ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: X-match på en men inte på den andra  (läst 1116 gånger)

2019-10-20, 08:32
läst 1116 gånger

Utloggad Åsa Näsman

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 53
 • Senast inloggad: 2022-05-28, 19:31
  • Visa profil
Hej!

Jag försöker hitta släktskap till en kvinna som jag har DNA-träff på. Med henne har jag 51 gemensamma cM varav 11 cM som längsta block. Vi har träff på X-kromosomen (7,24 cM så inte mycket).

Med hennes pappa har jag 49 gemensamma cM varav 13 cM som längsta block. Vi har INTE träff på X-kromosomen.

Min morbror har med ovanstående kvinna 66 gemensamma cM, varav längsta block 10 cM. Ingen träff på X-kromosomen.

Med hennes pappa har min morbror 77 gemensamma cM varav längsta block 13 cM. Ingen träff på X-kromosomen.

Om jag har förstått rätt så borde vi, givet träffen på X-kromosomen, kunna vara släkt på både hennes mammas och pappas sida. Men om jag inte har träff på X med hennes pappa, borde då X-träffen komma från hennes mamma? Kan man på storleken på X-träffen avgöra avståndet på släktskapet eller är det slumpen som avgör hur mycket man ärver?

Men eftersom jag har gemensamt DNA med hennes pappa, betyder det att vi är släkt både på mödernet och fädernet?

Tacksam för hjälp! :-)

/Åsa

2021-10-03, 11:33
Svar #1

Utloggad Jan Johansson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 457
 • Senast inloggad: 2022-11-29, 15:35
  • Visa profil
Hej Åsa,

Hoppas du har lyckats reda ut släktskapet, men jag försöker mig ändå på ett svar.

Utefter informationen om att längsta blocket/segmentet är 11 cM och på kromosom X finns (ett?) segment om 7,24 cM, så drar jag slutsatsen att du och kvinnan har gemensamt DNA på fler än 6 segment. Kan det stämma? Eftersom 7,24 cM är ett ganska kort DNA-segment finns möjligheten att det funna gemensamma DNA:t på kromosom X är en "falsk positiviet". Om det inte är en falsk positivitet så resonerar du helt rätt enligt min bedömning. Du bör alltså kunna hitta gemensamma anor, på din mammas sida, både på hennes pappas sida och på hennes mammas sida. Det som talar för det är att du har mer gemensamt DNA med kvinnan (51 cM) än med hennes pappa (49 cM), men skillnaden är så liten att den troligen faller inom felmarginalen. Det som talar emot ovanstående tolkning är att din morbror har mer gemensamt DNA med kvinnans pappa (77 cM) än med kvinnan (66 cM). Både skillnaden och själva värdena är högre vid analys av din morbrors DNA än vid analys av ditt DNA, och det bör betyda att din morbrors värden är mer pålitliga. Detta gör att min gissning blir att du och din morbror är släkt med kvinnan på hennes pappas sida, men inte på hennes mammas sida.

Min brasklapp blir: den indirekta uppgiften om att du och kvinnan tycks ha många små segment gemensamt DNA (jfr min tolkning ovan) kan ändå tyda på att ni har gemensamma anor både på mammans och på pappans sida (både dina och hennes föräldrar, eller bara hennes föräldrar).

Tyvärr går det inte att ge ett enkelt svar! Hoppas att jag inte har rört till allt för mycket! 77 cM är ganska mycket gemensamt DNA och förhoppningsvis kan ni, med hjälp av traditionell släktforskning, hitta gemensamma anor inte alltför många generationer bakåt. Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Jan

2021-12-28, 10:54
Svar #2

Utloggad Åsa Näsman

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 53
 • Senast inloggad: 2022-05-28, 19:31
  • Visa profil
Hej Jan!

Tack så mycket för ditt svar! Jag gick in och tittade på ftDNA nu och efter deras uppdatering så har värdena ändrats en hel del.

Jag har nu ett segment på 12 cM med kvinnan och två segment på totalt 23 cM med hennes pappa. Min morbror har två segment på totalt 31 cM med kvinnan och tre segment på totalt 42 cM med hennes pappa.

Så nu inser jag att det endast är på hennes pappas sida som släktskapet finns, och att det nog finns ännu längre bort än jag hoppades. Min morfars föräldrar hade båda två okänd fader, och jag misstänker att det är där som släktskapet finns tyvärr.

Återigen tack! Jag hoppas du har haft en bra julhelg och får ett gott nytt år!

/Åsa

2021-12-29, 08:31
Svar #3

Utloggad Jan Johansson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 457
 • Senast inloggad: 2022-11-29, 15:35
  • Visa profil
Hej Åsa,

Ja, det var en ganska stor förändring av värdena, men det nya resultatet tycks i alla fall ha klarnat släktskapet. Att det kan vara på din morfars sida är både synd och intressant. Även om det förmodligen är svårt, eller kanske näst intill omöjligt, så kanska kanske du kan lyckas reda ut åtminstone vem en av papporna var till din morfars mamma eller pappa tack vare DNA-testet och släktskapet du och din morbror har med kvinnan och med hennes pappa.

Lycka till och gott 2022!
/Jan

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna