ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Hitta okänd fader?  (läst 1634 gånger)

2019-07-01, 15:34
läst 1634 gånger

Utloggad Charlotta Parkvall

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 4
 • Senast inloggad: 2019-07-02, 14:03
  • Visa profil
Hej,


Jag har en släkting i USA som är 95 år och hennes dröm innan hon dör är att få reda på vem som gav henne sitt efternamn. Hennes pappa August Dahl föddes i Ramsberg den 5 feb 1881, samma dag som hans tvillingsyster Agda. Deras mamma hette Maria Margareta Forsström och var 20 år gammal. Jag kan inte hitta någon far registrerad och MMF flyttar efter något år till Stockholm utan de båda barnen där hon gifter sig och får en dotter. Jag vill så gärna hjälpa Dale att hitta sin farfar men jag vet inte hur jag ska göra. Jag har dna-testat mig och Dales dotter och son har gjort det på sitt håll i USA. Dale har ännu inte testat sig. Vet ni om detta mysterium går att lösa? Att MMF gav sina barn efternamnet Dahl som inte finns tidigare i släkten är ett mysterium som vi inte förstår. Om någon där ute kan hjälpa till på något sätt skulle vi bli otroligt glada!
Ha en härlig dag och en skön sommar!
//Lotta

2019-07-01, 16:33
Svar #1

Utloggad Gabriel Wallgren

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1045
 • Senast inloggad: 2022-11-05, 18:01
  • Visa profil
Hej Lotta!

Först och främst. Det går att lösa, men det är inte en helt enkel väg dit.

Du skriver att du och din kvinnliga släktings barn i USA har testat sig, men du skriver inte om er släktskap är känd redan från början eller om ni har konstaterat denna just genom DNA.

Till att börja med så behöver ju din kvinnliga släkting i USA själv DNA testa sig! Har hon någon bror eller brorson i livet som kan testas? Sen behövs ju då träffar på fler personer i Sverige som är relativt "nära" släkt och som INTE kan vara släkt på din amerikanska släktings farmors sida.

Jag kan beskriva metoden mer i detalj om du skickar ett mail till mig (du hittar min mailadress under min profil).

Mvh

Gabriel

2019-07-01, 21:13
Svar #2

Utloggad Jörgen Tollesson

 • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 5890
 • Senast inloggad: 2022-11-29, 14:07
 • Bild: Båhusläns flagga
  • Visa profil
  • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Jag har inget svar på DNA-frågan - det är inte min avdelning...  :) Men jag kan åtminstone bidra med en misstänkt.

Om man söker efter Da(h)l i trakterna av Ramsberg i "folkräkningen" 1880, så finner man en Anders August Dahl i grannsocknen Linde Bergsförsamling. Han är född 1844, ogift och mjölnare vid Dalkarlshytte Kvarn.

I husförhörslängden finns han på uppslag 831 i AIa:55 (https://app.arkivdigital.se/aid/v51845.b355.s831). Där står att han kom från uppslag 1386 i oktober 1880, vilket finns i AIa:57 (https://app.arkivdigital.se/aid/v51847.b173.s1386).

Det är Väng, men det är ändrat till Fagerängs Aktiebolag. Jag vet inte om fabriken i Väng bara bytt ägare eller om de också bodde i Fageräng.

Hur som helst är varken Väng (längst ned på kartan) eller Fageräng (i mitten) särskilt långt från Sundbo (markeringen uppe till höger), där Maja Greta Forsström bodde. Och det var alltså i Väng/Fageräng som Dahl bodde i maj 1880...  :) Och därifrån flyttade han som sagt i oktober 1880 - samtidigt som tvillingarna var på väg, och Maja Gretas ersättare som lärarinna anlände (enligt hfl)...

Dahl gifte sig den 26/2 1882 (EIa:9, uppsl. 71; https://app.arkivdigital.se/aid/v53528.b74.s71).

Några noteringar om oäkta barn finns som synes inte i husförhörslängderna. Men en misstänkt är han i vart fall - och att han heter August gör honom ju inte mindre misstänkt.

Då gäller det 'bara' att hitta en ättling till mjölnare Dahl som ställer upp på ett DNA-test...  :)
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2019-07-01, 22:07
Svar #3

Utloggad Gabriel Wallgren

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1045
 • Senast inloggad: 2022-11-05, 18:01
  • Visa profil
Hej Jörgen!

Det var ett tag sen...  ;)

Anders August Dahl är naturligtvis en stark kandidat. Han hade dessutom flera söner i sitt äktenskap. Bara att forska framåt och hitta någon som ställer upp på ett DNA-test, det förkortar processen enormt.
Men även om det inte skulle vara han så är problemet lösbart.

Mvh

Gabriel

2019-07-02, 13:21
Svar #4

Utloggad Charlotta Parkvall

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 4
 • Senast inloggad: 2019-07-02, 14:03
  • Visa profil
TACK snälla snälla ni! Vilka svar ni ger mig, tack för all er tid och engagemang. Det är ju jättespännande med den misstänkte som hittats, jag funderar dock på hur de kan ha träffats? Ligger skolan och kvarnen nära varandra tro?
Apropå det här med DNA-resultat, hur gör man för att söka fram släktingar? Jag har konto hos ancestry och det är genom dem jag gjort testet. Vet att mina släktingar i USA gjort sina via 23andme.com, men hur gör man för att faktiskt kunna använda sina resultat? Kan man ladda upp dem någonstans mer än på ancestry.se?
MMF:s historia är så intressant tycker jag. Att få tvillingar när man är 20, lämna dem hemma hos mamma och pappa och dra till storstaden och sen gifta sig och skaffa nytt barn och inte prata mer om detta är ju jättekonstigt. Eller det kanske det inte var då? Jag visste dock inte om dessa tvillingar innan min släkting i USA kontaktade mig via ancestry då hon hittat mig. Jag visste inte ens om att de existerade då det inte är någon som någonsin nämnt dem...nästan som att det var lite skämmigt.
Tar tacksamt emot all hjälp ni kan ge mig, det är så frustrerande att inte veta hur man ska leta eller var.
Ha en härlig dag!
Mvh
Lotta

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna