ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: länsman Anders Nygren i Nordmaling  (läst 188 gånger)

2021-03-23, 13:50
läst 188 gånger

Utloggad Per Sundin

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 6293
 • Senast inloggad: 2021-06-24, 06:22
  • Visa profil
  • Släkter och gårdar
Det finns kanske intresse att få tag på länsman Anders Nygrens (f 1713) i Nordmaling ursprung. Hans två äldsta barn Olof och Anders är med all säkerhet födda i Grundsunda eftersom Anders är skriven som fogdetjänare i Grundsunda från sitt giftermål 1747 och troligen även tidigare. Övriga tio barn är född i Nordmaling varför det finns många faddrar att studera för ett eventuellt släktskap. Jag har funnit tretton faddrar som härstammar från paret Olof Olofsson ohh Ingeborg Östensdotter på Brattfors 5 som jag misstänker är Anders Nygrens mor- eller farföräldrar. De hade fyra kända barn. Från Brita härstammar sonen Olof Isaksson på Mo 3 (fadder 1751) och fyra barn, Nils, Michel, Dordi och Jacob. Från sonen Östen härstammar döttrarna Ingeborg, Maria och Dordi (faddrar),  dottern Karins måg Nils Öberg, samt Dordis man Jacob Michelsson. Från sonen Jacob härstammar sondottern Anna Abrahamsdr g m Anders Nilsson, båda faddrar.
Anders Nygren bör vara son till en Olof eller möjligen Anders. Modern bör heta Karin. Olof och Ingeborg hade ytterligare en son borgaren i Umeå Olof Olofsson Forsberg g m Brita Flark. De har tre barn som föddes i Öre under slutet på den stora ofreden: Petrus f 1718, Brita, f 1721 och Olof f 1722. Men Olof bör ha gift sig redan 1708 eftersom han förekommer i 1709 års mtl med hustru. Namnen på barnen ger intryck av att kunna vara de tre äldsta. Inget äldre barn är i alla fall känt. I Umeå hfl finns bara Olof och en Brita som bör vara född 1725. Frågan är om Olof Forsberg har varit gift tidigare med någon Karin och att de skulle kunna ha varit Nygrens föräldrar? Anders är knappast född i Nordmaling eftersom han inte finns i Nordmalings fb. Hans tredje son heter Jacob, ett namn som kanske är hämtat från farbrodern Jacob Forsberg, också borgare i Umeå.


2021-03-30, 14:24
Svar #1

Utloggad Margaret E. Nyblad Brown

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 19
 • Senast inloggad: 2021-06-19, 22:54
  • Visa profil

Kunde Anders Nygren vara Olof Olofsson Forsberg och hans fru Brita Flarks son? Anders skulle vara född 1713 och mantalslängderna för Umeå stad visar att Olof Olofsson Forsberg var redan gift 1709. Domboken Svea Hovrätt Advokatfisken Västerbottens län EXId:873 1697-1709 bild 6240 visar att Brita Flarks far Per Andersson Flark var Olof Olofsson Forsbergs svärfader. Det skulle betyda att Brita var Olof Olofsson Forsbergs fru när Anders Nygren föddes!

Vilken utbildning fick Anders Nygren? Var bodde han fram till tiden han levde i Grundsunda?

När Anders Nygren och hans fru Kristina Olofsdotters dotter Anna Catharina föddes i Nordmaling i mars 1750 fick barnet sex faddrar, Comminister Olof Wattrang och hans fru Maria Brita Renhorn, skeppare Olof Hallin och hans fru Anna Stenklyft, Isac Levander och jungfru S. G. Frisendahl. På den tid var det vanligt för ett barn att har någon från familjen bland faddrarna.2021-03-30, 15:18
Svar #2

Utloggad Per Sundin

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 6293
 • Senast inloggad: 2021-06-24, 06:22
  • Visa profil
  • Släkter och gårdar
Javisst är det möjligt. Nästan allt är möjligt. Men troligt?
Äldsta dottern borde heta Brita. Han har fyra döttrar men ingen heter Brita.
Båda namnen är besvärande. Visst kan Olof Forsberg ha en son Anders, men det förutsätter att han har (minst) två äldre bröder Olof och Per. Och visst kan Forsberg ha en son som kallar sig Nygren, men det hade känts bättre om far och son använt samma efternamn.
OM Anders skulle vara född i Umeå utbildar han sig säkert vid stadens pedagogi. Kanske fortsätter han vid trivialskolan i Piteå. Men han finns inte som elev vid Härnösands gymnasium.
Tyvärr har vi inga faddrar när de två första barnen föddes eftersom Grundsunda saknar fb för aktuell tid. Faddrarna för tredje barnet är alla högreståndspersoner. Det är inte säkert att de har ställt upp i egenskap av släktingar, utan snarare som bekräftelse på att Anders nu som länsman tillhörde något högre än allmogen. Familjen finns bland "Particulaire" (dvs. särskilda) i mantalslängden. De enda av faddrarna som har släkt i trakten är Olof Hallin och Isac Levander, men jag hittar ingen släktskap med några som skulle kunna vara far till Anders.
Efter att du hittat bekräftelse på att Olof och Brita var gifta redan 1709 så lutar jag åt att föräldrarna snarare är en syster till Olof Forsberg som bör heta Anna, och hennes man som bör heta Olof eller möjligen Anders. Ett sätt att komma vidare är att hitta en avkomling till Anders Nygren på manslinjen och be honom att göra en analys av sitt Y-DNA.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna