ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Okänd far sökes, Happsta, Själevad, 1918 - men även i Nätra 1895  (läst 589 gånger)

2020-10-07, 20:57
läst 589 gånger

Utloggad Mattias Viklund

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 3
 • Senast inloggad: 2020-11-30, 18:22
  • Visa profil
Jag söker information om en okänd far till min farfar Folke Viklund, f 1918-08-26 i Happsta, Själevad. Hans fader är okänd och står inte att finna i några officiella källor (i vart fall inga som jag har kommit över). Hans mor avled i spanska sjukan ett par månader efter hans födelse, varför han växte upp hos morföräldrar och hos fosterföräldrar.

Den okände fadern har jag letat efter i fyra år, utan att nå ända fram. Med hjälp av DNA-tester har jag kommit fram till att fadern med all sannolikhet har en hel del anor i Grundsunda/Arnäs, men även i Nätra, Ytterlännäs/Graninge och i Nordmaling/Bjurholm. Men det är ytterst svårt att komma ända fram den här vägen. Vi har dock en del tecken på att den okände fadern har rört sig i Stockholm ca 1914 och där fått ett annat barn utom äktenskap, med en annan kvinna.

Efter mycket funderingar har jag landat i en teori med en potentiell fader – det är ju inte alltför långt tillbaks i tiden, så jag hoppas att det är inom moralens gränser att på detta sätt nämna en person som kanske är helt oskyldig. Han har dock inga (kända) ättlingar, vilket kanske gör saken enklare. Min fråga till forumet är om det finns någon som har någon information om denne man – kanske via någon släkting (via hans mor eller via hans fru), kanske fotografi eller liknande, kanske till och med information som skulle kunna bekräfta min teori?

Mannen är Erik Ragnar Sjöström, f 12/9 1895 i Bjästa, Nätra. Hans far är också okänd (finns teorier om vem denne person kan vara är jag mycket tacksam även för sådan info), men hans mor hette Maria Bergström/Jonsdotter, f 15/12 1865 i Vibyggerå. Erik var inskriven på Örnsköldsviks sjömanshus i unga år, men rymde 1912, arbetade några år som dräng i trakterna kring Själevad, gjorde sedan militärtjänsten på Svea Livgarde i Stockholm, blev underbefäl, flyttade till Happsta i Själevad 1915 och bodde där till och med 1917 då han flyttade till Umeå och tjänstgjorde som stamanställd furir fram till ca 1920, då han återvände till Stockholm. Här arbetade han som konduktör vid spårvägen, träffade sin fru Elvira Maria Kunigunda Löf, fick inga (fler?) barn, och avled strax innan andra världskriget, i augusti 1939.

Ytterst tacksam för all information som kan leda mig till svaret på denna gåta.

Vänligen,

Mattias Viklund

2020-10-08, 07:10
Svar #1

Utloggad Per Sundin

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 6292
 • Senast inloggad: 2021-06-19, 06:35
  • Visa profil
  • Släkter och gårdar
90-talet är väl lite knepigt eftersom det var det årtionde när cykeln slog igenom och ökade ungdomarnas rörelseradie flera gånger. Men om vi antar att cykeln inte blivit var mans egendom då i Bjästa tror jag att man får söka fadern bland främst ogifta män som heter Erik i närheten av Maria i december 1894. Det verkar som om hon flyttade i mitten av november från Skrike till Bjästa. I första hand Bjästa bör sökas igenom men även det relativt näraliggande Skrike. Och kanske Förnätra, Prästbordet, Norrsvedje.

2020-10-08, 11:26
Svar #2

Utloggad Mattias Viklund

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 3
 • Senast inloggad: 2020-11-30, 18:22
  • Visa profil
Tack för tipset, Per! Jag har också tänkt att fadern bör finnas i närområdet och har sökt i Bjästa (dels genom din bok, dels på nätet), utan att finna någon figur som passar in DNA-mässigt (för att det ska passa DNA-mässigt är ju också förutsättningen att Marias son sedan blev den okände fader som jag söker, vilket ju inte är fastställt). Men mycket bra att få denna info om näraliggande områden, som ju är svårare att ha en känsla för som utböling (även om jag faktiskt besökte Bjästa i somras, mycket trevlig bygd!).

Naturliga kandidater som fäder till Erik Ragnar skulle ju kunna vara husbonden eller de drängar som var anställda samtidigt som Maria. Men jag har alltså inte hittat något matnyttigt ännu. En intressant detalj som jag upptäckte i ett kyrkonämndsprotokoll i somras handlade om en hemställan som Marias husbonde Forssén hade gjort om att ersättning skulle utgå till en Wallin (vill jag minnas, har ej uppgifterna framför mig nu) för att ta hand om pigan Margareta Bergströms oäkta barn. Jag tror att det var en felskrivning och att man syftade på Maria, och funderade på om dessa uppgifter kunde ha någon betydelse för vem fadern var.

2020-10-08, 17:13
Svar #3

Utloggad Per Sundin

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 6292
 • Senast inloggad: 2021-06-19, 06:35
  • Visa profil
  • Släkter och gårdar
Är matchningarna på DNA-testet på Y-DNA:t? Wallinsspåret är väl oanvändbart? Det finns väl inget som talar för att fadern eller ens någon släkting till fadern skulle få någon slags ersättning?

2020-10-08, 22:06
Svar #4

Utloggad Mattias Viklund

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 3
 • Senast inloggad: 2020-11-30, 18:22
  • Visa profil
Jag har gjort Y-DNA (är I-M253), men inte fått matchningar som leder specifikt till Nätra/Vibyggerå (har gjort på Y-111-nivån på FTDNA, men inväntar Big-Y-resultat i november, kanske kan de ge mer). Gissningsvis har - om mina teorier stämmer - Erik Ragnars fader anor i Arnäs/Grundsunda. Så det är automomala tester som har gett mig de mest intressanta träffarna. (Teorin om Erik Ragnar är dock framför allt stark beroende på att han har varit på rätt ställe och gjort rätt saker för att kunna vara min okände farfars far, men också vara en okänd släkting till en familj som vi har starka matchningar med.)

Apropå DNA. Intressant nog har jag tidigare läst att du med hjälp av Y-test kunnat påvisa ett tidigare okänt faderskap för Lars Flemström Bråttom. Han har jag haft ögonen på, eftersom hans anor rimmar väldigt väl med de träffar jag har fått, med kopplingar till både Grundsunda och Graninge.

Nej, du har helt rätt i att det verkar konstigt om Wallin skulle få ersättning om han vore fadern. Min förflugna tanke var nog mer att Forssén kanske kände skuld av någon anledning, t ex om någon av hans söner hade något att göra med graviditeten...

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna