ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Anders Engelbrektsson (död 1746) och Börta Svensdotter i Berg, Ucklum  (läst 559 gånger)

2018-02-09, 14:30
läst 559 gånger

Utloggad Christian Juliusson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 847
  • Senast inloggad: 2021-02-22, 17:41
    • Visa profil
 Hej,


Den 20 februari 1737 döptes min ana Ingeborg, dotter till Anders Engelbrektsson och Börta Svensdotter i Berg, Ucklum. Dopvittne var Agneta i Hålkekärr.


I en annan diskussion här på Anbytarforum sägs Anders Engelbrektsson (död 1746) vara född i juli 1696 i Berg, Ucklum (på annat håll sägs han dock vara född vid samma tid i Stenung, Norum socken, son till Engelbrekt Germundsson där).


I samma diskussion sägs Börta Svensddotter vara född ca år 1705 i Hålkekärr, Ucklum.


På "nätet" finns det en uppgift om en Sven Eriksson (död 1728) och en Gertrud Andersdotter (död 1726) i Hålkekärr, vilka hade en dotter vid namn Agneta – rimligen densamma som dopvittnet ovan.


Allt tyder således på att dessa var morföräldrar till "min" Ingeborg Andersdotter, men jag har ännu inte hittat någon källa som kan styrka detta.


Inte heller har jag hittat några källor till uppgifterna, återigen "på nätet", om att Sven Eriksson kom från Buxeröd, Ucklum, och att hans hustru Gertrud Andersdotter kom från Lassehaga, Lyse socken, och var dotter till Anders Torbjörnsson och Anna Hansdotter (1624-1715, enligt uppgift dotter till Hans Davidsson och Elsa Christoffersdotter Bruhn i Näverkärr, Bro).
 


Jag vore därför oerhört tacksam om någon kännare av bygden och dess folk kunde bekräfta uppgifterna ovan.


Med vänliga och förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson
 

2018-02-13, 11:29
Svar #1

Utloggad Christian Juliusson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 847
  • Senast inloggad: 2021-02-22, 17:41
    • Visa profil
Hej,

Som tillägg till min efterlysning ovan kan jag nämna att jag nu är rätt övertygad om att Börta Svensdotter och Agneta Svensdotter var systrar, döttrar till Sven Eriksson och Gertrud Andersdotter i Hålkekärr. Detta p g a dopvittnesmönstret: Även Börta i Berg är nämligen dopvittne åt Agnetas barn Jertru (1728), Anna (1735) och Sven (1739).


På motsvarande sätt är jag nu rätt övertygad om att Anders Engelbrektsson var son till Engelbrekt Germundsson i Stenung. När Kerstin Nilsdotter, dotter till Nils Toresson och Börta Engelbrektsdotter (=dotter till Engelbrekt Germundsson i Stenung), döptes i Groland, Spekeröd den 30 augusti 1729 var det nämligen "Anders Engelbrektssons hustru i Berg" som bar barnet. Den enda rimliga förklaringen till detta är väl att Börta och Anders var syskon.

 
Till yttermera visso var en "Ingeborg i Stenung" enda dopvittnet till Anders Engelbrektssons dotter Börta, född 1741 i Berg, Ucklum...


Jag vore dock fortfarande varmt tacksam för närmare uppgifter om Börtas föräldrar, och i synnerhet modern Gertrud Andersdotter som är mitt raka möderne.


Med tacksamma hälsningar,


Christian JInnehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna