ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: 32-bits kontra 64-bits operativsystem  (läst 308 gånger)

2019-07-17, 15:54
läst 308 gånger

Utloggad Gunnar Carlsson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 50
 • Senast inloggad: 2019-09-14, 22:14
  • Visa profil
Hej.


Har idag DISGEN 8.2d, och har fungerat helt ok med min MAC-BOOK pro med MAC-OS Mojave 10.14.5 (senaste), men nu har både mitt släktforskarprogram (DISGEN 8.2d), och min dödsbok (Sveriges dödsbok 7 förhandsversionen), börjat varna för att när MAC-BOOK pro fixar sitt operativsystem till 64-bitars, så kommer dessa inte fungera. Jag använder wine idag för att få dessa att fungera i MAC.


Någon med bra råd hur jag skall göra, för ingen av dom programmen kommer förmodligen inte göras om till 64-bits.


Skall jag inte kunna släktforska i en MAC, som jag finner bättre än en PC ?
Kan förmodligen välja att inte uppgradera till 64-bits när det kommer, och det lär komma snart vad jag förstått, men jag vill ju ha den högre prestandan, vad en 64-bits kan göra.


Känns som att man måste ha en dator för varje sak man skall utföra iden, så har jag 30 olika program i datorn, så behövs egentligen 30 datorer för att vara optimal.


Tycker det är lite konstigt att om man gör en så revolutionerande sak som att gå från 32-bitars till 64-bitars, så borde det finnas en möjlighet att gå tillbaks till det gamla, för jag är ganska säker på att det är flera, kanske till och med många tillverkare av program, som inte kommer göra om dom till 64-bits, inget av dom jag nämnt bergis i alla fall.

2019-07-18, 13:39
Svar #1

Utloggad Gunnar Flygh

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 168
 • Senast inloggad: 2019-10-07, 23:18
  • Visa profil
Hej,
Jag använder förstahandsversionen av Sveriges dödbok 7 i en 64-bitars iMac utan problem. Men, jag har inte uppgraderat till Mojave utan kör fortfarande i High Sierra 10.13.3. Dödboken kommer i både en windows och en macversion (redan insatt i Wine) på USB-minnet.

Använder Reunion 9 for Mac. Men jag behöver fortfarande min gamla iMac (Snow Leopard) med VMWare fusion och Windows XP för att kunna köra äldre befolkningsskivor etc., och ibland Disgen (för att göra "antavlor i textformat").

Intressant att du kör Disgen med Wine. Jag har funderat på att testa att köra de gamla befolkningsskivorna etc. på nya datorn med hjälp av Wine. Men är rädd för att "stöka till" något när nu allt fungerar som det ska (förutom att jag behöver båda datorerna igång när jag släktforskar). De nyare skivorna kommer ju redan användbara i MAC (redan insatta i Wine). Men har du provat om de äldre skivorna går att köra med Wine?

Hälsningar, Gunnar

2019-07-18, 18:32
Svar #2

Utloggad Gunnar Carlsson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 50
 • Senast inloggad: 2019-09-14, 22:14
  • Visa profil
Hej Gunnar.


Först måste jag rätta mig själv, för det verkar som Mojave som jag har, redan kör 64-bits, men har bakåtkompatibilitet till 32-bits, men nästa version kommer tydligen vara endast 64-bits, och jag förmodar att det har med "verkningsgraden" (snabbheten) att göra, för slipper den jobba med 32-bits, så lär den gå betydligt snabbare och effektivare, så har jag förstått det nu i alla fall.


Vidare får jag säga att jag inte är speciellt duktig på datorer, så det var grabben som hjälpte mig med wine, och det har då funkat bra tycker jag.


En fråga angående din dödbok som då borde vara utgåvan efter min utgåva eftersom jag har förhandsutgåvan, och min säger inget om kompatibilitet med 64-bits OS, och det borde då också stämma, eftersom jag får en varning att vid uppgradering av OS, kommer inte detta program fungera.
Jag är som sagt ingen fena på datorer, men jag undrar ju om du kör 64-bits med din dödsbok, tror du är bakåtkompatibel i ditt OS (High Sierra), så den körs förmodligen på 32-bits, men det skumma är ju att du ingen varning fått om att om du uppgraderar så kommer ej heller du kunna köra din dödsbok, såvida inte man gjorde ett jättesteg mellan dödsbok 7 förhandsversionen, och din då som kanske har fått även 64-bitars inlagt, kan det vara så att i din info om programmet så står det att det även är 64-bitars ?


Vidare en fråga, om du jämför DISGEN och reunion vilken är bäst enligt ditt förmenande, vad är för- och nackdelar där, för jag hade velat uppgradera till senaste DISGEN, men dom envisas med att inte göra dom för MAC, och tyvärr är det smådetaljer som inte funkar fullt ut med MAC och DISGEN, så jag börjar titta mig om efter andra lösningar, och reunion är en, även tittat på Genney, som då är en stor fördel att den är skapad för MAC, men det som gör mig lite försiktig, är att det är ett enmansföretag som gör det, och när han slutar/tröttnar vad händer då ? Jag såg det på en mässa och gillar det, men som sagt hur blir framtiden ?


Hälsningar din namne.

2019-07-18, 21:39
Svar #3

Utloggad Gunnar Flygh

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 168
 • Senast inloggad: 2019-10-07, 23:18
  • Visa profil
Hej Gunnar,

Vi använder alltså samma utgåva av dödboken (version 7 förhandsversionen). Jag köpte den på ett USB-minne som går både i Windows XP och MacOS 10.7 (och senare). Men vad jag inte kan svara på är huruvida mitt system är bakåtkompatibelt med 32-bits, och om detta är en nödvändighet för att använda dödboken. Kan mycket väl vara så, men jag får inga varningar om detta som du fått. Men jag har inget eget Wine-program i datorn utan det är redan "kopplat" till macversionen av dödboken. Öppnar dödboken som vilket mac-program som helst.

Jag har släktforskat sedan 90-talet och enbart använt mac. När skivor typ Sveriges befolkning, rotemansarkivet mm. kom skaffade jag VMWare Fusion med Windows XP. Befolkningsskivorna använder jag mindre nuförtiden då ju AD har flera bra databaser, och flera av de nya skivorna som kommer ut har en macversion kopplad till Wine.

Jag började med någon av de första DISGEN-versionerna (4 ??) som var för mac. Men när de slutade utveckla programmet för mac bytte jag till Reunion. Har använt version 5, 8 och 9. Reunion 9 är den optimala i mitt tycke. Har provat demo av senare versioner men blivit besviken. Enda nackdelen med Reunion är utskrifter typ Disgens "antavla i textformat". Reunion listar barn med enbart förnamn och födelseår. Men det är enkelt att med en gedcomfil flytta över allt till gamla datorn och stoppa in det i DISGEN. Fördelen med Reunion är att allt är så användarvänligt och "självklart". Har aldrig någonsin behövt läsa någon bruksanvisning.

Har provat demo av Genney när det var helt nytt, men kände mig då inte riktigt nöjd med utskrifterna (kan vara bättre i senare versioner). Med Reunion får man de i mitt tycke finaste grafiska översikterna över anor och ättlingar. Nackdelen med Reunion är att det är dyrare än t.ex. DISGEN och Genney. Men det är nu ca 12 år sedan jag köpte Reunion 9 (då en knapp tusenlapp för svenska versionen) så per år blir det inte mycket.

Hälsningar Gunnar

2019-07-19, 13:33
Svar #4

Utloggad Gunnar Carlsson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 50
 • Senast inloggad: 2019-09-14, 22:14
  • Visa profil
Många tack Gunnar.


Ok, missuppfattade dig om dödsboken, vi har då tydligen samma version, och då är det ännu skummare att du inte fått varning om att det kan sluta fungera, såvida det inte är så att i High Sierra la man aldrig in varningar för detta, eftersom versionen efter, skulle ha både 32 och 64-bit i sig, men den dyker upp i Mojave, då man vet att nästa kommer förmodligen 32bits-delen inte finnas med, det är kanske förklaringen.
Men då dyker frågan upp om man nu hoppar flera uppdateringar, jag menar i ditt fall att du hoppar direkt från High Sierra till vad nu nästa kommer heta, ja då är man hopplöst förlorad, för då funkar inga 32-bits längre. Jag hoppas ju att man lägger in en extra varning om just detta innan man uppgraderar till den nya, för det kommer i annat fall bli rätt många som kommer känna en stor frustration, när flera av deras program slutar fungera.Skall ta dina synpunkter i beaktande, för det blir med stor säkerhet ett nytt program för att mata in mina uppgifter.
Med vänlig hälsning,
Gunnar

 

AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna