Forum > Åsele

Samer

(1/2) > >>

Aina Irene Nilsson:
Är det någon som vet om namnet Marget Guttormsdotter, bosatt i Lånaträsklandet Åsele och gift 1701 med Tomas Jacobsson. Fick dom barn? Kan det vara Ingel Tomasson? Tacksam för svar. Mvh Aina

Rikard Gebart:
Jag har en Hans Gutormsson, f 1742 bland mina anor. I HFL för Vilhelmina 1804-1820 (Dalasjö) så anges det att han kom från Norge vilket kan betyda att han var same. Kan han vara sonson till din ana? Jag har inget belägg för det men hypotesen kanske ger ideer om var det kan vara intressant att söka vidare :-).

Mvh,
Rikard Gebart

Aina Irene Nilsson:
Rikard Gebart.Tacksam för ditt svar. Jag sökte ju Marget Guttormsdotter. Du svarade att du hade en Hans, men jag kan inte hitta någon, men däremot Anna, Clement o Gertrud. Har du någon av dessa?

Rikard Gebart:
Tyvärr har jag inga fler. Jag kollade också Karl-Erik Gavelins böcker Åseleborna och Vilhelminaborna men det finns inga med de namnen där. Det betyder ändå inte att det inte finns uppgifter eftersom Gavelin utgick från hemmanen när han kartlade Åsele- och Vilhelminaborna och om dina släktingar var samer så är det nog bara vissa (de bofasta) som finns med. Om du kollar husförhörslängderna för Åsele så finns samerna bokförda på flera ställen, både geografiskt ordnade och i en särskild längd för samer. Man skilde också på fjällsamer, skogssamer och Norgesamer. Vad Norrigelappar betyder är jag inte helt säker på. Var det samer med norskt medborgarskap eller rörde de sig bara över landsgränsen? Jag har inte helt koll på bokföringen av samer (det varierar mellan olika volymer) men när man struntar i registren och bara bläddrar igenom så hittar man en del oväntat.

Lycka till och om du hittar nån koppling till Hans Guttormsson så vill jag gärna veta mer :-).

Mvh,
Rikard

Johan Conradson:
Hei Rikard!

Jag har information om Hans Guttormsson/Guttormsen. Han kom fra Vefsn kommune i Nordland fylke. 2. feb 1743.

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01065682001467

 mvh Johan Conradson

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion