ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Sophie Brahe (Ottesdotter)  (läst 505 gånger)

2022-02-16, 15:33
läst 505 gånger

Utloggad Lennart Thomasson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 46
  • Senast inloggad: 2024-01-09, 15:14
    • Visa profil
Hej !
 Sophie Brahe , ca 1556-1643


 Då jag är intresserad av Ivetoftas historia, Bromölla kommun, och vet att man räknar Sophie Brahe ( Tyko Brahes bror) som den förste som bebodde Årups Slott, Trolle Ljungby. Hon verkade här i många år och skänkte bl.a mycket utrustning till Ivetofta kyrka. Hon tillbringade sina sista år i Helsingör, där hon för övrigt dog 1643.

 Nu till min fråga:
 Finns det något belägg för att Sophie begravdes i Ivetofta kyrka ?
 I vapenhuset i Ivetofta kyrka finns hennes stora gravsten, som hon själv beställde under sin levnad. I prästrelationerna från 1667 skriver sålunda dåvarande kyrkoherden i Ivetofta, David Arentsön Mölensted: " I Ivetofta kyrka för altaret ligger begraven en adelsjungfru vid namn Sophie Brahe, som lät bygga Aarup gaard, och därpå bodde och döde. Där ligger över samma välborna jungfrus lik en skön sten, varpå är uthuggen hennes välborna 16 anor såväl på fäderne som på möderne " ( Källa: Hembygdsbok Bromölla, samhälle och industri vid Ivösjöns strand)
 En annan källa hävdar att hon på egen begäran ville bli begravd i Heliga Trefaldighet i Kristianstad ?
 En tredje källa hävdar att hon begravdes i Tottska Kapellet i Torrlösa kyrka, vilket är rätt troligt eftersom hon i första giftet 1579 var gift med Otto Tott
 Under en stor renovering av Ivetofta kyrka i början av 1850-talet berättas det att : " När nu den nya kyrkan skulle uppföras rymligare , togs alla gravstenar bort från golvet. Några lades på kyrkogården men den över Sophie Brahe fick stanna inom kyrkans hägn och är nu uppställd i vapenhuset "
 Hoppas någon kan bringa klarhet i detta !
 Hälsningar
 Lennart
 
 

2022-02-16, 16:01
Svar #1

Utloggad Yvonne Stenberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 381
  • Senast inloggad: 2024-04-12, 23:04
    • Visa profil
Det står en hel del om Sofia Brahe i Svenskt kvinnohistoriskt lexikon, med många källhänvisningar:

https://www.skbl.se/sv/artikel/SophieBrahe

/Yvonne


2022-02-17, 15:31
Svar #2

Utloggad Markus Gunshaga

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5047
  • Senast inloggad: 2024-04-19, 20:14
    • Visa profil
Hej Lennart!
 
Det måste röra sig om två olika Sophie Brahe; den store astronomens syster Sophie Brahe (ca 1556–1643) är ju vida omskriven, och var gift två gånger, men tycks inte ha haft någon koppling till Årup. Det hade däremot den Sophie Brahe som skrev sig till Årup, men som ju kallas jungfru i prästrelationerna från 1667 och alltså måste ha dött ogift. Hon tycks vara identisk med den Sophie Jensdatter Brahe, begravd 1621 5/2 i Kristianstad, som omnämns på Finn Holbeks hemsida här: https://finnholbek.dk/getperson.php?personID=I7230&tree=2. Antagligen har väl själva begravningsakten hållits i den då nyuppförda Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad, vars ståt och storlek kanske ansågs mer passande för en adlig begravning, och därefter har jungfrun förts ut till sitt vilorum i Ivetofta kyrka.

Med vänlig hälsning
Markus Gunshaga

2022-02-18, 17:03
Svar #3

Utloggad Lennart Thomasson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 46
  • Senast inloggad: 2024-01-09, 15:14
    • Visa profil
Hej Yvonne !
Jag har kollat på länken du skickade, och tyvärr finns inget där som binder henne till Årups slott. Man märker ju nu att Wikipedias källhänvisning inte är att lita på. Sannolikt är det inte Sophie Brahe (Ottesdotter) som har bebott Årups slott, utan någon annan Sophie ?


/Lennart

2022-02-18, 18:00
Svar #4

Utloggad Lennart Thomasson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 46
  • Senast inloggad: 2024-01-09, 15:14
    • Visa profil
Hej Markus !
Det verkar logiskt det du säger. Sophia (Ottesdatter) har jag förstått nu är helt säkert begravd i Torrlösa kyrka. "Min" Sophie anges som första boende i Årups slott 1618. Det verkar inte heller troligt att det är "rätt" Sophie, eftersom hon efter maken Erik Langes död 1613 sannolikt flyttade till Helsingör, där hon dog 1643.
Sophiornas mödrar indikerar ju i alla fall på något släktförhållande , Bille. ?
Frågan är om det finns någon begravningsplats för Sophie i Heliga Trefaldighet Kristianstad ? eller att det är som du nämner att hon efter ceremonin begravdes i Ivetofta ?
För övrigt vet vi inte mycket om Sophies leverne på Årups gård, mer än att hon har betytt mycket för Ivetofta , då hon bekostade stora delar av inventarierna i kyrkan, altartavla, dopfund predikstol mm
Jag tittade på hennes stora gravsten idag i vapen huset i Ivetofta kyrka. Den är väldigt sliten. Man tror att den efter den stora renoveringen i mitten av 1800-talet, då stora delar av golvet i kyrkan revs upp, användes som golv i kyrkans kolkällare !
Jag tycker att det är viktigt att vi vet vilken "Sophie" som är den som betyder så mycket för oss !
/Lennart




2022-02-18, 18:02
Svar #5

Utloggad Yvonne Stenberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 381
  • Senast inloggad: 2024-04-12, 23:04
    • Visa profil
Hej,


Ja det verkar som om Marcus i sitt svar till dig har hittat en möjlig kandidat som verkar vara rätt Sophie. Hon anges ju som fröken och det kallade man ju inte en gift kvinna. Det fanns en mängd källhänvisningar i min länk som kanske hade kunnat ge mer information. Jag tror dock Marcus har tipsat om den Sophie som ligger begravd i Ivetofta. Du kanske hittar något mer genom att följa den länk som han angav i sitt svar. Kanske finns någon gammal kyrkräkenskap kvar från den tiden i Kristianstad som kan ge mer information?


/Yvonne

2022-02-24, 10:22
Svar #6

Utloggad Markus Gunshaga

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5047
  • Senast inloggad: 2024-04-19, 20:14
    • Visa profil
Enligt släktträdet på Finn Holbeks hemsida, som tycks bygga på uppgifter ur Danmarks Adels Aarbog, ska de båda Sophiorna ha varit nästkusiner (sysslingar), eftersom deras respektive farfäder Tyge Axelsen Brahe (död 1523) och Axel Axelsen Brahe (död 1551) var bröder.
 
Något jag finner särskilt intressant är förresten att Sophie Brahes far Jens Axelsen Brahe levde ca 1507–1560 (enligt Finn Holbeks sida), vilket gör att Sophie alltså måste ha fötts senast 1561. Hon var alltså närmare sextio år gammal när hon bosatte sig på Årup 1618, och då undrar man ju vad hon dittills ägnat tiden åt? Kanske hade hon först på äldre dar ärvt pengar som gjorde att hon kunde köpa Årup och skänka dyrbara föremål till Ivetofta kyrka? Hon tycks dock inte ha haft några barnlösa bröder som hon kunnat ärva, och eftersom hennes föräldrar dog redan 1560 och 1566 så bör föräldraarvet ha tillfallit henne direkt. Å andra sidan kanske detta arv omhändertogs av någon förmyndare, eftersom Sophie ju var och förblev ogift, så att hon först på äldre dar fick tillgång till arvet efter föräldrarna?
 
Jag letade själv efter uppgifter om Sophie Brahes gravsten i Ivetofta kyrka, men hittade inte ett enda fotografi på den (Riksantikvarieämbetets hemsida, Digitaltmuseum), och vid inventeringen 1830 omnämns gravstenen inte alls. Kan det vara så att gravstenen redan då var så sliten att man struntade i att notera den / fotografera den? År 1830 låg den kanske rentav under golvet? Detta skedde i varje fall i Bjällerups kyrka utanför Lund, där en gravsten från 1500-talet dök upp när golvet renoverades i början av 1900-talet, och en 1500-talsgravsten över jungfru Trolle på Lillö, som avmålades av den danske konstnären Hilfeling i Norra Åsums kyrka vid slutet av 1700-talet, tycks sedermera ha försvunnit – kanske även den hamnade under golvet när kyrkan renoverades i senare tid?
 
När det gäller själva begravningen så var jag inne på samma spår som Yvonne, att det bör finns någon anteckning i kyrkoräkenskaperna. Tyvärr börjar Kristianstads stadsförsamlings kyrkoräkenskaper (serie LIa) först 1753 (med tidigare sporadiska räkenskaper 1686–1687 och 1600-talet), men där finns även en hänvisning till volymen OIa:1 (”Christianstadz H. Trefaldigheetz Kyrkiobok”) innehållande avskrifter av kungliga brev och pantebrev från 1600-talet samt en stolrumslängd 1650–1796. Det är väl tveksamt om denna volym innehåller något om kyrkans begravningar runt 1620, men det kan ju hända att man har tur?

Med vänlig hälsning
Markus Gunshaga

2022-02-25, 17:39
Svar #7

Utloggad Lennart Thomasson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 46
  • Senast inloggad: 2024-01-09, 15:14
    • Visa profil
Tack för ditt inlägg Markus !
Som du säger så var hon ganska gammal när hon kom till Årup 1618.
En del frågetecken, som du påpekar, vad hade hon gjort innan i livet ?
Hon hade tydligen pengar eftersom hon skänkte , eller bekostade, altartavla, predikstol, dopfunt och herrskapsbänkar till Ivetofta kyrka ?
Varför bosatte hon sig i Årup ? Släkten Bille hade ju koppling till Ljungby så det var kanske lite logiskt.
Hon dog ju 1621, kände hon att hon inte hade långt kvar och ville sätta ett avtryck i historien genom sin insats till kyrkan ?
Begravningsceremoni i Kristianstad och sedan överflyttad till Ivetofta kyrka ?
Prästrelationerna från 1667, att jungfru Sophie ligger begravd framför altaret ?
Renovering av kyrkan i mitten av 1850-talet, där stora delar av golvet och långhuset byts ut, men Sophie får ligga kvar inom kyrkans hägn ?
Har försökt finna något spår efter hennes ev. begravningsplats i Heliga Trefaldighet i Kristianstad utan att lyckas.
Ser i alla fall att uppgifterna i "Kyrkor i Lunds stift, guider producerade av kyrkoguiden, lista/Bromölla kommun/Ivetofta kyrka " inte stämmer vad gäller Sophie Brahe och Årup.
Kollade också din länk Ola:1. Får väl bli ett besök på Landsarkivet i Lund i så fall !
Jag känner att jag kanske har snöat in på detta ämne men inser nu att jag kanske inte får reda på mer, men man vet ju aldrig !
Jag tänkte bifoga en bild på Sophies gravsten i alla fall !
/Lennart








Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna