ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Fader okänd  (läst 249 gånger)

2018-03-09, 10:54
läst 249 gånger

Utloggad Malin Kullberg

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 6
  • Senast inloggad: 2018-03-09, 11:06
    • Visa profil


Hej!

Jag har i min släktforskning hittat en presumtiv kandidat till en fader okänd. Men jag har inga handfasta bevis! Nedan följer en sammanfattande beskrivning av det hela.

I mitt släktträd finns min farfarsfarfar född 1874 med fader och moder okänd. Via faddrarna vid dopet lyckades jag hitta modern. Men fadern fanns ingenstans att finna. Redan i tidig ålder skrivs dock sonen med efternamnet Kullberg. Ingenstans i släkten på moderns sida återfinns detta så min tanke är förstås att han tagit det från sin far.

Jag började då följa modern bakåt, hon flyttade på sig en hel del och arbetade som piga på en stor gård i Småland. Under en period på 1870-talet hyrde en Kulberg rum på gården. Min tanke var genast att han och pigan kanske tumlat runt på höskullen? När jag började följa denne Kulberg visade det sig att han var ättling till en gammal militärsläkt med ursprung i Estland. Spännande!

1874 flyttar både pigan och Kulberg från gården. Kulberg gifter sig kort därefter med en annan kvinna och får ett antal barn. Äldste sonen får intressant nog exakt samma namn som min farfarsfarfar.

Det finns inga bevis i vare sig bouppteckningar eller husförhör att Kulberg tog på sig faderskapet för min farfarsfarfar.

Kan det vara slumpen att dessa båda, Kulberg och pigan befinner sig på samma gård under tiden då min farfarsfarfar föddes? Eller kan Kulberg vara den okände fadern? Är det någon här i gruppen som kanske har några tips på var jag kan leta för att ev. lösa mysteriet?

Tack på förhand!

2018-03-09, 11:56
Svar #1

Utloggad Maud Svensson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 17578
  • Senast inloggad: 2020-05-28, 23:56
    • Visa profil

Säkraste* sättet att avgöra saken är ett dna-test. I detta fall ett jämförande Y-kromosomtest av en nu levande ättling till din farfars farfar och en dito till den misstänkte Kullberg, båda ättlingarna givetvis på raka manslinjen.

* Under förutsättning att sönerna i samtliga led har den far som anges i födelseböckerna.

 

Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna