ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: DNA MyHeritage  (läst 1720 gånger)

2019-01-07, 17:36
läst 1720 gånger

Utloggad Lena Kindblom

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 423
 • Senast inloggad: 2019-06-07, 16:43
  • Visa profil
Har gjort tester i My Heritage både på mig själv och min son. Men det går inte att få ut läsbara listor. Hur gör jag för att spara ner över 5000 matchning x 2
Kan jag ta med dessa matchningar till annan leverantör. Känner mig tvingad att ha kvar programmet pga detta. Har över 150000 namn i mitt reg och känner mig snart klar att avsluta ett mångårigt abonnemang. Kan jag ligga kvar bara med DNA matchningarna eller har allt varit förgäves (köpt grisen i säcken)?
Tacksam för tips

2019-01-07, 22:59
Svar #1

Utloggad Anders Hjalmarson

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 21
 • Senast inloggad: 2020-01-30, 22:46
  • Visa profil
Har gjort tester i My Heritage både på mig själv och min son. Men det går inte att få ut läsbara listor. Hur gör jag för att spara ner över 5000 matchning x 2
Kan jag ta med dessa matchningar till annan leverantör. Känner mig tvingad att ha kvar programmet pga detta. Har över 150000 namn i mitt reg och känner mig snart klar att avsluta ett mångårigt abonnemang. Kan jag ligga kvar bara med DNA matchningarna eller har allt varit förgäves (köpt grisen i säcken)?
Tacksam för tips
Vad gäller dina DNA-matcher kan du fint avsluta ditt abonnemang och ändå ha full tillgång till dina matcher.

För trädet du byggt upp så går det också bra att avsluta abonnemanget. Ett gratisabonnemang får max innehålla 250 personer, men att överskrida den gränsen innebär bara att trädet blir låst för lägga till ytterligare personer manuellt. Eftersom användarnas träd är den främsta produkt som MyHeritage säljer så har de inget intresse av att ta bort det du matat in även om du slutar betala.

2019-02-19, 12:58
Svar #2

Utloggad Kim Koblet

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 2
 • Senast inloggad: 2020-02-14, 12:30
  • Visa profil
  • www.koblet.com
Ladda ner gratisprogrammet från MYHERITAGE till datorn och installera. Logga in och synka sedan ditt/dina träd från webben till datorn. Programmet fungerar lokalt efter att du avslutat abonnemanget till MYHERITAGE, men du kan inte synka tillbaka uppdateringar till webben.


Gör sedan backup av allt via säkerhetskopia men även som GEDCOM-fil.


Kontrollera om att bilder, dokument etc kommer med...


Avslutar du abonnemanget finns allt kvar, men du kan bara ändra (tex lägga till personer) om totala antalet användare är under 250 personer totalt.


Från MYHERITAGE på webben:
För varje träd, skapa en släktbok som PDF med allt om alla samt även släktträd med alla personer i ett enda träd. Fungerar kanske sämre på 150 000st men fungerar iaf upp till 5000 personer.

2019-04-24, 16:10
Svar #3

Utloggad Ulrika Palm

 • Anbytare **
 • Antal inlägg: 73
 • Senast inloggad: 2019-05-16, 20:58
  • Visa profil
Min syster har också gjort DNA test via My Heritage och förstår inte hur hon skall använda info. Hon kände sig tvingad att skaffa ett abonnemang för att kunna få tillgång till den info de lockar med, men hamnar ändå på sidor där de vill ha ännu mer betalt...
Fungerar det lika om man tar testet via Ancestry som jag har?

2019-05-01, 13:19
Svar #4

Utloggad Kim Koblet

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 2
 • Senast inloggad: 2020-02-14, 12:30
  • Visa profil
  • www.koblet.com
Oavsett om du tagit testet på ANCESTRY, MYHERITAGE eller FTDNA (eller överfört gratis från ett testföretag till ett annat) så får du alltid (gratis) tillgång till en matchlist med alla personer som du är släkt med samt en möjlighet att kontakta dem.

Ett test på FTDNA ger direkt tillgång till alla funktioner, medan en gratis överföring till FTDNA ger dig mer funktioner om du betalar $19 i engångsavgift.

Ancestry kan bara exportera till andra ställen - inte importera andra tester! Eftersom ANCESTRY numera har ett nytt chip så har läser de av andra ställen på DNA än FTDNA och MyHERITAGE. Detta gör att om du överför A till MyH och FTDNA, så får du bara de 10-30% av de bästa matcherna medan övriga är för små för att bli klassade som matcher. Jag har tex bara 15% om jag jämför mitt importerade test från ANCESTRY med mitt direkttest på FTDNA. Dock är i stort sätt alla de bästa 100 matcherna med och de har nästan exakt samma värde (i cM och "longest block"). Vill du i ett senare skede få bottenskrapet (de sämsta 70-90% av de autosomala matcherna) eller möjlighet att ta mtDNA och/eller YDNA (endast för män) test hos FTDNA, krävs att du skickar in ett nytt test till dom via ett nytt DNA-kit.

MyHeritage - du kan kan låsa upp alla DNA-funktioner för ca 300 kr i engångsavgift.

GEDMATCH GENISIS: tar emot DNA från alla ställen som nämns ovan (och många fler). Där klarar du dig på de gratisfunktioner som finns. De tjänster som finns i TIER 1 är avanserade tjänster som man betalar för månadsvis (ca $5-10) men behövs oftast inte... definitivt inte som nybörjare. GEDMATCH tar även emot från tex 23&ME som är stora i USA och vissa länder i Europa, tex Tyskland. Så ett test hos 23&ME i framtiden kan vara något...

Sedan kommer tillägget på ANCESTRY och MYHERITAGE som är abonnemang för att få se andra träd, få tips om ev släktingar, få tillgång till databaser och register. Dessa har inte något med DNA att göra, utan är de "vanliga" tjänsterna som erbjuds till alla.

På ANCESTRY kan du utan abonnemang ha obegränsat med träd och personer medan det finns maximum på 250 personer totalt hos MYHERITAGE. Ofta får du rabatter på ca 30-50% om du tagit ett DNA test. Annars får du rabatter via tex en släktforskarförening (ANCESTRY) eller om en telefonsäljerare ringer upp dig (MyHeritage).

ANCESTRY har delat upp det i SVERIGE och WORLD DE LUXE. Det finns kortare abonnemang (tex vecka, månad) och år.

MyHeritage har bara årsbasis, men då tillgång till allt.

Om du har abonnemang hos dem, kom ihåg att säga upp abonnemanget minst 1-2 dagar innan det går ut, annars förnyas de till fullpris nästa år. Du kan testa båda en gång, men då måste du säga upp abonnemangen inom 14 dagar! Läs igenom vad som står på abonnemangsvillkoren och sidorna som finns vid köpet.

Oavsett var du tagit testen, se till att gratis överför dit rådata från testet till de andra företagen, eftersom för de allra flesta har matcher som bara testat sig på ett enda företag, och då kan du lätt missa en bra match.

Abonnemang kan du alltid köpa senare, så börja med att skapa gratiskonton, för över DNA-rådata och bekanta dig med de olika företagen.

Gör ett släktträd på ett ställe - på datorn eller i ett program. Exportera sedan trädet (som en GEDCOM-fil) till alla ställen så får du mer tips på släktingar och dina matcher får enklare att hitta en koppling till dig. Ha iaf ett träd med minst 2-4 generationer med (för då kan forskaren sedan komma vidare själv via kyrkböcker och andra register, eftersom det är svårast att få fram uppgifter om levande person de senaste 100 åren).

Gå med i FACEBOOK-grupperna "Släktforskning DNA för noviser" och "DNA-ANOR" kommer du få många råd och tips.

 

Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna