ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Gäddeholm  (läst 745 gånger)

2021-01-25, 14:55
läst 745 gånger

Utloggad Jan Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1275
  • Senast inloggad: 2024-04-16, 14:07
    • Visa profil
Hej!

Jag söker ffa födelseuppgifter, men självklart är jag också intresserad av all övrig info, om:
1) kusken Claes Bodem/Baude? vid Gäddeholms säteri - se Irsta AI:4 sida 82 samt Irsta mtl 1771 sida 61, och
2) lakejen Elias Skogsberg också vid Gäddeholms säteri - se Irsta AI:4 sida 82.

Länk till sida i hfl på vilken båda personernas namn bör finnas i samma vy: https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0009325_00091#?c=&m=&s=&cv=90&xywh=461%2C2838%2C1492%2C692

Länk till sida 61 i mtl 1771: https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0006504_00032#?c=&m=&s=&cv=31&xywh=2139%2C1675%2C2121%2C1006

Vänliga hälsningar,
Jan Johansson

2021-01-25, 17:40
Svar #1

Utloggad Calle Lindström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1951
  • Senast inloggad: 2024-04-16, 13:25
    • Visa profil
Hejsan Jan,  en möjlig kandidat till din kusk Claes Baude, skulle kunna vara från smedsläkten Baude. Det föds en Clas till hammarsmeden Clas Badea ohh Anna Maria Gauphins (med största säkerhet avses hammarsmeden Claes Baude och hans hustru Anna Gauffin) 12/12 1742 i Ununge, Skebo bruk.
Kan vara värt att följa upp. Ununge (AB) CI:2 (1740-1768) Bild 300 / sid 26 (AID: v91527a.b300.s26, NAD: SE/SSA/1579)


Notera att födelsenotisen börjar längst ner på sid 26 (enligt AD) och fortsätter överst på sid 27. Barnets namn kommer sist i födelsenoteringen, efter vittnen. Lite ovanligt.


Lycka till
Vänligen,
Calle

2021-01-26, 11:32
Svar #2

Utloggad Jan Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1275
  • Senast inloggad: 2024-04-16, 14:07
    • Visa profil
Hejsan Calle! Tack snälla för tipset och för lyckönskningen!  :)

Kanske är min tanke långsökt, men eftersom Claes och Elias "chef" vid Gäddeholm, Jonas Cronstedt, hade anställt föregående kusk, lakej och volontär som alla var födda söder om Mälaren (bland annat enligt uppgifter i Irsta husförhörslängder), har jag misstanken om att Claes och Elias också var födda söder om Mälaren, eller åtminstone kom därifrån då de flyttade till Gäddeholm. Jonas Cronstedt var kapten vid livkompaniet i Södermanlands regemente både då "föregångarna" och då Claes och Elias själva fick anställning vid Gäddeholm. Efter perioden av anställningar av personer med dokumenterat ursprung från området söder om Mälaren, närmare bestämt den 10/1 1771 flyttade Jonas Cronstedt från livkompaniet i Södermanlands regemente till livkompaniet i Västmanlands regemente enligt generalmönsterrullor. Åren efter flytten 1771 kom de nya kuskarna, lakejerna och volontärerna ifrån området norr om Mälaren. Det tycks mig därför finnas ett samband mellan var Jonas Cronstedt var kapten och varifrån personalen i Gäddeholm kom ifrån.

Claes Bodem/Baude/Baudie (den senaste varianten tycks mig mest trolig i omnämnda hfl, med reservation om bokstaven u som saknar strecken ovanför det) hittas i Irsta mtl 1771, men inte i Irsta mtl 1770, vilket betyder enligt min tolkning att han flyttade till Gäddeholm 1770 då Jonas Cronstedt fortfarande var kapten vid livkompaniet i Södermanlands regemente.

Elias Skogsberg hittas i Irsta mantalslängder 1770-1775. I Centrala Soldatregistret hittas också en soldat vid namn Elias Skogsberg, inskriven 1769 vid Östra Rekarne kompani i Södermanlands regemente och utskriven därifrån 1774 (tyvärr utan födelseuppgifter). Det är förstås inte säkert att det är samma person, som Elias Skogsberg i Gäddeholm, men både namn och årtal stämmer överens. Det finns dessutom ett annat exempel på volontär/lakej i Gäddeholm som var skriven "på två olika ställen samtidigt", dvs enligt hfl och mtl skriven i Gäddeholm och enligt generalmönsterrulla och Centrala Soldatregistret skriven, under samma tidsperiod, som soldat vid en helt annan plats "utan lega". Om det är samma Elias Skogsberg som hittas i Irsta hfl samt mtl, och som hittas i Södermanlands regemente enligt Centrala Soldatregistret, så kanske det finns ytterligare anledning att misstänka att Elias kom ifrån området söder om Mälaren.

Anledningen till min förfrågan angående Claes och Elias är egentligen att jag försöker spåra en annan volontär/lakejs ursprung: Per Sandmark. Enligt olika uppgifter började han jobba som lakej/volontär vid Gäddeholm 1770, då "chefen" Jonas Cronstedt alltså fortfarande var kapten vid livkompaniet i Södermanlands regemente. Uppgifter om Claes och Elias ursprung skulle kanske kunna ge vidare indikation om varifrån Per Sandmark kom. Hoppas min "sökstrategi" inte är alltför långsökd! Jag tar gärna emot, och skulle uppskatta, kommentarer och tips!

Vänliga hälsningar,
Jan

2021-01-26, 18:54
Svar #3

Utloggad Calle Lindström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1951
  • Senast inloggad: 2024-04-16, 13:25
    • Visa profil
Hejsan Jan,


Jag har inte något direkt att tillföra, men några kommentarer. Stavning av namn skiftar allt efter vem som höll i pennan, det fanns ju inga stavregler vid denna tid. Så hur Claes Baude`s namn stavades kan naturligtvis skifta.
Din teori är intressant, men en fundering. Cronstedt var kapten för Livkompaniet (1:a kompaniet) i Södermanlands regemente, men Elias Skogsberg var soldat No 1075/25 i 6:te kompaniet, Österrekarne kompani. Kompanierna bestod av ca 150 man och regementet av 1200 man. Mycket folk. I Generalmönstringsrullorna brukar soldatens ursprung (landskap) anges, men för Skogsberg står det inget.
Jag skulle nog i all välmening rekommendera dig att även söka efter alternativa teorier, att inte helt låsa dig vid en speciell rekryteringsväg för de manliga tjänstefolken.
Men åter, lycka till önskar,
Calle

2021-01-27, 11:38
Svar #4

Utloggad Jan Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1275
  • Senast inloggad: 2024-04-16, 14:07
    • Visa profil
Hej Calle!

Tack igen för ditt engagemang och för din vänlighet!

Jo, jag har märkt att både namn och andra ord stavades olika på, låt oss säga, 1700-talet. Till och med samma person tycks ha kunnat stava på olika sätt, har jag sett tecken på. Det var kanske bland annat av den anledningen som Svenska Akademin grundades. Anledningen till att jag skrev Claes efternamn med olika stavningsformer var för att öka chansen att de hittas vid eventuell framtida sökning med sökmotor.

Jag håller med om att det förmodligen var omöjligt för Jonas Cronstedt att personligen vara inblandad i urvalet av alla soldater, men eftersom jag misstänker att lakejer (och kanske även kuskar) hade en representativ betydelse för deras arbetsgivare som person håller jag möjligheten öppen för att Jonas Cronstedt åtminstone hade personligen träffat dem innan de blev anställda (eller vad man nu ska kalla det). Dessutom antar jag att lakejer hade tillgång till arbetsgivarens hem, till och med dess mer privata/intima delar, och då kanske urvalet vid anställningen också rörde sig om en mer personlig säkerhetsfråga både för arbetsgivaren själv och för arbetsgivarens eventuella familj, som fanns i samma hem.

Din rekommendation att inte låsa sig i endast en sökväg, utan istället vara öppen för andra alternativ, håller jag 100-procentigt med om! Tanken om sambandet mellan Jonas Cronstedts förflyttningar och anställningar av lakejer, volontärer och kuskar är bara den senaste jag har haft, i en rad av andra tankar och "hypoteser". Eftersom temat har kommit upp önskar jag dela med mig av mina andra hypoteser i mitt sökande efter Per Sandmarks ursprung, med förhoppningen om att få fler kommentarer och tips. (Den sista meningen är naturligtvis inte personligen riktad till dig Calle!) Nedan följer alltså olika infallsvinklar i mitt sökande efter sergeant Per Sandmarks (född ca 1747) ursprung.

1) Eventuellt släktskap med (regements-)pastorn Lars Sandmark. Både Lars Sandmark och Jonas Cronstedts pappa Carl lär ha blivit krigsfångar i Poltava 1709. Jag har dock endast hittat Lars Sandmark omnämnas som krigsfånge i arkivet "Krigshandlingar Stora nordiska kriget: Krigsfångar", men det kanske kan bero på att Carl Cronstedt var högt uppsatt officer, eller att han ska ha blivit befriad redan efter ett år.

2) Eventuellt släktskap med länsman Olof Sandmark i Harg socken i Uppsala län (född 1708 enligt uppgift i hfl). Han tycks ha haft en piga från Gimo i Skäfthammar socken i Uppsala län. Per Sandmarks svärfar var född i Gimo och förmodligen också uppvuxen där.

3) Eventuellt släktskap med bokhållaren Olof Sandmark i Floda socken i Södermanlands län (konstigt nog var även denne Olof Sandmark född 1708 enligt uppgift i hfl). Enligt uppgift i mtl hade han åtminstone en bror, Jan. Med denne Olof Sandmark är kopplingarna till Per Sandmark mer "röriga". Volontären/lakejen, som Per Sandmark tycks ha efterträtt i Gäddeholm hette Per Wedholm (född 1747 enl fb). Hans farbror Jonas Wedholm var adjunkt och kan ha varit lärare åt Olof Sandmarks arbetsgivares barn (släkten Duwall) på 1750-talet då de alla bodde i eller strax söder om Katrineholm. Jonas Wedholm bör ha bott i Katrineholm på 1750-talet, åtminstone var han dopvittne ett antal gånger där då. En i släkten Duwall var dessutom dopvittne i socknen där Jonas och Per Wedholm var födda (Råby-Rönö nära Nyköping i Södermanlands län). Två av Olof Sandmarks söner flyttade till Uttersbergs bruk i Skinnskattebergs socken i Västmanlands län, och samma år (1777) flyttade en annan "Wedholmare": Harald Wedholm också dit (alla deras namn finns till och med på samma sida i en hfl). Tyvärr har jag inte hittat någon koppling mellan Harald Wedholm och Jonas/Per Wedholm. Harald Wedholms svärföräldrar (Hans Hertell och Maria Printz) lär ha varit krigsfångar i Solikamsk i Sibirien samtidigt som regementspastorn Lars Sandmark var krigsfånge där. Genom släktnamnet Wedholm finns därför (väldigt) långsökta kopplingar mellan regementspastorn Lars Sandmark, bokhållaren Olof Sandmark och Per Sandmark.

4) När ett av Per Sandmarks barn döptes i Nora socken i Uppsala län var ett av dopvittnena sekreteraren Eric Rolén (senare med adelsformen af Rolén) från långväga Stockholm. Eric var född i närheten av Nyköping och ska ha studerat som barn i Nyköping. Adjunkten Jonas Wedholm bör ha bott i Katrineholm på 1750-talet (se ovan), men sedan var han adjunkt i Nyköping. Det finns alltså en möjlighet att han var lärare åt Eric af Rolén då han studerade i Nyköping. Enligt ett par släktforksarsidor (men förmodligen uppgifter från samma släktforskare) gick Eric sedan på gymansium i Strängnäs och därefter studerade han vid Uppsala universitet. Jag har dock inte hittat honom i Strängnäs gymnasium elevmatrikel (1731-1790), kanske pga att han hade ett annat efternamn då. På det som tycks vara matrikelns originalpärm står "CATALOGUS CIV: GYMN:". Kan det där "CIV:" betyda att det fanns en annan typ av gymnasium (eller helt enkelt ett annat gymnasium) i Strängnäs på 1700-talet?

Man kan kanske summera ovanstående information  med att flera av mina sökningar efter Per Sandmarks ursprung har resulterat i spår, som leder till Södermanlands län. Troligvis kommer jag att forsätta leta efter honom där ett tag, men om jag inte hittar honom kommer jag att söka i socknarna runt Ununge socken, där Clas Baude föddes. Alla tips och kommentarer välkomnas!

Vänliga hälsningar,
Jan

2021-02-10, 13:48
Svar #5

Utloggad Jan Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1275
  • Senast inloggad: 2024-04-16, 14:07
    • Visa profil
Hej igen!

Tack vare information om militära arkiv har jag hittat födelseuppgifter till Per Sandmark.
I arkivet "arméns pensionskassa" hittas en del officerares och underofficerares ålders-/födelsebevis. Dessutom hittas där en del meritlistor/-förteckningar, och några av dem tycks vara skrivna av personen själv, som innehållet i meritlistan rör. Rekommenderas varmt! Förmodligen blev de flesta av volontärerna, som tycks ha bott i Gäddeholm, officerare eller underofficerare.

Per Sandmark (Petter enligt födelse-/dopbok) var född den 30/7 1747 i Vireda socken i Jönköpings län. Jag har skrivit mer om det under diskussionsämnet Sandmark, här:
https://forum.rotter.se/index.php?topic=73915.0

Vänliga hälsningar,
Jan

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna