ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Son, möjligen från Hedemora, till Ivan Ehne (född Larsson 1888 i Tisselskog, Dalsland.)  (läst 1019 gånger)

2019-11-05, 19:59
läst 1019 gånger

Utloggad Kristina Ehne

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 5
  • Senast inloggad: 2019-11-07, 17:19
    • Visa profil
Forskar om min farfar Ivan Ehne f. 1888 i Tisselskog, Dalsland. Han föddes som Ivan Larsson och bytte namn i vuxen ålder till Ehne. Han var aktiv i Missionskyrkan och vistades i Kina under tre perioder av sitt liv, däremellan reste han runt hela Sverige och predikade. Han dog i förmodad dysenteri i Kina 1942 och efterlämnade hustru Brita, min farmor, samt tre små barn. Jag har ärvt hans korrespondens och där hittade jag ett antal telegram skickade till honom i Tisselskog år 1938 då han fyllde 50 år. Bland de telegrammen fanns ett skickat från Hedemora. Där stod "Till en ungdomlig far. Från son, sonhustru och barnbarn". Eftersom de barn jag och släkten känner till var småbarn år 1938, ett var ännu inte fött, undrar jag förstås om farfar hade ett barn som ingen kände till, eller ville prata om. Farmor har uppenbarligen sparat telegrammet, vilket är konstigt i sig om det var hemligt. Eftersom denne förmodade son hade egna barn bör han vara född 1918 eller tidigare. Farfar åkte till Kina 1919 första gången. Finns det någon som vet något om detta, eller vet hur jag ska komma vidare när allt jag har är telegrammet? Det finns släktingar kvar som träffade farfar, men ingen av dem har hört talas om något äldre barn och de var själva väldigt unga då farfar levde.

2019-11-05, 21:29
Svar #1

Utloggad Åke Carlsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 10505
  • Senast inloggad: 2024-04-23, 23:10
    • Visa profil
    • Gensvaret
Du kan alltid pröva att söka i detta födelseregister hos Ancestry, där det räcker att fylla i barnafaderns personuppgifter:
https://www.ancestry.se/search/collections/swedenparishbirths/

Detta är dock inget heltäckande register, då faderskapserkännanden som avgivits efter att födseln har rapporterats till SCB inte finns med.

Har du kollat om det finns några relevanta UD-handlingar hos Riksarkivet, t.ex. uppgift om bouppteckning?

Här är också ett par kompletteringar/avvikande information:

Enligt dödsrunan avled han i tyfus 10/5 1944. Han ska ha rest till Kina första gången redan 1917, vilket också kyrkobokföringen ger stöd för:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00091500_00144

Ur Genealogiska Föreningens klipparkiv:

2019-11-06, 22:27
Svar #2

Utloggad Kristina Ehne

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 5
  • Senast inloggad: 2019-11-07, 17:19
    • Visa profil
Hej! Jag var lite trött där, dumt och slarvigt - jag vet att man ska vara noga när man släktforskar. Det stämmer som du säger med utresa till Kina och med dödsåret, jag har det klippet du bifogat hemma dessutom. Uppgifterna om dysenteri som dödsorsak finns i andra papper jag har, men det kan ju vara fel.
Jag har bouppteckningen efter farfar. Där finns endast de tre barn som alla vet om med, dvs min pappa, min faster och min farbror. Det måste väl innebära att om det skulle funnits ett barn till så har det blivit bortadopterat? Om farfar skulle ha varit gift tidigare så vet jag inte var man kan hitta det. Han står kvar i föräldrahemmet tills han reser ut 1917 och det finns ingen anteckning om giftemål. Dock reste han omkring rätt mycket i Sverige, som sagt och han gick på Missionsskolan på Lidingö i Stockholm. Jag har inte hunnit så långt som till att ta reda på hur länge han vistades där. Kan man stå kvar i kyrkböckerna på födelseorten och samtidigt finnas registrerad i Stockholm, eller på annan ort?

2019-11-06, 23:59
Svar #3

Utloggad Åke Carlsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 10505
  • Senast inloggad: 2024-04-23, 23:10
    • Visa profil
    • Gensvaret
Att någon förblir skriven i föräldrahemmet under hela studietiden är ganska vanligt, och då blir man alltså inte  kyrkobokförd på studieorten. Det finns inget som tyder på att han skulle ha varit gift tidigare, åtminstone inte i Sverige. Sökning i vigselregistret (hos Ancestry) ger ingen träff. Inte heller tycks han ha varit kyrkskriven i någon annan svensk församling, även om han vid sidan av utlandsvistelser kan ha uppehållit sig på olika orter i landet. Som framgår av församlingsboken ovan återlämnar han 1929 flyttbetyget från 1917.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna