Hej!
Försöker lösa hur ett arv har gått till utifrån några få ledtrådar. Frågan är vad som gällde för arv innan 1734/36 (fördelning mellan 1 son och tre döttrar) och om det var möjligt för en bror att utesluta en av tre systrar från sitt arv när han dog (han hade inga bröstarvingar och var ej gift).
1651 respektive 1694 dör föräldrarna till tre systrar och en bror. Föräldrarna torde räknas som borgare (ej adliga, stadslag) men är bosatta på landsbygden där de driver järnbruk. Enligt 1734-års lag skulle i så fall syskonen ärva lika - men detta är innan 1734, så frågan är om sonen ärver dubbelt så mycket som systrarna? Och vad innebar det, att han ärvde 1/2 del och systrarna 1/3 av hälften?
Det finns allts två bruk att ärva. Det finns inga bouppteckningar eller testamenten efter föräldrarna.
Sonen förvaltar båda bruken åt sig själv och systrarna.
[/size]
[/size][size=78%] [/size]Det verkar som om sonen ägde hela bruk 1 vid sin död. Det är ju möjligt att han ärvde det och systrarna fick dela på bruk 2.
Sonen: äger eventuellt hela bruk 1. Oklart om han ägde andelar i bruk 2, men eftersom han förvaltade dem båda kanske det är troligt? Han dör 1729 utan bröstarvingar. syster 1 och 2 samt systersonen lär ha ärvt honom - men var det möjligt att utesluta syster 3 från arv?
Syster 1: äger 1/3 av ett bruk 2 när hon dör (1734 fem år efter brodern). Hon har inga barn, men en man. Hon har ett äktenskapsförord. [/size]Gissningsvis ärver hennes två systrar hennes andel i bruk 2.
Syster 2: Dör 1740. det finns ingen bou efter henne. Hon har en son som senare äger hela bruk 1 (han ärver sin morbror - fast kan han det under tiden som hans mor lever?). Han äger senare 2/4 av bruk 2.
Syster 3: Dör 1743. Äger andelar i bruk 2, men inte specificerat hur mycket, men hennes två döttrar äger 1/4 var i bruk 2. Det sägs att brodern gjorde henne arvlös - men var det möjligt?
Mvh
Emma