Forum > Skattelängder

Kunde kronan sälja skattehemman?

(1/2) > >>

Sigfrids Leif Mörkfors:
Drottning Kristina tycks enligt ett köpebrev sälja bl a två skattehemman i Dannemora. Hur kan kronan sälja skattehemman eller prata man om att man säljer rätten till avkastningen på gårdarna?

Hans Högman:
Äganderätt förr kan vara lite knepig och äganderätten har varierat under århundradena.
 Skattebönderna ägde sin jord, men det var en sanning med modifikation. De ägde rätten att bruka jorden, en rätt som också ärvdes. Om en skattebonde inte längre brukade jorden eller inte betalade skatten kunde han förlora rätten till jorden. Jorden övergick då till kronan och blev därmed kronojord. En skattebonde kunde inte heller som frälset arrendera ut jorden till någon annan. Endast adeln hade rätt att utarrendera privat jord. Denna rätt fick inte skattebönderna förrän i början av 1800-talet.
 Vid försäljning av skattejord måste hemmanet och jorden först bjudas till den närmaste släkten. Först om någon av dessa inte var intresserad kunde han sälja till någon utomstående. Den nye ägaren var sen i sin tur skyldig att bruka jorden.
Detta kanske inte svarar på om kronan kunde tvångsförsälja ett skattehemman men en skattebonde kunde förlora rätten till sin skattejord till kronan.
 /Hans Högman

Sigfrids Leif Mörkfors:
Tack för ditt svar Hans. Intressant, kanske inte blev så mycket klokare vad som kan avses i just detta fall då ingenting tyder på att de båda "ägarna" vid tillfället var på något slags obestånd. Vad tror du, är det avkastningen kronan säljer eller några andre kringliggande rättigheter?

Hans Högman:
Leif, jag kan inte direkt svara på detta men jag skulle tippa på att det var jorden som såldes snarare än avkastningen. /Hans Högman

Marcus Boman:
Intressant ämne. Har funderat på ungefär liknande saker tidigare men inte hittat några riktigt bra svar.
Men finns inte svaret ganska mycket redan på bifogade bild? Hemmansräntorna säljs av Kristina och köps av de Geer.
Om du vet plats och datum kanske jordeböcker, landskapshandlingar, riksregistraturet eller domböcker kan ge en fylligare bild? Digitala riksarkivet och/eller Arkiv Digital har dessa.
Kungliga brev eller de Geers brev kanske finns dessa kvar i samlingar?
Borde det inte finnas en reglerande lag i grund och botten också?

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion