från Åsebo vid vigseln.) Gift 2:o 1784-03-14 i Gärdserum (Smål) [v] med Johanna Olofsdotter. (Född omkring 1763. Död 1794-03-13 i Rotorp, Gärdserum (Smål) [d]. Bouppteckning Tjust hd 1794 juli månad. I denna kallas Johanna för Lundahl. Vid Forsaströms bruk i Gärdserums socken fanns åren 1777-1780 cirka en smed Olof Lundahl vilken flyttade till Eds Bruk, Västra Ed socken. Han är tänkbar far till Johanna. Olof har barn i samma ålder som Johanna födda i Karlskoga. (Far 2, Mor 3)  
 
Generation I
2 Sven Håkansson. Född omkr 1702 i Rotorp, Gärdserum (Smål). Död 1778-03-26 i Rotorp, Gärdserum (Smål) [d]. Bonde i Rotorp. Sexman. Gift 1727-10-08 i Gärdserum [v] med efterföljande ana. (Barn 1, Far 4)  
 
3 Kerstin Larsdotter. Född 1707-05-25 i Könserum, Gärdserum (Smål) [f]. Död 1774-08-16 i Rotorp, Gärdserum (Smål) [d]. Från Könserum vid vigseln. Gift 1727-10-08 i Gärdserum [v] med föregående ana. (Barn 1, Far 6, Mor 7)  
 
Generation II
4 Håkan Svensson. Född 1658 [åldersuppgift i dödboken]. Död 1734-08-01 i Rotorp, Gärdserum (Smål) [d]. Bonde i Rotorp. (Barn 2, Far 8, Mor 9)  
 
6 Lars Nilsson. Född 1661 [åldersuppgift i dödboken]. Död 1744-03-08 i Könserum, Gärdserum (Smål) [d]. Bonde i Könserum. Nämnd i domb Tjust hd 1730 vara en man om 68 år gammal. Gift 1:o med efterföljande ana. Gift 2:o 1717-12-06 i Gärdserum (Smål) [v] med Maria Olofsdotter. (Född 1657 [åu]. Död 1740-01-12 i Könserum, Gärdserum (Smål) [d]. Nämnd i domb Tjust hd 1730 vara hustru om 74 år gammal.) (Barn 3)  
 
7 Karin Carlsdotter. Född 1669 [åu]. Död 1717-05-26 i Könserum, Gärdserum (Smål) [d]. Gift med föregående ana. (Barn 3, Far 14, Mor 15)  
 
Generation III
8 Sven Tyrsson. Född omkring 1628 [åldersuppgift i dödboken]. Död 1723-11-08 i Sund, Gärdserum (Smål) [d]. Bonde i Sund [GMR Kalmar regemente 1686]. Gift med efterföljande ana. (Barn 4)  
 
9 Wendela NN. Född omkring 1629 [åldersuppgift i dödboken]. Död 1726-03-14 i Sund, Gärdserum (Smål) [d]. Gift med föregående ana. (Barn 4)  
 
14 Carl Persson. Född 1625 [åldersuppgift i dödboken]. Död 1705-12-20 i Könserum, Gärdserum (Smål) [d]. Bonde i Könserum [GMR Kalmar regemente 1686]. Gift med efterföljande ana. (Barn 7)  
 
15 NN NN. Född 1632 [åldersuppgift i dödboken]. Död 1703-05-09 i Könserum, Gärdserum (Smål) [d]. Gift med föregående ana. (Barn 7)  
 
Din fråga om Måns Pålsson: Det har nog blivit fel födelseår på Måns i hfl. Han är nämnd i moderns bouppteckning Tjust hd 1832 och då som bosatt i L:a Örsätter, Åtvid. Måns har ju en bror Lars född 26/9 1775 och det blir lite väl tätt mellan barnen om Måns varit född 23/12 1774.
 
Anorna till Måns föräldrar ser ut så här:
 
2 Pål Månsson. Född 1740-05-15 i Bastorp, Gärdserum (Smål) [f]. Död 1794-05-18 i Göttorp, Vist (Östg) [d]. Från Bastorp vid vigseln. Bonde i Könserum, Gärdserum och sist i Göttorp, Vist sn. Gift 1771-12-29 i Gärdserum (Smål) [v] med efterföljande ana. (Barn 1, Far 4, Mor 5)
 
3 Maria Månsdotter. Född 1753-05-06 i Könserum, Gärdserum (Smål) [f]. Död 1832-05-14 i Dalhems Gästgivargård, Dalhem (Smål) [d]. Flyttade 1805 från Vist till Dalhem. Gift 1:o 1771-12-29 i Gärdserum (Smål) [v] med föregående ana. Gift 2:o 1805-12-28 i Dalhem (Smål) [v] med Jonas Svensson. (Nämndeman. Död omkring 1810 [hustruns db].) (Barn 1, Far 6, Mor 7)  
 
Generation II
4 Måns Pålsson. Bonde i Bastorp, Gärdserum (Smål). Från Bastorp vid vigseln. Gift 1739-06-17 i Gärdserum (Smål) [v] med efterföljande ana. (Barn 2)  
 
5 Brita Larsdotter. Född 1719-06-18 i Gullebo, Gärdserum (Smål) [f]. Död 1775-09-27 i Bastorp, Gärdserum (Smål) [d]. Från Gullebo vid vigseln. Gift 1739-06-17 i Gärdserum (Smål) [v] med föregående ana. (Barn 2, Far 10, Mor 11)  
 
6 Måns Persson. Född 1725-05-23 i Könserum, Gärdserum (Smål) [f]. Död 1775-07-12 i Missmyra, Björsäter (Östg) [bouppteckning Bankekind hd 1775 29/9]. Från Könserum vid vigseln och där ännu 1763. Sedan rusthållare i Missmyra, Björsäter (Östg). (Barn 3, Far 12, Mor 13)  
 
7 Karin Jonsdotter. Levde 1775 i Missmyra, Björsäter (Östg) [bou]. Från Målen vid vigseln Gift 1748-10-02 i Gärdserum (Smål) [v] med föregående ana. (Barn 3)  
 
Generation III
10 Lars Staffansson. Född 1663 [åldersuppgift i dödboken]. Död 1733-03-15 i Gullebo, Gärdserum (Smål) [d]. Bosatt först i Börsebo och sedan i Gullebo, båda i Gärdserum (Smål). Gift med efterföljande ana. (Barn 5)  
 
11 Anna Jonsdotter. Gift med föregående ana. (Barn 5)  
 
12 Per Månsson. Född omkring 1673 [åu]. Död 1749-11-14 i Könserum, Gärdserum (Smål) [d]. Gift 1:o med Malin Torstensdotter. (Född 1678 [åu]. Död 1718-12-25 i Könserum, Gärdserum (Smål) [d].) Gift 2:o 1720 i Gärdserum (Smål) med efterföljande ana. Gift 3:o 1732-01-02 i Åtvid (Östg) [v] med Kerstin Månsdotter. (Född omkring 1688 [åu]. Död 1757-02-17 i Könserum, Gärdserum (Smål) [d]. Änka i Närstad vid vigseln.) (Barn 6)  
 
13 Maria Andersdotter. Född omkr 1695 i Gullebo, Gärdserum (Smål) [åu]. Död 1728-02-19 i Könserum, Gärdserum (Smål) [d]. Gift 1720 i Gärdserum (Smål) med föregående ana. (Barn 6, Far 26, Mor 27)  
 
Generation IV
26 Anders Nilsson. Död 1704-12-21 i Gullebo, Gärdserum (Smål) [d]. Rusthållare i Gullebo, Gärdserum (Smål) [GMR 1699]. Gift omkr 1689 med efterföljande ana. (Barn 13)  
 
27 Anna Johansdotter. Född 1667 [åu]. Död 1707-10-18 i Gullebo, Gärdserum (Smål) [d]. Från Knappekulla, Tryserums sn. Gift 1:o omkr 1689 med föregående ana. Gift 2:o 1706-12-28 i Gärdserum (Smål) [v] med Per Gudmundsson. (Född 1663 [åu]. Död 1720-02-22 i Gullebo, Gärdserum (Smål). Levde i Gullebo, Gärdserum (Smål).) (Barn 13)

2008-01-06, 13:05
Svar #24

Utloggad Åke Södermark

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 113
  • Senast inloggad: 2015-04-05, 16:36
    • Visa profil
Barbro,
fantastiskt och stort tack för hjälpen. Intressant att Håkan och Carl är bröder vilket innebär att Sven Håkansson och Kerstin Larsdotter finns i både min och min hustrus antavla. Tacksam för ditt tips kring Johanna Olofsdotter och smeden Olof Lundahl, vi får se vad jag kan hitta i Karlskoga, jag letar också vidare i Landeryd efter Helena Nilsdotter.
Mvh/Åke

2008-01-11, 20:18
Svar #25

Utloggad Åke Södermark

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 113
  • Senast inloggad: 2015-04-05, 16:36
    • Visa profil
Barbro,
det verkar som ditt tips kring Johanna Olofsdotters anor kan vara korrekt. Smeden Olof Ersson Lundahl från Skarphyttan, Kroppa gifte sig 28/12 1762 i Karlskoga med Ingrid Catharina Andersdotter från Rishöjden, Karlskoga. Jag hittar dem sedan 1765 i Gammalkroppa, Kroppa med uppgifterna Olof Lundahl född 1740, hustrun Ingrid Andersdotter född 1741, dottern Johanna född 1763 och sonen Johannes född 1764.
Mvh/Åke

2008-01-20, 00:43
Svar #26

Utloggad Gunnel Olsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 166
  • Senast inloggad: 2020-03-02, 16:13
    • Visa profil
Hej!
 
 Söker föräldrar till Emma Kristina Hallingström född.1857 i Gärdserum.
  Tacksam för alla svar!
 
 MVH Gunnel Olsson

2008-01-20, 02:16
Svar #27

Utloggad Lasse Waldemarsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5784
  • Senast inloggad: 2024-01-29, 18:09
    • Visa profil
Hej Gunnel
Enl födelselängden för Gärdesrum CI:5 1838-60  
GID 45.19.65500 så föddes en Emma Christina 1857-04-22 döpt 04-26
Föräldrar
Torparen Nils Magnus Hallingström och Inga Stina Samuelsdotter i Hallingshult.
 
Mvh
Lasse

2008-01-20, 08:07
Svar #28

Utloggad Lisbeth Petersson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 395
  • Senast inloggad: 2021-02-16, 10:55
    • Visa profil
    • www.nannersbok.se
Hej Gunnel
Hallingshult ligger i Nannersbo. Nils Magnus Hallingström var smed och torpare, född 1817-02-02 i Dalhem, död 1890-01-13 i Hallingshult. Gift 1845-07-05 i Gärdserum med Inga Helena Samuelsdotter, född 1824-04-18 i Kristinelund, Grebo, död 1899-02-13 i Hallingshult.  
 
Hälsningar Lisbeth

2008-01-20, 20:02
Svar #29

Utloggad Gunnel Olsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 166
  • Senast inloggad: 2020-03-02, 16:13
    • Visa profil
Hej Lasse och Lisbeth!
 
 Stort tack för de uppgifterna.Det var snällt.
 
  MVH Gunnel Olsson

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna