ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Farfars far rätt eller fel....  (läst 1535 gånger)

2020-05-19, 23:36
läst 1535 gånger

Utloggad Christer Wiberg

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 49
 • Senast inloggad: 2022-12-06, 16:22
  • Visa profil
Lång berättelse så kort det går. Min farfars far var sjöman i Malmö i slutet av 1800-talet. Han gifte sig med sin hustru 1878 och seglade eller ångade sig runt i världen. Min farfars syster föddes 1880, farfar 1882 och sedan ett antal barn födda 1885, 1887, 1889 och 1890, barnet 1890 uppges som oäkta. Inga konstigheter egentligen mer än att jag aldrig hittade min farfars far i någon dödbok, han var försvunnen. Sista anteckningen jag hittar är att han mönstrade av i Stockholm 1882.

Till mysteriet. I ett husförhör 1884-1890 har prästen noterat att farfars far varit borta från hustrun sedan 1883. Han fortsätter dock stå som man i alla olika husförhörs- och församlingsböcker fram till hustruns död 1909. Men denna anteckning följer med en bit in på 1900-talet. Jag började då undra var han tagit vägen och om han verkligen varit försvunnen hela denna tid. Det skulle ju innebära att flera av barnen där han var antecknad som fader inte var rätt fader. Tanken t.o.m väcktes hos mig att han inte ens var min farfars riktiga far. Att han stod antecknad som fader i kommande böcker är kanske inte så konstigt, sjömän de kom och gick och det var naturligtvis inte lätt för prästen att veta om han var borta "för evigt" eller bara på någon långresa. Ännu mer om inte modern uppgav något annat. Eftersom han seglat en del till England så kunde jag sent omsider hitta honom som död i Odessa, Ukraina i Brittiska konsulatets anteckningar av döda sjömän på engelska båtar 1898.
All fakta stämmer, namn, ålder och svensk medborgare. Eftersom han hette Lars Peter Wiberg så kunde jag enkelt kolla att det i Sverige bara fanns 1 person med det namnet och födelsetiden. Kunde sedan via sjömansregister i England och Kanada (av någon anledning uppdelat register för handelsflottan mellan England och Kanada) följa honom bakåt i tiden, är just nu framme vid 1895 på olika engelska båtar. Utmaningen är att en seglats varade 6-12 månader och för varje uppgift (ej digitaliserad) så måste jag betala ca 400:- till registren i England eller Kanada, så det kostar på. Men till slut kanske jag kommer i mål.

Nu till min fråga. Skulle på något sätt ett DNA-test kunna hjälpa mig att få svar på denna fråga? Skulle detta möjligtvis ha potentialen att svara på om fadern var någon annan än Lars Peter? Förutom andra spännande svar från en sådant test så är det väl denna fråga som ligger mig närmast om hjärtat.

Någon som har en teori?

Mvh/Christer

2020-05-20, 00:16
Svar #1

Utloggad Anti Poika

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1729
 • Senast inloggad: 2021-03-11, 19:57
  • Visa profil
Ju fler ättlingar till din farfars far som är intresserade av frågan och vill dna-testa sig ju enklare borde det bli. Säg att några av ättlingarna till din farfar, några av ättlingarna till din farfars syster och några av ättlingarna till det oäkta barnet låter testa sig. Då skulle det finnas ett någorlunda underlag för att se hur det ligger till. Sedan har du ättlingarna till din farfars fars syskon som kan vara till hjälp om du är släkt med "din farfars far"!!  :)
Mvh Anti

2020-05-20, 00:22
Svar #2

Utloggad Christer Wiberg

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 49
 • Senast inloggad: 2022-12-06, 16:22
  • Visa profil
Hej Anti,

Tack för ditt svar, jag förstår. Min utmaning ligger i att denna sida av min släkt är väldigt tunn och i de fall jag varit i kontakt med de få som jag har en närmare släktskap med har intresset varit lågt för att delge information. Så kan det ju vara och det får man respektera.

Men, om min teori stämmer om att han kanske inte är min farfars far, skulle inte ett test potentiellt kunna svara på matchningar på personer som jag inte har något relation till i min nu ganska digra släktforskning? Eller har jag missförstått det?

Christer

2020-05-20, 00:30
Svar #3

Utloggad Gabriel Wallgren

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1045
 • Senast inloggad: 2022-11-05, 18:01
  • Visa profil
God kväll Christer!

Det enklaste är väl att hitta en ättling till en bror (eller i värsta fall en farbror) till Lars Peter Wiberg (sannolikt din farfars far) som också stammar på raka fädernelinjen och göra ett Y-kromosom DNA test.

Det borde klarlägga det hela fullständigt. Jag har för många år sedan varit delaktig i ett sådant projekt (nej, jag lämnade inte DNA, men föreslog hur man skulle gå till väga) som bevisade ett far-son förhållande på 1660-talet (ett i sig intressant fall).

Mvh

Gabriel

2020-05-20, 00:46
Svar #4

Utloggad Christer Wiberg

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 49
 • Senast inloggad: 2022-12-06, 16:22
  • Visa profil
Hej Gabriel,

Tack för intressant svar. När jag väl ger mig in i DNA-världen så kommer jag väl att lära mig den också,
precis så som man lärde sig att forska i kyrkböcker.

Lars Peter hade en bror som också var sjöman. Han försvann dock till Norge 1882 och jag har sedan dess inte lyckats
hitta honom även om jag gjort tafatta försök via norska digitalregistren och diverse emigrantregister. Så han är väl utvandrad han också.

En farbror till Lars Peter finns som var halvbror men som försvinner till Danmark och sedan hittar jag honom inte. Det är inte lätt att forska alltid i gränslandet mellan Sverige, Danmark och Tyskland samt med sjömän.

Jag förstår att detta hade varit en framkomlig väg. Men bortsett från det (om det nu inte går) kan inte något sådant test kunna eventuellt svara på fullständiga främlingar mot min forskning som dyker upp och där det finns en chans att de härstammar från en annan fader? Om min vaga teori stämmer. Jag är väl ganska klar att 4 av de 6 barnen inte hade Lars Peter som fader eftersom hade försvann 1883 och inget tyder på att han kom tillbaka. Om jag fortsätter bakåt i de engelska registren så får jag iallafall det svaret om han fysiskt var på plats i Sverige vid dessa tillfällen, men det tror jag nu inte längre.

Mvh/Christer


2020-05-20, 01:00
Svar #5

Utloggad Gabriel Wallgren

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1045
 • Senast inloggad: 2022-11-05, 18:01
  • Visa profil
Hej igen!

Det säkraste är ju ett Y kromosom DNA test mot en ättling längre tillbaka (på raka fädernet) jämfört med dig. Farfars bror till din farfars far?

Om man kör autosomalt DNA-test så finns ju alltid risken att man är släkt på något annat sätt!

Autosomala test är bra för att spåra andra typer av släktskap (även om det krävs oerhört mycket mer arbete), men i ett fall med raka fädernelinjen så är Y-kromosom test bästa möjligheten.

Mvh

Gabriel

2020-05-20, 01:10
Svar #6

Utloggad Christer Wiberg

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 49
 • Senast inloggad: 2022-12-06, 16:22
  • Visa profil
Gabriel,

tack. Tänkte primärt att få ihop ledtrådar eller leads som man sen kan testa av mot källorna t.ex personer som skulle vara möjliga platsmässigt och tidsmässigt. Något att ta tag i, helt enkelt. Min farfar hade en bror som var född 1886 (om det nu inte var en halvbror beroende på Lars Peter faderskap eller ej). Resterande barn var 4 systrar där 3 dog efter några dagar och enbart en överlevde vuxen ålder.

Mvh/Christer

2023-01-18, 12:31
Svar #7

Utloggad Tove Schultz

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 163
 • Senast inloggad: 2023-01-25, 20:03
  • Visa profil
Hej Christer, har själv sökt en farfars farfar som nu är hittad tack vare DNA-tester och envist arbete dock så hade jag turen att kunna testa min farfar och pappa MEN det jag vill poängtera är att om du så gott som har stenkoll på dina kända anor eller det du tror är dina kända anor (vilket det låter som att du har) så skulle jag ändå säga att det finns en chans.
Och om jag hade varit du så hade jag gjort ett försök och chansat. Har du möjlighet att även testa din mor för att kunna utesluta matchningar från hennes sida eller syskon till dig själv eller din far.


Vänliga hälsningar Tove

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna