ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Brösarp  (läst 3387 gånger)

2013-05-31, 00:53
läst 3387 gånger

Kerstin Andersson

Hej igen!
Återkommer till familjerna i Myrestad. Jag har försökt skumma Domkapitlets äktenskapshandlingar 1660 - 1690 utan att hitta något som berör Nils Månsson/Margareta Lassesdotter eller Måns Arfwedsson/Lusse. Jag kan naturligtvis ha missat dem, har svårt att läsa dessa texter, vet inte om allt är filmat eller det kanske finns ytterligare att hitta hos Landsarkivet.
Men i katekismilängden 1697 finns under Lökaröd (Myrestad verkar inte vara särskilt angivet): Måns Arfwedsson med hustru Lusse, sonen   Arfwed och dottern Ingar, sedan följer gårdmannen Mårten med hustrun Anna och därefter Nils Månsson med hustrun Margareta och dottern Ingar; sedan kommer Nils Nilsson med hustrun Ingar.
Så långt stämmer det, men jag blir tveksam om det står Nils Månsson? Bifogar bild.


 
Med vänlig hälsning
Kerstin

2013-06-01, 14:36
Svar #1

Utloggad Bengt Olsson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 413
 • Senast inloggad: 2023-01-25, 23:51
  • Visa profil
Kerstin !
 
Alla från Myrestad står på rad efter varandra så det råder inget tvivel än att det är Nils Månsson som åsyftas även om prästen ser ut att ha börjat skriva Mårtensson men sedan ändrat till Månsson. Han har dock lagt till ett extra 'son' men då som nu kunde man givetvis skriva fel. För det finns väl inte en Nils Mårtensson med hustru Margareta samt dotter Ingar också ?
 
Jag frågade Niklas på Ad-online en gång gällande domkapitlets handlingar och då visa det sig att det finns flera år som AD inte filmat, minns dock inte vilka årtal detta gällde.  
 
Varifrån har du uppgiften att Nils Månsson och Måns Arvidsson skulle vara halvbröder ?  
Detta utesluter isf att Måns Arvidssons svärfader var Måns Persson i Myrestad och aldrig i helvete skulle Måns Persson släppa fädernegården till någon annan än släkten när han dessutom har söner. Det är därför jag tror att Måns Arvidsson är svärsonen.
När Måns Persson lämnar Myrestad ca 1680 tar han åtminstone med sig sonen Per, som då bör vara omk 15 år. Nils Månsson sitter redan på gården nr 2 men hur den blidades vet jag inte, kanske genom hemmansklyvning eller så har han helt enkelt brutit ny jord. Måns Perssons dotter Bolla gifter sig med Jöns Larsson i Brösarp.
 
Bengt
 
(Meddelandet ändrat av Nalleborrby 2013-06-01 14:39)

2013-06-01, 19:10
Svar #2

Kerstin Andersson

Hej Bengt!
Tack för ditt svar. Jag har dragit samma slutsatser som du, att detta är rätt familjer. Någon mer Mårten än gårdmannen finns inte och hans hustru heter Anna.
 
Min gissning om halvbröder gäller inte Nils Månsson och Måns Arfwedsson utan Nils Månssons son Nils Nilsson och Måns Arfwedsson. Detta utifrån att Margareta Lassesdotter som dör 1701 (född 1637 enligt dödsnotisen) är hustru till Nils Månsson i Myrestad, gift med honom i 36 år, och tidigare varit gift med Arfwed Månsson. Har 2 söner och en dotter i första äktenskapet och 4 söner, 3 döttrar i andra äktenskapet.  
 
Min gissning, som naturligtvis kan vara fel, är att Måns är son i första äktenskapet och Nils son i det andra med Nils Månsson och att de därmed skulle vara halvbröder (och Nils Månsson styvfar till Måns Arfwedsson).  
 
Det fanns nära relationer mellan Nils Nilsson och Måns Arfwedsson. De var ju visserligen grannar, Måns Arfwedsson på nr 1 och Nils Nilsson på nr 2 i Myrestad, och enligt dina uppgifter är Måns också gift med Nils Nilssons faster. Detta är kanske tillräcklig grund för att de förekommer flitigt som faddrar till varandras barn.
När Nils Nilssons barn döps förekommer Måns Arfwedsson som fadder vid två tillfällen, hans hustru är gudmor en gång, hans dotter Ingar är gudmor två gånger och hennes make fadder vid sex tillfällen.  
Nils Nilsson är fadder en gång då ett barn till Arfwed Månssons (son till Måns Arfwedsson) döps och hans hustru är gudmor en gång.
Med tanke på de nära släktrelationerna vet jag inte hur jag vågar tolka det här.
Med vänlig hälsning
Kerstin

2013-06-01, 19:26
Svar #3

Utloggad Bengt Olsson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 413
 • Senast inloggad: 2023-01-25, 23:51
  • Visa profil
Hej igen Kerstin !
 
Ok, jag förstår hur du menar angående släktskapet emellan Nils Nilsson och Måns Arvidsson men i så fall kan inte Måns Persson vara svärfar till Måns Arvidsson.
 
Du kan kanske titta efter i fb ifall Jöns Larsson med hustru Bolla i Brösarp är dopvittne när folket i Myrestad döper sina barn eller vice versa? Förhåller det sig så tror jag att mitt förslag är rätt annars får jag kanske börja tänka om. Jag har inte precis lagt någon energi på Måns Arvidsson då han inte tillhör mina anor.
 
Hälsar Bengt
 
(Meddelandet ändrat av Nalleborrby 2013-06-01 20:08)

2013-06-01, 22:00
Svar #4

Kerstin Andersson

Hej Bengt!  
Jag lutar nog åt att dina uppgifter är rätt. Som du säger är det inte sannolikt att Måns Persson skulle låta gården gå vidare till någon annan än barn. Min gissning om att Nils Nilsson och Måns Arfwedsson är halvbröder är nog att dra för långa slutsatser på osäkra grunder.
Alltså får jag nöja mig med att Måns Arfwedsson är gift med Lusse, svåger till Nils Månsson, men inte son till den Arfwed Månsson som Margareta Lassesdotter varit gift med, utan det råkar bara ett sammanträffande med namnen.
 
Nils Nilsson och hans hustru förekommer också ofta som faddrar till Måns Arfwedssons syster Ingars barn, hon bor också på Myrestad 1, gift där två gånger.  
(Det verkar också finnas någon anknytning till Bosarp, men jag har inte kunnat reda ut hur, kanske kommer Måns Arfwedsson därifrån)
 
Jöns Larsson och Bolla förekommer inte som faddrar till något av de 16 barn där jag hittat födelsenotiser för Nils Nilssons barn i två äktenskap. Måns Arfwedssons och Lusses barn är ju födda innan kyrkoböckernas tid och jag har inte hittat dem omnämnda i bouppteckningar.
Jag har inte letat efter Jöns Larssons och Bollas barn, men ska se om jag hittar något.
 
Jag är i alla fall glad över de uppgifter jag fått från dig, med dessa har jag fått Lusses härkomst och kommit ett steg längre.
Med tack för hjälpen
Kerstin

2013-06-30, 12:03
Svar #5

Kerstin Andersson

Återkommer till Myrestadsfamiljerna. Jag har i jordeboken från 1663 hittat under Myrestad två hemman, vardera 1/4 mtl, för vilka står Måns Persson och Arfwed Månsson. I jordebok 1684 finns på Myrestad 1 (3/8) Måns Arfwedsson  och Myrestad 2 (3/8) Nils Månsson.
Jag tycker att det ändå verkar troligt att det är denna Arfwed Månsson som Margareta Lassesdotter varit gift med, innan hon gifte sig med Nils Månsson. Då skulle Måns Arfwedsson ändå kunna vara son till denne Arfwed Månsson (och därmed halvbror till Nils Nilsson). Annars är det ett märkligt sammanträffande att Margareta Lassesdotter skulle ha varit gift med en annan Arfwed Månsson, vars son Måns också finns i Myrestad.
Men då återstår frågan om Måns Arfwedssons hustru Lusse. Hur säkert är det att hon är dotter till Måns Persson? Det finns ju inte något biologiskt släktskap mellan Måns Arfwedsson och Måns Perssons barn, men om Lusse är dotter till Måns Persson, skulle ju Måns Arfwedsson ha gift sig med moderns svägerska?
Jöns Larsson med hustru Bolla och sonen Anders finns i Brösarp i katekismilängd 1697. Jag har inte hittat fler barn till dem, en Anders Jönsson finns senare på Brösarp nr 16 med sin familj. Han förekommer ett par gånger som fadder i Måns Arfwedssons släkt och vice versa. Bolla har jag hittat som gudmor senast 1705, dock inte till vare sig sonens eller annan i släkten. Jag har inte hittat någon dödsnotis för henne, Jöns Larsson dör 1719.
Hur ska man tolka det här?
Med vänlig hälsning
Kerstin

2013-06-30, 15:30
Svar #6

Utloggad Bengt Olsson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 413
 • Senast inloggad: 2023-01-25, 23:51
  • Visa profil
Kerstin !
 
Den jb har jag missat men där framgår då att det redan 1663 fanns två hemman. Uppgiften jag hittade var från 1671, där framgick dock inte exakt år när det blev två hemman, bara att det var så.
 
Att Måns Arfwedsson är son till Arfved Månsson är uppenbart nu. Detta gör också att Lusse inte är dotter till Måns Persson, vilket jag antog utifrån uppgiften att Måns Arfwedsson övertog gården efter Måns Persson. Måns Persson skulle aldrig låtit gården gå ur släkten men här borde då Måns Arfwedsson övertagit efter sin fader.  
Det är ändå något som inte stämmer här. Det är ju efter Måns Persson som Måns Arfwedsson tar över.  
 
Jag får fundera och se om jag kommer på något. Jag skall även gå igenom alla renovationer som finns hos Ad-online för Albo härad. Detta är ju av intresse även för mig men har inte tid just nu och inget abonnemang heller men tar mig an det senare. Nu kan vi ju bara spekulera om hur släktförhållandet ser ut. Det måste hittas något konkret.  
 
Bengt
 
(Meddelandet ändrat av Nalleborrby 2013-06-30 16:51)

2013-09-26, 21:05
Svar #7

Utloggad Kjell Komstedt

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 76
 • Senast inloggad: 2014-12-30, 14:57
  • Visa profil
Pigan Kierstina Nilsdotter i Drakamöllan vigs den 21/5 1758 med arbetskarlen Ola Nilsson.
De får barnen : Anders 1758,Ola 1761, Truls 1763,Ingar 1765, Nils 1770 och Esbjörn 1772
Enl Hfl 1779 uppges hon vara 49 år d.v.s. född 1730
Enl dödsboken avlider hon den 10/2 1787 å Gussaröd Nr 7 och uppges vara 47 år d.v.s. född 1740.
Det finns ingen Kerstina Nilsdotter född i Brösarp vare sig 1730 eller 1740.
Någon som träffat på henne ?

2013-09-27, 10:11
Svar #8

Utloggad Kjell Komstedt

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 76
 • Senast inloggad: 2014-12-30, 14:57
  • Visa profil
Brösarpskännare och intressenter!
I anslutning till föregående fråga :
Ola Nilsson uppges i Hfl Brösarp 1779 vara 49 år, sålunda född 1730 men i dödsnotisen den 3/7 1789 uppges han vara 65 år och borde ju då vara född 1724. Han gifte sig 21/5 1758 i Drakamöllan men flyttade snart till Gussaröd Nr 7.  
Detta är brydsamt. Den ende överlevande Ola Nilsson född i Brösarp mellan 1723 och 1730 är sonen till Nils Esbjörnsson o.h.h. Kierstina Andersdotter och denne är född å Bertilstorp Nr 1 den 17/2 1729.
Detta innebär i så fall att han är en del av den stora släkten av Esbjörnsöner : Nils Esbjörnsson * 1701, Olof Esbjörnsson * 1705, Anders Esbjörnsson * 1710 och Truls Esbjörnsson * 1714 d.v.s. sönerna till Esbjörn Andersson o.h.h. Ingar Olsdotter på N.Björstorp Nr 1.
Finns det någon som kan hjälpa mig att kasta ljus över detta problem ?

2014-07-11, 09:16
Svar #9

Utloggad Moderator Skåne

 • Moderator *****
 • Antal inlägg: 559
 • Senast inloggad: Aldrig
  • Visa profil

2016-08-14, 09:56
Svar #10

Utloggad Britt (Ann) Svärd

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 476
 • Senast inloggad: 2019-11-06, 15:38
  • Visa profil
  • www.aones.com
Hej! Vet någon vad som hände med Elna Nilsdotter f 1792-08-24 i Andrarum? Hon bodde med maken Ola Persson f 1786-08-23 i Brösarp och två döttrar i Vantaröd. Hon finns inte i dödboken 1823-1826, det finns en notering (som jag inte kan läsa) om en annan socken. Även en notering om Ola Persson, häkte i Kristianstad 1824 och i Landskrona 1825 (Brösarp AI:4 s 140). I Brösarp AI:5 s 241 är Ola änkling o döttrarna bor inte hos honom. I Brösarp AI:6 s 267 finns en notering "under förmyndare" och i Brösarp AI:7 finns han inte kvar i Vantaröd. En tredje dotter dog 1819-11, där finns en notering om modern som jag heller inte kan tyda (Brösarp CI:3 s 71). Noteras kan att dottern Anna f 1821-01-14 kom från Andrarum till Ravlunda 1844 (Ravlunda AI:8 s 2). Britt

2016-08-14, 16:10
Svar #11

Utloggad Eva Dalin

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 14348
 • Senast inloggad: 2023-01-24, 19:21
  • Visa profil
Det finns  ingen uppgift om modern i Annas dödsnotis:
dog i Vantaröd Åb Ola Perhssons dotter Anna af oangifven sjukdom
1 år gl. och begrafdes d 7 ejusdem


Noteringen om  Elna säger att hon oförsedlad säges vistas i Löfwestads socken.
(AI:4 sidan 140)

2016-08-15, 10:50
Svar #12

Utloggad Britt (Ann) Svärd

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 476
 • Senast inloggad: 2019-11-06, 15:38
  • Visa profil
  • www.aones.com
Tack Eva! Får lusläsa Lövestad AI:3 o dödboken, fast hon kanske inte noteras om hon uppehåller sig där "oförsedlad". B

2017-09-08, 15:17
Svar #13

Utloggad Markus Gunshaga

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4877
 • Senast inloggad: 2023-01-06, 01:31
  • Visa profil
 Sent omsider har jag haft möjlighet att undersöka de inneliggande handlingarna till Albo häradsrätts dombok 1685, som jag citerade här ovan i april 2013, angående att Jöran Ernstsson (1658-1718) köper sin svärfars bror Lasse Pederssons gård i Lönhult, Brösarps socken. I domboken omnämns ju köpehandlingar m.m. från 1600, 1647 och 1669, som jag hoppades fanns avskrivna bland de inneliggande handlingarna – men tyvärr var så inte fallet.


Det enda som fanns bevarat var köpehandlingen 1684, där det å andra sidan framkommer några intressanta uppgifter: att Jöran Ernstssons svärfar Ola Persson i Björstorp, hade ytterligare två bröder (utöver Lasse Persson i Lönhult, som Jöran köper gården av), nämligen Jeppa Persson i Sillaröd (Andrarums socken) och Truls Persson i Läget (Kivik, Södra Mellby socken?). Lasse Persson säljer alltså gården i Lönhult ”efter mellanhandling vid mina kära bröders och samfränders goda samtycke, så att vi på alla sätt väl är förenade”, och detta måste ju utan tvekan betyda att gården i Lönhult har varit brödernas gamla släktgård? Det hade varit väldigt spännande om man kunde spinna vidare på denna information... Ur Albo häradsrätts arkiv, vol. FIa:1 (1683-1685), med viss reservation för tydningen:

 
”Kiendis Jeg Migh Lasse Pedersøn Wtj Lönholt, Och her
medh Witterligt giör for alle,m dät ieg met min, och min K. Hustrues, [Anne Ollßdotter med]
frie uillie och uelberaad[?] här haffuer solt, och nu udj dette uoris Aabne
breff, Selger schiöder och aldelis afhender ifra os och uoris sande Arffuinger
föde och uföde, Welfornumstig Mand, Jörgen Ernestsön Wtj
Drachemölle min Kierre frende, samt hans hustrue, deris börn och
sande Arffuinger, Min gaard, grund och Eyendoms Jord, utj Lönholt liggende
Huilken gaard met dens rette tilhörende, huse och bygge, skoff, March, fædriss
maat och tiurff, aldelis Indtet undertagende, som aff arrild tiid tilliggett
haffuer, effter gamle Jorde breffuis, schiöders, tinguindes och
afkaldels breffuis innehåld, som det i dag til for:e min Kierre frende, Jorgen
Ernestsön, hans K. hustrue och deras barn och arffuinger for at friet kiöb, och Euindelig Eyndoms eyende,
är öffuerdragit, Och kiendis ieg mig heller mine Arffuinger
Aldelis ingen ydermere lod, deel heller Rettighed, at haffue til, heller udj for:ne
gaard, grund och eydom, uthen haffuer Wppburit och
bekommet fulleste  Wend[?] och betalling till[?] nöye, och effter imellom handling
ued mine Kierre bröders och samfrenders goede sambtyche, så att uij i alle maa-
der uel ere foreente: Huorfore ieg her medt uel were hans fulde och faste
hiemmel och tilstaa for huar Mand tilbaeke, der paa uille heller kunde
Tacke i nogen maader effter denne dagh, Wil ochsaa dette mit Kiöb [?] ydermee-
ra stadfeste, och i hender skiöde, huor och nehr for:ne min frende
det begierende: Och at dette uoris kiöb och handling, Rigtig hollis och
fuldbyrdis schal i alle tilbörlige maader som förschreffuet ståår, stedfester
ieg Lasse Pedersön met hand och Karemercke, Och mine Kierre bröder,
Olluff Pederson i Biörnstrup, Jeppe Pedersön i Silleröd, Tröls Pedersön
i Leget(?), medt hand och Karemercke Segell at Bekreffter; Actum Biörnstrup
dend 18 February 1684.

 
Olluff Pedersen. Jeppe A. Pedersön. Lasse X Pedersen.
Testor qvjscrjptj Ernest Johan
Trulls + Pederßon.”

Med vänlig hälsning
Markus Gunshaga

2017-09-10, 12:46
Svar #14

Utloggad Niklas Hertzman

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1070
 • Senast inloggad: 2023-01-24, 11:15
  • Visa profil
  • web.telia.com/~u40107259/
Hej Markus !

Jag förmodar att du har läst vad som står om Lönhult i jordrevningsprotokollet från 1671. Om inte så finns där säkert lite spännande att fylla på med...  ;)
Protokollet:
Skånska generalguvernementskontoret och landsbokshålleriet (K, N, L, M) GIIIc:7 1671-1672 Bild 58 / Sida 55 (AID: v98478.b58.s55, NAD: SE/LLA/10880)

Biakterna, t.ex. nr 25 som det hänvisas till för köpet 1647.
Kammarkollegiet Andra provinskontoret (K, L, M) FI:606 1671-1671 Bild 22 / Sida 22 (AID: v113681.b22.s22, NAD: SE/RA/52106)

Hälsningar
Niklas
Niklas Hertzman

2017-12-22, 13:43
Svar #15

Utloggad Hannes Romare

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 1
 • Senast inloggad: 2022-10-29, 19:25
  • Visa profil
angående Elna Nilsdotter f 1792-08-24 i Andrarum

Elna är min mormors mormors mor,så jag har grävt lite mer, detta hittade jag

Hennes man Ola (min anfader) tände eld på sin egen gård 1maj 1824 och blev dömd till döden genom halshuggning på tinget 8 maj enl Kronofogdens-i-Villands,-Gärds-och-Albo-fögderi-DIII-2-1820-1825-Bild-2910. Hamnade på Landskrona slott 6 feb 1825. Men blev fri i mars 1826, Landskrona-fängelse-ÖI-9-1826-1828-Bild-660 och ”förpassades” hem. Elna och hennes döttrar kanske var i Lövestad under denna tid men jag har inte hittat henne där annat än att hon gifter sig där 18 juni 1829 med Pelle Truedsson (kusin med hennes f.d. man). I en flyttattest från Lövestad står att hon fått skilsmässa från sin man, Lövestad-HII-1-1822-1838-Bild-3430. De brukade Brösarp nr 16 till mannens död 1845 och hade tillsammans 3 döttrar. Hon flyttade till Torp i Brösarps by och dog där 25 juli 1861. Hennes dotter Anna (min ana) gifte sig med stamfadern till Mattsson-släkten i Ravlunda, Mattis Hansson. Annas far, ”mordbrännaren” slutade sina dagar där, på Ravlunda nr 1, 12 dec 1872. (han kom dit från Södra Björstorp 1862).


2017-12-23, 19:35
Svar #16

Utloggad Markus Gunshaga

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 4877
 • Senast inloggad: 2023-01-06, 01:31
  • Visa profil
 
Hej Niklas!
 
Tusen tack för hjälpen! Jag hade inte en tanke på jordrevningsprotokollen och biakterna, men detta är ju precis sådana uppgifter som man kan hitta där. Mycket intressant, jag ska se om jag lyckas komma vidare.  :D
 
Bästa hälsningar
Markus
Med vänlig hälsning
Markus Gunshaga

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna